Pysyvä pH:n alentaminen turveuutteella

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
nallu80
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1147
Liittynyt: 14:05, 20.03.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pori

Pysyvä pH:n alentaminen turveuutteella

Viesti Kirjoittaja nallu80 »

200-litraisessa altaassani ph pomppii alle seiskasta melkeinpä 7.5. Haluaisin ph:n pysyvästi alle seiskaksi. Vedenvaihdossa joudun laittamaan melkein puoli pulloa (250 ml) turveuutetta, että ph laskee haluamalleni tasolle. Parin päivän päästä se pomppaa taas yli seiskaan :(

Karbonaattikovuus on siinä 3-4. Yritän hiilidioksidillakin ph:ta alas, mutta ei. Tulee hiukan kalliiksi, kun joutuu turveuutetta kaatamaan joka toinen päivä. Ajattelin nyt kokeilla turvetta, mutta miten sitä käytän?
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sani »

Osta säkki kalkitsematonta lannoittamatonta turvetta ja keittele turveuute itse. Keitos siivilöidään kankaan tms. läpi ja sen voi pullottaa jääkaappiin joksikin aikaa. Joku voi kertoa sen oikean "keittoreseptin" mutta itse ensin liotan turvetta sangossa yön yli ja sitten kiehuttelen hetken ja annan liota vielä.

Yhden turveuutepullon hinnalla saa säkin turvetta ja siitä saa aika monet keitokset keitettyä. Toki voit sitä turvetta tunkea sukkuhousuista tehdyssä pussissa suodattimeen tms., mutta mielestäni tuo uutteen keitto on helpompi tapa.
kalanna
Junior Member
Junior Member
Viestit: 137
Liittynyt: 15:07, 19.09.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja kalanna »

Minulla on kokeilussa sellainen metodi, että liotan turvetta kuumassa vedessä yön yli (eli kiehuvaa päälle ja jäähtyy siitä omia aikojaan), suodatan vanhan lakanankappaleen läpi ja kaadan rusehtavan litkun vedenvaihdon yhteydessä akvaan.

Tällä hetkellä annos on ollut 0,5 litraa turvetta ja kaksi litraa vettä, suunnilleen 50 litran vedenvaihtoa kohden, mutta pitäisi ilmeisesti nostaa turpeen määrää nykyisestä. Käyttökokemus on toistaiseksi vähäistä.

Täällä AW:ssä piisaa juttua erilaisista ratkaisuista, eli kannattaa käyttää hakua. Ehkä turvesuodatus voisi olla sinulle parempi ratkaisu, jos tuo pH kerran nousee vedenvaihdon jälkeen.

Turpeenhan tulee sitten olla joka tapauksessa lannoittamatonta ja kalkitsematonta.

Hiilidioksidin riittävä liukeneminen veteen kannattaa myös tarkistaa. Se myös karkaa sieltä kokemukseni mukaan aika äkäisesti, jos pintavedenkierto on voimakas tai jos käyttää jotain kuplailmastinta myös päivisin.

Jaaha, sani ehtikin... Käyttämästäni Kekkilän luonnonturpeesta ainakin irtoaa sukkahousupussukan läpi mahdottomasti purua. Keittely/liotus kangassuodatus on tosiaan myös minun mielestäni vallan kätevä tapa.
It's not an optical illusion. It only looks like one.
ansku1
Junior Member
Junior Member
Viestit: 173
Liittynyt: 16:57, 21.10.2002
Paikkakunta: Kuusankoski

Viesti Kirjoittaja ansku1 »

Itse keittelen turvetta kahdessa kattilassa pari tuntia. Sitten siivilöin kankaan läpi ja jaan ämpäreihin joissa on puhdasta vettä. Mittaan vielä yhden ämpärissä olevan veden ph:n turvelisäyksen jälkeen, että on suht sama kun akvaarion ph. Lisäksi ulkosuodattimessa on turvetta sukkahousuissa.
PaulaP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 220
Liittynyt: 19:33, 23.09.2003
Paikkakunta: Ruovesi

Viesti Kirjoittaja PaulaP »

ansku1 kirjoitti:Itse keittelen turvetta kahdessa kattilassa pari tuntia. Sitten siivilöin kankaan läpi ja jaan ämpäreihin joissa on puhdasta vettä. Mittaan vielä yhden ämpärissä olevan veden ph:n turvelisäyksen jälkeen, että on suht sama kun akvaarion ph. Lisäksi ulkosuodattimessa on turvetta sukkahousuissa.
Siis teetkö tuon keittohomman joka vedenvaihdon yhteydessä? Kai tuohon on olemassa helpompikin tapa, toivottavasti, sillä minusta ei tuohon ole (liian laiska)... Kommenteja, turpeen keittelijät! [;)]
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Pienellä määrällä laimeaa rikkihappoa (apteekista) teet tuon näppärästi jokaisen vedenvaihdon yhteydessä. Ei ole suurta vaivaa eikä paljoa edes maksa.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
hermanni
Junior Member
Junior Member
Viestit: 93
Liittynyt: 17:10, 07.08.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja hermanni »

No nyt alkoi minuakin kiinnostamaan tuo rikkihapolla pH-alas.Paljonkos sitä kysyjän pitäisi laittaa omaan altaaseensa? Onko siihen jokin laskukaava jota voisin soveltaa omaan 60 litran altaaseen?
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Eipä taida uhan yksinkertaista laskukaavaa olla. Kokeellisesti homma käy vaikka ämpärissä, jhon otetaan jokin litramäärä altaan vettä, mitataan sen pH. Sitten tiputetaan laimeaa rikkhappoa tippa pari ja mitataan pH. Kun tällä tavoin on savutettu tarkoitettu pH. Lasketaan tipat ja lisätään niitä sama määrä aina kyseistä litramäärää kohti.

Homma tehdään erittäin suurta varovaisuutta noudattaen, sillä vaikka se on helppo, se ei ole riskitön. Rikkihappo korvaa vedessä olevaa vetykarbonaattia, jolloin vapautuu hiilidioksidia. Samalla veden haponsitomiskyky laskee ja vesi happamoituu. Mutta samalla vetykarbonaateista tulee sulfaatteja. Karbonaattikovuus ja pH laskevat, mutta kokonaiskovuus nousee.

Vaaroja on:
pH laskee liian alas (happotippoja lisättiin liikaa)
Hiilihappoa muodostuu äkkiä kalolle vaarallinen määrä.

Homma on siis tehtävä hitaasti, jotta hiilihappo ehtii välillä poistua ja pH on mitattava.

Parasta olisi jos tuon voisi tehdä vaihtovedelle akvaarion ulkopuolella ainakin aluksi, kunnes hommasta tulee rutiinia ja hapon kanssa oppii toimimaan.

Apteekista ostettu laimea happo on kotona vielä syytä laimentaa litraan puhdasta vettä ja säilyttää pullo suljettuna turvallisessa paikassa.

Sitten jatkossa akvaariosta otetaan osa vettä pois ja uutta vettä lisätään. Samalla ajoittain lisätään tippa happoa, kunnes tippojen määrä on testatun mukainen. pH pitää kuitenkin mitata. Parasta olisi sähköinen pH-mittari.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
ansku1
Junior Member
Junior Member
Viestit: 173
Liittynyt: 16:57, 21.10.2002
Paikkakunta: Kuusankoski

Viesti Kirjoittaja ansku1 »

No itseasiassa teen samana päivänä tuon keittelyn. Turppeet vaan kattilaan ja porisemaan miedolle lämmölle. Ehkä hullun hommaa jonkun mielestä, mutta ei siitä minulle ole koitunut vaivaa.
subavdi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 99
Liittynyt: 22:59, 22.04.2003
Paikkakunta: espoo

Viesti Kirjoittaja subavdi »

Mitä iloa on turpeen keittämisestä?

Minä liotan turvetta vedessä ämpärin pohjalla muutaman tunnin tai vuorokauden hanasta suoraan otetussa vedessä. Turveveden ph laskee noin 5.5:een. Isommat turvekokkareet poistan valuttamalla veden sideharson läpi tai laitan turpeen valmiiksi sideharsopussissa likoamaan. Tätä vettä lisään vedenvaihdon yhteydessä: 50 l vaihdossa mukaan noin 1-1.5 l altaaseen. Se tuo ph:ta alas noin puoli yksikköä noin 6.5:een. Ei mielestäni paljon tunnu, jos veden vaihdon yhteydessä kaataa hieman vettä mukaan toisesta ämpäristä hanan sijaan.

Parin ekan lisäyksen jälkeen ph tuppasi ajan kulkuessa nousemaa, mutta nykyisin pysyy tasaisena ilman jatkuvaa läträystä. Altaassa vaikuttaa asiaan myös hiilidioksidin lisäys. Viisaammat selittäkööt miksi balanssi löytyi pikkuhiljaa. Onkohan altaan kh laskenut?

Turpeen läträys ämpärissä ei paljon häiritse saunassa, jota käytetään 1-2 kk:n välein. Sen kantaa pois tieltä samalla kun muutkin "akvaarioämpärit". Turvesäkki puolestaan majailee parvekkeella ei nurkastaan huutele kenellekään rumasti.
-Noniin. Nyt sinä sitten juutuit kunnolla kiinni, sanoi Pikku Myy - Olet liian paksu.
-EI. Puut kasvavat liian lähekkäin, vastasi Muumi.
-Hengitä ulos! Jatkoi Pikku Myy.
Ville K.
Senior Member
Senior Member
Viestit: 731
Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville K. »

hermanni kirjoitti:No nyt alkoi minuakin kiinnostamaan tuo rikkihapolla pH-alas.Paljonkos sitä kysyjän pitäisi laittaa omaan altaaseensa? Onko siihen jokin laskukaava jota voisin soveltaa omaan 60 litran altaaseen?
Kokemusten perusteella 1,5 % rikkihappoa kannattaa lähteä lisäämään 1 ml/10 l vesijohtovettä. Tämäkään ei ole tietysti mikään absoluuttinen totuus. Valmiiksi sekoitettua liuosta saa esim. täältä: http://www.aqua-web.org/seurat/tas/palaute.html
Ville Kivisalmi
email: ville.kivisalmi@aseptolog.fi
internet: http://www.aseptolog.fi
Elmeri
Member
Member
Viestit: 334
Liittynyt: 12:27, 06.11.2003
Paikkakunta: Kymenlaakso - Uusimaa - Savo
Viesti:

Turpeesta

Viesti Kirjoittaja Elmeri »

Jos nallu et ole viljelijä niin älä käy rikkihapolla leikkimään. Turve on hyvä ja luonnonmukainen vaihtoehto. Keittää ei tarvitse, seuraavassa muutama ohje, joita itse käytän.

Laiskanmiehen versio on pistää pieni nyytti turvetuotantoalueelta haettua turvetta suodatinpussin sisään ja antaa sen olla akvaariossasi n.vuorokausi, ehkä enemmänkin. Tämä sopii aloittelijoille ja tarvitaessa ph.testillä voit seurat ph:n kehittymistä. En kumiinkaan itse ole kokeillut sitä kuin 200 litrasessa, tätä suuremmista ei ole tämän turvallisen version käytöstä tietoa.

Pohjasta halennut ämpäri tai styroksilaatikko missä reikä ja suodatusmassaa on hyvä vaihtoehto. Eli turvetta laatikkoon tai ämpäriin ja laske vettä sen lävitse alempaan ämpäriin. Myös turvallinen vaihtoehto.

Tee ämpäriin vesi-turveseos ja anna sen vetäytyä jonkinaikaa. Sitten kaada vain pohjasakkaa lukuunottamatta kaikki akvaarioon, mutta tätä en suosittele ellet ole tosiaan joku mustanveden/Rio Negro/Amazon hörhö :D mutta tällä saa parhaiten luonnollisen näköisen akvaarion ja veden mitä esim. mustaan ja ruskeaan veteen tulee, itse käytän tätä, mutta tässä täytyy osata säännöstellä, eli litroissa laske turvetetunveden lisäys mielummin kuin kymmenissä.


Viimeisenä "luomuinvaihtoehto" Eli tuoretta kaivovettä ämpäriin ja sinne rahkasammal turvetta köntti pohjalle. Samalla reissulla kerää myös itse sammalta ja laske parinpäivän päästä muhinut vesi rahkasammaleen läpi toiseen ämpäriin. Ph:sta riippuen voit tehdä vedenvaihdon suoraan sillä tai käyttää kuten aiempi neuvo.
(Joki)Biotooppiakvaristi - Erityinen kiinnostus pienvesistöihin, jokiin ja Laatokkaan sekä silurus glanikseen ja muihin monneihin, unohtamatta myöskään lehtikaloja.
www.kaakko.net/akvaario (lajilistoja voi lähettää, esimerkit sivulla)+linkkejä lisää
RPekka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1313
Liittynyt: 21:53, 23.09.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Turpeesta

Viesti Kirjoittaja RPekka »

Elmeri kirjoitti:Jos nallu et ole viljelijä niin älä käy rikkihapolla leikkimään. Turve on hyvä ja luonnonmukainen vaihtoehto."
Miksi "harrastaja" ei saa päästä helpolla vaan joutuu kituuttamaan luontaistuotteiden kanssa? 8O
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
Vairus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 104
Liittynyt: 00:08, 12.11.2003
Paikkakunta: HELLsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Vairus »

Meikäläinen ainakin tepsuttelee apteekkiin hakemaan rikkihappoa ja testailen sillä tuota ph:n alennusta rauhassa. Ei ole paljoa vielä menetettävääkään kun ei ole fisuja tankissakaan ;)
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Sitten kun vielä ymmärtäisitte käyttää suojahanskoja ja suojalaseja!! Muoviset suojalasit ei montaa euroa maksa, mutta suojaa kummasti silmät. Hanskat ei kanssa järin kalliit ole, mutta säästyy monilta ongelmilta.

Ja suojahanskoilla ei pyyhitä naamaa, vaikka kuinka kutittaisi. Nim. väkevää rikkihappoa naamansa noin saanut -> iho syöpyi ja alkoi vuotamaa verta. Onneksi kyse oli pisarasta, eikä mistään laikun kokoisesta alueesta. Opiskelijatuttu puolestaan ruikkasi pipetistä jotain silmäänsä ja lähti saman tien lääkäriin, suojalaseja käyttämällä olisi välttynyt tältä. Onneksi ei kuitenkaan käynyt pahemmin.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Eli laimeaa happoa apteekista ja sitä laimennetaan kotona lisää.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Riittävästi laimennettu happo alkaa olla suhteellisen turvallista
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Ja kun vielä muistetaan laimentamisessa se, että se happo lisätään veteen, ei toisinpäin ettei pärskähdä naamalle 8-) (<- kuvaa suojalaseja)
cube122
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 00:54, 06.05.2003
Paikkakunta: Kemi

Viesti Kirjoittaja cube122 »

Sain sellaisen käsityksen että rikkihapolla voisi saada kyseisestä vedestä
PH>8 KH=10 GH=14 sopivan ns.pehmeiden veden kaloille, eli ph:n 6 pintaan jne. Jos kokeilut aloitan mitä olisi hyvä tietää CO2 ilmeisesti pois aluksi mitä muuta? Ja paljon kysennen aine maksaa ja minkä kokoisissa pulloissa sitä myydään?
Uutta matoa koukkuun...
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

cube122 kirjoitti:Sain sellaisen käsityksen että rikkihapolla voisi saada kyseisestä vedestä
PH>8 KH=10 GH=14 sopivan ns.pehmeiden veden kaloille, eli ph:n 6 pintaan jne. Jos kokeilut aloitan mitä olisi hyvä tietää CO2 ilmeisesti pois aluksi mitä muuta? Ja paljon kysennen aine maksaa ja minkä kokoisissa pulloissa sitä myydään?
Suosittelen myös rikkihappoa helppoutensa vuoksi. Kiekot kutee ja voi hyvin (myös poikaset). Olen puoli vuotta nyt 'kamaa' käyttänyt ongelmitta.
Pelottavaltahan se saattaa kuullostaa, mutta varovaisuutta noudattaen sen kanssa pääsee niiiin paljon helpommalla jotta...
Minulla 15%:n liuos josta otan 20 tippaa/100L vaihdettavaa vettä kohtaan, kun haluan pH:n pysymään 6.5:ssä vedenvaihdon jälkeenkin hanaveden ollen 7.5.
Sekoitan ne 20 tippaa kymmenen litran ämpäriin joka on jo vettä täynnä. On hyvä ilmastaa tämä vesi/happo liuos ennen altaaseen laittoa, jotta pääset ylimääräisestä hiilihaposta eroon, jottei pH nouse altaassa vedenvaihdon jälkeen, kun se kuitenkin ilmastuu sitten altaassa (eikä DIY CO2 levittimellä päästä samoihin lukemiin).

Tuo 20 tippaa/100L on vain minun hanaveteeni käyvä määrä ja sinun tulee tarkkaan testata omaan hanaveteesi käyvä suhde, ennen kuin alat ruutinin omaisesti vettä vaihtelemaan. Tarvittavaan määrään vaikuttaa monta tekijää, etenkin KH!
Itse alussa testasin sekoittaen tippa tai kaks kerrallaan ja taas mitaten pH:ta ja vielä pari kuukautta mittasin pH:n ennen, keskellä ja jälkeen vedenvaihdon.
Vielä huomioitavia seikkoja:
Jos altaan vettä lähdetään laskemaan vaikka 7.5:stä 6.5:n älä tee sitä saman päivän aikana, vaan 0.1/pv. (siis jos altaassa kaloja :roll: ).
Se määrä happoa jonka tarvitsit tiputtamaan altaan pH:n 7.5:stä 6.5:n ei tietenkään käy seuraavalla vedenvaihtokerralla kun altaan pH: on jo 6.5 ja halutaan pitää vain samana.

Hinnasta: en nyt muista paljonko maksoi apteekissa, mutta taatusti halvin pH:n tiputtamis keino. Kuitenkin kannattaa pyytää happo valmiiksi pipettipullossa, jottei tarvii kaadella pullosta toiseen joka on aina yksi riski enemmän. Tavara on todella riittoisaa.

T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
summersrain
Member
Member
Viestit: 285
Liittynyt: 17:40, 08.10.2002

Viesti Kirjoittaja summersrain »

Mitenkäs oli se juttu että rikkihappo nostaa kokonaiskovuutta kun karbonaatit muuttuvat sulfaateilla? Tämän takia ainakin minä päädyin lotraamaan turpeella jotta myös gH laskisi...
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

summersrain kirjoitti:Mitenkäs oli se juttu että rikkihappo nostaa kokonaiskovuutta kun karbonaatit muuttuvat sulfaateilla? Tämän takia ainakin minä päädyin lotraamaan turpeella jotta myös gH laskisi...
Kuullostaako GH:3.5 liian kovalta sinun kaloillesi? Mittasin omastani minuutti sitten. Eipä tuo silmin nähden GH:ta nosta, enkä käytä turvetta, yksi mitätön mangrovekannon pala altaassa kyllä on. Kaikkihan riippuu myös hanaveden GH:sta ja meillä se oli 4 kun viimeksi mittasin (useempi kuukaus aikaa).
T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Kun ottaa huomioon että kokonaiskovuutta nostavat lähinnä maa-alkalimetallit, niin ei rikkihapon lisääminen mitään kovuuksia nosta. Karbonaattikovuus laskee, kun karbonaateista vapautuu hiilihappoa/hiilidioksidia, mutta ei kokonaiskovuus siinä miksikään muutu.
Esimerkiksi natriumkarbonaatista tulee natriumsulfaattia, mutta siinäkin laskee karbonaattikovuus.
Sulfaatti taas ei muodosta mitään kovuutta.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
summersrain
Member
Member
Viestit: 285
Liittynyt: 17:40, 08.10.2002

Viesti Kirjoittaja summersrain »

Selvä se sitten on. Jos kerran kovuus ei käytännössä pääse nousemaan, niin siirryn mielelläni hapolla läträämään. Pääsen ainakin tuosta turpeen aiheuttamasta rusehtavasta veden väristä... Mutta eivätpä myyneet ensimmäisessä paikassa. Ilmeisesti pitäisi olla naamavärkki kunnossa ennen apteekissa asiointia. Antoivat vain numeron josta voi pienellä varauksella tilata, pikku tivaamisen jälkeen toisenkin.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Taitavat nuo kaupalliset pH-Minus litkut olla laimeaa rikkihappoa, jolloin vettä saadaan myydyksi kovaan hintaan :mrgreen:

Apteekista pitäisi saada rikkihappoa, mutta jos ostat balmiiksi laimeaa, niin onnistunee helpommin.

Useimmiten laimeaa rikkihappoa myytäneen vaikkapa 1-normaalisena. Sitäkin kannattaa laimentaa vaikkapa 1 desilitra (100 ml) litraan vettä, jolloin saat noin 0,1 normaalista happoa.

Suojakäsineet, suojalasit ja paikka, jossa mahdollisista roiskeista laimennusvaiheessa ei aiheudu vahinkoa, kunnes happo on riittävän laimeaa.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”