Vaikea allas

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Vaikea allas

Viesti Kirjoittaja d78 »

Tässäpä toisen altaani tarina...

Hankin toisen altaani n. puoli vuotta sitten AW:n kautta ja alusta alkaen on tuntunut kaikki hankalalta. Kasvit eikä kalat tunnu viihtyvän ja altaasta tulee voimakasta "ojan" tuoksua joka onneksi(viime aikoina) on jo alkanut laantua.

Yksi perhoskirjoahven löytyi n. kaksi kk sitten todella turvonneena ja silmät pullistuneena pohjalta ja arvatenkin kuolleena. Poistin sen välittömästi ja samalla huomasin sen "tuoksuvan" todella pahalle. Samaan aikaan altaasta kuoli yksi piikkisilmä(ilman ulkoisia merkkejä) joka oli tuotu altaaseen vain pari päivää sitten.

Seuraavan kerran tragedia yllätti noin kuukausi sitten kun löysin joukon pienimmän leopardimonnisen ilman silmää kyyhöttämässä altaan nurkassa. Ei syönyt enää kunnolla joten ajattelin odottaa päivän, jos olo vaikka paranisi. Ei parantunut... Se löytyi kuolleena.

Koko asustamisensa ajan ovat kalat siinä altaassa olleet todella pelokkaita vaikka kuinka olen yrittänyt piilopaikkoja järjestää. Ne kyyhöttävät aina piilossa ja vain ruoka-aikaan ovat tulleet esille. Tähän on tullut parannusta vasta n. viikko sitten kun huomasin ettei kalat sinkoile karkuun entiseen tapaan kun altaan ohi kuljetaan. Vieläkään ei monniset pöyhi hiekkaa eikä piikkisilmät kaivaudu siihen.

Yhdessä vaiheessa jäljelle jääneen perhosen uloste oli sellaista pitkää rihmamaista joka ei ilmeisesti ollut katkeavaa sorttia koska saattoi kehittyä ihan kalan mittaiseksi asti.

Mitään tällaista ei isomman altaan kanssa ole ollut.

Ja sitten niitä speksejä:

Altaalla on kokoa n. 100l ja sen lämpötila on siinä 26 asteen paikkeilla. Ph on n. 7( jbl:n testi). Vesi on pehmeää. Nitriittiä ei jbl:n testin mukaan ole ja nitraatista ei ole tietoa mutta vettä vaihdan harvimmillaan kahden viikon välein, yleensä siis viikon välein ja 60-70% kerrallaan. Suodattimina on Projekt pj1(pieni sisäsuodatin joka ajaa lisähapetusta altaaseen) ja Eheim Prof 2222. Lannoitteena 7balls ja Tropican Master Grow. Altaassa on paljon kierteissarvia ja niiden lisäksi pöyhin pohjaa sormella vedenvaihdon yhteydessä.

No entäs sitten kalasto...

Tilanne on nykyään tämä:
4kpl leopardimonnisia(yksi siis kuoli enkä juuri nyt uskalla ostaa lisää) 7kpl kuparimonnisia
1 perhoskirjoahven(kumppani kuoli)
4 katinkultamonnia
2 piikkisilmää

Kuten jo muutamaan otteeseen totesin, on tilanne hieman(siis vain hieman) parantunut mutta ei mielestäni kunnossa. Toivon, että joku löytää jotakin parannettavaa hoitotavoistani tai keksii muuten, että mikä riivaa allastani. Koska mitään ratkaisua en itse ole keksinyt vaan kaikki muutokset ovat kehittyneet itsestään, voi tilanne myös koska tahansa huonontua sillä mitään haittatekijöitä ei ole poistettu altaasta. Katsomaan saa tulla :)

Luovuttaa en viitsisi...
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

Tuleeko sieltä pohjasta paljon kuplia kun pöyhit? Miten paksu hiekkakerros on? Mitä hiekkaa sinulla on, onko sitä surullisen kuuluisaa Optirocia (karkeus 0,5-1,2 tai jotain semmoista)?
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Eipä tule kuplia mutta pölisee kovasti eli aika hienojakoista on. Luulísin, että juuri 0.5-1.2mm. Hiekkakerros ei ole kovin paksu. Edestä noin 3cm ja taaempaa híeman enemmän.

Hiekan otin pihalta kasasta joka oli tuotu siihen kuorma-autolla... Mitä lienee tarkoitusta varten... Asiasta erikoisen tekee se että esim cW:llä on samaa hiekkaa altaassaan kuten myös vanhemmillani, eikä heillä ole ollut ongelmia. Esim. juuri vanhemmillani kuparimonniset pöyhii pohjaa suurella innolla vaikka allas on vain 60l.
argh
Starting Member
Starting Member
Viestit: 29
Liittynyt: 15:40, 22.07.2002
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja argh »

Suodattimessa (jommassa kummassa) jotain häirää? Huono materiaali tms?

Onko sulla puunpaloja akvaariossa? Olisiko niissä jotain myrkkyä/pilaantunutta?
"Kirjoitan, koska minun ei ole pakko"
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Suodattimessa (Eheimissä) on ihan tavalliset makaroonit ja sitten sitä sintrattua lasia(jotain uudempaa versiota)... Sisäsuodattimessa esisuodatusvanu ja tavallinen vaahtokumipatruuna(sellaista karkeaa). Kanto on mutta se oli ennen toisessa altaassa eikä siellä aiheuttanut mitään. Mutta, minulla oli siellä mangrovepuun kuorta jonka kanssa oli pientä ihmettelyä. Siitä tuli jotain murua altaaseen ja jotain muutakin oli, en vain muista tarkalleen. Taisi olla olla niin että se esti hieman veden virtausta ja poistin sen siksi.

Yhden asian vielä muistin... Kerran kun putsasin sisäsuodattimen niin huomasin sen patruunan olevan oudon limainen. Irtosi kyllä helposti pesemällä.
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

Missä neuvotaan vaihtamaan 60-70% vedestä viikottain? Alkaa jo mopo karkaamaan näissä asioissa... Kokeile 1/3- 1/2 vedenvaihtoja. Käytä vedenparannusainetta. Jonkinasteinen kloorimyrkytys?
Paha haju voisi tulla pahoinvoivien kalojen syömättä jättämästä ruoasta? Katso että kalasi syövät sen mitä tarjotaan. Jätä tabletit pois koeluontoisesti esim. viikon ajaksi ja seuraa tilannetta.
Ilmoittamasi suodatus ja vesiarvot näyttävät olevan kohdillaan.
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Kiitokset -Antti- vastauksesta. Apuasi kyseenalaistamatta ja siitä kiitollisena huomautan, että tämä vedenvaihtomopoilu on aihettanut runsaasti keskustelua ennenkin. On todettu, että runsaista vedenvaihtoista ei pitäisi olla kaloille haittaa vaan päinvastoin.

Vedenparannusaineesta sen verran, että sitä olen käyttänyt juuri kloorin ja raskasmetallien poistamiseen vedestä, jo jonkin aikaa. Mutta siitäkin on ollut kovasti vääntöä, että onko sekin vain "ostovimmaisen" ihmisen hyväksikäyttöä. Ajattelin siis yrittää ilman sitä jossain vaiheessa... Ehkä juuri nyt...

Välillä pidän kalojani paastolla juuri siksi ettei yliruokintaa tapahtuisi. Ja olenkin seurannut kalojen syömistä ja sitä, että jääkö pohjalle ylimääräistä murkinaa pyörimään. Painotan vielä että minulla on olohuoneessa toinen allas joka on ollut jo olemassa hieman kauemmin kuin tämä "ongelmatapaus" eli hieman ajatusta kalojen ruokinnasta ja niiden hyvinvoinnista minulla jo on.
Lehdykkä
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 12:28, 18.01.2002
Paikkakunta: Pielavesi

Viesti Kirjoittaja Lehdykkä »

Muistui tässä mieleen, kun eräs tuttu, siis akvaarioharrastaja hänkin, mainitsi kerran, että hän oli ostanut käytetyn akvaarion ja laittanut sen toimintaan ihan samalla tavalla kuin kolmen aiemman akvaarionkin. Kuukauden päivät allas oli kypsynyt, vesitestit ilmoittivat veden olevan sopivaa kaloille ja hän ostikin sinne pitkään harkitut kalat - ei toki kaikkia heti vaan pienissä osissa. Alku näytti siis lupaavalta. Pian kaloja alkoi kuitenkin hävitä ja kuolla. Kalat olivat erittäin arkoja, kasvit kasvoivat kituuttaen. Tätä vähän aikaa ihmeteltyään ja kalanraatoja pohjasta kerättyään, hän siirsi vielä elossa olevat kalat ja kasvinrangat toiseen akvaarioon, tyhjensi "kalamanalan" (tuolla nimellä hän allasta nimitti) ja tutki sen somisteet ja soran perinpohjin - ei mitään tappavaa, kaiken pitäisi olla kunnossa. Lopulta hän tutki itse akvaarion ja päätyi viimeiseen mahdollisuuteen: silikooneissa mättää jokin. Hän vaihdatti altaaseen akvaarioliikkeessä uudet silikoonit, pystytti ja kypsytti altaan uudestaan. Kalakuolemia ei enää tullut tuossa altaassa vastaan ja kasvitkin alkoivat menestyä.

En tiedä voisiko tässä tapauksessa olla näin, kun itselläni ei ole kokemusta myrkkysilikooneista, joten en tuota kuulemaani juttua enempää asiasta tiedä. En myöskään tiedä, että saiko hän selville entisten silikoonien taustaa, mutta kovasti hän ainakin noitui epärehellistä myyjää (oli väittänyt altaan olevan toimiva, alkuperäisillä silikooneilla). Että tällaistakin voi sattua..
cW
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 19:41, 04.02.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja cW »

Tuosta hiekasta; minulla on tosiaan yhdessä altaassa aivan samaa, samasta lentopallokentän kunnostukseen tarkoitetusta kasasta pöllittyä hiekkaa. Raekoko on minusta lähempänä väliä 0...0,5mm, joukossa satunnaisia isompia ryynejä. Tosin minulla ei kyseisessä purkissa ole ainuttakaan kalaa, vaan allas on kotiloiden käytössä.

Eikös me silloin aikoinaan tultu siihen tulokseen että se mangrovesta irronnut möhnä haisi? Vai oliko peräti niin että se kuorenpala itsessään kärysi?

En oikein usko että sen sisäsuodattimesi limaisuus on mitenkään hälyyttävää. Omissa suodattimissani ilmenee samaa, toisessa limaa kertyy juuri sen verran että sen huomaa, kotiloaltaassa sitä tulee paljon. Kyseessä on ilmeisesti jonkinlainen bakteerimassa? Korjatkaa jos olen väärässä.
coeliac disease
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Sitä kuorenpalasta kyllä ihmeteltiin mutta tuntuu vain oudolta koska ongelmat ei suinkaan päättyneet siihen.

Tilanne kyllä on hieman parantunut eli toivotaan nyt sitten ettei se uusiudu. Olen kyllä vielä pohtinut hiekan vaihtoa karkeampaan.
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

Taisin vähän älähtää aikaisemmin tuosta vedenvaihtomäärästä... Puhtaassa vedessä ei ole mitään pahaa, mutta jos noin iso vedenvaihtosuositus tulee jotenkin "pakolliseksi", se vie monia lajeja veteen, jollaisessa ne eivät luonnossa elä. Määrässä ei ole mitään vikaa jos kaikille lajeille vesi valmistetaan sopivaksi ennen vaihtoa. Tapahtuuko niin on ihan eri juttu.. Tässä on vaarana lapsen meneminen pesuveden mukana kun kaloja erilaisista ympäristöistä pakotetaan yhteen ja samaan veteen. Tämän takia vastaukseni tuli hieman hmm.., no tuli miten tuli.
Tässä esim. kuvaus ensimmäisenä kuolleen perhoskirjoahvenen eräästä luonnolisesta elinympäristöstä: pH 5,1 karb.kovuus alle 1dH, sähkönjohtavuus 1 micro-Siemens, lämpö 28,5C. Pointtini on että lähtökohtana vedenvaihtojen määrälle, suodatusteholle, ruokinnalle ym. pitäisi olla kalat ja niiden hyvinvointi ja luontaiset tarpeet, ei se että totuus x sanoo että y määrä on vaihdettava/suodatettava/ruokittava aina ja poikkeuksetta. En oikeasti usko että ongelmat johtuivat pH-vaihtelusta tai liikaruokinnasta (ketjun myötä selvisi että olet pidemmällä harrastuksessa).
Selvisikö mitään syytä vai jäikö mysteeriksi?
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

No ikävä kyllä, ei ole löytynyt.

Paitsi että esille tuotu perhosten luonnollinen elinympäristö kyllä poikkeaa pH:n ja lämpötilan osalta omastani. Ehkä lämpötila ei pissi niin pahasti mutta tuo pH kyllä on poskellaan. Perhana jos se onkin siitä kiinni. Jos se on laukaissut perhosessa jonkun taudin niin mikä sitten tappoi monnisen? Toisaalta meillä oli muutto samaan aikaan eli muuton aiheuttama stressi on saattanut aiheuttaa vastustuskyvyn alenemísen joka taas mahdollisti taudin puhkeamisen perhosessa ja sitä kautta tarttui myös stressaantuneeseen monniseen. Ehkä kaukaa haettua mutta...
cW
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 19:41, 04.02.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja cW »

d78 kirjoitti:Ehkä kaukaa haettua mutta...
Ei välttämättä ollenkaan kaukaa. Tosin luulisi sen jo "nollaantuneen" kalojen muistista...

Tulipa tässä tämmöinenkin yksityiskohta mieleen; monnisethan olivat alkuun sinulla 3-satasessa, jossa muistaakseni piilottelusta ei ollut tietoakaan. Eikö noissa purkeissasi kuitenkin ollut ja ole edelleenkin keskenään jokseenkin vastaavat vesiarvot?
coeliac disease
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Olivat kyllä... Eivätkä piilotelleet siinä eli jotain on vialla. Ja vesiarvot ei vaihtuneet nimeksikään. PH taisi nousta 0.2 mutta kovuudet ovat vesilaitoksen mukaan samat.

Vaikka totesin tuossa aiemmin, että tilanne olisi parantunut niin tähdennän vielä... Ne singahtavat karkuun heti kun huoneeseen saapuu joku tai on liikettä akvaarion läheisyydessä. Vaikkakaan ei enää niin paljoa kuin ennen...
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

No niin... Nyt sitten toinenkin perhonen näyttää "oudolta". Suu on punainen ja turvonnut sekä se haukkoo "henkeä" tiheään. Liikkuu terhakkaasti ja syöksyy ruuan perään. Kidukset näyttää hieman punertavilta.
Tuija
Junior Member
Junior Member
Viestit: 162
Liittynyt: 15:10, 20.10.2003
Paikkakunta: Espoo / HAS

Viesti Kirjoittaja Tuija »

Hei,

Tuli vain mieleen että voisiko siellä pohjahiekassa muhia kuolleita kotiloita? Bakteerimäärä taitaisi lisääntyä aikalailla ..

t. Tuija
Janda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 244
Liittynyt: 13:43, 27.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Janda »

Pohjahiekassa jotain epäpuhtauksia kun se alkuperä on vähän epämääräinen?
cW
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 19:41, 04.02.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja cW »

Janda kirjoitti:Pohjahiekassa jotain epäpuhtauksia kun se alkuperä on vähän epämääräinen?
No eihän tuokaan mahdotonta taida olla, mutta ehkä kuitenkin epätodennäköistä. Samasta kasasta otettu sama hiekka on ongelmitta käytössä kahdessa muussakin akvaariossa. Toinen näistä on minulla.
coeliac disease
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Tuija kirjoitti: Tuli vain mieleen että voisiko siellä pohjahiekassa muhia kuolleita kotiloita? Bakteerimäärä taitaisi lisääntyä aikalailla ..
Luulisi nitriitin nousevan...
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Väliaikatietoja...

Kris tuossa aiemmin kyseli että tuleeko kuplia kun pöyhii pohjaa. Nyt huomasin että joskus kun monniset singahtaa, nykyisen tapansa mukaan, karkuun niin silloin saattaa iso kupla irrota pohjasta. Nyt ei sitten ole varmaa tuleeko se kalasta vai pohjasta :roll: . Sekä huomasin,että myös pöyhinnässä irtoaa joskus kupla.

Edelleen yksi perhonen voi huonosti(huohottaa!?!) ja sillä näyttää olevan "paksu" ylähuuli tai jokin kupla ylähuulen kohdalla.
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

Kai sen perusongelman on pakko tulla sieltä pohjasta. Kannataisko aloittaa kokonaan uudestaan sen kanssa..? Perhoskirjoahvenista: taitaa olla nykyään moniongelmaisin kala kääpiörihmakalan ohella. Paljon heikkolaatuisia liikenteessä, viimeksi kun kävin katsomassa kaverin akvaariota totesin perhoskirjoahvenilla olevan reikätaudin. Akvaario oli ihan kohtuuhyvässä hoidossa ja muut kalat terveitä... Voiko näihin viesteihin liittää kuvia, jotka EI oo webissä..?
iekku
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1313
Liittynyt: 12:38, 06.11.2001
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja iekku »

-Antti- kirjoitti:Voiko näihin viesteihin liittää kuvia, jotka EI oo webissä..?
Ei, mutta lähettämällä kuvan vaikkapa jollekin administraattoreista (Sam Salonen, Pehis, Kaizu...olikos muita?) sen saa nettiin :)
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Ehkä se vain syytä sitten perustaa allas uudelleen. Tai siis hiekka vaihtoon. Ei vain tee mieli siirtää muita kaloja olohuoneen altaaseen eli on vain toivottava, että suodattimissa ja sisusteissa on riittävä bakteerikanta estämään nitriitin heilahdukset ja toivottava myös ettei suodattimien ja muiden rojujen kautta tule mitään ei-toivottua altaaseen.

Mutta...

Jos perinteinen kellanruskea "rantasanta" ei ole monnisten mieleen niin mikä sitten? :roll: Onko joku ostellut Turun seudulla jotain erinomaisen mahtavaa ellei jopa suurenmoista monnissantaa?

Ai niin... Nyt siihen altaaseen on alkanut kehittyä sellaista harmahtavaa levähötöä vallisneriaan...

Ei todellakaan ole helppoa olla huoleton :twisted:
-Antti-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 932
Liittynyt: 15:03, 18.07.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja -Antti- »

Jos perinteinen kellanruskea "rantasanta" ei ole monnisten mieleen niin mikä sitten?
Mulla viihtyi hyvin ja jopa kuti useita monnislajeja ihan perinteisen ruduksen hienon hiekan päällä. Pölyä siinä on ihan ***keleesti, eli kiintoisia huuhtelusessioita toivottelen, jos tuohon päädyt. :D Tämäkin neuvo saattaa tosin olla täysin väärä ja vastoin virallista totuutta, vain oma kokemus siis.[/quote]
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Kukas myy ruduksen santaa? K-Rauta? Biltema?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”