Aqua-Web foorumin käyttäytymisohjeita ja sääntöjä

Myydään - Muihin osastoihin sopimattomat myytävät tuotteet

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Käydessäsi kauppaa AW:ssa, kannattaa varmistaa, että ilmoituksesta löytyy ainakin seuraavat tiedot:

 1. Myytävää tai ostettavaa tuotetta hyvin kuvaavaava otsikko paikkakuntatiedolla. Esimerkiksi: M: Salamenteripleko L134 (Helsinki)
 2. Riittävän tarkka kuvaus tuotteesta, tuotteen sijainti (paikkakunta) ja mielellään myös kuva tuotteesta tai linkki tuotteen tarkempiin tietoihin (valmistajan sivut tms.)
 3. Hintapyyntö, toimitustavat (nouto, posti jne.) ja mahdolliset toimituskulut
 4. Ohjeet yhteydenottoon ja yhteydstiedot: yksityisviesti, sähköposti, puhelin, tekstiviesti jne.
 5. Ilmoitusta saa nostaa 2 päivän välein, ilmoituksen poisto tapahtuu "Ilmoita tämä viesti" -toiminnolla.

Huomioithan:
1. Että Aqua-Webin kauppa-alueet ovat tarkoitettu yksityishenkilöiden väliseen kaupankäyntiin. Yritykset voivat ottaa yhteyyttä ylläpitoon jos haluavat julkaista myynti-ilmoituksia ja/tai mainostaa yritystään.
2. Että omanakotiloiden maahantuonti, markkinointi ja levittäminen on Eviran päätöksen mukaan kiellettyä Suomessa
3. Että toimituksissa noudatetaan asetuksia ja lakeja selkärankaisten eläinten kuljetuksista. Eviran ohjeistus selkärankaisten kuljetuksille.

Yhteydenpito ja mahdolliset kysymykset yksityisviestinä tai muulla ilmoituksessa osoitetulla tavalla. Älä vastaa ilmoitukseen. Kiitos!

Aqua-Web foorumin käyttäytymisohjeita ja sääntöjä

ViestiKirjoittaja pehis » 21:18, 09.03.2003

Aqua-Web foorumin käyttäytymisohjeita ja sääntöjä:

 • Muiden käyttäjien huomioiminen
  1. Kaikki foorumin jäsenet ovat tasavertaisia käyttämään tätä palvelua.
  2. Älä nosta itseäsi pallille. Viestien kokonaismäärällä ja sillä kuinka akvaarioguru olet ei ole mitään korrelaatiota.
  3. Kirjoittamalla selkeää kieltä varmistat, että muut lukijat ymmärtävät asiasi. Selkeään kieleen kuuluvat mm. iso alkukirjain virkkeen alussa ja piste lopussa, eikä välimerkkejä tule korvata hymiöillä.
  4. Henkilökohtaisuuksiin meneminen ja muiden käyttäjien tahallinen ärsyttäminen ehdottomasti kielletty.
  5. Yksityisten ihmisten sekä kauppiaiden perusteeton kritisointi on tällä palstalla kiellettyä. Mikäli kritiikkiin on tarvetta, anna se reilusti suoraan kohteelle, äläkä herjaa julkisesti.
 • Floodaaminen
  1. Turhien viestien lähettämistä tulee välttää. Toistuvasta toiminnasta käyttäjän kokonaisviestimäärää voidaan alentaa, tuntuvastikin.
  2. Liiallinen välimerkkien ja tehokeinojen käyttö kielletty (esim. !!! ja ???).
  3. Hymiöt ovat tarkoitettu selventämään tekstiäsi, eivätkä siis ole vaihtoehto välimerkeille. "Joulukuusi"-ilmiötä tulee välttää.
  4. Omia viestejä saa ja on viitsittäväkin muokata. Yli kahden peräkkäisen viestin lähetys samaan viestiketjuun on turhaa laiskuutta ja luettavuuden helpottamiseksi ylläpito tulee puuttumaan näihin tilanteisiin.
 • Lainaaminen ja linkittäminen
  1. Kuvien liittämistä viestiketjuihin tulisi välttää, sillä se hidastaa ketjun avaamista ja voi venyttää sivun ylileveäksi. Eli mielellään vain linkki kuvaan, mikäli se on mahdollista.
  2. Muista ottaa huomioon tekijänoikeudelliset seikat lainatessasi tekstiä ja kuvia. Mainitse siis lähde aina kun se on tiedossasi. On myös hyvän tavan mukaista pyytää, mikäli mahdollista, alkuperäiseltä kirjoittajalta tai kuvaajalta suostumus lainaukseen/linkittämiseen.
  3. Jos lainattu teksti on jostain muusta keskustelusta, on viestiketju hyvä laittaa linkkinä.
  4. Huuto.Netissä myytävien tuotteiden mainostaminen kielletty.
 • Muut asiat
  1. Kauppa-alueella on tarkoitus keskittyä kaupantekoon, eli myyntiin, ostamiseen, vaihtamiseen tai lahjoittamiseen. Muihin aiheisiin rönsyilevät keskustelut tulee hoitaa muualla (esim. Yleistä Keskustelua osastolla).
  2. Viestit tyyliin "pistin mailia sinulle", "pistin yv:n sinulle" ovat turhia. Viestiketjun seuraamisen helpottamiseksi ylläpito tulee poistamaan tällaiset viestit.
  3. Huutaminen (isoilla kirjaimilla kirjoittaminen) ja kuiskaaminen (normaalia pienemmällä fontilla kirjoittaminen) tekee viestistä vaikealukuisen, joten vältä näiden käyttöä. Jatkuvasta huutamisesta seuraa varoitus.
  4. Värien käyttö tekstissä ei myöskään helpota viestin lukemista. Mikäli väreille on pakottavaa tarvetta, tulee niitä käyttää hillitysti.
  5. Allekirjoituksen tulee noudattaa hyvää makua. Allekirjoituksen maksimipituus on 4 riviä, mukaan lukien tyhjät rivit, eikä se saa sisältää grafiikkaa.
  6. Käytä hakua ennen uuden aiheen lähettämistä. Näin varmistat ettei vastaavaa aihetta ole jo aikaisemmin tehty.
 • Varoitukset
  1. Varoitukset langettaa ylläpito yhdessä. Päätöksestä ei voi valittaa, eikä varoituksia peruuteta. (Katso kohta varoitusten vanheneminen).
  2. Varoituksen vanheneminen:
   Varoitus kestää 2 viikkoa. Mikäli käyttäjä saa uuden varoituksen edellisen vielä ollessa voimassa, on kesto 2x2, eli 4 viikkoa, kolmas varoitus 3x2, eli 6 viikkoa. Kesto lasketaan aina viimeisimmän varoituksen antohetkestä lähtien.
  3. Kolmannesta (3.) varoituksesta käyttäjä saa automaattisesti porttikiellon Aqua-Web foorumiin (kts. Porttikielto).
 • Porttikielto
  1. Porttikielto tulee voimaan jos käyttäjä on saanut kolme (3) varoitusta. Poikkeustapauksissa voidaan porttikielto langettaa ilman varoituksia tai vähemmällä kuin kolmella (3) varoituksella. Esimerkiksi henkilökohtaisuuksiin meneminen nopeuttaa porttikiellon saamista huomattavasti. Mikäli loukkaaminen on törkeää ja tarkoituksenhakuista voidaan porttikielto langettaa suoraan ilman varoituksia.
  2. Porttikellosta päättää ylläpito yhdessä. Päätöksestä ei voi valittaa, eikä porttikieltoja peruuteta (Katso kohta porttikiellon pituus).
  3. Porttikiellon pituus:
   Ensimmäinen porttikielto on yhden (1) viikon mittainen, toinen kaksi (2) viikkoa, kolmas neljä (4) viikkoa ja neljäs kaksi (2) kuukautta. Viides porttikielto on lopullinen, jonka yhteydessä käyttäjä poistetaan Aqua-Webin järjestelmästä.
  4. Porttikiellosta ilmoitetaan sekä julkisesti, että käyttäjälle henkilökohtaisesti sähköpostilla.
 • Sääntöjä sovelletaan tarpeen vaatiessa, mutta kuitenkin niiden hengen mukaisesti.
 • Muistathan myös, että Suomen lait (esim. rikoslaki) pätevät myös tällä palstalla. Sananvapaus tuo mukanaan myös vastuun omista sanoistasi.

Ohjeita Aqua-webin keskustelussa osallistumiseen

On tiettyjä kirjoittamista koskevia ohjeita, joilla Aqua-webin keskustelufoorumi pyritään pitämään sen käyttäjille helppolukuisena, siistinä ja viihtyisänä. Jotta tällaiset kriteerit täyttyvät, jokaisen käyttäjän on hyvä muistaa muutama perusasia kirjoittamisesta sekä muutama seikka netiketistä:
 • isot alkukirjaimet virkkeiden alussa ja otsikossa
 • virkkeen päättävä välimerkki (piste, huuto- tai kysymysmerkki, harvoin myös kolme pistettä)
 • otsikon tulisi olla aihetta kuvaava ja selkeä
 • sopivasti välimerkkejä eri lauseiden välille rytmittämään virkettä
 • välimerkin jälkeen tulee välilyönti tuomaan väljyyttä ja ilmavuutta tekstiin
 • kappalejako selkiyttämään suurempia tekstikokonaisuuksia
 • foorumisovellus hoitaa itse rivinvaihdot, joten enterin käyttämiselle on tarvetta vain kappalejaoissa
 • yhdyssanat siinä määrin kuin ne kultakin luonnistuvat - mitä enemmän sen parempi
 • viesteissä noudatetaan hyvää makua, käytöstapoja ja järkeä
 • lainauksiin on hyvä merkitä lähde, vaikka lainaus tulisi Internetin tai Aqua-webin keskustelun ulkopuoleltakin
 • puhekieltä voi käyttää siinä määrin kuin se on hyvän maun mukaista ja muut käyttäjät saavat viestistä selvää. Liiallista puhekielisyyttä ja murteellisuutta kannattaa kuitenkin välttää, koska Aqua-web on yleiskielinen akvaarioaiheinen keskustelufoorumi eikä murretietopankki.
 • epäsiistit välimerkkijonot, useammat hymiöt peräkkäin, monet huuto- tai kysymysmerkit laskevat viestin kiinnostusarvoa, ja silloin on vaara, että se jää useammalta ihmiseltä lukematta. Siistejä viestejä luetaan mieluummin.
 • allastiedot* sellaisissa viesteissä, joissa ne ovat tarpeellisia esimerkiksi jonkin ongelman ratkaisemiseksi

On myös hyvä muistaa, että kaikkia Aqua-webin ominaisuuksia voi harjoitella käyttämään Testit ja räpellykset -osiossa. Esimerkiksi jos lainaaminen tai kuvan liittäminen tuntuu vaikealta, Testit ja räpellykset on oikea paikka sen harjoittelemiselle, että kyseiset asiat onnistuvat luontevasti myöhemmin oikeassa keskustelussa.

Välimerkkien ja yhdyssanojen käyttösuositus ei tarkoita absoluuttista käyttövelvoitetta, vaan jokainen tietysti toimii omien taitojensa ja tietojensa mukaan. Oikeanmukaisella ja riittävällä välimerkkien ja yhdyssanojen käytöllä ennaltaehkäistään ymmärrysristiriitoja ja merkityseroja, joita huolimaton kirjoittaminen saattaisi aiheuttaa.

Tahallisesta toistuvasta epäselkeästä kirjoittamisesta käyttäjälle voidaan langettaa varoitus ja myöhemmin määräaikainen tai ikuisesti voimassa oleva banni eli porttikielto.


* Oleellisia allastietoja akvaario-ongelmien selvittämiseksi ovat:
 • akvaarion tilavuus ja sen mitat
 • valaistus
 • suodatus
 • akvaarionhoitotavat ja -rutiinit (vedenvaihdot, ruokinta, lannoitus jne.)
 • akvaariossa elävät eliöt (kalat, kasvit, muut eliöt)
 • vesiarvot (pH, GH, KH, NO[sub]2[/sub], NO[sub]3[/sub], lämpötila)
 • tarkka kuvaus ongelmasta (minkälainen ongelma on, miten se ilmenee, mitä oireita esiintyy)
 • ongelmanlaatu (milloin huomattu ensimmäisen kerran, kauanko jatkunut, muut mahdolliset ongelmat)
pehis
Imperaattori
Imperaattori
 
Viestit: 1235
Liittynyt: 15:24, 19.06.2001
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

Paluu Myydään - Muuta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa