Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Valvoja: Moderaattorit
Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
- akvaarion tilavuus ja mitat
- Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
- Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
- Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
- Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
- Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
- Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
- Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?
Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Tervehdys,
Meillä on akvaariossa luultavasti kalatuberkuloosia. Tauti tuli viimeisien kalojen mukana nyt lopettaneesta akvaarioliikkeestä. Selvästi muutama viikko uusien kalojen hankinnasta alkoivat seeprakalat turpoomaan ja vääntyilemään ja niitä kuoli n. viikon välein aika monta. Tauti kuitenkin rauhottui ja nyt kalat on voineet ihan ok, mutta silti päätettiin lopettaa harrastus. Ei pelkästään taudin takia, vaan muistakin syistä.
Luulen, ettei kukaan halua sairaita kaloja ns. saattohoitoon, vaan joudun ne lopettamaan ja myymään akvaarion tyhjänä ja puhdistettuna. Sairaita pikkukaloja olen ennenkin lopettanut eli pikkukalat kiehuvaan veteen. Panssarimonnin lopettaminen tapahtuu varmaan napakalla iskulla ja ajatuskin ahdistaa. Onkohan muita mahdollisia tapoja hoitaa tämä?
Ja sitten tärkein asia on akvaarion puhdistus. Kuinka se pitäis tehdä, että varmistutaan taudin tuhoamisesta? Kasvit laitan roskiin ja suodattimet, mutta pumppu on kiinteästi akvaariossa. Hiekat heitän menemään jne. Juurakot varmaan vois keittää, mutten tiedä suittaako.
Tämä olis tärkeä saada kunnolla hoidettua ja suht. nopeesti, koska akvaarionhoitomotivaatio on aika nollissa jo.
Meillä on akvaariossa luultavasti kalatuberkuloosia. Tauti tuli viimeisien kalojen mukana nyt lopettaneesta akvaarioliikkeestä. Selvästi muutama viikko uusien kalojen hankinnasta alkoivat seeprakalat turpoomaan ja vääntyilemään ja niitä kuoli n. viikon välein aika monta. Tauti kuitenkin rauhottui ja nyt kalat on voineet ihan ok, mutta silti päätettiin lopettaa harrastus. Ei pelkästään taudin takia, vaan muistakin syistä.
Luulen, ettei kukaan halua sairaita kaloja ns. saattohoitoon, vaan joudun ne lopettamaan ja myymään akvaarion tyhjänä ja puhdistettuna. Sairaita pikkukaloja olen ennenkin lopettanut eli pikkukalat kiehuvaan veteen. Panssarimonnin lopettaminen tapahtuu varmaan napakalla iskulla ja ajatuskin ahdistaa. Onkohan muita mahdollisia tapoja hoitaa tämä?
Ja sitten tärkein asia on akvaarion puhdistus. Kuinka se pitäis tehdä, että varmistutaan taudin tuhoamisesta? Kasvit laitan roskiin ja suodattimet, mutta pumppu on kiinteästi akvaariossa. Hiekat heitän menemään jne. Juurakot varmaan vois keittää, mutten tiedä suittaako.
Tämä olis tärkeä saada kunnolla hoidettua ja suht. nopeesti, koska akvaarionhoitomotivaatio on aika nollissa jo.
-
- Advanced Member
- Viestit: 2235
- Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
- Akvaarioseurat: Kalasoppa
- Sukupuoli: Mies
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Meidän kaikkien altaissa on kalatuberkuloosi jos EELA:n on uskominen.
http://aqua-web.fi/2012/12/17/kasipaiva ... in-kanssa/
http://aqua-web.fi/2012/12/17/kasipaiva ... in-kanssa/
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Kiitos tästä linkistä!Koomikko kirjoitti:Meidän kaikkien altaissa on kalatuberkuloosi jos EELA:n on uskominen.
http://aqua-web.fi/2012/12/17/kasipaiva ... in-kanssa/
-
- Elite Member
- Viestit: 6209
- Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
- Viesti:
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Hyvä desinfioimisaine n VirkonS. Tappaa monenlaiset pöpöt ja huuhtelu n heppoa akvasta. Saa apteekista (usein tilauskamaa) tai "maajussiliikkeistä". Minusta myös lasi kiiltää sen jäljiltä.
Kalatubia voi olla piilevänä monissa akvoissa, kuten sanottiin.
Kalatubia voi olla piilevänä monissa akvoissa, kuten sanottiin.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
-
- Katalysaattori
- Viestit: 366
- Liittynyt: 11:14, 31.03.2013
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Heinola
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Ja kaloja ei sitten missään nimessä lopeteta kiehuvalla vedellä. Eläinsuojelulaki sen kieltää.
-
- Advanced Member
- Viestit: 2235
- Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
- Akvaarioseurat: Kalasoppa
- Sukupuoli: Mies
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Ihan oikeastikko eläinsuojelulaki kieltää moisen toimenpiteen. Onko pykälä luettavissa jossain.
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
-
- Junior Member
- Viestit: 166
- Liittynyt: 15:20, 22.03.2013
- Akvaarioseurat: Oma
- Sukupuoli: Mies
- Paikkakunta: Seinäjoki
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
-"Jos kalan lopettaminen perustuu lämpötilanmuutokseen, on lämpötilamuutoksen oltava tarpeeksi suuri, jotta kala kuolee nopeasti."
Eikös tämä lause juuri tue kiehuvalla vedellä lopettamista. Eli kala tiputetaan kiehuvaan veteen. Näin toimittiin 70-80 luvulla. Se on eri asia kuin keittäminen, jossa lämpötila nousee hitaasti.
Eikös tämä lause juuri tue kiehuvalla vedellä lopettamista. Eli kala tiputetaan kiehuvaan veteen. Näin toimittiin 70-80 luvulla. Se on eri asia kuin keittäminen, jossa lämpötila nousee hitaasti.
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Onkohan 27c -> 100C riittävän suuri lämpötilan muunnos. Vai laitanko takkaan kunnon hiilloksen ja pistän kalat sinne. Siinähän tulee jo huomattavasti isompi lämpötilaero. "Toissijainen seikka on, kuinka esteettinen itse lopettamistapa on."
Kyllä minusta tuntuu, että pienet kalat (miljoonakalat jne) kokevat vähiten tuskaa joutuessaan muutamassa sekunnissa akvaariosta kiehuvaan veteen. Enempi syntyy tuskaa, kun sellasta yrittää tainuttaa. En oikein ymmärrä kuinka sellainen käytännössä tainutetaan mekaanisesti.
Kyllä minusta tuntuu, että pienet kalat (miljoonakalat jne) kokevat vähiten tuskaa joutuessaan muutamassa sekunnissa akvaariosta kiehuvaan veteen. Enempi syntyy tuskaa, kun sellasta yrittää tainuttaa. En oikein ymmärrä kuinka sellainen käytännössä tainutetaan mekaanisesti.
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Dekapitaatio eli pää poikki on kaikkein paras vaihtoehto.jpuu kirjoitti:-"Jos kalan lopettaminen perustuu lämpötilanmuutokseen, on lämpötilamuutoksen oltava tarpeeksi suuri, jotta kala kuolee nopeasti."
Eikös tämä lause juuri tue kiehuvalla vedellä lopettamista. Eli kala tiputetaan kiehuvaan veteen. Näin toimittiin 70-80 luvulla. Se on eri asia kuin keittäminen, jossa lämpötila nousee hitaasti.
-
- Elite Member
- Viestit: 5470
- Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
- Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Ei sentään tiputeta kalaa kiehuvaan veteen, vaan laitetaan kala tyhjään astiaan ja kaadetaan välittömästi kiehuvaa vettä päälle. Ja minusta tätä voi käyttää vain alle viisisenttisille fisuille joiden lopettaminen niskan katkaisemalla menisi turhan helposti mönkään. Fiskarsin kalasakset ovat oivalliset yhtään isommille kaloille.
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Dekapitaatio ei yksin riitä, sillä osa kalalajeista kestää hapenpuutetta ja tällöin kuolema voi kestää turhan kauan. Kuten em. kirjoituksessa (http://aqua-web.fi/2013/01/11/kalojen-lopettaminen/) mainitaan, pitää kala tainnuttaa ensin.
Keittämistä ei enää nykyään pidetä sopivana tapana. Arvaisin että se on takuuvarmasti äärimmäisen kivulias toimenpide.
Itse olen joskus käyttänyt sellaista keinoa että viimeisiään vetelevä kala nostetaan nopeasti haavilla astiaan jossa on erittäin kylmää vettä, siis lähes jäistä vettä. Kansi päälle ettei hyppää pois. Kala kuolee nopeasti hypotermiseen shokkiin. Itsekin epäilin tuon keinon sopivuutta ja tarkistin asiaa nyt. Amerikan eläinlääkäriyhdistyksen (AVMA) eutanasiaohjeissa tuota pidetään sopivana tapana, kunhan siirto tehdään nopeasti ja kohdealtaan vesi on +2 ja +4 asteen välillä ja kala on enintään 3,8 cm pitkä (pyrstöevää ei lasketa). Kuolema seuraa noin 10-20 sekunnissa, mutta kala pitäisi jättää sinne pidemmäksi aikaa (aikuinen seeprakala vähintään 10 min.) kai siksi ettei virkoa uudelleen. AVMA:n mukaan tämä lopetustapa ei sovellu tuota isommille kaloille, eikä sellaisille kaloille, jotka muutenkin sietävät matalia lämpötiloja (esim. koit ja kultakalat). Kannattaa huomata myös se, että tämä ei ole sama lopetuskeino kuin se, jossa kala pakastetaan tai tungetaan jääsohjoon. Hidasta viilennystä tai pakastamista AVMA pitää epäsopivana.
Ja huom: veden pitää tosiaan olla 2 ja 4 asteen välillä, sitä korkeampi (=lämpimämpi) menee rääkkäyksen puolelle! Eli mittari mukaan ja jääpaloja tai lunta riittävästi. Mutta kalan siis pitää olla avovedessä, ei sohjossa!
AVMA listaa monia muitakin lopetuskeinoja, helpoimmasta päästä kalan nopean murskaamisen (maceration). AVMA:n ohjeet löytyvät tästä: https://www.avma.org/KB/Policies/Docume ... anasia.pdf (em. asiat sivulla 71) ja laajemmin tästä: https://www.avma.org/KB/Policies/Pages/ ... lines.aspx. Nämä ohjeet eivät ehkä sovellu herkille aiheensa vuoksi...
Keittämistä ei enää nykyään pidetä sopivana tapana. Arvaisin että se on takuuvarmasti äärimmäisen kivulias toimenpide.
Itse olen joskus käyttänyt sellaista keinoa että viimeisiään vetelevä kala nostetaan nopeasti haavilla astiaan jossa on erittäin kylmää vettä, siis lähes jäistä vettä. Kansi päälle ettei hyppää pois. Kala kuolee nopeasti hypotermiseen shokkiin. Itsekin epäilin tuon keinon sopivuutta ja tarkistin asiaa nyt. Amerikan eläinlääkäriyhdistyksen (AVMA) eutanasiaohjeissa tuota pidetään sopivana tapana, kunhan siirto tehdään nopeasti ja kohdealtaan vesi on +2 ja +4 asteen välillä ja kala on enintään 3,8 cm pitkä (pyrstöevää ei lasketa). Kuolema seuraa noin 10-20 sekunnissa, mutta kala pitäisi jättää sinne pidemmäksi aikaa (aikuinen seeprakala vähintään 10 min.) kai siksi ettei virkoa uudelleen. AVMA:n mukaan tämä lopetustapa ei sovellu tuota isommille kaloille, eikä sellaisille kaloille, jotka muutenkin sietävät matalia lämpötiloja (esim. koit ja kultakalat). Kannattaa huomata myös se, että tämä ei ole sama lopetuskeino kuin se, jossa kala pakastetaan tai tungetaan jääsohjoon. Hidasta viilennystä tai pakastamista AVMA pitää epäsopivana.
Ja huom: veden pitää tosiaan olla 2 ja 4 asteen välillä, sitä korkeampi (=lämpimämpi) menee rääkkäyksen puolelle! Eli mittari mukaan ja jääpaloja tai lunta riittävästi. Mutta kalan siis pitää olla avovedessä, ei sohjossa!
AVMA listaa monia muitakin lopetuskeinoja, helpoimmasta päästä kalan nopean murskaamisen (maceration). AVMA:n ohjeet löytyvät tästä: https://www.avma.org/KB/Policies/Docume ... anasia.pdf (em. asiat sivulla 71) ja laajemmin tästä: https://www.avma.org/KB/Policies/Pages/ ... lines.aspx. Nämä ohjeet eivät ehkä sovellu herkille aiheensa vuoksi...
The plural of anecdote is not data.
-
- Katalysaattori
- Viestit: 3362
- Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
http://aqua-web.fi/2013/01/11/kalojen-lopettaminen/
Mitähän noista kemiallisista aineista on tällaisen tavallisen tallaajan saatavilla? Olen itsekin joskus miettinyt jotain nukutusainetta, jolla saisi kalan anestesiaan ennen lopetusta. Tähän mennessä ovat menneet iskulla päähän ja pää irti.
Mitähän noista kemiallisista aineista on tällaisen tavallisen tallaajan saatavilla? Olen itsekin joskus miettinyt jotain nukutusainetta, jolla saisi kalan anestesiaan ennen lopetusta. Tähän mennessä ovat menneet iskulla päähän ja pää irti.
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
-
- Advanced Member
- Viestit: 2235
- Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
- Akvaarioseurat: Kalasoppa
- Sukupuoli: Mies
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Ja äärimmäisen nopea tapa pienillä kaloilla. Pieni kala kuolee samantien kun se koskettaa kiehuvaa vettä. Joskus tapoin pieniä kaloja tiputtamalla kiehuvaan veteen mutta pidin tapaa vähän turhana kun valmisteluihin menee aikaa ja vaivaa. Nyt tapan pienet kalat murskaamalla niiden pään. Kala haaviin ja toisella haavinvarrella painetaan pää vessanpönttöä vasten hajalle. Vähän isommat kalat tapan katkaisemalla pään saksilla tai puukolla. Kalastaessa esim. ahvenet tapan taittamalla niskat nurin. Peukalo suuhun ja niks naks niskat nurin. Isommat kalasaaliit tapan lyömällä kalikalla päähän ja laskemalla veret ulos. Kylmällä vedellä tappaminen kuullostaa hankalalta ja pitkitetyltä kuolemalta jos kuolema tulee 10 sekunnissa - 10 minuutissa. Hieman myös epäilen että +2 +4 asteinen vesi taipaisi kalat. Tai mistä tietää mitkä kalat kuolevat ja mitkä ei. Kokeilemallako?Kris kirjoitti: Keittämistä ei enää nykyään pidetä sopivana tapana. Arvaisin että se on takuuvarmasti äärimmäisen kivulias toimenpide..
Kirjoituksistani ei pidä loukkaantua.
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Kylmä vesi tappaa pienen kalan 10-20 sekunnissa. Kiehuva vesi tappaa sekunnin murto-osassa. Kumpi on kalalle kivuttomampi tapa? Se kiehuva vesi kypsentää kalan välittömästi, joten siinä tuskin yksikään hermosignaali kerkeä liikahtaa ku se on jo "keittynyt".
Meidän isoin kala on haarniskamonni n.15cm. Sen lopettaminen on varmasti vaikeinta sekä käytännössä että henkisesti. Luulen, että se maceration vois olla käytännöllisin tapa. Kala ämpäristä kaatamalla pussiin, jossa pieniä reikiä, että vesi valuu hetkessä pois. Sit pussin kiristys kädellä ja siirto tasaselle alustalle ja voimalla reilun kokoista nuijaa käyttäen toimitus. Ei ehkä esteettinen, mutta kalan kannalta helpoin. Vai mitä mieltä olette? Eikö se ole aika sama lyökö sillä nuijalla tainuksiin ja katkaisee pään saksilla, vai lyö nuijalla niin kovaa, että se pää murskaantuu kerrasta.
Meidän isoin kala on haarniskamonni n.15cm. Sen lopettaminen on varmasti vaikeinta sekä käytännössä että henkisesti. Luulen, että se maceration vois olla käytännöllisin tapa. Kala ämpäristä kaatamalla pussiin, jossa pieniä reikiä, että vesi valuu hetkessä pois. Sit pussin kiristys kädellä ja siirto tasaselle alustalle ja voimalla reilun kokoista nuijaa käyttäen toimitus. Ei ehkä esteettinen, mutta kalan kannalta helpoin. Vai mitä mieltä olette? Eikö se ole aika sama lyökö sillä nuijalla tainuksiin ja katkaisee pään saksilla, vai lyö nuijalla niin kovaa, että se pää murskaantuu kerrasta.
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Me "kalamiehet" käytämme "pappia"Skorpioni kirjoitti:Meidän isoin kala on haarniskamonni n.15cm. Sen lopettaminen on varmasti vaikeinta sekä käytännössä että henkisesti. Luulen, että se maceration vois olla käytännöllisin tapa. Kala ämpäristä kaatamalla pussiin, jossa pieniä reikiä, että vesi valuu hetkessä pois. Sit pussin kiristys kädellä ja siirto tasaselle alustalle ja voimalla reilun kokoista nuijaa käyttäen toimitus. Ei ehkä esteettinen, mutta kalan kannalta helpoin. Vai mitä mieltä olette? Eikö se ole aika sama lyökö sillä nuijalla tainuksiin ja katkaisee pään saksilla, vai lyö nuijalla niin kovaa, että se pää murskaantuu kerrasta.


-
- Advanced Member
- Viestit: 1332
- Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
- Akvaarioseurat: TAS
- Paikkakunta: Kangasala
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Voin olla yltiöoptimisti, mutta en pitäisi sitä mahdottomana, että saisit akvaario myytyä pois kaloineen kaikkineen jollekin lemmikiksi.Skorpioni kirjoitti:Meidän isoin kala on haarniskamonni n.15cm. Sen lopettaminen on varmasti vaikeinta sekä käytännössä että henkisesti. .


Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Täytyypä vielä koittaa kalojen lahjoitusta tai osaa niistä. Eilen siivosin akvaariota ja ehkä hieman oli haikee fiilis. Kolme seeprakalaa vielä on (muiden kalojen lisäksi) ja ne uivat ihan mielellään, vaikka selkäranka onkin hieman vääntynyt. Jostakin luin, että seeprakaloja käytetään tuberkuloosin tutkimisessa...
-
- Katalysaattori
- Viestit: 3362
- Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
- Akvaarioseurat: HAS
- Sukupuoli: Nainen
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Yksi teoriahan on, että valtaosassa altaista on tubia. Se vaan oireilee kun kalojen vastustuskyky on jostain syystä alentunut.
Seeprakalat on olleet varmaan 15 vuotta jo "huonoja", muistan itsekin omistaneeni seeprakaloja 90-luvun lopulla ja kaikki kuolivat oletettavasti tubiin, kaikilla vääntyi selkäranka ja sen jälkeen aika äkkiä kuolo korjasi.
Skorpioni: kalan lahjoitus on ok niin kauan kun kerrot, että altaassa on mahdollisesti tubia. Eviraanhan jos veisi kalan tai pari niin sillähän se selviäisi.
Seeprakalat on olleet varmaan 15 vuotta jo "huonoja", muistan itsekin omistaneeni seeprakaloja 90-luvun lopulla ja kaikki kuolivat oletettavasti tubiin, kaikilla vääntyi selkäranka ja sen jälkeen aika äkkiä kuolo korjasi.
Skorpioni: kalan lahjoitus on ok niin kauan kun kerrot, että altaassa on mahdollisesti tubia. Eviraanhan jos veisi kalan tai pari niin sillähän se selviäisi.
325: M. festivus, H. pyrrhonotus, C. duplicareus, CW021, Hypancistrus sp. L-066
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
250: T. espei, P. kuhlii, Hypancistrus sp. L-066
100: Axelrodia riesei
100: Carinotetraodon travancoricus
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Yritän erotella tässä faktat ja omat pohdintani. Faktaa on se, että tuon ohjeen +2 - +4 -asteisesta vedestä antaa Yhdysvaltain eläinlääketieteen yhdistyksen eutanasia-paneeli, jossa on mukana iso joukko eläinlääkäreitä. Ei minusta ole syytä epäillä heidän asiantuntemustaan. Eivät anna listaa kylmällä lopettamiseen soveltuvista kalalajeista, mutta korostavat tuota kalan pientä kokoa ja listaavat joitain kylmää sietäviä lajeja. Huomaa että tuo kylmän veden käyttö ei ole ainoa heidän suosittelemistaan keinoista. Päinvastoin he listaavat useita suositeltavia ja ei-suositeltavia tapoja. Jostain syystä keittäminen ei ole heidän keinoissaan lainkaan mukana. Mutta esimerkiksi australialainen eläintensuojelujärjestö RSPCA listaa keittämisen epäinhimillisten tapojen joukossa (http://kb.rspca.org.au/What-is-the-most ... h_403.html).Koomikko kirjoitti:Pieni kala kuolee samantien kun se koskettaa kiehuvaa vettä. Joskus tapoin pieniä kaloja tiputtamalla kiehuvaan veteen mutta pidin tapaa vähän turhana kun valmisteluihin menee aikaa ja vaivaa. Nyt tapan pienet kalat murskaamalla niiden pään. Kala haaviin ja toisella haavinvarrella painetaan pää vessanpönttöä vasten hajalle. Vähän isommat kalat tapan katkaisemalla pään saksilla tai puukolla. Kalastaessa esim. ahvenet tapan taittamalla niskat nurin. Peukalo suuhun ja niks naks niskat nurin. Isommat kalasaaliit tapan lyömällä kalikalla päähän ja laskemalla veret ulos. Kylmällä vedellä tappaminen kuullostaa hankalalta ja pitkitetyltä kuolemalta jos kuolema tulee 10 sekunnissa - 10 minuutissa. Hieman myös epäilen että +2 +4 asteinen vesi taipaisi kalat. Tai mistä tietää mitkä kalat kuolevat ja mitkä ei. Kokeilemallako?
Pelkkää pään katkaisemista ei noissa ohjeissa pidetä hyvänä keinona. Osa kalalajeista sietää hapenpuutetta ja siten "pää voi elää" vielä katkaisun jälkeen.
https://www.avma.org/kb/policies/docume ... anasia.pdf (s. 70) Katkaisuun pitäisi liittää aivojen tai koko pään nopea mekaaninen murskaaminen."Decapitation alone is not considered a humane approach to euthanasia, especially for species that may be particularly tolerant of low O2 concentrations."
Faktojen lisäksi jotain omaa pohtintaa. En ole eläinfysiologi, mutta tunnen luonnontieteitä sen verran että minun on vaikea uskoa että mikään kiehuvassa vedessä tappaisi kalan "samantien" kuten kirjoitat (tai "sekunnin murto-osassa" kuten Skorpioni kirjoittaa). Kuolo korjaa todennäköisesti siksi että koko keho kiehuu. Mutta kyllä se hetken aikaa ottaa. Sitä ennen kiehuu koko kalan ulkopuoli, mikä voi olla hyvinkin kivuliasta.
En tiedä varmasti miksi puolestaan kylmä vesi kalan tappaa. Yhdestä tieteellisestä artikkelista löysin maininnan että aivojen verenkierto vähenee ja tajuttomuus seuraa nopeasti (http://www.researchgate.net/publication ... 04e612.pdf, sivu 200). Kylmässähän vaihtolämpöisen elintoiminnot yleensä hidastuvat. Lisäksi tulee mieleen että hypotermia voi aiheuttaa ihmisellä sydänpysähdyksen (esim. kylmällä merellä veden varaan joutuneet), miksei kalallakin.
Ihmistä ja kalaa on huono verrata, mutta ehkä jotain käsitystä voi saada siitä jos kysyy itseltään menisikö mieluummin +4 -asteiseen veteen vai kiehuvaan veteen uimaan. Tuollainen kylmäallas on monissa kylpylöissä ja tuntuu ikävältä jos ei ole tottunut avantouintiin. Mutta ei se mikään sietämätön kipu ole, eikä sitä voi mitenkään verrata kiehuvan veden aiheuttamaan kipuun (moni on varmaan saanut ruuanlaitossa roiskeen joskus iholleen...).
Tuo murskaaminen on varmaan hyvä tapa, kunhan tapahtuu nopeasti. Isku tuntuisi tosin nopeammalta kuin "painaminen".
Katso edellä mitä kirjoitin. Pätee myös tähän. Väitän että kylmäkäsittely on huomattavasti kivuttomampi tapa.Skorpioni kirjoitti:Kylmä vesi tappaa pienen kalan 10-20 sekunnissa. Kiehuva vesi tappaa sekunnin murto-osassa. Kumpi on kalalle kivuttomampi tapa? Se kiehuva vesi kypsentää kalan välittömästi, joten siinä tuskin yksikään hermosignaali kerkeä liikahtaa ku se on jo "keittynyt".
En osaa sanoa kumpi näistä parempi, mutta tärkeintä että taju lähtee nopeasti ennen saksitemppua jos siihen ryhdyt.Skorpioni kirjoitti:Meidän isoin kala on haarniskamonni n.15cm. Sen lopettaminen on varmasti vaikeinta sekä käytännössä että henkisesti. Luulen, että se maceration vois olla käytännöllisin tapa. Kala ämpäristä kaatamalla pussiin, jossa pieniä reikiä, että vesi valuu hetkessä pois. Sit pussin kiristys kädellä ja siirto tasaselle alustalle ja voimalla reilun kokoista nuijaa käyttäen toimitus. Ei ehkä esteettinen, mutta kalan kannalta helpoin. Vai mitä mieltä olette? Eikö se ole aika sama lyökö sillä nuijalla tainuksiin ja katkaisee pään saksilla, vai lyö nuijalla niin kovaa, että se pää murskaantuu kerrasta.
The plural of anecdote is not data.
Re: Kalatuberkuloosi ja akvaarion myynti
Kiitoksia todella paljon vastanneille. Täytyy sanoa, että hyvä palsta kerta kaikkiaan. Paljon on tullut neuvoja ja tukea eikä kukaan ole vähätellyt. Moni on ollut varmasti samanlaisessa tilanteessa joskus.
Laitoin jo aiemmin paikalliseen myyntipalstaan ilmoituksen akvaariosta. Muutama on kysellyt kaloja, mutta eivät halua ottaa taudin takia.
Laitoin jo aiemmin paikalliseen myyntipalstaan ilmoituksen akvaariosta. Muutama on kysellyt kaloja, mutta eivät halua ottaa taudin takia.