Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

DIY - Do It Yourself, tee se itse ajatuksella toteutetut ja haaveissa olevat projektit.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
sainiohen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 10:23, 30.12.2014
Sukupuoli: Mies

Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja sainiohen »

No niin, olen tässä selaillut kaikkien muiden kolttosia ja nyt olen saanut operaatio altaan pykäys, jo pitkälti paperille laitettua. Nyt on kuitenkin niin, että en ole ennen tällaista tehnyt, niin haluaisin neuvoja, ohjeita ja rakentavaa palautetta mietteistäni.

Eli, altaan kooksi olisi tulossa; leveys 225 cm, syvyys 75 cm ja korkeus 60cm. Eli noin 1000 litraa.
Tarkoitus olisi tehdä pohja, takalevy ja toinen sivu vanerista (20-30 mm) ja etuosa sekä toinen sivu lasista (floatlasi? 12mm).

Ensimmäinen kysymys koskisi vaneria, eli minkä paksuinen tuo pitäisi mielestänne olla? Ja toisena että pitääkö tuon kokoisessa altaassa olla koolaukset takana + sivussa tukemassa noita vanereita? Vai riittääkö hyvä ruuvaus ja liimaus tuon pitämiseen? Uskoisin käyttäväni filmivaneria, ellei joku parempaa osaa suositella.
Vanerin vesieristyksen sisältä ajattelin hoitaa nestemäisellä kumilla, tuosta lukenut ja nähnyt jonkin verran ja näyttäisi helpommalta + toimivalta. Ei ehkä viitsi selkärikkona alkaa lasikuidun kanssa leikkimään. Kumin lisäksi kaikki kulmat olisi tarkoitus vahvistaa silikonilla.

Sitten lasin laitto. Olen nyt miettinyt kahta erilaista metodia ja haluaisin näkemystä molempien hyöty/haitta/riskipuolista. Vaihtoehtona 1 olisi laittaa lasit siististi, etulasin ponttaus vanerin alalaitaan silikonilla (noin 3-millinen sauma) ja sivulasi sitten etulasin sekä takavanerin väliin ja tuohonkin tuo 3-millinen silikonisaumaus joka suuntaan. Tässä vaihtoehdossa jäin miettimään tuota lasiin kohdentuvaa painetta ja silikonin rasitekykyä tuota vastaan. Mietin sitten tekeväni jalustaan pienen lipan vanerista joka piäisi lasia kasassa alhaalla ja sitten tekisin myös kannen joka kiertäisi koko allasta, pitäen laseja aloillaan myös ylhäältä. Näkisittekö tuollaisen riittäväksi?

Optio 2 on sitten tehdä eteen ja sivulle vanerilevystä raamit, johon tekisin l-kulman, johon sitten lasin saisi upotettua. Tämä ei ole ehkä ulkonäöllisesti yhtä "komia", mutta tuo varmaan kestäisi suoraan paremmin.

Valaistus. En ole kasvi-ihminen, joten tuo ei sinällään ole ehtona valoille. Toisekseen kalani (uarut + herokset) pitävät huolen että meillä ei viidakkoa nähdä. Mietin tekeväni kalustetyyppisen kannen johon haluaisin valon "piilottaa". Onko kellään kokemusta led-nauhan käytössä tällaisen suhteen?
Tämän tyyppistä olen miettinyt: http://www.autoled.fi/Led-nauha-5m-kela-RGBW
Jos tuon saisin kolmikanavaiseen sarjaan ja yhden virtalähteen taakse, niin olisin tyytyväinen. Valoa mietin suhteessa valkoinen 50%, sininen ja punainen 25% kummallekkin. Saisin yhdellä nauhalla tällöin hoidettua koko valaistuksen.

Suodatus. Tämän kanssa olen paininut ja pyörinyt, kun vaihtoehtoja olisi. Nyt olen (hetkellisesti) päätymässä 3 x eheim prof 2/3 suodattimiin, joissa nimellisyysriittävyys noin 600 litraa (todellisuus noin 400 ltr?). Tarvitseeko noiden lisäksi jotain? Mattosuodatinta tms? Kiertovesipumppujen kanssa en ole ikinä leikkinyt, joten noista en mitään tiedä. Tai streamereista. Jos joku näistä viitsisi neuvoa tolloa, niin olisin todella kiitollinen. Olen myös nähnyt joidenkin pitävän streamereita pinnassa liikuttamassa vain vettä ja suodattimen putkien pyörittävän vettä alemmassa tasossa, onko tässä hyötyjä?
Suodattimien putket pyrin viemään läpi taka- tai sivuseinästä, jolloin mitään ei jäisi näkyviin.

Ja jalusta olisi tarkoitus tehdä kakkosnelosesta ja väliseinätolpista (kertopuu). Näiden luulisin kestävän tuon kokoisen altaan painon.

Noin, kiitos kaikille jotka on lukenut tämän yksinäisen miehen novellin epätoivoisesta projektista. Ja erityislisäkiitos kaikille jotka voivat/haluavat/pystyvät/viitsivät mahdollisesti auttaa matkallani kohti isompaa allasta.

Tässä vielä kalastoni jotta tiedätte tuon p#skan määrän, noin, altaassa.
Uarut x 3
Heros notatus x 2
Heros sp rotkeil x 2
Heros yellow tail / golden x 2
Liekkisuu x 2
Sinikirjoahven "electric blue" 1/2 (kunhan selviää onko pari vai kuten pahoin pelkään 2 urosta)
Acarichthys heckelii x 1
Revontulikala x 10

Monnit
haarniskamonni x 2
Noitamonni x 2
Kuparimonninen x 4 (näitä lisää tulossa)
Tulipyrstö x 1
Krokopleko x 1
Tulivampyyripleko x 1
Aaltoripsimonni x 2

Tulossa ehkä tuohon isoon altaaseen 1 pleko lisää ja ehkä pilkkuantennimonneja.

Kiitos ja kumarrus kaikille, toivon paljon apuja ja neuvoja kokeneemmilta harrastajilta.
Angara
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 20:40, 30.12.2013
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Angara »

En ole tehnyt yhtään vaneriakvaariota, mutta aikoinani suunnittelin jonkin verran. Minusta etulasin kiinnityksessä vanerista tehty kehys tuntuisi välttämättömältä lasin jäykistämiseksi. Jos lasilla ei ole tukea altaan koko yläreunan suunnalta, syntyy riski siitä, että lasiin kohdistuu niin paljon vääntöä, että se halkeaa. Olen nähnyt tällaisen vääntyneen etulasin kerran, eikä se ollut kaunista katsottavaa, vaikka lasi onkin yllättävän kestävää.

Koska Suomessa vaneriakvaarioita harrastetaan melko vähän, hyvää sisäpuolen pintakäsittelyaine ei ole itsestään selvä löytää. Aikoinaan omissa suunnitelmissa tämä osoittautui ratkaisemattomaksi ongelmaksi koska yksikään valmistaja ei uskaltanut luvata aineensa sopivan akvaariokäyttöön.
MrAFCMagic
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1722
Liittynyt: 20:52, 31.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja MrAFCMagic »

Rakenteellisesti en osaa itse lasin ja vanerin yhdistmäisestä sanoa mitään, enkä välttämättä itse lähtisi ko. yhdistelmään vielä kuution kokoisella altaalla.
Valaistuksessa pohdeit RGB-ledejä. Oman kokemukseni mukaan RGB-ledit ovat valoteholtaan heikompia, kuin vastaavat yksiväriset ja oman ledinauhavalaisimeni toteutunkin yhdellä RGB-nauhalla ja kahdella valkoisella. RGB-nauhaani säätämällä saan korostettua kalojen väriä ja altaan sisustukselle edullisen sävyn. Määrä, jota lediä tarvitsin oli n. 14m ja altaan pituus on 150cm, syvyys 60cm. Kuvaa varmaankin laittelen tästä projektista tuonne DIY puolelle kun innostun asiaa valaisemaan yleisölle lisää. Akvaarion ihailuun riittää ehkä vähäisempikin valo, mutta valoa kannattaa kuitenkin laittaa siten, että valoisanakin päivänä akvaario loistaa eikä jää varjoisaksi.
Suodattimien kohdalla pohdein aikanani myös samaa kysymystä, eli monta pientä vai yksi isompi. Valitsin kaksi pienempää ja nyt kadun asiaa. Altaan tasapaino ei horjuisi, vaikka ison joutuisi pesemään kerran vuodessa. Nyt vuodessa on kaksi suodatinta pestävänä ja paljon rumia letkuja altaassa. Ehdotukseni onkin Eheimin classic sarjan suurin 2260, joka hankintahinnaltaan on samaa luokkaa kuin 3 pienempää, mutta esteettisesti ja huollollisesti helpompi. Lisäksi yksi läpivienti lienee varmempi kuin kolme. Altaan sisälle kaksi Eheimin 2252 Powerlinea. Powerlinet siksi, ettei hajoava biomassa kerry ulkosuodattimeen ja kaksi, koska allas on pitkä. Omassa altaassani on streami puhaltamssa roskia kiertoon, etteivät jää lepäämään hiekalle.
www.akvala.fi akvaariokauppa| Kalanruoat ja akvaariotarvikkeet edullisesti netistä
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Ehdotuksia:

- Ehdottomasti koolaukset vanerin taakse koska aivan varmasti vaneri taipuu noilla litramäärillä.
Eikä sinun ole pakko käyttää venevaneria, sehän on kallistakin. Kaikki vanerit on tehty samalla tekniikalla, venevaneriin on lisätty päälle kosteudelta suojaava kerros, mutta ei se siitä rakenteellisesti kestävämpää tee. Koska tarkoituksesi on päällystää vaneri vesitiiviillä aineella niin tuosta venevanerin pinnoitteesta ei ole sinulle hyötyä.

- Tee samantien taka- ja sivuseinään 3D tausta. Ulkonäön lisäksi sekin suojaa vaneria (ja kumipintaa) ja sen taakse voi piilottaa tekniikkaa.

- Optio 2 vaneriraamien tilalle kulmarautaa = sirompi ja kestävämpi (+vaneri taipuu).
Juuri nuo kohdat on ne jotka todennäköisimmin ensin pettää jos jokin pettää, eli kannattaa tehdä mieluiten ylimitoitettua ja ylikestävää kuin myöhemmin kuivata lattioita. Lasien välinen sauma kestää varmaan pelkällä silikonillakin koska lasit tukee toisiaan.
7Pete
Member
Member
Viestit: 316
Liittynyt: 19:50, 07.02.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja 7Pete »

Tuon kokoiseen altaaseen tekisin kerralla suodatuksen ala-altaalla. Ja vielä kun meinaat rakentaa altaankin itse niin ei ole kovin erikoinen homma enää tehdä samalla kaatokulma + esim. äänetön herbie. Vaatii tietenkin hieman perehtymistä, mutta kun tuon vaivan näet niin suodattimen puhdistukseen menevä aika lyhenee murto-osaan ulkosuodattimien puhdistukseen verrattuna. Vesikin pystyy parempana kuin orgaaninen jäte pysyy poissa "järjestelmästä", eikä keräänny esim ulkosuodattimiin.

Tuossa harvinaisen selkeä sepostus miten esim. herbie toimii. http://gmacreef.com/herbie-overflow-ree ... od-basics/

Streamit on sitä varten makean veden altaassa ettei kököt jää pohjalle vaan päätyvät suodattimiin ja ylläpitää veden altaassa kauttaaltaan hapekkaana.
sainiohen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 10:23, 30.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja sainiohen »

Okei, kiitosta paljon kaikille neuvoista. Olen tässä samalla jatkanut diy-videoiden ja -tekstien lukua netistä, jotka kaikki muokkaa suunnitelmia. Ja aiheuttaa lumipallo-efektin, eli tarkentavia kysymyksiä. Jos vielä saan, niin vaivaan jo vastanneita ja otan samalla mielellään lisää ojjeita vastaan.

MrAFCMacig: Olisi hienoa nähdä tekemäsi valaistus. Haluan altaan olevan hieman hämyinen joka tarjoaa valoa ja varjoa sisään, mutta tuokin on hyvä pointti, että ei saa jäädä pimeäksi kirkkaana päivänä, takaisin suunnittelupöydän ääreen vielä tuon kanssa.

Kaituli:Päädyin myös tuohon pakolliseen koolaukseen. Viestin jätön jälkeen tutkin optiota "ohuempi vaneri, paksumpi selkäranka". Voi olla että lähden tuon kaltaista tekemään. Miltä teidän korvaan kuullostaisi 15mm vaneri jota tukee väliseinätolpista tehty kooulausrunko? Koolauksen takana olisi vielä toinen vaneri. Eli vaneri 15mm, runkopuu 39mm ja vaneri 15mm. Runkopuut voisi vielä lyödä kulmaraudoilla kiinni alustaan ja kattoon lisäjäykkyyden saavuttamiseksi. Ja tuo taaempi vaneri voisi olla koko matkan lattiasta yläreunaan, niin toisi rakenteellista jäykkyyttä tuohon rakennelmaan.
Jäin tuota lasiosuuttakin miettimään, mitä tarkoitat kulmaraudalla? Tajusin myös tuon vanerin taipumisen, jäin ehdotuksesi jäljiltä miettimään "patenttiseiskaa", eli tekisin tuon puukehikon koko altaan kannen ympäri (pidän puusta) ja tuonne kannen sisään, suht alareunaan, kiinnittäisin piiloon alumiinista l-kulmalistaa. Sitten tuossa olisi kaksi jäykistävää ja tukevaa elementtiä. L-listan jos saisi silikoonilla tai pienillä ruuveilla kiinni puuhun, niin vot! Vai...?

Sitten, tuo demoni nimeltään suodatus. Minulla on nyt yksi ylimääräinen suodatin kotona, eheim prof2 (2028), jonka saan tuohon altaaseen käyttöön. Hieman tutustuin tuohon herbieen, ja aiheutti hieman kysymyksiä. Olen ehkä tajunnut osan tuosta ideasta, mutta jos joku viitsii korjata/ohjata virheitäni, niin kiitos. Eli tuo herbie on ala-altaallinen jossa on kolmitasoinen "kanaali". Ekaan tasoon vesi tulee altaasta, menee parin levyn ohi seuraavaan tasoon joka hieman alempana . Ja kolmostasolla on sitten kiertovesipumppu joka palauttaa veden takaisin ylös? Kakkostasoon voisi laittaa vaikka eheimin 300w jägerin vettä lämmittämään?

Voiko tuonne alas laittaa vaikka mattosuodatinta, makarooneja tai muita suodatussubstraatteja tms vai onko tuon homma puhtaasti vain kierrättää vettä? Jos näin, niin mitä tuon lisäksi allas vaatii? Putsaamisen osalta siis. Mietin että laittaisin herbien putket takakulmaan piiloon ja näiden eteen esim mattosuodatinta ottamaan likoja vastaan. Onko tuossa järkeä? Jos minulla on tuo herbie jota pyörittää tuo http://www.akvaariokauppa.fi/new/produc ... .php?p=495, ja tuo mainittu eheim prof2, niin onko tuossa jo riittävästi suodatusta? Ehkä streameri tuohon pitämään veden liikettä yllä?

Kiitos todella paljon neuvoista ja ohjeista, on auttanut kummasti tässä projektissa. Siten vielä pahoittelut jatkokysymyksistä, mutta haluan tehdä tämän kunnolla, tämän johdosta tässä ei saa olla mielestäni kysymyksiä enemmän kuin vastauksia. Mutta kiitos ja kumarrus, kun tämä joskus lähtee käyntiin, niin voin yrittää laittaa projektista kuvia.
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Herbie on vain se putkitus jolla vesi menee alas. Muita vastaavia patentteja on esimerkiksi durso ja beananimal tyyliset putkitukset.

Ja ala-altaan tarkoitushan on tosiaan poistaa kaikki tekniikka näkösältä, lisätä vesimassaa ja mahdollistaa kunnollinen suodatus. Joku 1000 litraisen alle kun menee helposti vaikka 300-400 litrainen allas, voi tykönään miettiä minkä verran suodatuspintaa sinne saa jemmattua verrattuna esim pariin ulkosuodattimeen. Eri osastoja voi kukin luonnollisesti tehdä tarpeen ja halun mukaan (esisuodatus helposti putsattavana/vaihdettavana, lämmittimet hyvässä virtauksessa, biopalloja/makaroneja ämpärillinen tai muutama, märkä-/kuivatorni, poikasallasosasto tai parikin, nostopumpun osasto). Pitää vain muistaa että näissä kaikki haihtuminen koko systeemissä näkyy vain tuolla nostopumpulle varatussa lokerossa.

Suosittelen vilpittömästi ala-allasta.

EDIT: kyllä tuo eheimin nostopumppu riittänee ihan yksinäänkin. Nostonhan voi jakaa vaikka parille tulolle eri puolille allasta jolloin virtausta saa jaettua paremmin. Toki kalaston mukaan se virtauksen tarve loppupeleissä määräytyy, ja ainahan streamin voi jälkikäteen lisätä altaaseen. Tunzella löytyy kyllä magneetteja hiukan tukevampiinkin seinämävahvuuksiin.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Kulmarauta:
Akvaarioissa on usein koko allasta kiertävä alumiininen kulmalista, sinun tapauksessani laittaa sen tilalle vahvan kulmaraudan. Siis tukemaan laseja, ei kiertämään koko akvaariota.

Ulkosuodatin:
Ulkosuodattimista puhuen itselläni on vastaava mitä oheisessa videossa:
https://www.youtube.com/watch?v=DIZA-j-p2No
Tuosta ja muistakin kyseisen tyypin videoista saa paljon vinkkejä ja inspiraatiota omiin projekteihin. Huonoja puolia en tuosta suodatinmallista keksi yhtään, se kun on lähes huoltovapaa. Kurjaa on tietysti, että K1 Kaldnessia ei saa suomesta vaan sitä pitää tilata esim. briteistä.

Tässä videokuvaa oman suodattimeni testausvaiheesta:
https://www.youtube.com/watch?v=_oKJF1b4bY8

Kuten aqualung mainitsi niin veden haihtuminen näkyy juurikin tuolla suodattimessa.
Jos lähellä on vesiliittymä ja lähellä on myös viemäri, voi akvaariolle laittaa automaattisen tiputuksen joka huolestii vedenvaihdoista ja siitä, että vesi on aina samalla korkeudella.
Itse teetin vesiliittymän omalle akvaariolle ja koska viemäriä ei ollut lähellä niin tein ulkoseinään reiän ja otin talon salaojaputken viemärikäyttöön. Kun veden tiputuksen saa säädettyä kohdilleen niin ei viemäriin mene vettä juuri mitään. Ovelampi kikkailija/botanisti voisi ohjata ylivuotovesiä vaikka huonekasvien ruukkuihin, akvaariovettä parempaa lannoitetta ei juuri ole :)
7Pete
Member
Member
Viestit: 316
Liittynyt: 19:50, 07.02.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja 7Pete »

Tuon ala-altaan veden haitumisen voi toki estää myös pääaltaan ja ala-altaan kansilla, jotka tehokkaasti vähentävät haihtumista. Lisäksi ala-allas kannattaa suunnitella siten että pumppukammio on mahdollisimman suuri ettei vettä tarvi lisätä kovin usein. Toki lisäksi voi hommata pinnantasaajan/osmolaattorin sinne pumppukammioon ja jokin vesisäiliö mistä vettä lisätään järjestelmään ettei pumppu mene kuiville esim. matkalla. Itsellä ei vielä ole tästä haihtumisesta ala-altaallisessa systeemissä kokemusta, mutta arvioideni perusteella altaiden kansilla veden lisääminen noin 1000 litran kokonaistilavuudessa jää ehkä 20 litran/viikko seutuville, mikä antaa ihan hyvin pelivaraa pumppukammioon mikäli siitä ei tee kovin pientä.

Tässä muuten tuolta samalta DIY Kingiltä vanerialtaan tekovideo missä ei käytä lasikuitua juurikaan vaan enimmäkseen "nestemäistä kumia": https://www.youtube.com/watch?v=cdyANDq_x_s
sainiohen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 10:23, 30.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja sainiohen »

No niin, täältähän tuli apua vaikka kuinka ja paljon. Olen nyt tekemässä tuota ala-altaallista suodatusta ja varmaan myös tuota 3d-taustaa. Taustan yritän tehdä varmaan styroksipohjalle valetusta lasikuidusta, kunhan tutustun tuollaisen tekoon kunnolla. Näyttää myös omanlaiseltaan haasteelta tuokin. Tuohon värjäämiseen ja pinnottamiseen jos saan neuvoja, niin, jälleen, kiitos. En oikein ymmärtänyt ihan kaikkia aineita yms. mitä veikko vallaton tuolla interneeetissä käytti.

7pete, tuosta videosta noita ideoita varastinkin. Kunhan allas on jotenkuten kasattu ja toiminnassa, niin täytyy ostaa pari jotain pikkukalaa "koeajamaan" allasta ennen ahventen sisään laittoa, näkee sitten tuon "Suomi-nestekumin" myrkyttömyyden.
Ihan sellainen tuli vielä mieleen tuon ala-altaallisen suodatuksen kohdalla, että mites nuo vedenvaihdot tuolla sujuu? Tarvitseeko edelleen viikottaiset vaihdot ja miten tuo järjestelmä on tuolla välin? Pitääkö tuo pysäyttää vaihdon ajaksi ja sitten tasailla kun allas on taasen täysi?
Tulipahan valehdeltua, piti vielä kysymän noista massoista, eli onko tuolle k1 kaldnessille jotain lähes yhtä helposti toimivaa vaihtoehtoa? Olen varmaankin tuolla menossa, mutta mietin tuossa kaikkia vaihtoehtoja vaan läpi. Ainakaan ei ollut hinnalla pilattua tuo kaldness, onko jollakulla tiedossa hyvää, luotettavaa ja halpaa toimittajaa noille? Briteistä, saksasta, ei ole niin justiinsa maan kanssa, mutta jos olisi rahtivapaa toimitus, niin eri hyvä juttu. Mahd pienellä budjetilla tätä kuitenkin yrittää väsätä, niin jokanen säästetty lati auttaa.

Tässä kohtaa syvä ja kiitollinen kumarrus kaikille neuvoista sekä avusta. Voi olla että olisi tullut turhan paljon turhia riskitekijöitä projektiin ilman näitä neuvoja.
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Itse käytin 3D taustan tekoon seuraavia aineita:

- Styroksia ja Finfoamia eli uretaanilevyä.
- Liimana käytin uretaanivaahtoa ja välillä myös ihan normaalia erikeepperiä. Liimalla ei oikeastaan ole väliä kunhan peittää sen niin ettei se jää veden kanssa kosketuksiin.
- Kotikittiä, hienojakoista sementtiä ja hiekkaa.
- Akryylilisäainetta http://www.laattapiste.fi/ammattilaiset ... =600011029
- Väriaineita ostin K-Raudasta. Siellä maalipuolella on erivärisiä väripastoja joilla ne värjää maalejaan. Niitä pastoja saa ostaa ihan erikseenkin, mutta ei kannata ostaa koko litran pulloa kun desikin yhtä väriä riittää mainiosti. Pienempi määrä tulee tietty myös halvemmaksi. Soitin valmistajalle ja varmistin, että ne väripastat on myrkyttömiä.

Huomasin, että finfoamia oli mukavampi työstää eikä siitä tule yhtä paha sotkua kuin styroksista, käytin kuitenkin molempia.
Pinnoituksessa kokeilin eri tekniikoita ja eri laasteja.
Kun halusin sileää pintaa käytin Cascon Kotikittiä, karkeampaa pintaan käytin sementtiä ja välillä kokeilin sekoittaa massan sekaan myös hiekkaa antamaan lisätekstuuria. Noissa veden käyttösuhde kannattaa testata oman maun mukaan eikä pussin kyljestä. Tärkeintä on vaan antaa kerrosten kuivua/kovettua rauhassa.
Mitä enemmän kerroksia eli sementtiä alkaa olemaan niin silloin kannattaa kastella vedellä (suihkepullolla) alempi kerros ennen uuden kerroksen lisäämistä. Nimittäin kuiva sementti imaisee uuden kerroksen sementistä vedet itseensä hetkessä, jolloin sementti kuivuu turhankin nopeasti.
Eka kerros kannattaa vetäistä aika ohuella tavaralla jota saa tökittyä kaikkiin rakoihin. Toinen kerros voi jo olla hieman paksumpaa. Ekaan ja tokaan kerrokseen ei tarvitse akryylilisäainetta koska ne ei tule jäämään kosketuksiin veden kanssa.
Akryylilisäainetta käytin siis siksi, että se tekee pinnasta niin kovan, että edes plekojen hampaat ei siihen pysty. Toinen syy oli, että se sitoo väriaineet sementtiin niin, että värit ei ajan kuluessa liukene sementistä pois. Bonuksena se estää myös sementin veden kovettavia vaikutuksia.
Tätä ei tarvitse lisätä mahdottomia määriä, en nyt muista omia sekoitussuhteitani kun näppituntumalla sitä lisäilin. Eikä asitoidenkaan tarvitse olla isoja, itselläni suurin astia taisi olla litran maalipurkki.

Hyvin on kalat pysyneet elossa ja vesiarvot kohdillaan. Salaattia ja yrttejäkin ollaan perheen voimin syöty eikä mahapuruja ole tullut. Eli olen testannut em. ohjeiden myrkyttömyyden ihan henkilökohtaisesti.

Tein omat taustani irroitettavista osista, jos vaikka joskus kyllästyn niihin ja haluan tehdä uudet.
Tuolla lisää omasta projektistani: http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=105&t=220516
Projekti kesti pienen ikuisuuden ja se eli ja muuttui tehdessä monta kertaa, eikä ole vieläkään valmis. Tuskin tulee koskaan olemaankaan täysin valmis kun jatkuvasti keksin jotain uutta säädettävää, mutta juuri se tekeminen ja säätäminen on oma mukava juttunsa.

*******************************
K1 Kaldnessille en löytänyt mitään vaihtoehtoa.
Oman 50 litran paketin tilasin briteistä, mutta en valitettavasti muista firman nimeä. Taisin katsoa vain halvimman paikan perusteella.

*******************************
Vedenvaihdon ajaksi pitää ainakin alasuodattimen pumppu kytkeä pois päältä koska muuten se pumppaa kaiken veden suodattimesta akvaarioon.
Itselläni on tekeillä automaattinen vedenvaihto/pinnantasaus systeemi.
Siitäkin löytyy tutulta tyypiltä video -> https://www.youtube.com/watch?v=NrJ3eAE4qQE

Voisin mainostaa myös facebookissa olevaa ryhmää - DIY Fish Keepers
Siellä näkee paljon muiden projekteja joista voi välillä tulee keksittyä itsekin jotain uutta. Porukka myös jakelee siellä mielellään ohjeita, tosin monia materiaaleja mitä siellä neuvotaan ei harmillisesti Suomesta löydy.
oskariittus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 62
Liittynyt: 13:00, 19.11.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kotka

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja oskariittus »

http://www.jpk-apupalvelut.fi/harrastuksia.html

Myös tuolla muutama kuva ,josta ison altaan suunnittelija voi saada joitain ideoita ,siis kohdassa "harrastuksia"
sainiohen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 10:23, 30.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja sainiohen »

Hienoa, kiitos kaikille ohjeista, neuvoista, kritiikistä yms!

Viimeiseksi haluan vielä varmistaa, tuon lasikohdan. Eli, floatlasi 12mm, riittääkö tuohon altaaseen? Olen tuota lasiasiaa yrittänyt opiskella, mutta en tunnu tulevan hullua hurskaammaksi tuosta interneetin tarjonnasta. Voisiko joku kertoa tyhmälle, Suomen kielellä (ei siis isoja sanoja, kiitos), onko tuollainen lasi hyvä. Jos ei, niin mitä lasia pitää etsiä. Tai pleksiä jne yms tms.
Kiitos ja anteeksi vielä kerran ja kaikille oikein hyvää pääsiäistä!
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Tuossa minun 1000L akvaariossa näyttäisi olevan 18mm etulasi.
Floatlasia käytetään ymmärtääkseni ikkunoissa ei akvaarioissa.
Akvaarioissa käytetään laminoitua lasia eli sellaista minkä sisällä on muovikalvo. Tuon kalvon ansiosta lasi ensin halkeaa eikä mene kerrasta kappaleiksi. Karkaistua lasin ei tarvitse olla koska se ei tuo akvaarioon mitään lisäarvoa.
Toinen vaihtoehto on akryyli.

Löysinpä vielä toimivan laskurin:
http://www.garf.org/tank/buildtank.asp
Tosin joutuu muuttamaan tuumat milleiksi, mutta löytyyhän siihenkin laskureita :)


Oma kysymykseni, myös oskariittukselle:
Mitä kumimassaa käytätte akvaarion sisäpinnassa?
Mistä sitä saa ja paljonko se maksaa?
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Kyllä akvaarioissa ihan sitä normaalia laminoimatonta floatlasia käytetään. Poislukien muutamat erikoisuudet. Ja 12mm kyllä pitäisi olla ihan ok 60cm korkeassa toteutuksessa. 70cm ja yli kun mennään, hyppää lasi 15 milliseksi.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
oskariittus
Junior Member
Junior Member
Viestit: 62
Liittynyt: 13:00, 19.11.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kotka

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja oskariittus »

Tuo mun allas oli tarkoitus ensin lankuttaa sisältä ,siihen lasikuitu pintaan ,muutamien kommellusten jälkeen päädyin kuitenkin "lasittamaan" altaan sisäpuolelta eli pohja koostuu erikokoisista lasinpaloista paks. min.10 mm ja siitä pintaa kohti lasit oheni ollen ihan ylhäällä vain 6 millisiä.
Aika työläs ratkaisu. mutta toimi. hyviä puolia = lasit olivat puoli ilmaisia, ratkaisu antaa anteeksi rungon epätasaisuuksia ,paremmin kuin yhtenäinen lasi, Huono puoli = tietysti lasien koosta riippuen ,liimasaumoja tulee paljon. Mutta ei se minua ainakaan haitannut.
Siihen aikaan kun tuon tein ,aloin kuulla vasta huhuja että akvaarion voi sisältä pinnoittaa kumimaisella aineella ,( oli silloin tähtitaivaallisen kallista).
Lasittaminen onnistui ,koskaan mun aikana allas ei vuotanut tms. sisustuksessa käytin styroksia uretaanivaahtoa, casco plan ,nimistä tasoitetta joka värjättiin maaväreillä ,pintaan nanten injektio hartsi johon ennen kuivumista hierottiin turvetta kiillon poistamiseksi.

Etulasina (särkänniemen asiantuntijoiden suosituksen mukaisesti) 2 x 6 mm karkaistu ja laminoitu.
jmi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 120
Liittynyt: 22:52, 24.12.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Jääli

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja jmi »

Tässä näemmä on unohdettu Bymoorin 3 kuution vaneriallasprojekti. 3x1x1 metriä siis.

Tehty lekaharkkojen päälle puurungolla ja vanerialtaana. Etusenä lasia teräskehikossa ja muutamissa strategisissa paikoissa hiukan rautaa.
Lisätietoa:
http://www.monsterfishkeepers.com/forum ... -paludaria
http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=27&t=164967 (tästä paikallisesta on kuvat vanhentunu)

- J
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

jmi kirjoitti:Tässä näemmä on unohdettu Bymoorin 3 kuution vaneriallasprojekti. 3x1x1 metriä siis.

Tehty lekaharkkojen päälle puurungolla ja vanerialtaana. Etusenä lasia teräskehikossa ja muutamissa strategisissa paikoissa hiukan rautaa.
Lisätietoa:
http://www.monsterfishkeepers.com/forum ... -paludaria
http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=27&t=164967 (tästä paikallisesta on kuvat vanhentunu)

- J
Kuinka kehtasinkin unohtaa tuon, juuri tuosta sain kipinän toteuttaa oman paludarioni [:I]
Tuosta löytyy myös komeita youtubevideoita, tuoreemmissa videoitaa on asukki myös tuolla terraariossa.
https://www.youtube.com/watch?v=8sN6u3DyJQM
Kaituli
Senior Member
Senior Member
Viestit: 617
Liittynyt: 00:15, 27.09.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuusankoski
Viesti:

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja Kaituli »

Loputtomien ispiraatioiden ja oppaiden lähde ->
http://diyfishkeepers.com/forum/forumdi ... ecorations

Pa#ka vaan, että noitä tarvikkeita mistä tuolla puhutaan ja kehutaan ei löydy Suomesta.
Jos jotain vastaavia löytyy niin kukaan ei anna niille akvaarioluokitusta koska kukaan ei näin pienessä maassa ole testannu tuotteitaan akvaariokaloja varten. Fiksumpaa onkin soittaa valmistajalle ja kysyä, onko nämä elintarvikekelpoisia tai elintarvikemyrkyttömiä. Niihin kyssäreihin tulee "Kyllä/Ei" vastaus kuin apteekin hyllyltä.
KimmoTo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 14:18, 07.11.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaarion tekoa, lasi + vaneri

Viesti Kirjoittaja KimmoTo »

Onko tämä projekti saatu jo valmiiksi. Kiva olis tietää kokemukset ja kuvia
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “DIY, eli tee se itse”