Vesitestit; mitä ja miksi?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Hedelmiina » 18:03, 17.08.2012

hmm.. NII joo, aattelin, et tippa olis sopiva pieni määrä viiteen milliin.. Mä siitä kaavasta mitään ymmärrä.. Paitsi et sehän vesijohtovesi muuttu parempaan suuntaan sil tipal oranssihtavasta keltaseen päin :D
1200l malawila, 290l malawipoikasallas, 125l riutta, 50l rapula/kotilola.
Hedelmiina
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1291
Ikä: 41
Liittynyt: 09:55, 18.04.2012
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Zansku » 18:04, 17.08.2012

Eikös jotkut vedenparannusaineet lupaakin sitoa nitriittiä ja niitä suositellaan käytettäväksi nitriittitilanteessa esim. kaksinkertaisina annoksina? Ei tosin silti 20-kertaisina annoksina :) Nyt, kun sulla on kalatkin siellä kypsyvässä altaassa ja nitriittiä selvästi (kuvan perusteella sanoisin n. 0,5 mg/l), niin vettä vaihtoon vaan, vedenparannusainetta (ehkä jopa sillä tupla-annostuksella, en muista mitä AquaSafen ohje tästä sanoo vai sanooko mitään) ja suolaa, jotta kaloilla on helpompi hengittää.

Suolasta:

tso kirjoitti:Eli kysymys oli: Nitriittimyrkytykseen ensiapuna toimii mikä?

Vastaus: Vedenvaihdot totta kai, mutta mös kloridi-ionien lisääminen parantaa kalojen kidushengitystä ja estää nitriittimyrkytyksen.

Kloridi ioneita? Siis mistä niitä saa?

Vastaus: Suolasta NaCl, kauppanimenä ruokasuola, keittosuola, pöytäsuola, merisuola. Katso keittiön kaapista.

No kuinka paljon sitä suolaa pitää lisätä?

Vastaus: Nyrkkisääntö on että kloridi-ioneita pitää saada 30 kertainen määrä nitriitti-ioneiden määrään verrattuna. Jos vaikka altaassa on 1mg/L nitriittiä pitää Cl ioneita lisätä 3mg/L eli 5mg/L NaCl (koska Na vs. Cl molaaripaino kertoo että noin 60% suolasta on Cl),

Onkos tästä sitten mitään haittaa?

Vastaus: jotkut kasvit voivat ottaa suolasta nokkiinsa, mutta useimmat kasvit kestävät oikein hyvin noin pienen suolan lisäyksen. Bakteerikanta tai altaan kypsyminen ei häiriinny millään tavalla tuosta suolamäärästä. Huomattavaa on että makean veden kalat kestävät lääkekäytössä 0.5dl/100L suolamääriä, esim. ulkoloisten torjunnassa useita päiviä, jopa viikkoja.

Minulla ei ole keittiössä muuta kuin jodillista pöytäsuolaa. Voiko käyttää sitä?

Vastaus: Mieluummin ostat kaupasta paketin joditonta merisuolaa ja käytät sitä. Käytännössä noin pieni jodimäärä ei kuitenkaan haittaa yhtään mitään, eli jep.

Minulla ei ole grammamittaa, paljonko siis lisään ja miten?

Vastaus: Kukkurallinen teelusikka / 100L vettä. Kukkurallinen lusikka on 5-7g. Laita litran kannuun haaleaa vettä hanasta, laita sopiva suolamäärä kippoon, sekoittele huolellisesti että kaikki suola liukenee ja kaada hitaasti eri puolille allasta. Kalojen kidushengitys pitäisi helpottua muutamassa tunnissa. Jos haluat nopeuttaa suolan lukenemista laita tekuppiin kiehuvaa vettä, suola sinne, liuota ja lisää tuohon 1L kannulliseen haaleaa vettä ennen altaaseen kaatamista.

Lisäänkö suolaa sitten kun teen vedenvaihdon nitriittiä vähentääkseni.

Vastaus: Jep. Samassa suhteessa. Koita pitää tuo 5mg/L konsentraatio. Kun nitriitti on altaasta hävinnyt anna suolan hävitä normaalien vedenvaihtojen yhteydessä.


viewtopic.php?f=32&t=157724&start=25#p6868344
Zansku
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 702
Liittynyt: 16:47, 14.12.2011
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Kiksu » 18:28, 17.08.2012

Kloridia on vesijohtovedessäkin, mm. itselläni noin 12 mg/l, ja tuo Aquadur sisältää lähinnä suoloja eli juuri niitä kloridi-ioneja. Tuo nitriitin määrä on vielä melko kohtuullinen ja tuon toisesta keskustelusta saadun laskelman mukaan suolan käytölle ei olisi erityistä paniikkia jos hanaveden ja Aquadurin mukana kloridia tulee tarpeeksi. Jossain muualla oli sanottu, että 1 mg/l nitriitin neutraloimiseksi tarvitaan 5 mg/l kloridia, mikä pelkällä hanavedellä myöskin toteutuu. Vesilaitoksen sivuilta yleensä löytyy tieto veden sisältämästä kloridista.
Kultakalat
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1306
Ikä: 49
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Akvariina » 16:03, 27.09.2012

Kysyn nyt ihan alkeellisen kysymyksen, että kun aikoo perustaa akvaarion, niin jos haluaa tietyn ph-arvon mukaista vettä niin pitää ensin testata vesijohtoveden ph ja käyttää vedenparannusaineita.. vai miten sen veden saa oikean "arvoiseksi"? :D
En todennäköisesti edes saa akvaariota mutta kunhan nyt kysyin, ihan tulevaisuuden varalta ;)
Katso katua tai saatat kaatua ja katua ettet katsonut katua..
Akvariina
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 15:50, 27.09.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Kiksu » 20:23, 10.10.2012

Oman hanaveden testauksella on hyvä aloittaa. pH yleensä kyllä tippuu jonkin verran kun akvaario on toiminnassa. Helpointa on ottaa kaloja, jotka sopivat hanaveden arvoihin, lähinnä pH:n ja GH:n eli kokonaiskovuuden osalta. Jos kuitenkin haluaa muokata vesiarvoja, pH:n nosto on helpompaa kuin sen laskeminen. Samoin kovuuden nosto on helppoa, laskeminen hankalampaa. Suomessa hanavesi sopii ilman muokkausta useimmilla paikkakunnilla tavallisimmille neutraalia (pH 7:n lähellä) ja pehmeää vettä vaativille kaloille.

Vedenparannusaine on tarkoitettu poistamaan vedestä klooria ja raskasmetalleja sekä suojaamaan kalojen limakalvoja, pH:hon ja kovuuteen sillä ei ole vaikutusta. pH:n nostamiseen käytetään ruokasoodaa tai pH plus-ainetta, laskemiseen hiilidioksidilisäystä, turvetta, kantoja tai pH miinus-aineita. Kovuutta nostetaan kipsillä ja muilla mineraalivalmisteilla, esim. ns. akvaariosuoloilla. Kovuuden laskemiseen käytetään turvetta tai erityistä RO-laitetta, joka poistaa vedestä mineraalit. pH-arvoa tai kovuutta muokattaessa se on tehtävä pienissä erissä useiden päivien aikana lisäysten välillä testaten, koska liian suuret muutokset rasittavat kaloja ja voivat jopa tappaa ne.
Kultakalat
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1306
Ikä: 49
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja ristiakva » 01:53, 10.12.2012

Itse käytän nykyisin lähinnä 6 in one -liuskatestiä. Muut arvot siinä mulla pysyvät käytännössä aina vakioina, mutta nitraattiarvon perusteella valitsen, mikä neljästä altaasta saa vedenvaihdon seuraavana, jos aika ei riitä kaikkeen... Lisäksi pH-arvoa tarkistelen välillä erilaisella testillä, koska tuon liuskatestin asteikko loppuu happaman suuntaan jo 6,5:een. Pienessä poikasakvaariossa vesi pilaantuu nopeimmin, ja siellä olikin ennen viime vedenavaihtoa niinkin alhainen lukema kuin 5,5, v edenvaihdon jälkeen korjautunut 6,5.
ristiakva
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 91
Liittynyt: 15:57, 09.12.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Missy80 » 01:35, 20.12.2012

Nyt on pakko kysyä lähinnä tuota kH-arvoa ajatellen, että kuinka vaaraksi lienee noin matala arvo... tänään 300l akvaarioon tuotu 10 uutta kiilakylkeä + tehty 1/3 vedenvaihto. Nitriitti kohosi hieman hetkeksi, nollaa näytti kummiski pian ja hyvä niin. Myös Nitraatti jotain 10. Mutta pH pomppasi 7,5 ja hieman ylikin. Ja kH vain 2. GH-tippatestiin en luota lainkaan kun näyttää yli 30 :D (loppujen lopuksi kyllästyin noita pisaroita laittamaan testiveteen kun edes sen 30 kohdalla ei väri vaihtunut, varmaankin pakkasessa ulkona meni pilalle. GH:n kohdalla liuskatesti näyttää kumminkin todella pehmeää vettä. Mutta kun mielellään toi kH sais olla 4 ja pH himppusen alle 7. Ruokasoodahan nostaa myös pH:ta? Mitä ihmeen litkuja tonne pitää laittaa jotta saisi kH:ta vähän ylemmäs ja Ph:n laskemaan? Asukkeina siis tällä hetkellä 25 kiilakylkeä, 4+1 hunajarihmahaaremi, avainkirjopariskunta, 6 x nuori leväbarbi, 2 ukkopartista ja 1 maatiaispartis + muutamia sukarapuja, pikkuinen omppu ja 15 petokotiloa. Vai onko nämä arvot kumminkin ihan ok näin? Ja lämpötila akvaariossa on 26 ja virtausta paljon toisella puolella, toinen puoli lähes seisoo.

Edittiä: Laitoin tuonne nyt 2x2cm palasen seepiansuomua. Pitäis kovettaa vettä, mutta mahtaako nostaa samalla myös pH:ta joka ei kyllä sais nousta lainkaan vaan mielellään laskea yhden prosenttiyksikön.
Missy80
Member
Member
 
Viestit: 339
Liittynyt: 17:05, 04.11.2012
Paikkakunta: Helsinki
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Kiksu » 20:04, 20.12.2012

Tuota pH-ja KH-ongelmaa on mietiskelty useissa keskusteluissa ja todettu aika hankalaksi ratkaista. Etsi haulla jos sieltä löytyisi edes joku vinkki jota voisit hyödyntää. Noin pieni pala seepiansuomua ei varmastikaan vaikuta vesiarvoihin paljon yhtään. Kotiloiden kuoren kasvulle siitä voi olla hyötyä jos syövät sitä. Tarkkaile ettei se pilaannu ja ala haista. Veden kovettamiseksi kannattaa käyttää kipsiä ja mahdollisesti magnesiumkloridia tai -sulfaattia. Kovin paljon ei kannata noiden kalojen takia kovettaa, mutta kotilot taas viihtyvät mielellään hiukan kovemmassa vedessä. Ehkäpä GH 6-8 olisi sopiva kompromissi?
Kultakalat
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1306
Ikä: 49
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Kimbela » 07:42, 21.12.2012

Vesiarvoista kolme liittyy läheisesti toisiinsa eli pH, kH ja CO2. Voit muuttaa niitä kyllä väkisin haluamiksesi, mutta siitä voi tulla ongelmia. Helpoin tapa laskea pelkkää pH arvossa on rikkihapon lisääminen (laim. 10% ja sittenkin varovasti). Toisaalta altaan pH vaihtelee hieman CO2 pitoisuuden mukaan eli pH:ta saas alas myös hiilidioksidilannoituksella. Karbonaattikovuutta kutsutaan myös haponsitomiskyvyksi, eli toisin sanoen se vastustaa pH muutoksia parhaansa mukaan ja pitää pH arvoa yleensä hieman yli seitsemässä (heikkoemäs muodostaa ns. pH puskurin). Nyt kun kH on vain kaksi (2) on haponsitomiskyky heikko ja esim. rikkihapon lisääminen romahduttaa arvon helposti jopa viiteen ja silloin ollaan ongelmissa, myös runsas CO2 lannoitus voi romahduttaa pH arvon kun kH on vain 2. Kokonaiskovuuden nostaminen (GH) ei vaikuta tähän, kipsissä (CaSO4), kokonaiskovuutta nostavat Ca -ionit ja akvaarioon tulee samalla myös sulfaatteja. Kokonaiskovuus kertoo altaassa olevien 2+ ionien lukumäärän (eli käytännössä Ca ja Mg). Jos nostat kokonaiskovuutta esim. kalsiumkarbonaatilla, nousee samalla myös kH, joka taas vaikuttaa pH arvoon, jollei CO2 arvoa muuteta.

katso taulukkoa

http://www.petfish.net/kb/entry/259/
Linux is like wigwam - no Gates no Windows and there is an Apache inside
Kimbela
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 536
Liittynyt: 10:45, 02.11.2003
Paikkakunta: Orimattila
Sukupuoli: Mies

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Rahtari1977 » 18:43, 28.12.2012

Onko GH (kokonaiskovuus) nostamiseen jotain valmista tavaraa akvaarioliikkeissä?
Rahtari1977
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 1
Liittynyt: 18:26, 25.12.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Kimbela » 09:44, 01.01.2013

Kyllä löytyy, aine on kipsiä eli kalsiumsulfaattia. Sitä saa myös askarteluliikkeistä (varmista että se on puhdasta) ja apteekeista.
Linux is like wigwam - no Gates no Windows and there is an Apache inside
Kimbela
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 536
Liittynyt: 10:45, 02.11.2003
Paikkakunta: Orimattila
Sukupuoli: Mies

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Missy80 » 02:18, 06.01.2013

Aloin pohtimaan koko vesitestien tarpeellisuutta, vaikka en missään nimessä tule jättämään testauksia väliin tms. vaan tykkään puuhailla noiden kanssa ja varmistua että vesiarvot on oikeat. Silti ihan väkisin tulee mieleen oma lapsuus, jolloin meille hankittiin hoidettavakseni 2 kpl 60-80 litran akvaarioita peruslämmittimillä (en edes koskaan katsonut lämpötilaa) ja suodattimilla. Asukkaina oli muistaakseni platyjä, miljoonakaloja, neonteroja ja kai joku partiskin. Ja pieni kultakalakin oli jonkin aikaa. Kaikki eli hyvin ja onnillisesti ainakin lapsen silmin katsottuna. Kypsytys hoitui vain seisottamalla akvaariossa vettä kasveineen ja koristeineen pari, kolme viikkoa ja kalat perään. Ruokaa aamuisin hyppysellinen TetraMiniä tms. Kyllä niitä silti kuolikin jonkin verran... nykyisissä akvoissani joissa olen ollut tarkka vesiarvojen suhteen en ole törmännyt ainoaankaan kuolleeseen.
Missy80
Member
Member
 
Viestit: 339
Liittynyt: 17:05, 04.11.2012
Paikkakunta: Helsinki
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Kiksu » 23:32, 09.01.2013

No se oli silloin, nykyisellä tietämyksellä et heittäytyisi arvailujen varaan. Tuurilla silloin mentiin ja jotkut kalat kuolivat eikä henkiin jääneetkään välttämättä vesioloja kiitelleet. :roll: Ollaan tyytyväisiä että on testit ja ymmärretään niitä myös käyttää, samoin muunkinlainen kypsytys kuin pelkkä veden seisottaminen.
Kultakalat
Kiksu
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1306
Ikä: 49
Liittynyt: 21:38, 02.07.2011
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja suomunaama » 17:16, 30.05.2013

Kiva kun linkitit tuon sivun, olen muutenkin ostamassa mm. ph- ja kovuustestiä sillä kala-akvani vaihtuu rapuakvaarioksi, ja elinympäristö on siellä niin erilainen että katsoin parhaaksi pelata varman päälle. :D
suomunaama
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 583
Ikä: 20
Liittynyt: 17:45, 29.05.2013
Paikkakunta: Masku
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja lenetski » 19:34, 22.07.2013

entä silmämääräisesti? mitäs jos vesi menee kellertäväksi?
lenetski
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Ikä: 40
Liittynyt: 15:24, 01.07.2013
Paikkakunta: kotona
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Verna » 16:45, 27.04.2014

Osaako kukaan sanoa mitään pH-paperin luotettavuudesta testivälineenä?
Verna
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 539
Ikä: 36
Liittynyt: 18:21, 18.02.2014
Paikkakunta: Jämsä
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja lenetski » 19:19, 27.04.2014

tänään vaihdoin veden, joka oli jälleen kellertävää kuten aina.
mittasin siitä kuitenkin 6 in 1 ja tulos oli "safe", ei vaihtotarvetta.
lopputulema: pitää luottaa maalaisjärkeen ja se keltaisuus lienee juurakoista liukeavaa humusta tms. eikä kalan pissiä :P
lenetski
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 5
Ikä: 40
Liittynyt: 15:24, 01.07.2013
Paikkakunta: kotona
Sukupuoli: Nainen

Re: Vesitestit; mitä ja miksi?

ViestiKirjoittaja Jakala » 01:31, 03.10.2017

Onko kokemuksia tämmösestä https://www.aquaristikshop.com/aquarist ... et/187610/ paketista?
Jakala
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 01:56, 30.09.2017
Sukupuoli: Nainen

Edellinen

Paluu Alkeet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 38 vierailijaa