Valaistuksen määrä

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Janda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 244
Liittynyt: 13:43, 27.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Valaistuksen määrä

Viesti Kirjoittaja Janda »

Kun lukee noita kasvioppaita yms. niissä puhutaan valon määristä tyyliin "vähän-kohtalaisesti" jne. Mitä nuo oikeastaan tarkoittavat? Onko joku kaks putkinen vakiovalaisin luokka vähän tai kohtalaisesti jne, mitenkä noihin pitäisi suhtautua?
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Koita löytää vaikka kirjastosta Markku Varjon hyvä opus 100 Akvaariokasvia. Siellä on varsin tarkasti käsitelty aihetta. Käytännön ohjeina annetaan mm. seuraavaa. 50cm korkea akvaario: erittäin paljon valoa tarvitsevia kasveja -> loisteputket 15cm etäisyydellä toisistaan, paljon valoa tarvitseville 20cm päässä toisistaan, kohtalaisesti valoa tarvitseville 25cm päässä toisistaan ja vähän valoa tarvitseville 30-40cm päässä toisistaan.

Jos akvaario on 40cm korkea, riittävät pykälää harvemmassa olevat putket samaan valaistukseen. Vastaavasti 60cm syvässä akvaariossa täytyy mennä toiseen suuntaan "taulukossa".

Putkien teho kasvaa pituuden mukana eli käytännössä saat jotakuinkin yhtä paljon valoa pinta-alaa kohti pituudesta/tehosta riippumatta kun muut tekijät pysyvät samoina.

Mikäli valoa haluaa loisteputkista tosiaan paljon, täytyy valita tehokkaat putket, peittää valaisimilla akvaarion koko pinta ja käyttää putkissa heijastimia. Jonkunlaisen heijastimen käyttö valaisinkotelossa on muutenkin järkevää koska muuten puolet putken valotehosta menee aivan harakoille. Hyvä heijastin siis tuplaa putken antaman valon määrän.

100 Akvaariokasvia -kirjan lisäksi voit yrittää bongata vaikka opuksia Akvaario Tieto tai myös Varjon kirjoittamia teoksia Elävä Akvaario ja Akvaario Maailma. Monia muitakin hyiä on toki olemassa, nuo vain esimerkkeinä. Oikeastaan paras tapa on ottaa iso reppu mukana ja hilata aiheesta niin paljon tutkittava kotiin kuin selkä kestää.
Anne_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 89
Liittynyt: 18:26, 17.02.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Anne_ »

saurama kirjoitti:Jonkunlaisen heijastimen käyttö valaisinkotelossa on muutenkin järkevää koska muuten puolet putken valotehosta menee aivan harakoille. Hyvä heijastin siis tuplaa putken antaman valon määrän.
Minkälaisia köyhän miehen ratkaisuja olette keksineet tähän? Akvaarioliikkeissä myytävät heijastimet ovat uskomattomissa hinnoissa ottaen huomioon että materiaali sinänsä olisi halpaa, sen voi pingottaa koveraksi valaisinkoteloon laitettaessa ja sen voi kiinnittääkin teipillä.

Mutta mistä hyvää heijastinmatskua, siis taipuisahkoa, kirkasta, heijastavaa metallilevyä saisi ostaa? Askarteluliikkeestä? Rautakaupasta? En ole ikäväkseni nähnyt mitään hyvää (joksi alumiinifoliota ei siis lasketa koska em. ominaisuudet siitä puuttuvat).

Vinkkejä [?]
Janda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 244
Liittynyt: 13:43, 27.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Janda »

saurama kirjoitti:Koita löytää vaikka kirjastosta Markku Varjon hyvä opus 100 Akvaariokasvia. Siellä on varsin tarkasti käsitelty aihetta. Käytännön ohjeina annetaan mm. seuraavaa. 50cm korkea akvaario: erittäin paljon valoa tarvitsevia kasveja -> loisteputket 15cm etäisyydellä toisistaan, paljon valoa tarvitseville 20cm päässä toisistaan, kohtalaisesti valoa tarvitseville 25cm päässä toisistaan ja vähän valoa tarvitseville 30-40cm päässä toisistaan.

Jos akvaario on 40cm korkea, riittävät pykälää harvemmassa olevat putket samaan valaistukseen. Vastaavasti 60cm syvässä akvaariossa täytyy mennä toiseen suuntaan "taulukossa".
Kiitos! Tämmöistä hainkin. Ja tuo Varjon kirja on hakusessa, mutta ollut lainassa jokapaikassa. Mulle on tulossa about 35 senttiä syvä purkki jossa on kaksi putkea. Luulisi riittävän siis ainakin kohtalaisesti valoa vaativille kasveillea. Ehkä enemmänkin jos heijastimet on kunnossa.
HillyBilly
Senior Member
Senior Member
Viestit: 593
Liittynyt: 18:58, 21.03.2002
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja HillyBilly »

Anne_ kirjoitti: Minkälaisia köyhän miehen ratkaisuja olette keksineet tähän? Akvaarioliikkeissä myytävät heijastimet ovat uskomattomissa hinnoissa ottaen huomioon että materiaali sinänsä olisi halpaa, sen voi pingottaa koveraksi valaisinkoteloon laitettaessa ja sen voi kiinnittääkin teipillä.

Vinkkejä [?]
Mulle halvimmaksi osoittautui ihan tavallinen kattovalaisin kun tota pituuttakin on 1500mm. Niissä on heijastin valmiina.

Niitä saa eri mittaisina ja eri putkimäärille. Tavallisin kyllä lienee kaksi putkinen. Pitää vain tarkistaa että siihen saa eikeanlaisia putkia.

Mulle nimittäin kävi niin että sain kolmeputkisen lampun joka on 49w ja akvaarioputket ovat tuon mittaisina 58w.

Vähän pistää harmittamaan.
Jani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1196
Liittynyt: 09:07, 26.09.2001
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Heijastin-tee-se-itse

Viesti Kirjoittaja Jani »

Eli käppäile K-kauppaan ja osta rulla alumiinifoliota ja ohutta 2 puolista rullateippiä (teippiä ei löytyne K-kaupasta).
Sitten leikkaat folion oikean kokoiseksi ja kiinnität valaisinkoteloon siten että folion himmeämpi puoli on se kiinnityspuoli. Kirkas folio heijastaa mukavasti valoa ja toimii hyvin. Hinta/laatu suhteeltaan loistava ratkaisu :)
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

saurama kirjoitti:50cm korkea akvaario: erittäin paljon valoa tarvitsevia kasveja -> loisteputket 15cm etäisyydellä toisistaan, paljon valoa tarvitseville 20cm päässä toisistaan, kohtalaisesti valoa tarvitseville 25cm päässä toisistaan ja vähän valoa tarvitseville 30-40cm päässä toisistaan.
No, mielestäni tuo 15cm etäisyys paljon valoa tarvitseville kasvaille on suhteellista, vaikkapa varmaankin aika toimiva ohje. Itselläni on 10cm etäällä putket, eikä mitenkään vielä liian kirkasta. Vaikuttaa tietysti värilämpökin.
Mikäli valoa haluaa loisteputkista tosiaan paljon, täytyy valita tehokkaat putket, peittää valaisimilla akvaarion koko pinta ja käyttää putkissa heijastimia.
Tai laittaa juuri alumiinifoliota kanteen :mrgreen: Sen muuten huomaa, kun katsoo hiekkaa esimerkiksi ja vrt. valon määrää: ilman kantta - valkoisen kannen kanssa - kansi vuorattu foliolla.

Ruoankäytössä käytettävä folio tosin halkeilee helposti, ja harkinnut käyvänsä tiimarissa hakemassa sitä "kovaa" askartelufoliota. Mitäpä jos ostaisi värillistä, niin saavat kalat värillistä valoa :D Okei...
Janda kirjoitti:Mulle on tulossa about 35 senttiä syvä purkki jossa on kaksi putkea. Luulisi riittävän siis ainakin kohtalaisesti valoa vaativille kasveillea
Kyllä pitäisi riittää, jos vain putket menee päästä päähän. Toisessa altaassani 45cm korkea, 50w (= 2*25w) riittää helpoille kasveille: vedensuosikki, vesisaniainen, liuskevesisaniainen, jättivesitähdikki, jättiläismiekkakasvi, kapeamiekkakasvi, konnanputki... Nuo ovat pärjänneet, kunhan vain saniaisia eivät varjosta muut kasvit liikaa. Kääpiöruoholle ei joko riittänyt valaistusta, tai sitten pohja oli vääräntyyppinen, mikä paljon mahdollista, siillä ruohoa kellui pinnalla enemmän kuin pohjassa :)
Janda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 244
Liittynyt: 13:43, 27.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Janda »

Nuo matalat kasvit taitaa usein olla aika valonahneita.

Tulipas yhtäkkiä mieleen, että minkälaisia putkia sitä oikein pitää lähteä etsimään. Ilman muuta jotain tehosarjaa varmaan kannattaa hakea. Mutta mitä sävyjä ja malleja vai mistä tietää "mikä on se oikea"? Ilmeisesti jotain värisävy "arvoja" pitäisi kattella, ja täältä on tullu vähän sellainen kuva, että 5000 tai 6000 mitälieyksikköä olevat olisi hyviä.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

No, en ole kasvien kasvattaja, mutta... Mielestäni toiseksi putkeksi kannattaa valita joku Aqua-Glo tyylinen 10000K putki ja toiseksi vaikkapa päivänvalo tai alle sen. Omassa purkissani on Aqua-Glo + CoolWhite (3000K) - ei ole leväongelmia - ja yhdistelmä miellyttää silmääkin. Toisessa altaassa taas ei meinaa löytyä sopivaa yhdistelmää :) Se hemmetin hiekka punertaa edelleenkin.

Mites muuten akvaariot lähtevät toimimaan, jos ensimmäisinä putkina on vain päivänvalotyyppiset (4-6500K). Tarkoitan nyt siis tota levänkasvua. Alkavatko levät kukkimaan helpostikin? Esim. päivänvalo, etenkään gro-lux ja muut kasvilamput uudessa akvaariossa eivät ole kovinkaan suotavia. Päivänvalokin taitaa sisältää liiaksi "keltaista"?
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Minusta päivänvalo sopii oikein hyvin uuteen pönttöön. Vain 'keltaiset' lamput ovat minulla kasvattaneet leviä uusissa altaissa, mutta lämpimähköt päivänvalotyypit (esim. warm white) ovat olleet hyviä ostoksia.
Grolux ei ole minulla kasvattanut leviä eikä suurien kelvinien lamputkaan. Keltaiset siis ainoita.
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
kankaanp
Junior Member
Junior Member
Viestit: 167
Liittynyt: 18:16, 06.01.2002
Paikkakunta: Kuopio, Finland
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kankaanp »

Peter Hunnamin Akvaariotieto -kirjassa on mielestäni erinomainen esitys valaistuksen määrän täsmällisestä ilmaisemisesta ja valospektristä. Toki esitetyt putkien/lamppujen spektrit voivat olla jo vähän vanhoja markkinoilla oleviin verrattuna mutta perustieto on paikallaan.
Tero Kankaanperä
Holstedt
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2422
Liittynyt: 13:35, 14.11.2001
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja Holstedt »

Janda kirjoitti:Mulle on tulossa about 35 senttiä syvä purkki jossa on kaksi putkea. Luulisi riittävän siis ainakin kohtalaisesti valoa vaativille kasveillea.
Joo, riittää hyvin.
Aloitin jo silloin kun sinä vielä leikit poneilla
jusa
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1156
Liittynyt: 20:58, 17.09.2001
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jusa »

Anne_ kirjoitti:
saurama kirjoitti:Jonkunlaisen heijastimen käyttö valaisinkotelossa on muutenkin järkevää koska muuten puolet putken valotehosta menee aivan harakoille. Hyvä heijastin siis tuplaa putken antaman valon määrän.
Minkälaisia köyhän miehen ratkaisuja olette keksineet tähän? Akvaarioliikkeissä myytävät heijastimet ovat uskomattomissa hinnoissa ottaen huomioon että materiaali sinänsä olisi halpaa, sen voi pingottaa koveraksi valaisinkoteloon laitettaessa ja sen voi kiinnittääkin teipillä. Vinkkejä [?]
Yksi ratkaisu on käyttää peilikirkkaita normaaleihin loisteputkivalaisimiin tarkoitettuja heijastimia. Pienellä saksilla muotoilulla saa kyllä ihan millaiset haluaa. Ongelmana on huonohko saatavuus ts. niiden etsimiseen saa käyttää hieman enemmän aika kuin akvaariokaupan hyllyltä kaappaamiseen, parhaimmillaan materiaalin on kuitenkin lähes ilmaista ja ei kyllä häviä piiruakaan akvaariokaupan heijastimille. :P

Hyväksi havaittuja paikkoja ovat mm. remppatyömaiden roskalavat tai vaikkapa joidenkin isompien firmojen sälävarastot. Myös valaisinliikkeestä voi yrittää ostaa, tosin mulla ei ole hajua hintatasosta taikka yleisestä saatavuudesta.

Jos dyykkaaminen ei kiinnosta, myös kirkas alumiiniteippi voisi ajaa asian mutta ei välttämättä ihan yhtä hyvin. Saa mm. biltemasta.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Lähdin tuossa heti kurkkailemaan kattoon, ja tulin ajatelleeksi, että voisi käyttää painopeltiä heijastimena. Se on aika hauras materiaali joka helposti taittuu, mutta jos käsittelisi varovasti niin varmasti saisi nätisti kaarelle. Ne ovat yleensä likaisia "puhtaallakin" puolella, mutta saa niistä aika kirkkaita jos puhdistaa kunnolla. Käytettyä painopeltiä saa yleensä kysymällä painotaloista, niille ne on roskaa. Pitänee kokeilla itse.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”