Kysymys veden kovuudesta

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Salla1
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 14:09, 13.10.2021

Kysymys veden kovuudesta

Viesti Kirjoittaja Salla1 »

Vesilaitos ilmoittaa veden kovuudeksi 1 mmol/l.

Tämä arvo pitäisi muuttaa laskemalla arvoksi mg/l

Miten tämä laskeminen tapahtuu?

Olisin kovin kiitollinen jonkinlaisesta mallilaskusta kun tuo matikan vääntäminen ei ole vahvimpia puoliani...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1295
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kysymys veden kovuudesta

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Netistä löytyy muunnoslaskureita kaikkiin mahdollisiin yksikkömuunnoksiin. Tässä tapauksessa voi hakea vaikka water hardness calculator. Tässä yksi laskin:
https://www.waterhardness.net/calculator/show

Tämä näyttää että 1 mmol/l = 5,6 dH = 100 ppm. (Sopii erinomaisesti useimmille akvaariokaloille, jos kyse kokonaiskovuudesta.)

Kovuutta ei voi ilmoittaa suoraan mg/l, koska kovuuden muodostajilla eli kalsiumilla ja magnesiumilla on eri atomimassat. Jos tiedetään, mikä on kalsiumin ja magnesiumin suhde, niin se voidaan ilmoittaa. Esim. jos kalsiumia ei olisi lainkaan, olisi magnesiumin määrä 24,3 mg/l sinun tapauksessa. Jos magnesiumia ei olisi lainkaan, olisi kalsiumin määrä 40 mg/l sinun tapauksessa. Mutta todennäköisesti erehdyit yksiköstä etkä tarkoittanutkaan mg/l vaan dH.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5382
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kysymys veden kovuudesta

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tieto siitä, mitä vesi on vesijohtolaitoksella ei oikeastaan hyödytä akvaarioharrastajaa ollenkaan. Vesi kohtaa matkalla akvaarioon monia eri ympäristöjä ja tekijöitä jotka vaikuttavat kovuuteen. Lisäksi akvaariossa kovuus muuttuu vielä monen tekijän summasta. Ainut, millä akvaarion todellisen kovuuden saa selville on testata se vesi suoraan altaasta säännöllisesti. JBL:n testit ei paljoa maksa ja ovat riittoisia varsinkin jos vesi on pehmeää, kuten se täällä meillä yleensä aina on.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1295
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kysymys veden kovuudesta

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Teemu, minä olen osittain toista mieltä. pH kyllä muuttuu vesilaitokselta vesihanaan. Sitten muuttuu lisää, kun vesi lasketaan akvaarioon. Ja akvaariossa muuttuu ajan mittaan vielä lisää. Yleensä kaikki muutokset on alaspäin. Mutta kovuus ei muutu samalla tavalla. Kokonaiskovuus on kiinni veteen liuenneista Ca+ ja Mg+ -ioneista. Kalsiumia saattaa kyllä minimaalisesti saostua vesijohtojen pintaan, ja jotain saattaa liueta veteenkin, mutta muutokset ovat pieniä. Käytännössä vesilaitoksen arvoa voi hyvin käyttää ohjeena kaloja valitessa. Karbonaattikovuus saattaa muuttua hiukan enemmän. pH:n osalta olen samaa mieltä kuin Teemu: vesilaitoksen arvot ei hyödytä mitään.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”