Miten olet sisustanut altaasi?

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Nakkis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 80
Liittynyt: 15:26, 05.01.2002
Paikkakunta: espoo

Miten olet sisustanut altaasi?

Viesti Kirjoittaja Nakkis »

Juup... Itelläni on vasemmassa kulmassa kanto ja oikeassa "luola" samoin oikeaan reunaan olen pistänyt läjän kasveja ja kiviä. Keskellä on ns. keidas erämaassa eritote piikkisilmille eli sellanen jännä kasvi.
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Re: Miten olet sisustanut altaasi?

Viesti Kirjoittaja dsl »

Nakkis kirjoitti:Juup... Itelläni on vasemmassa kulmassa kanto ja oikeassa "luola" samoin oikeaan reunaan olen pistänyt läjän kasveja ja kiviä. Keskellä on ns. keidas erämaassa eritote piikkisilmille eli sellanen jännä kasvi.
Musta nykyinen sisustus, tai varsinkaan sen kuvaileminen, ei ole mielekästä. Kiinnostavampaa sen sijaan on, mitä olette suunnitelleet ja ideoineet? Siksi en vastakkaan mitenkään kysymykseen, mutta kerron, mitä teen joskus, kun allas on suurempi.

Altaan keskelle tulisi sellainen stone hedge'in jäljitelmä kivirykelmä. Muuten sisustus olis tavallinen.
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
Otto S.
Junior Member
Junior Member
Viestit: 66
Liittynyt: 22:10, 25.01.2002
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Otto S. »

Hmmm....varsin mielenkiintoista. Vaan mahtoikohan suunnittelemasi kivirykelmä olla se sama, joka taidetaan paremmin tuntea nimellä Stonehenge? No tämä viilailemisesta tällä erää.
Entäpä jos kaikki baaritiskeillä pilkkivät siirtyisivät järviemme jäille?
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja dsl »

Otto S. kirjoitti:Hmmm....varsin mielenkiintoista. Vaan mahtoikohan suunnittelemasi kivirykelmä olla se sama, joka taidetaan paremmin tuntea nimellä Stonehenge? No tämä viilailemisesta tällä erää.
Sitäpä tarkoitin. Toi oikein kirjoitus ei ole vahvimpia puoliani ;) Kiitokset oikaisusta.
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
Helli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 17:02, 21.03.2002

Viesti Kirjoittaja Helli »

Aloitin altaani sisustuksen suunnittelemalla sitä paperille. Keräilin kiviä ja hienoa hiekkaa sisustusta varten luonnosta ja itse sisustuksen tein enemmän kaloja kuin itseäni varten. Eli piiloja kannon, kivien ja ruukunpalojen avulla, paljon kasveja, joista tiheikköjä sekä myös vapaata uimatilaa etualalle. Kasvit on istutettu melko tasaisesti pitkin pohjaa.

Itseäni varten piilotin tekniset laitteet kasvien taakse.

Luulen, että kauniimpi sisustus olisi tullut, jos olisin osannut ryhmitellä kasveja paremmin ja pohjaa olisi jäänyt vapaaksikin.
VetyVoima
Junior Member
Junior Member
Viestit: 128
Liittynyt: 00:02, 07.01.2002
Paikkakunta: Oulu / Oulunsalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja VetyVoima »

Mun vastauusitussa sisustuksessa on:
Kolme suurta miekkakasvia (lehdet kutakuinkin pinnassa kohta), yksi takaseinällä keskellä, yksi taka-oikeassa nurkassa ja yksi oikean sivuseinän puolessavälissä. Koska nämä kasvit sattuivat lisääntymään joku aika sitten, enkä halunnut katkaista emokasvista pienokaisia, taivutin uuden varren pohjalle, jossa nyt kasvaa 7 uutta miekkaa. Pikkuiset kasvavat isompien edessä. Kierteisvallisneriat valloittivat vasemman takanurkan, josta siten muodostui n. 40cm leveä ja 25cm eteenpäin takaseinästä työntyvä alue. Sen edessä on jotain matalahkoa kasvia, jonka lehdet ovat n. 5-15cm pitkiä, leviää hyvin ja näyttää hyvältä. Mikähän tämä kasvi sitten olisikaan...? En ole vielä sitä jaksanut yrittää tunnistaa, mutta sillä ei kuulemma ollut suomenkielistä nimeä. Ech....joku. Kai. Vallisten ja miekkojen välissä on jakajana juurakko, jonka päällä on jaavansaniaispuska ja päädyssä, lähellä etulasia on yksi iso ja yksi pienempi vesisalaatti. Piilopaikkoja on yksi keraaminen (harmaa/musta) luola miekkojen välissä takaseinällä, juurakon alle jäävä kolo, sekä kivien läheisyyteen kaivetut kolot. Allas on 100x40x45 180l Giantti. Valaistus on 2x30w 10000K, tulossa on kohta kolmas tai jopa neljäskin putki.

-Sale
Miksi Tiku ja Taku ei ole enää kavereita? No ku Taku kaivoi Tikulla pyllyä.
Kheira
Member
Member
Viestit: 400
Liittynyt: 15:21, 04.10.2001
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja Kheira »

Minulla pari kantoa ja kasveja. Näistä kahdesta kannosta muodostin yhden isomman luolan, jonka reunustin pienikasvuisella Anubias-kasvilla (olikohan barteri tms?).

Aika pelkistettyä. Hiekkapohja. Muutama miekkakasvi + muita kasveja (eri kasvilajeja yhteensä 6). Silloin tällöin "sisustukseen" on eksynyt kukkapurkin puolikas, mutta tämä ihan muista syistä kuin sisutuksellisista.
Eeva
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 13:52, 17.06.2002
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja Eeva »

Minun 128-litrainen on sisustanut itse itsensä 7,5 vuoden aikana. Kaikessa yksinkertaisuudessaan:

-kymmeniä konnanputken varsia
-isompia ja pienempiä vesisaniaispöheikköjä
-pari hassua kivenmurikkaa

Pohjalla on soran ja hienon, punaisen hiekan sekoitusta, jonka olen päättänyt monnisteni takia vaihtaa muuton yhteydessä pelkkään hienoon hiekkaan.
sahe
Junior Member
Junior Member
Viestit: 108
Liittynyt: 01:57, 13.05.2002
Paikkakunta: Turku, TAY

Viesti Kirjoittaja sahe »

Sisustuksesta voisi puhua romanin verran. No, alkujaan olen sisustanut kanssa paperin avulla. Kun kaikkea ei kuitenkaan löytynyt myöhemminkään, sisustus on "metsittynyt" pikku hiljaa.

400 litraa luonnontilassa on jättiläisvallisneriaa vasemmalla ja oikealla 2 jättiläismiekkakasvia. Vaihtelevasti kokeiltu intianvesitähdikkiä, eri miekkakasveja ja punamelalehteä, konnanputkea, jättivesitähdikkiä - huonoin tuloksin. Tummaleväpleko nostaa ne koollaan ohi liidellessään ennen pitkää ylös yleensä. Jättiläismiekat ovat istutettu ruukkuihin ja pysyvät pohjasa, so far. Juurakko pystyssä vasemmalla ja keskellä kokoelma isoja juurakoita. Anubiasta olen pitänyt päälliskasvina jaavansaniaisen kanssa. Jaavansaniainen ei sitten pidä leikkelystä, vaikka kasvikirjoissa niin sanotaan. 8O Kasvista runko jäljellä sen ottaessa nokkiinsa karsimisesta. Päällyskasvit upeita, suosittelen kokeilemaan vaikkapa jaavansammaleella.

200 litrainen on viidakko tällä hetkellä. Intianvesitähdikki rehottaa, mutta vallisneria on kuolemassa pois. Punamelalehti ja kurttumelalehti vastaavasti kukoistaa. Pari juurakkoa ja juuuri ja juuri näkee kalojakin joukossa.

K-raudassa näin liuskekiveä myynnissä, joten ajattelin kehittää niillä tässä joskus penkereitä. Nyt 200-litraisessa on vain röykkiö kiviä päällekkäin. Vaarallista hienon hiekan kanssa. Varsinkin partamonniuroksen kanssa.

Onkohan sillä merkitystä jollekkin, kaloille ?, kun pohjaa ei vapaana? Minulla oli joku pienikokoinen miekkakasvi, joka linnoitti pohjan. Näky oli komea. Pohjanpuhdistuksen täytyi silloin unohtaa. Nyt jo kuivunut sekin pois karsimisen jälkeen.
Ikuisuus on aina läsnä. Elämme sitä nyt. -C. Gilman
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Kasveista tietämättömän allas...

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Minä, joka en ole koskaan paneutunut enkä jaksanut muistella kasvien nimiä sain käytettynä ostetun akvaarion mukana kaiken maailman kasveja, joista entinenkään omistaja ei tiennyt kaikkia kasveja. Allas on 250 litrainen ja kasvit ovat vasta toipumassa edellisen omistajan levämerestä. Pohjalla on vielä soraa, jonka vaihdan hienoon hiekkaan kunhan kasvit ovat voimissaan.

Kolme miekkakasvia kasvaa epätasaisessa rivissä taustalla Jaavansaniasita kasvaa korkean rungon päällä, melkein vedenpinnassa. Toisessa puunrungossa miekkalehtien välissä kasvaa toinen saniaisen tapainen "kikkarapäätyinen" kasvi. Tuttavalta sain kimpun jotain mitä se kutsui afrikansaniaiseksi (en ole muualla nähnytkään) joka toivottavasti jossain vaiheessa peittää jaavansaniaisten "ilmajuuret" rungon kyljissä, ja kasvaa siis maassa. Toisessa päädyssä kasvaa nopeakasvuista kasvia, mitälie vesitähdikkiä tai jotain :? Muuten peittokasveina edessä/keskellä iki-ihanaa Anubista (kestää minkä vaan), matalaa ruohomaista kasvia jonka keskellä puolikas saviruukku sekä vielä punertava kuulemma kuljetuksessa helposti sulava lehtikasamöykky :| Erikoisuutena lumpeen näköinen punainen kasvi, joka kohta toivottavasti pukkaa uutta vartta.

Periaate on: takana/sivuilla korkeampaa kasvustoa, ja keskellä/edessä matalempaa, jotta uimatilaa jäisi kunnolla. Muuten löytyy
pari-kolme runkoa ja hyvin epä-minä muovinen "kivirykelmä", jonka sain kaverilta kun kärki meni rikki. Ensin hieman arastelin sitä, mutta kun siihen on siirtynyt hieman levää ja monni on ottanut asuakseen sen sisällä, huomasin etä olinkin tottunut siihen!

325 -litraisessa altaassa sen sijaan kasvusto on erittäin helppohoitoinen: hienolla hiekkapohjalla graniittiä, sekakiveä, liuskekiveä yms. kauniina rykelminä. Kunhan saan tarpeeksi kiviä rakennan jonkinnäköisen "takaseinän" niistä, joka ei kuitenkaan tule peittämään koko takalasia. Näiden lisäksi muutama kookas puunrunko Plecojen suojaksi, jotteivät joudu Oscareiden suihin.
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

160 litraisen (pohja 40x80) pohjalla on hiekkaa (raekoko jotain 0.1-1.5 mm). Aikaisemmin oli perussoraa ja 1/3 (eli toinen etunurkka) tuota hiekkaa, mutta hermostuin siihen ja vaihdoin pelkkään hiekkaan. Rajan ylläpitäminen ei ollut ongelma, mutta pohjan puhdistaminen oli jotenkin hankalaa (piti pitään tarkkaan silmällä mitä lapon alla oli!). Altaan oikeassa reunassa on pystypökkelö. Sen päällä yritän kasvatella aubiaksia, mutta eivät tahdo viihtyä :( . Pökkelön takana ja reunoilla on vallisneriaa. Aika pientä vielä, koska on vasta äskettäin istutettu - kyllästyin siihen, heitin suurimman osan pois ja muutinkin sitten mieleni :roll: . Ihan oikeassa etukulmassa on iso miekkakasvi (E. bleheri). Ei näitä etualalle, sanotaan monessa opuksessa, mutta päädyin tähän mietittyäni miten tätä akvaa yleensä katsotaan: viistosti oikealta, sohvalta. Bleheri muodostaa mukavan vihreän läiskän tähän nurkkaan, näkyy sekä etulasin, että sivulasin kautta ja pehmentää tuota kulmaa (akvassa on kehykset).

Pystypökkelön vasemmalla puolella, akvan keskilinjasta hieman oikealle, on lisää miekkakasveja. Takimmaisena on Echinodorus ozelotin vihreä versio, sen edessä aaltomiekka (varsin pieni, napattu jostain "alealtaasta" ja etummaisena pienikokoinen herttamiekka. Akvan keskilinjaa ja etuosaa hallitsee Sagittaria teres ja muutama tuon herttamiekan "lapsukaisista". Keskilinjasta oikealle on Cyperus helferiä, pensasojakaalia ja kituliasta tammenlehväruohoa, sekalaisessa asetelmassa. Niiden seassa on myös pala mopania ja nyrkin kokoinen kivi. Vasemmassa takakulmassa oleva esisuodattimen reuna on ympäröity pikkukivillä. Vasemman päätylasin keskikohdassa on vielä yksi E. ozelot (se normaali punainen). Pitkin poikin akvaa löytyy myös satunnaisia konnanputken oksia ja sitä kasvaa myös pintaa pitkin (kiepautettu suodatinputkien taitse). Tätä akvaa olen sisutellut piirustusten avulla, mutta en ole ollut tyytyväinen. Enkä ole vieläkään, joten tämä on edelleen ns. work-in-progress. Näyttää mielestäni liian teennäiseltä. :(

Pienempi, 80 litraiseni (pohja 34x68) on mielestäni tällä hetkellä sisustuksellisesti kauniimpi. Mielenkiintoista, kun huomioi, että tämän sisustusta en ole suunnitellut oikeastaan yhtään. Olen lähinnä vain siirrellyt tänne milloin mitäkin, kun se ei ole menestynyt/sopinut/mahtunut tuohon isompaan. Eheimin sisäsuodatin on vasemmassa takareunassa ja sitä ja takalasia vasten nojallaan on pökkelö. Oli ennen suodattimen edessä pitkällään, mutta esti mielestäni näkyvyyttä liikaa, joten siirsin sen viereen ja käänsin pystyyn. Pökkelössä kasvaa kolmea eri anubiasta. Loput takalasista on vedensuosikin peitossa ja sitä löytyy myös suodattimen edestä. Rehottaa vimmatusti, mutta kun siirsin sitä toiseen akvaani, ei sekään näyttänyt viihtyvän siellä. Akvaarion keskellä on lättänä pari koloa sisältävä mopanin pala, jonka päällä kököttää kääpiölkeihäslehti. Mopanin hankin toista tankkia varten, mutta en sitten löytänytkään sille sopivaa paikkaa ja nakkasin sen tänne. Tuo kääpiökeihäslehti kasvaa kohinalla - sikäli kuin anubiakset siihen kykenevät. :P Näköjään tykkää kun on saanut kasvatettua juurensa puun ympäri soraan. Lättänä palan alle kertyy ruuantähteitä, kakkaan ja kaikkea sellaista - mehevä "maaperä". "Palikan" oikealla puolella on Echinodorus ozelotin vihreä versio. Akvan oikeaan laitaan tökkäsi joskus pari Cyperus helferiä, kun jäivät toisesta tankista yli - nekin näyttävät viihtyvän täällä paremmin. Etukulmassa on vielä muutama taimia sagittariaa. Kasvavat isommiksi täällä kuin 160:ssä, joten ehkä siirrän ne kaikki sieltä tänne. Etualaa hallitsee vesisalaatti, joka näyttää viihtyvän hienosti vaikka lämpötila ylittääkin sen suosiman alueen. Pohjalla on sitä tavallista vakio akvasoraa.

Summa summarum olen saanut paremman näköisen akvan aikaiseksi ilman suurempia suunnitelmia. Siis kasvit ja sisustus elementit on aseteltu "jotenkuten", jonkun mielen syövereissä olleen ajatuksen perusteella ja sitten ajan kuluessa olen muokannut aina paria yksityiskohtaa silloin tällöin. Lopputulos on rehevä pusikko, puutarhamaisen tarkan asetelman sijaan.

Hoh, tulipa romaani...... [:I]
Brattoc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 116
Liittynyt: 11:25, 16.10.2001

Viesti Kirjoittaja Brattoc »

Kuva olis kiva, säästyisi näppylät [;)]

Onkohan kukaan käyttänyt sitä tietokoneohjelmaa jolla voi suunnitella akvaarion sisustuksen? Onkos muuten paljon romppuja yleensä akvaarioharrastuksesta olemassa?
Janda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 244
Liittynyt: 13:43, 27.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Janda »

Brattoc kirjoitti: Onkohan kukaan käyttänyt sitä tietokoneohjelmaa jolla voi suunnitella akvaarion sisustuksen? Onkos muuten paljon romppuja yleensä akvaarioharrastuksesta olemassa?
Kaupallinen ohjelmako?
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

Brattoc kirjoitti:Kuva olis kiva, säästyisi näppylät [;)]
Absolutely! :D Mut kun ei ole ajantasaista kuvaa, eikä sitä webbisivuakaan. Pitänee pummata digikamera jostain ja ehkä sitä samalla vois pummata sen webbisivunkin.... :P
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”