Sinirihmakalalle parhaat suojat

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Aatuska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 10:16, 13.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Sinirihmakalalle parhaat suojat

Viesti Kirjoittaja Aatuska »

Mulla on sinirihmakalapari. Ovat molemmat varsin vahvoja persoonia ja epäilen, että tuo naaras ei hyväksy toista naarasta altaaseen. Haluaisin sille kuitenkin tarjota suojaa. Nyt se hakeutuu välillä sisäpumpun taakse. Mulla on pari kantoa, erilaisia kasveja, jotka ei kovin isoja pusikoita ole vielä, on ruukkuja 2kpl ja "lyhty", johon pääsee sisälle useammasta aukosta. Vai annanko sen vaan suojautua tuonne pumpun taa...
IndiaKilo
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 23:23, 19.06.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Sinirihmakalalle parhaat suojat

Viesti Kirjoittaja IndiaKilo »

Omassa tankissani asustaa kahdeksan Trichopodus Trichopterusta, eli suomalaisittain sinirihmakalaa, kansainvälisemmin kolmepisteistä gouramia, joista omat kalani ovat ”kultaista” väriversiota (kolmipisteinen rihamkala olisi sinirihmakalaa parempi nimi, kun väriversioita on nikn monia ja sininen on vain yksi niistä).

Noin yleisesti ottaen,tämähän on aika pahansisuinen kala, josta kuitenkin saa majesteettisen näköisen rauhallisen asukin sopivilla järjestelyillä.

Kokemusteni ja verkosta alan keskustelupalstoilta omaksutun tiedon perusteella, tuo on mitä suurimmassa määrin ”haaremikala”, ei suinkaan pariskuntana pidettävä. Pariskunnassa koiras ahdisteleøe naarasta loputtomasti, tavallaan tämä on ”The ultimate #metoo-fish”, kuten joku viisas aikoinaan kirjoitti. Toisaalta, jos naaraita on useampia, koiraan ahdistelut jakaantuvat tasaisemmin ja naaraat saavat olla enemmän rauhassa". Siksi yhtä koirasta kohti pitäisi hankkia kaksi tai kolme naarasta.

Noihin liittyy myös se, että syystä tai toisesta (minkä toki voi todeta akvaariokaupassakin), parvessa nuo käyttäytyvät paljon, paljon rauhallisemmin, parven vähimmäiskoon ollessa kuusi kalaa tai enemmän.

Oma ongelmasi ratkenneekin helpoimmin hankkimalla koiraalle pari lisänaarasta tai hankkimalla noita muutenkin enemmän, pitäen kuitenkin mielssä se, että yhtä koirasta kohti on ainakin kaksi, mielummin kolme, naarasta. Oma kahden koiraan ja kuuden naaraan parveni on varsin rauhallinen ja toimiva. Toki alussa oli muutaman päivän kisailut, kun sisäinen arvojärjestys selvitettiin, mutta nyttemmin rauhattomuus rajoittuu satunnaisiin keskinäisiin 15-30 sekunnin takaa-ajoihin.

Lopuksi, tuolla lajilla on taipumus ottaa akvaarion ”kuninkuus” itselleen, jos selvää pelottavampaa kalaa ei tankista löydy. Oman tankkini elämä muuttui kokonaisuudessaan huomattavasti seesteisemmäksi, kun hankin haarniskamonnin, jota gouramit selvästi kunnioittavat/pelkäävät. Tuo panssarilevyjen suojaama kala kun on sika kalaksi. Vaikka se on selvästi hyväntahtoinen, se ei yksinkertaisesti väistä ketään vaan ui sen kummempia ihmettelemättä muita kaloja päin. Vastaavasti, jos olet tuon ja ruuan välissä, ”too bad for you”. Tämä rauhoitti ja tasapainotti tankkini parissa päivässä. Tosin, mikäli rihmakalat osaisivat kirjoittaa, saisin varmaan valituksia siitä, että ”haarniskamonni ei osaa liikennesääntöjä”, ”eikä sillä ole pöytätapoja”.
Aatuska
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 10:16, 13.08.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinirihmakalalle parhaat suojat

Viesti Kirjoittaja Aatuska »

Toin altaaseen kaksi naarasta lisää, joista toinen jahdattiin henkitoreisiin, eikä se selvinnyt, vaikka eristin sen. Oli saanut jonkun sisäisen vaurion ilmeisesti. Toinen tyttö sen sijaan pani vähän hanttiin ja sopeutuikin hyvin. Nyt siis on ukko ja kaks akkaa. Ja meno rauhottui todella! Isompi akka välillä puolustaa pienempää ukon jahtailuilta, vaikka välillä ottaa itsekin spurtin pienemmän naaraan perään. Viettävät aikaa kolmestaan sopuisasti toisiaan rihmoilla hipsutellen. Mielenkiintoisinta on se, että ukko asustelee altaan toisen pään kasvitiheikössä ja akat toisessa päässä. Oikein sopuisat kalat, eikä ollenkaan häijyjä enää.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Labyrinttikalat”