CO2 lisäys räjäyttää keijut (oli: Hiivasamennuksen...)

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

CO2 lisäys räjäyttää keijut (oli: Hiivasamennuksen...)

Viesti Kirjoittaja tellie »

Niinhän siinä sitten kävi, että kiljuista lie mennyt joku kiljun itiö akvaarioon, vaikka itse lieju ei sinne siis ole kuohahtanutkaan. Olen vahtinut kuin haukka. Mutta allas osoittaa samentumisen merkkejä.

Tilanne ei ole paha, visuaalisesti eikä altaan oireiden kannalta, mutta ensiapu-/varotoimina
- kiljut kytketty pois
- DIY kaasukellot täytetty ilmalla
- kalat päässeet paastolle
- ilmastus käynnistetty

Kalat eivät siis mitenkään oireile ja CO2 checker näyttää, jotta altaassa olisi liian vähän CO2. Mikä ei toki ole synonyymi riittävälle hapelle, mutta tosiaan siis akuuttia hätää ei näyttäisi olevan.

Kiinnostaisi kuitenkin kuulla, miten kiljun aiheuttamista samennuksista on päästy eroon. Vettä voi tietysti vaihtaa, ja varmasti paikallaan onkin, ettei samennuksen aiheuttanut populaatio karkaa hallinnasta ja/tai tuo kohtuutonta kuormaa veteen. Mutta ei sitä kaikkea hiivaa/muita bakteereja kuitenkaan saa vedestä pois hyvällä, pahalla, rakkaudella tai rahalla, ja sapuskaakin pitäisi hiivalla riittää kaikesta hötösestä ja kasvinosasta, ja joskus kalojenkin ruokinta pitäisi taas aloittaa.

Niin että kertokaapa kokeneemmat, miten olette lähteneet purkamaan probleemaa... Mitä canesten combia tuonne pitäisi oikein työntää...

Allashan on ns. WIP, eli work in progress. Kypsä se on ollut vuosikausia, mutta koronan myötä iski kiinnostus lähteä uudelleenlaittelemaan sitä, minkä vuoksi olen lisäillyt vähän kerrassaan kasveja, ottanut uuden valon ja nyt viimeisimpänä muutoksena ottanut kiljut kehiin. Muutoin on mennyt mukavasti, mutta nyt tämä samennus hieman kuumottelee.

Koska kiljut ovat uusia, epäilen, että samennus johtuu juurikin niistä ja että kiljusta olisi hypännyt pikkuisen hiivaa altaaseen. Minä kun en pesupulloa saanut tiiviiksi, niin olen ajanut ilman. Voi toki olla niinkin, että joku bakteeri on muuten vaan joutessaan innostunut olosuhdemuutoksesta tai esimerkiksi CO2:n mukana tulevasta ravinteesta (kaasu maistuu sille mille pahasti käynyt hernekeitto haisee)

Mutta nyt ei ole hyvä tämä.

Altaan strategiset tiedot:
  • 140 L
  • 2 x 18 W T8 (Hagenin flora glo ja power flo)
  • Fluval 3 tai 3+ sisäsuodatin, jossa suodatinmassan kaverina turvepaketteja (lannoittamaton turve)
  • Vedenvaihto n. 30 % viikottain
  • Kasvilannoitteina Tetran PlantaMin ja PlantaPro ohjeen mukaiselle annostuksella (pari kk sitten nostettu tälle tasolle aikaisemmasta 50% tasosta)
  • pH n. 7 ; NO3 n. 5 ; NO2 0 (liuska); KH n. 3 ; GH alle 6 (liuska) ; 25 C
  • 10 x leopardimonninen, 1 x kääpiörihmakala, 11 x kardinaalitetra ; kokoelma roskakotiloita ja muutama petokotilo
Viimeksi muokannut tellie, 00:23, 13.05.2021. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Hiivasamennuksen exit-strategia

Viesti Kirjoittaja tellie »

samennus.jpg
samennus.jpg (63.02 KiB) Katsottu 1595 kertaa
Ettei mahtaisi olla vihersamennusta sittenkin? Olispa :mrgreen: Sille on tilanteeseen kuitenkin tolkun askelmerkit olemassa.

Vähän omituiselta tuo hiivahomma tuntuu muutenkin, kun miettii, että mm. artemiaa saatetaan syöttää hiivalla, ja meneehän sitä silloin altaaseen väkisinkin just siemenen verran. Niin aika outoa, että joku kiljuhuurun mukana tullut ripaus saisi aikaan samennusta ihan tuosta vaan. Keijut tuntuisivat uskottavammilta, vaikka allas ei todellakaan näytä vihreältä, vaan siellä on just se rippasu lonkeron sävyä (long drink siis, ei niinQ sellainen mitä on mustekaloilla). Toki taaempi putki eli se power glo on sävyltään... aika jännä, mikä voi selittää, miksi silmä näkee mitä näkee.

Oli kumpa oli - 50 % vedenvaihto menossa ja jätän kasviravinteet pois, niin ei jää hitusille ehkä niin paljon ruokaa. Katsotaan, mitä allas tykkää.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Hiivasamennuksen exit-strategia

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Moikka

Juu, en usko kyllä minäkään, että nyt olisi ollut kiljut asialla, koska allekirjoittaneella ne tosiaan on kuohahtanut altaaseen, eikä ihan vain yhtä tai kahta kertaa. Minkäänlaisia samennuksia en ole saanut, vettä vaihtanut kuitenkin kolmena seuraavana päivänä. Tälläkin hetkellä menee kolmesta pullosta 60 litraiseen... jaa miksi... no siksi kun rikoin jo kolmannen levittimeni iha ite, ja nyt menee ennen uuden tuloa ihan vain ilmastimilla ja niiden tuottaman kuplakoon vuoksi teho on mitä on, niin ajattelin, että nyt enempi olisi parempi. Ai niin, hätäpäissäni näpräsin äkkiä lääkeruiskusta säälittävän mukakaasukellon kun ei muuta ollut ja se se on todellakin säälittävä, mutta mitä sitä ei epätoivoinen ihminen tekisi.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Hiivasamennuksen exit-strategia

Viesti Kirjoittaja tellie »

Samennus näytti uskovan pimeyttä, joten lienee tosiaan käynyt niin, että CO2 sai keijut intoutumaan. Tosiaan otin keijuilta sapuskat pois vedenvaihdoilla ja pidin pimeässä, ja nyt ihan kirkkaan näköinen, vaikka toinen putki on ollut päällä.

Nyt sitten ei muuta kuin ajamaan hommaa ylös vähän eri järjestyksessä pikku hiljaa, toivoen parasta... Ja peuspulloa askarrellen, niin ei tartte peljätä kiljunsiemeniä.

Faija muistelee aina, että heidän akvaariolleen kävi heikosti, kun siihen lisättiin vettä astialla, jossa oli leivottu, ja meni hiivaa akvaan. Siitä tuli kuulemma sellainen samennus, että koko pytty delasi. Toki tämä oli vanhan veden aikaa, mutta tämä ja muut kauhukertomukset ovat saaneet vähän leivottomaksi noiden samennusten suhteen :mrgreen:
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: CO2 lisäys -> vihersamennus (oli: Hiivasamennuksen...)

Viesti Kirjoittaja tellie »

No niin.

Käynnistelin kiljut uudestaan ja lisäsin vedenvaihdon yhteydessä ravinnetta (vaihdettavan veden määrään)

Ja mikäpä sieltä taas pukkaa jollei vihersamennus!

Kehveli.

Olen tästä karvan verran ymmälläni, koska en löytänyt ainakaan ihan äkkipikaiseen lontoonkielisestä enkä suomenkielisestä internetistä sitä kuuluisaa exist-strategyä. Liekö liikaa kelvineitä tuossa toisessa putkessa? Kokemuksia? Ideoita? Arvauksia?
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”