Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Hei!
Perustin viimevuoden elokuussa 60L akvaarion. Olen pitänyt PH:n 7.5-8 paikkeilla ja GH:n n. 10:ssä. Vesiä olen vaihtanut viikon sisään joko kerran 13L tai sitten kahdesti 10L, joista jälkimmäistä tapaa suosin useammin. Minulla on käytössäni tippatesteri jolla pystyy mitata perus GH, PH, KH, NO3 ja NO2, eikä arvoissa ole ollut kertaakaan moittimista. Akvaariossa on myös ilmapumppu. Lämpöä on 25°c.

Noh, hommasin aluksi kuusi miljoonakalaa akvaarioon, kaksi urosta ja neljä naarasta. Naaraista kaksi olivat minun mielestäni alun alkaen aika laihoja, mutta en typeränä kiinnittänyt siihen huomiota sillä kalakauppias oli hieman hätäinen. Annoin kalojen asettua pari viikkoa jonka jälkeen kävin hakemassa kolme naarasta lisää sekä yhden monnin.

Tästä kului ehkä noin 2 viikkoa, kun ensimäinen laiha naaras muuttui aika poissaolevaksi, sellaiseksi että kelluu lähestulkoon vaan paikallaan sekä laihtui entisestään ja kuoli. Ei mennyt kuin päivä ja toiselle kävi samoin. Sitten meni ehkä 2 viikkoa niin jälleen 2 naarasta kuoli kummatkin saman viikon sisään.

Enään oli jäljellä 2 urosta ja kolme naarasta, joten kävin hakemassa neljä naarasta lisää. Tässä vaiheessa valitsin jo tarkasti vain hyvännäköisiä milliksiä. Noin 1.5 kuukauden sisään taas kuoli kaksi naarasta ensimmäisestä erästä ja yksi uros samalla tavalla kuin aiemmatkin. Kävin sitten hakemassa vielä kerran kaksi naarasta ja yhden uroksen.

Huomasin sitten että pikkuhiljaa osa alkoi laihtua ja muuttua huonovointiseksi ja olin jo selvitellyt asiaa, ja koska luin samanlaisista tapauksista ajattelin että liikkestä saamani kalat olisivat kidusloisten riivaamia. Olinhan nähnyt myös liikkeessä huonovointisia kaloja.

Ostin sitten seran termazol lääkkeen, ja toteutin kuurin ohjeiden mukaan täsmällisesti kahteen otteeseen viikon välillä. Joitakin milliksiä kuoli tämän jälkeen vielä, mutta ajattelin sen johtuvan siitä että loiset olisi jo syöneet ne ns. pilalle.

Uudet tuulet puhalsi ja päätin siirtyä platyihin, sillä liikkeessä katsoessani millis allasta huomasin siellä lojuvan monta kuollutta kalaa, ja olin muutenkin menettänyt toivoni niiden suhteen.

Platyja ostin aluksi kuusi: kaksi urosta, neljä naarasta. Ennenkun asetin ne omaan akvaariooni, käytin niitä ohjeiden mukaan termazol kylvyssä 20min. Ne menestyivät hyvin ja saivat heti poikasia, kun taas millikset eivät ainakaan näkyvästi saaneet yhtään. Kului pari viikkoa ja hain vielä toiset kuusi lisää.

Nyt noin 3 kuukauden sisään on kuollut 2 platyä (laihtumalla, evät mytyssä, jotenkin poissaolevia sekä arkoja) pari platyä samassa tilassa kuin kuolleet ennen tiensä päätä. Muut voivat hyvin, osa ns. syöksyy lehtiä/koristeita päin välillä. Milliksiä on jäljellä 3, joista yksi varmaan parin päivän sisään heittää henkensä. Muutama päivä sitten menetin toivoni kun huomasin monninkin kuolleen.

Jäljellä on nyt siis 12 platyä (2 poikasta on selvinnyt aikuisuuteen saakka, nyt on muutenkin näkynyt vain vähän poikasia alkuun verrattuna, eikä platyistä yksikään ole tiinenä) ja 3 millistä. Levää on nyt yhtäkkiä edellisen viikon sisään alkanut ilmetä, voiko olla sen takia että monni on poissa?

Kiitos että jaksoit lukea loppuun asti, kaikki apu on tervetullutta, toivottavasti löydän vastauksen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ensinnäkin onnittelut siitä, että olet onnistunut hoitamaan miljoonakaloja ilman, että niiden väestöräjähdys täyttää altaan. ;) Vakavasti ottaen, on vaikea sanoa, mistä ongelmissa on kyse. Ikävää, että harrastuksen alkutaipaleet ovat olleet noin vaivalloisia.

Kaukoidästä tuodut massaviljellyt synnyttävät hammaskarpit ovat monesti huonolaatuisia. Synnyttäviä kannattaa ehdottomasti ostaa mielummin kotimaisilta harrastajilta. Koska ne yleensä lisääntyvät hyvin helposti ja runsaasti, niitä on aina harrastajilla tarjolla. Kannattaa katsoa esim. tämän forumin myyntipalstaa tai laittaa oma ilmoitus ostopalstalle.

Ongelmissa voi olla kyse jostain loisesta tai ongelmista veden laadussa. Yksi yleisimmistä aloittelijoiden virheistä on antaa liikaa ruokaa. Se pilaa veden mutta ei välttämättä näy mitattavissa vesiarvoissa, jos typpibakteerit hapettavat ammoniumin ja nitriitin tarpeeksi nopeasti. Ylijäämäruoka pilaantuu akvaariossa, orgaaniset hajoamistuotteet kuormittavat vettä, niitä hajottavien bakteerien tiheys nousee, ja juuri nämä bakteerit, jotka normaalisti ovat vain hyödyllisiä, voivat olla tuollaisten oireiden taustalla, jos niitä on yksinkertaisesti liian paljon (tässä ei siis ole kyse typpibakteereista, jotka asuvat pinnoilla). Hiutaleita annetaan kaksi kertaa päivässä sen verran, että kalat syövät kaiken noin 3 minuutissa, eikä yhtään vajoa pohjalle jos ei ole pohjakaloja. Viikossa 1-2 paastopäivää. Kerroin, montako kertaa enemmän kaloja on kuollut liikaruokintaan kuin liian vähäiseen ruokintaan, lähestyy äärentöntä.

Kehottaisin olemaan ostamatta kaloja tuollaisesta kaupasta, jossa akvaarioissa lojuu paljon kuolleita kaloja. Eikä missään tapauksessa mitään sellaisesta akvaariosta, missä on myös sairaan näköisiä tai kuolleita kaloja. Ja kuten sanottu, synnyttävät mielummin harrastajilta.

Kidusloisten oireita ovat nopea hengitys, punaista kidusten ympärillä, ruokahaluttomuus, vetäytyminen piioon ja kylkien/kiduksien hankaus kiviä vasten.

Ei kannata hoitaa ongelmaa ostamalla aina vain uusia kaloja kuolleiden tilalle. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Jos näyttää siltä, että kaikki kuolee, kannattaa ehkä antaa niiden kuolla pois, pitää akvaariota pari viikkoa tyhjänä ja sitten vasta ostaa uusia kaloja. Jos siellä joku parasiitti elää kaloissa, se siirtyy aina vain uusiin kaloihin. Mutta todenäköisempänä näen ongelmat vedenlaadussa/hoidossa. Ne pitäsi selvittää ensimmäisenä.

Kertomuksessasi pistävät vielä silmään seuraavat pari juttua:

"Olen pitänyt PH:n 7.5-8 paikkeilla ja GH:n n. 10:ssä"

Kuinka "pidät" arvot noissa lukemissa?

"Akvaariossa on myös ilmapumppu."

Onko siellä myös suodatin?

Ne mittaamasi vesiarvot voisit myös laittaa tänne.

Jos kyseessä oli levänsyöjämonni kuten partamonni, niin levän ilmestyminen johtuu ilmeisesti sen poismenosta.
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Kiitos paljon vastauksestasi!
On varsin ikävää että tämä kyseinen liike on lähin kotipaikkakunnaltani ja sekin on 40 kilometrin päässä, seuraavaksi lähin 150km päässä. Muutenkin olen lukenut liikkeestä huonoa palautetta kalojen suhteen. Lienee siis järkevintä yrittää löytää joku lähellä asuva, isommalla mittakaavalla asiaa harrastava henkilö.

Olen ruokinnut kaloja useimmiten kerran päivässä, joskus kaksi. Alussa tarkemmin varmistin että kalat syövät kaikki noin minuuttiin. Nyttemmin en ole enää joka kerta tarkasti seurannut mutta lienee syytä vaikka en kyllä usko että ruokin liikaa, mutta tunnetusti tyytyväisyys tappaa kehityksen.

Kaloilla on ollut juuri noita oireita mitä kuvailit kidusloisten oireista, ja siksi olenkin miettinyt, että eikö lääkitseminen vain tepsinyt? Toisaalta, kun googlettaa niin samanlaisia oireita tulee lukemattomien eri asioiden summaksi, joten vastaus voi olla jossain muualla.

Juuri näin, nyt olen päättänyt olla ostamatta enempää kaloja ennenkun asia selviää, monnin kyllä joudun varmaankin hakemaan.

Vesiarvoja pidän yllä seuraavalla tavalla:
Laitan vettä ämpäriin pari päivää ennen vedenvaihtoa. Lisään vedenparannusaineen. Mittaan arvot. Lisään tarvittavan määrän PH+ tiivistettä sekä askartelukipsiä. Mittaan arvot seuraavana päivänä eli varmistan että ne ovat kohdallaan. Vedenvaihdon jälkeen mittaan arvot, jota en ole tehnyt aivan joka kerralla nyttemmin, sillä arvot ovat alusta alkaen pysyneet mielestäni yllättävän vakiona. Testaan veden siis tippatestaus setillä, jonka pitäisi olla luotettava helsingin akvaariokeskukselta tilattu. Lienee syytä kuitenkin testailla vettä useammin.

Akvaariossa on Sera Air 110 plus ilmapumppu, jonka letkun päässä sellainen asiaan kuuluva pieni kivi.
Pumppu on päällä aamu kahdeksasta ilta kahdeksaan, kuten valotkin.

Akvaariossa on myös akvaariosetin mukana tullut suodatin, kuten myös lämmitin ja valot tulivat mukana. Ostin sen uutena. Putsaan suodattimen kerran viikkoon.

Mittaan tänään vedenvaihdon jälkeen arvot ja laitan tänne.

Kiitos paljon!
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ei tarvii olla edes isommalla mittakaavalla asiaa harrastava. Useimmilla tavallisilla harrastajilla, samanlaisilla kuin sinä, on ongelmana ennemminkin, että poikasia tulee koko ajan lisää. Ne on vain onnellisia, jos saavat osan sinulle myytyä/annettua. Hintakin on varmasti alempi kuin kaupassa. Ongelmana saattaa olla, että kalat ovat sisaruksia tai muuten sisäsiittoisia. Sen voi korjata ostamalla kahdelta harrastajalta.

Samanlaiset oireet kuin kidusloisilla saattaa tulla myös siitä, että kiduksissa on bakteeritulehdus.

Jos näyttää, että kaikki kuolee, älä missään nimessä hae ennen sitä edes sitä monnia! Silloin ne mahdolliset kidusloiset elävät monnisssa sen pari viikkoa ja siirtyvät sitten uusiin kaloihin. Yritä poistaa leviä mekaanisesti ja vähennä valaistusta. Valotauko päivällä auttaa myös (siis että valot on päällä kahdessa jaksossa ja siinä välissä tauko). Levät ei oo niin vaarallisia.

Sinulla on nyt ainakin pari hoitovirhettä, mitkä kannatta korjata heti. Näitä tulee aina harrastusta aloiteltaessa. Hyvä että kirjoitit tänne!

Ilmapumppua ei saa laittaa yöksi pois päältä. Jos sinulla on kasveja, päivällä ne yhteyttävät eli poistavat hiilidioksisia ja tuottavat happea mutta yöllä kun on pimeää yhteyttäminen loppuu, jolloin kasvien "hengitys" kuluttaa happea ja tuottaa hiilidioksisia. Niinpä jos haluat pitää ilmastuksen vain osan ajasta päällä, pitäisi se pitää päällä nimenomaan yöllä, koska ilmastuksen päätehtävä on lisätä happea ja vähentää hiilidioksidia. Paras kalojen kannalta on pitää ilmapumppu jatkuvasti päällä, mutta kasvien kannalta voi olla perusteltua sammuttaa ilmastus päiväksi, että kasveilla riittää hiilidioksidia. Jos näin aikoo tehdä, olisi hiilidioksidipitoisuus parasta olla tiedossa (sen voi laskea KH:sta ja pH:sta).

Suodattimen puhdistus kerran viikossa on liian usein, jos se tarkoittaa sitä, että puhdistat kaikki suodatinmassat. Suodattimen tärkein tehtävä on toimia kasvualustana bakteereille, jotka hajottavat veteen kertyviä kuona-aineita. Jokainen puhdistus karsii näiden bakteerien kasvustoja. Periaatteessa suodatinmassat pitäisi puhdistaa vasta sitten, kun veden virtaus alkaa kärsiä, ja sittenkään ei niitä massoja saa puhdistaa perusteellisesti, vaan varovasti puristella akvaariosta imetyssä vedessä. Kuinka usein, riippuu monesta tekijästä, ehkä kerran kuussa olisi tuollainen lähtöarvo. Eri asia on, jos on käytössä jonkinlainen esisuodatin; tällöin esisuodattimen voi puhdistaa perusteellisesti niin usein kuin pystyy ja sitten muut massat voi jättää vaikka vuodeksikin rauhaan. Ja suodatintahan ei oteta koskaan pois päältä kauemmaksi ajaksi kuin tunniksi. Periaatteessa suodatin on aina päällä. Jos suodattimen unohtaa pidemmäksi kuin tunniksi pois päältä, silloin se pitää puhdistaa perusteellisesti ennen kuin sen saa laittaa päälle. Jos suodatin on pois päältä kauan aikaa, sieltä loppuu happi, ja anaerobiset bakteerit aloittavat denitrifikaation, ja kun suodattimen laittaa päälle, se pumppaa akvaarion täyteen myrkyllistä nitriittiä.

pH-mittaus pitäisi yleensä tehdä akvaariosta, ei vesijohtovedestä, koska arvo ei säily akvaariossa ennallaan. Periaatteessa arvo laskee akvaariossa aina, koska kalojen ja hajoamisen tuottamat hiilidioksidi ja happamat yhdisteet laskevat pH-arvoa. Kuinka paljon arvo laskee, riippuu karbonaattikovuudesta (KH). Jos se on ainakin noin 4, niin pH-arvo pysyy melko vakiona.

Oletko kokeillut, minkälaiseksi pH-arvo muodostuu, jos et laita pH-plussaa? Platyille ja miljoonakaloille on ihan ok, jos arvo olisi vähintään 7. Helpottaisi vedenvaihtoja, jos sinun ei tarvitsisi kikkailla pH:n kanssa.

MIttaa nyt myös vesijohtoveden pH ja KH, siis hanasta.
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Joo, pitää yrittää selvittää jos läheltä löytyisi harrastaja kellä on myydä kaloja.

On kyllä vaikeita nuo kidusasiat, tuntuvat niin vaikeilta erottaa toisistaan.

Kiitos vinkistä, tuota asiaa ilmapumpusta en edes tiennyt! Kuinka se hiilidioksidipitoisuus sitten lasketaan?

Suodatin on sisäsuodatin jossa on vaahtomuovin pala sisällä, eli siis hiukkas suodatin. Se on ollut itselle hieman epäselvää että päätekö siihen nyt se, että pitäisi puhdistaa mahollisimman usein mahdollisimman hyvin vaiko päinvastoin🤔 Eli miten on? Päällä suodatin on kyllä ollut aina!

En ole kokeillut miten PH-arvo muuttuu ilman PH plussaa, mutta koska olen pyrkinyt pitää PH:n 7.5 ja meidän hanaveden ph on alle 7, olen aina lisännyt sitä. KH on noin 10 tienoilla, illalla käyn mittaamassa kaikki arvot!
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Hiilidioksidipitoisuus selviää taulukosta. Sellaisia saa hakemalla co2 kh ph chart. Esim. täällä:
https://www.ukaps.org/forum/threads/co2 ... ble.51947/

Vasemmalla on karbonaattikovuus (KH), ylhäällä pH. Taulukosta voi lukea CO2-pitoisuuden. Tosin taulukko ei välttämättä anna oikeaa lukemaa, jos vedessä on merkittävästi jotain muutakin happoa kuin hiilihappoa.

Vaahtomuovi on samalla hiukkas- että biologinen suodatusmateriaali. Joidenkin testien mukaan jopa parempi biologinen materiaali kuin paljon mainostetut sintterilasimateriaalit (Siporax jne.). Siihen pätee juuri mitä kerroin, eli ei saa puhdistaa liian usein.

Kuulostaa ihmeelliseltä, että jos KH on noin korkea (vai tarkoitatko GH?), että pH olisi alle 7. Minkä valmistajan testit sinulla on? Yleensä vesilaitokset pitävät hanaveden pH:n kemiallisesti emäksisen puolella, vaikka KH olisi hyvin alhainen siksi, että se suojelee putkistoja.
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Kiitos linkeistä!

Selvä, täytyy vähentää suodattimen putsausta👍

Korjaan, siis akvaariossani KH on 10 tienoilla. Hanaveden pH on alle seitsemän, KH:ta en tiedä, täytyy mitata.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ok. Nyt ymmärrän. KH on noin korkealla sen pH-plussan vuoksi.

Hyvä jos nyt mittaat kaikki mahdolliset arvot akvaariosta, ja lisäksi hanasta pH ja KH. Ja kerrot, minkä valmistajan testillä mitattu. Tippa vai tikku?
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Noniin.
Mittasin akvaarioveden arvot:
pH 8, KH 7, GH 8, NO2 0, NO3 0-5mg/l (en oo satavarma tosta viimesest)
Hanaveden arvot: pH 7.5, KH 3.

Mittarina tippamallin Aquili 5 TEST 18 ml
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sulta varmaan jäi nitriittiarvosta jotain pois "NO2 0,". Eli nolla pilkku mitä?

En tunne ite tuota Aquilin mittasarjaa. Netistä löytyy sekä positiivisia että negatiivisia mielipiteitä. Jos oletetaan, että se näyttää oikein ja että nitriitti on ~nollassa, niin arvot ovat ok. Mutta testihän näyttää, että vesijohtoveden pH on 7,5. Se on platyille riittävästi. KH voisi kyllä olla vähän enemmän kuin 3 mutta minä en lähtisi temppuilemaan kemikaalien kanssa, JOS pH pysyy emäksisenä akvaariossa. Minä tekisin niin, että tekisin tästä lähtien vedenvaihdot ilman pH-plussaa, ja mittaisin ENNEN jokaista vedenvaihtoa pH:n. Siksi ennen, että pH saattaa laskea aineenvaihduntatuotteiden lisääntyessä. Näin KH laskee vähitellen joka vedenvaihdon yhteydessä. Jos pH uhkaa tippua alle 7, sitten pitää aloittaa taas pH-plussan käyttö. Jos haluat pitää KH:n ylhäällä, ja jaksat käyttää pH-plussaa, niin sen kun, mutta älä nosta sitä niin paljon ainakaan näin alkuvaiheessa, sillä kun pH on 8, niin on olemassa myös ammoniakkimyrkytyksen vaara, joten pitäisi oikeastaan tietää myös ammoniakki/ammonium -pitoisuus. pH 7:ssa lähes kaikki on myrkytöntä ammoniumia mutta 8:ssa jo n. 10 % osa on ammoniakkia. Ammoniumia/ammoniakkia tulee veteen koko ajan kalojen kiduksista sekä aineenvaihduntatuotteista, mutta jos biologinen suodatus toimii hyvin, niin kaikki tulee välittömästi hapetettua nitriitiksi ja sitten myrkyttömäksi nitraatiksi. Sinä kun olet puhdistanut suodattimen viikon välein ilmeisesti perusteellisesti, niin en pitäisi ammoniakkimyrkytyksen mahdollisuutta mahdottomana.
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Hups, eli NO2 on siis testin mukaan 0,0 mg/l.

Tuossa vesijohtoveden mittauksessa on ilmeisesti itsellä käynyt seuraavanlainen moka: Elokuussa kun aloitin hommasin liuskatestin, jolla mittasin vesijohtoveden. pH arvo osoittautui sen mukaan 6.5-7.0 kieppeille. Tämä sitten iskostui mieleeni, vaikka huomasin ostettuani tippatestin (jonka ostin melkeen heti) että liuskatesti näyttää lukeman alakanttiin. En jostain syystä älynnyt mitata hanavettä uudestaan.
Typerä moka, mutta ei voi mitään.

Tarkoitatko että mittaisin vaihtoveden vai akvaarioveden arvot ennen vaihtoa?

Mitäs tuumaat askartelukipsin käytöstä? Pidänkö GH:n kuitenkin siinä kympin paikkeilla, kuten tähänkin asti? Ja paljonko sillä on varaa seilata, nyt se on seilannut max 8-12 välillä.

Mutta minäpäs kokeilen tehdä neuvosi mukaan. Kiitos paljon näistä vinkeistä sekä tiedosta, olen jo paljon viisaampi!

Mitä vesiarvojen mittaus settiä itse suosittelisit?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tarkoitin, että mittaisit akvaarioveden pH:n aina ennen vedenvaihtoa, että näet tippuuko se alemmas ja kuinka alas.

Tajusin kuitenkin, että minulle tuli ajatusvirhe: Ajattelin, että koska GH ei muutu akvaariossa itsekseen, sinun ei tarvitse mitata sitä hanasta, kun 8 GH on tarpeeksi. Mutta sinä olet käyttänyt sitä pH-plussaa, niin se nostaa todennäköisesti myös GH:ta. Eli voisitko vielä mitata hanasta GH:n. Jos se on selvästi matalampi, niin ehkä se pH-plussan käyttö on sittenkin tarpeellista.

Halvemmaksi tulee tod.näk. kuitenkin kipsin ja ruokasoodan käyttö kuin ostaa valmista pH-plussaa.

3,1 g / 100 l kipsiä nostaa kokonaiskovuutta 1 dGH
3,0 g / 100 l ruokasoodaa nostaa karbonaattikovuutta 1 dKH
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ai niin, kysyit vielä mitä vedenmittaussettiä suosittelen. JBL:n tippatestit ovat parhaat kohtuuhintaisista. KH ja GH -testeissä ei ole eroja muihin valmistajiin, mutta muut testit kannattaa ostaa JBL:ltä.

Mikä muuten on Aquili NO2-testin seuraava arvo värikartassa 0,0:n jälkeen?
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Hanaveden GH on 5. Olen tähän asti lisännyt aina veteen askartelukipsia kun laitan vaihtovettä valmiiksi, eli se on nostanut GH:ta. Kannattaako jatkaa tätä mutta jättää pois pH plussa?

Aquilin NO2 testin toisiksi matalin pykälä on 0,05 mg/l.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Roope123 kirjoitti: 21:59, 02.03.2021 Olen tähän asti lisännyt aina veteen askartelukipsia kun laitan vaihtovettä valmiiksi, eli se on nostanut GH:ta. Kannattaako jatkaa tätä mutta jättää pois pH plussa?
Joo, näin minä tekisin. 5 GH on vähän liian vähän platyille. Kun laitat vain kipsia, karbonaattikovuus ja pH eivät nouse. Eli on mahdollista, että pH laskee hiukan akvaariossa, koska puskurivaikutus on pienempi (KH pienempi). Mittaile pH:ta akvaariosta ennen vedenvaihtoja. Jos se meinaa laskea alle 7, niin sitten pitää laittaa vähän myös soodaa tai pH-plussaa.

0,05 on hyvä toiseksi alin pykälä. Sehän on sitten tarkempi kuin Sera ja Tetra. JBL:ssä toiseksi alin on 0,025, mutta tärkeämpi on se kahden mittalasin systeemi, joka eliminoi valmiiksi värillisen veden vaikutuksen.
Roope123
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:49, 01.03.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Millikset ja Platyt laihtuu ja kuolee

Viesti Kirjoittaja Roope123 »

Kiitos näistä neuvoista!
Pitää yrittää kokeilla näin ja tarkkailla vesiarvoja ja kalojen vointia👍 harkitsen myöskin uuden testisetin ostoa🤔 Palailen asiaan Jos/kun tulee lisää kysyttävää tai onnistumisia/epäonnistumisia.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”