Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Hei, minä täällä taas ongelmieni kanssa. Positiivista kai on se, että yritän näitä ongelmia ratkaista... :roll:

Lähtötietoja: Akvaario 128 l, suodatuksena Eheim Pickup 2012 ja 2008. Äskettäin mitatut vesiarvot:
pH 7
GH 3
NO3 5 tai 10 (luetaanko JBL:n pro NO3 -testissä sitä ylempää vai alempaa asteikkoa?)
PO4 0,4
NO2-testiä mulla ei tällä hetkellä ole, kun se pääsi vanhentumaan.
Lämpötila 25 astetta.

Fosfaatti oli aamulla mitattaessa 0,1, ja nyt nousi Eichen Extractin lisäyksen jälkeen tuohon 0,4:ään. Nostaako tuo humusuute tosiaan fosfaattipitoisuutta? Lisäsin samalla myös EasyLifen Nitroa ja Carboa, mutta ymmärtääkseni ne eivät sisällä fosfaattia.

Kalastoa akvaariossa on 3 kirsikkabarbia, 5 rusokiilakylkeä, partamonni ja 10 pandamonnista, joista 6 poikasta on ostettu kaksi päivää sitten lauantaina.

Lauantaina, eli samana päivänä kuin milloin uudet monniset saapuivat, alkoi yksi kirsikkabarbeista hangata vatsaansa erilaisiin pintoihin. Tavallaan kiepsahtaa aina nopeasti ympäri jonkin kiven vieressä, ja hieraisee samalla siihen vatsansa/kylkensä. Kala myös syöksähtelee ajoittain pieniä pyrähdyksiä, jotka usein päättyvät tähän hankailuun. Näyttää selvästi siltä, että yrittää päästä jostain kutittavasta eroon. Muuten kala on pirteä, syö hyvin, ulkonäkö ei poikkea normaalista, ja jahtailee muita barbeja pois "reviiriltään" kuten ennenkin. Olen yrittänyt tihrustaa kalan vatsan alusta, mutta mielestäni se ei näytä poikkeavalta. Muilla kaloilla, edes muilla kirsikkabarbeilla, en ole havainnut tällaista käyttäytymistä.

Voiko olla kyse jostain loisesta? Luulisi, että oireita olisi sitten muillakin kaloilla. Nitriittiä en usko akvaariossa olevan, koska siihen viittaavia oireita ei ole, ja lisäsin veteen bakteerivalmistetta uusien monnisten saapuessa, sekä suodatinmassat olivat ennen sitä pesemättä muutaman viikon. Olen seurannut tilannetta pari päivää, mutta kalan kiepsahtelu näyttää lisääntyvän. Yhtä aikaa monnisten kanssa lisäsin akvaarioon rasvalehteä, mutta huuhtelin kasvit hyvin ennen akvaarioon laittamista.

Muutenhan tuonne voisi jonkin loislääkityksen laittaa, mutta pelkään monnisten puolesta. Voiko yksittäiselle kalalle tehdä jonkun suolakylvyn tms, ja miten sellainen toteutetaan? Tai olisiko monnisille turvallista loislääkettä olemassa?

Kiitos kovasti avusta jo etukäteen.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Voi että, murheenkryyni vaan syvenee. Huomasin tänään aamulla yhden monnisenpoikasen olevan sairas. Pyrstöevä oli osittain syöpynyt, kalan vatsa oli läpinäkyvä pallo, ja kalalla oli vaikeuksia uida normaalisti. Mielestäni vaikutti bakteeriperäiseltä, joten otin sen erilleen muista ilmastettuun ämpäriin ja aloitin JBL Furanol -lääkityksen. Muut pandamonniset näyttävät hyvinvoivilta.

Huomasin akvaarion lasissa huppukotilon, joten ilmeisesti niitä on nyt sitten uusien kasvien mukana tullut vaikka kuinka yritin kasvit huuhdella. Kai täytyy jokin petokotilo ottaa, että niistä pääsee eroon.

Näin, että yksi kirsikkabarbeista ahneesti söi lasissa olleen huppukotilon. Eikös näiden kotiloiden mukana voi tulla vaikka mitä loisia akvaarioon? Alan kallistua siihen teoriaan, että kirsikkabarbi on nyt saanut jonkun loistartunnan noista kotiloista, yök. Jotain loislääkettä pitäisi siis todennäköisesti ostaa, mutta mitä lääkettä uskaltaisi laittaa monnisakvaarioon? Mulla ei ole mahdollisuutta eristää koko monnisparvea jonnekin muualle lääkityksen ajaksi, ja kai nekin voivat niitä loisia kantaa...

Iskee aina epätoivo näiden akvaariojuttujen kanssa, kun vaikka kuinka yrittää parhaansa niin kaikki menee pieleen. Ja kun yhdestä ongelmasta pääsee, niin seuraava ilmenee :roll:
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Hankaako se edelleen itseään kiviin? Jos se käyttäytyy muuten normaalisti, näyttää normaalilta ja etenkin jos se syö normaalisti, en vielä olisi huolissani. Minusta on erittäin epätodennäköistä, että se olisi saanut loistartunnan kotiloista. Ylipäätään loisia on viljellyissä kaloissa nykyään hyvin harvoin enkä ole koskaan kuullut, että akvaarioissa olisi kotiloiden levittämiä kalaparasiitteja (onko muut kuulleet?). Yleensä on kyse bakteeri-infektioista. Bakteereja on kaikkialla, niistä ei pääse eroon, mutta hoitotoimenpiteillä ja tekniikalla niiden tiheyttä vedessä voi pitää kurissa ja pitää kaloja hyvässä kunnossa, jolloin niillä on vastustuskykyä bakteereja vastaan. Jos haluat päästä eroon kotiloista, niin olisin vain iloinen, että barbit syö niitä!

Missän tapauksessa ei laiteta mitään loislääkettä, jos ei tiedä, mistä on kyse. Jos vain yhdessä tai harvoissa kaloissa on tauti, on aina hyvä idea eristää sairas kala johonkin pieneen altaaseen ja lääkitä sitä siellä, niin pääakvaarion tasapaino ei järky ja muiden kalojen tartuntavaara pienenee. Toinen hyvä käytäntö olisi pitää ostettuja kaloja 2-4 viikkoa karanteeniakvaariossa.

Fosfaatti 0,4 on liian korkea, jos mitattu oikein. Sen hyppääminen Eichen Extractin lisäyksen jälkeen kuulostaa omituiselle. Voisiko olla kyse mittausvirheestä? Tai siitä, että veden väri on muuttunut sen extractin myötä ja vaikuttaa mittaustulokseen? Onko mitattu JBL:n tippatestillä? Onko muilla kokemuksia/tietoa tammenlehtiuutteen fosfaattipitoisuudesta?

JBL:n pro NO3 -testissä luetaan ylempää asteikkoa. Alempi on merivedelle.

JBL:n NO2-testi kannattaisi hankkia.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Kiitos kr vastauksestasi.

Barbi kyllä edelleen välillä hieraisee itseään, tänään olen nähnyt pari kertaa, mutta mielestäni tällä hetkellä vähemmän kuin eilen. Eilen hankailu oli niin tiheää, että aina kun akvaarioon vilkaisi, näki barbin hankailevan, ja siksi huolestuinkin, että paheneeko tauti vaan. Itseänikin kummastuttaa se, miten muut kalat vaikuttavat voivan hyvin, rusokiilakyljetkin kutevat suunnilleen päivittäin.

Mittasin äsken fosfaatin, nyt se näytti olevan 0,2 mg/l. En itsekään oikein usko, että humusuute nostaisi fosfaattia, mutta en kerta kaikkiaan keksi noin äkilliselle nousulle mitään muutakaan lähdettä. Ehkä mainitsemasi väriero tosiaankin vaikutti mittaustulokseen, vaikka JBL:n tippatestillä mitatessahan veden väri skaalautuu käsittääkseni sen verrokkinäytteen avulla pois. Fosfaatti oli pitkään nollissa, mutta se nousi uusien kalojen lisäämisen myötä heti tuohon 0,2:een, kun silloin mittailin. Voihan olla, että tuo kyseinen barbi on syystä tai toisesta herkempi fosfaatille kuin muut? Vaikka jostain luinkin, että fosfaatti itsessään ei olisi kaloille haitallista. Ehkä olen lukenut vanhentunutta tietoa.

Uskon, että monnisen sairastuminen on yksittäistapaus, saattoi olla huonokuntoinen jo ostettaessa. Se on tosiaan muista eristyksissä lääkityksessä tällä hetkellä. Nitriittitesti on ostoslistalla jo tuon raukan lääkityksenkin vuoksi.

Nimenomaan turhan lääkityksen välttämiseksi kysyinkin apuja, kun lääkitys on kuitenkin aina kaikille kaloille stressaavaa, ja ehkä jopa haitallista, jos lääkitään väärää tautia. Aamulla vaan kaikki tuntui kaatuvan kerralla niskaan, kun barbi pyörähtelee, monninen sairastuu ja kotilot ilmestyivät.
Kirsikkabarbi.jpg
Kirsikkabarbi näyttää tältä. Kuva on huonolaatuinen, koska barbit viihtyvät tuolla akvaarion takaosan hämärämmissä vesissä. Vaikka kala onkin pulska, se on mielestäni aina ollut yhtä pulska, eikä siis entiseen verrattuna vaikuta poikkeavalta. Kirsikkabarbit on minulla olleet jo noin 4-5 vuotta. Yritin taas tihrustaa vatsan alle, mutta ne kääntävät sen piiloon tehokkaasti aina kun yritän kurkkia. Jotain tummempaa pigmenttiä siellä on, mutta ei mielestäni mitään selvärajaisia mustia pisteitä kuitenkaan. Barbien uloste on kiinteää, terveen näköistä pötköä. Yhdellä rusokiilakyljellä näin vaaleaa ulostetta, mutta luulisi kalan laihtuvan, jos olisi sisäloisista kyse.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Vedänpä sanani takaisin tuosta barbien ulosteesta, huoh. Nyt yhden barbin peräpäästä roikkui pitkä, vaalea rihma. Voiko tässä nyt kuitenkin olla jotain loismahdollisuutta? Eilen ulosteet olivat normaalin näköisiä, joten voiko olla vaan päivästä/kotiloiden syönnistä riippuvainen juttu.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja GTX »

Ainakin Tetra Torumin turveuute saa fosfaattitestin näyttämään maksimia. Eichen Extractista ei ole kokemusta, mutta saat sen helposti testattua. Ota johonkin purkkiin litra hanavettä ja mittaa fosfaatti. Lisää purkkiin humusuutetta ja mittaa fosfatti uudestaan.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Hyvä jos hankailu on vähentynyt. Ehkäpä sillä ei ole mitään erityistä.

Fosfaatti 0,2 on ok. Ei 0,4:kään ole kaloille myrkyllistä, mutta olisi merkki siitä, että jokin on pielessä, esim. liikaruokintaa tai raato jossain piilossa.

Tuo kun on naaras, niin pullea maha saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, että siellä on paljon kovettunutta mätiä. Barbit samoin kuin tetrat jos eivät pääse kutemaan, niin mäti kovettuu aika nopeasti. Sitten niistä ei ole enää suvunjatkajiksi. Eli tulee maho.

Ei ulosteessakaan välttämättä mitään vikaa ole. Koostumus riippuu siitä, mitä ne on syöneet.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Testaankin piruuttani tuon Eichen Extractin vaikutuksen hanaveteen, kun kerkiän. Jos sillä on todella suuri vaikutus, niin täytyykin lisäillä aika maltilla, koska fosfaatti ilmeisesti ruokkii levien kasvua aika tehokkaasti. Ja niistä levistä kun juuri yritän päästä eroon.

Nyt barbi hankailee taas aina kun akvaan katsoo, aamu oli rauhallisempaa aikaa. Hmm. Ehkä tosiaan liittyy jotenkin fosfaattiin, jos se ärsyttääkin jotenkin noita barbeja erityisesti. Kaloista on pääluku otettu, joten raatoja ei ole mätänemässä, ja ruokinta on mielestäni hyvinkin kohtuullista, eli kerran päivässä annan pohjatabletin ja muutamia hiutaleita, jotka häviävät heti rusokiilakylkien suihin. Barbit hitaampina tunkevat pohjatabletille monnisten ja partamonnin seuraan. Suodatinmassat ovat nyt olleet huuhtomatta muutamia viikkoja sen bakteerikannan ylläpidon vuoksi, ehkä siellä mätänee jotain eloperäistä kasvinosaa tms. Voisin seuraavassa vedenvaihdossa toisen massoista puhdistaa.

Tai sitten on tosiaan kovettunut mäti alkanut vaivata? Mutta luulisi, että sitä on jo pidempään ollut noilla, kun niillä ei ole ollut koirasta miesmuistiin, ja ovat tosiaan aina olleet yhtä pulleitakin. Edellinen jahtasi naaraita kaiken aikaa ja ohessa muita kaloja, ja lopulta varmaan jahtasi itsensä hengiltä, kun täysin terveen näköisenä heitti henkensä pari vuotta sitten. En sitten uutta näille hankkinut, kun en tahdo, että naaraat ja monniset saavat paeta henkensä edestä kaiken aikaa. Taitavat nämä kolme naarasta jäädä muutenkin minulla viimeisiksi kirsikkabarbeiksi.

Onpa kinkkinen tapaus. Suhtaudun vieläpä ehkä liian tunteellisesti näihin, kun ovat kuitenkin yksilöitä. Siksi on kova vimma aina ratkaista ongelmat ja yrittää saada kaloille mahdollisimman mukava elämä. En minäkään tahtoisi kauheissa kutinoissa elää päivästä toiseen, siksi tuota on hankalaa katsoa tekemättä asialle mitään ja ymmärtämättä, mistä se johtuu.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

No nyt hankaili yksi vanhemmista monnisistakin itseään, voi että. Multa itseltä loppuu keinot ja tiedot aiheesta kesken. Jos tuo leviää, niin kai se silloin johtuu joko vesiarvoista, jotka vaikuttaisivat kyllä hyviltä, jostain karmeasta taudista tai niistä loisista? Aina kun saa yhden viestin päätökseen, huomaan uutta tapahtumaa akvaariossa.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Tuli nyt vielä mieleen, että voisikohan tämä kuitenkin johtua siitä, jos nitriitti on bakteereiden lisäämisestä huolimatta noussut uusien kalojen myötä. Voisin lähteä nyt hakemaan nitriittitestin Tampereen Akvaariokalasta, niin saadaan se vaihtoehto suljettua sitten kuitenkin pois. Samalla voisin vähän kysellä sieltä, mitä mieltä he ovat tilanteesta, kun ovat ilmeisesti aiheeseen perehtyneitä ja asiansa osaavia. Tän päivän tarpeelliset hommat ovat joka tapauksessa jääneet jo hoitamatta tän akvaariostressin takia.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Mielenkiintoinen tuo humusuutteen fosfaattivaikutus. Uutta minulle. Se voi johtua paitsi siitä, että siinä on oikeasti fosfaattia, niin myös siitä, että jotkut humusuutteen ainesosat vaikuttavat fosfaattitestiin samalla tavalla kuin oikea fosfaatti, eli että uute jotenkin huijaa testiä. Itselläni on fosfaattitesti tällä hetkellä lopussa enkä voi testailla. Kerropa testisi tulos täällä!

En usko, että fosfaatti olisi syynä kalojen käyttäytymiseen. Tuo nitriitti kannattaisi kyllä mitata JBL:n tippatestillä. Kysy ihmeessä, mitä mieltä kauppias on. En tunne tuota liikettä, mutta jotkut kauppiaat on asiantuntijoita, jotkut osaa vain myydä. Vaarana on se, että se myy sinulle kaikki mahdolliset lääkkeet vain siksi, että saa siitä rahaa.

Jos suodattimessa on kaksi patruunaa, ne kannattaa puhdistaa vuorotellen vaikka kahden viikon välein, eli että kukin patruuna on 4 viikkoa puhdistamatta.

Mäti tosiaan kovettuu melko nopeasti mahaan ja jos ne ovat olleet kauan ilman ukkoa, kovettunutta mätiä on luultavasti ollut jo kauan siellä. Tosin eihän ukonkaan läsnäolo takaa kudun onnistumista.

Ei tunteellisessa suhtautumisessa mitään vikaa ole. Sehän vain osoittaa, että välität lemmikeistäsi. Kalat eivät ole mitään kasviksia, vaan yksilöitä siinä kuin hamsteritkin.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

No niin, Akvaariokalassa on nyt käyty, ja asiantuntevaa palveluahan sieltä taas sai. Olivat siellä samoilla linjoilla kanssasi, kr. Myyjä kertoi, että MIKÄÄN, ei loinen eikä tauti, tartu saman päivän aikana uusista kaloista eri lajin edustajaan, joten sillä voidaan oikeastaan sulkea pois loiset ja mahdollisesti jotkin tauditkin. Ostin nitriittitestin, tosin JBL:n testit olivat loppu, joten otin sitten Seran tippatestin, kun ajattelin sen olevan tässä tilanteessa tyhjää parempi, vaikkei yhtä tarkka olekaan kuin JBL. Myyjä suositteli myös poissulun vuoksi ammonium/ammoniakkitestiä, joten otin senkin samalla.

Muuten ohjeistus oli, että seuraan nyt kaloja ja katson mihin suuntaan vointi kehittyy, mikäli selkeää syytä esim. vesiarvojen puolesta käytökselle ei löydy. Sekä nitriitti että ammoniakki näyttivät onneksi nollaa, joten eivät nuo kalat tuonne ainakaan myrkyty. Myyjä sanoi, että joskus pelkästään muutos esimerkiksi juuri kalakannassa saattaa aiheuttaa kalalle limakalvoärsytystä/muuten omituista käytöstä, eikä kyseessä ole mitään sen vaarallisempaa. Hän oli myös samaa mieltä kotiloista, eli ne hyvin harvoin tartuttavat kaloihin mitään, ja vähäisetkin tapaukset tavataan luonnosta eikä akvaariosta.

Joten jospa sitä ensi yönä nukkuisi vähän paremmin, kun kriittiset arvot on testailtu, ja minun pahin painajaiseni, eli loiset, on oikeastaan poissuljettuja. Tuli myös parempi mieli siitä, kun kehuivat, että oli hyvä päätös laittaa sairas monninen lääkekuurille, ja että syy ei ole minun, jos se sitten siltikin nirvahtaa.

Laitan siis homman jäihin hetkeksi, otan päälukua kaloista päivittäin ja seurailen tuota raapimista. Toivottavasti tämä nyt tästä alkaisi helpottaa.

Ainiin, koitan muistaa huomenna mittailla tuota humusuutteen vaikutusta, ja raportoin sitten tänne, mitä testi näyttää.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Seran nitriittitestissä on se vika, että värikartan ensimmäinen näyttämä on 0 ja toinen on jo 0,5. Mutta kun 0,2 on jo ehdoton raja-arvo, niin se on tosiaan liian epätarkka. Ammoniumtesti ei siinä mielessä ole erityisen tarpeellinen sinulle, että myrkyttömän ammoniumin ja myrkyllisen ammoniakin osuus riippuu pH:sta, ja pH 7:ssä lähes kaikki on ammoniumia. Tästä löytyy käyriä ja taulukoita netistä, esim.
https://desupport.hach.com/app/answers/ ... formen-von

Taulukosta näkyy, että 24 asteen lämpötilassa ja pH 7:ssa vain 0,52 % on ammoniakkia. Vielä pH 7,4:ssä ammoniakin osuus on vain 1,31 %. Eli sinulla ei käytännössä ole ammoniakkimyrkytyksen vaaraa. Vaara tulee sitten, jos lähestytään Malawi-Tanganjika-lukemia. Mutta ei se pahaa tee tietää myös ammoniumin määrä.

Komppaan myyjää, että ota rauhallisesti ja seuraa, miten tilanne etenee. Vaikka kävisi niinkin, että barbi kuolee, ei se välttämättä tarkoita sitä, että akvaariossa on joku vika. Jos ne on jo monta vuotta vanhoja, eivät ne enää välttämättä kauan elä missään hoidossa.

Mainitsit tuon limakalvoärsytyksen, niin tuli mieleen, että oletko ehkä juuri vaihtanut vettä ilman että olisit seisottanut vettä tai laittanut vedenparannusainetta? Kloori voisi nimittäin aiheuttaa tuollaista ärsytystä.

Luonnossa on todellakin parasiitteja, jotka käyttävät kotiloita ja simpukoita toukkamuotojen väli-isäntinään, mutta en ole kuullut, että akvaarioissa olisi ollut tällaisia. Tästä voisi tietää enemmän nimimerkki Boucicaut, jos sattuu lukemaan tätä.
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja GTX »

kr70 kirjoitti: 16:49, 02.03.2021 Mielenkiintoinen tuo humusuutteen fosfaattivaikutus. Uutta minulle. Se voi johtua paitsi siitä, että siinä on oikeasti fosfaattia, niin myös siitä, että jotkut humusuutteen ainesosat vaikuttavat fosfaattitestiin samalla tavalla kuin oikea fosfaatti, eli että uute jotenkin huijaa testiä.
Mainitsemani Tetra Torumin ei sisällä fosfaattia, mutta jokin muu ainesosa siinä saa fosfaattitestin reagoimaan voimakkaasti ja näyttämään väärää tulosta. Kyllähän punaisena kirkuva testitulos säikäytti minutkin, ennen kuin asia suht nopeasti kuitenkin selvisi.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Hmm, kieltämättä vaihdoin vettä silloin lauantaina, ennen kuin uudet monniset saapuivat, ja barbin käytöshän alkoi samana päivänä. Ehkä vedenvaihdossa tosiaan joutui mukaan jotain kaloja ärsyttävää, vaikka käytin kyllä vedenparannusainetta. Erona entiseen odotin muutaman tunnin vedenvaihdon jälkeen, ennen kuin laitoin akvaarioon kasviravinteet. Yleensä olen heittänyt ne sinne heti vedenvaihdon päätteeksi. Voisiko olla niin, että nyt vedenparannusaine ei ole tuon odottelun vuoksi sitonut jotain (esim. kuparia?) siitä kasvilannoitteesta, ja kalat eivät ole siihen tottuneet?

Joka tapauksessa taidan aikaistaa tämän viikon vedenvaihtoa ja tehdä sen jo tänään, jos vedessä onkin jotain, mitä mulla ei ole mahdollisuutta testata. Barbin käytös ja kunto on edelleen sama, joten uskon ettei ole taudista kyse, kun nehän etenevät tässä ajassa yleensä jo syömättömyyteen ja apaattisuuteen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Lode kirjoitti: 09:05, 03.03.2021 Voisiko olla niin, että nyt vedenparannusaine ei ole tuon odottelun vuoksi sitonut jotain (esim. kuparia?) siitä kasvilannoitteesta, ja kalat eivät ole siihen tottuneet?
En usko. Kasvilannoitteet ovat oikein annosteltuna turvallisia myös ilman vedenparannusainetta. Ravinteet, myös minimaaliset määrät kuparia, ovat kasvilannoitteessa jo sidotussa muodossa (kelaatissa).
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

No sitähän minäkin, mutta tämä on niin kertakaikkisen kummallinen tapaus, että sitä vaan yrittää keksiä syytä kaikesta mahdollisesta.

Se pieni monninen heitti lääkityksestä huolimatta henkensä tänään, mutta se oli varmaan jo ostettaessa huonokuntoinen, eikä noilla uimarakkoon vaikuttavilla taudeilla taida ikinä hyvä ennuste olla. Toivottavasti muut pysyisivät kunnossa.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Osanotot!

Kalojen lääkitseminen, varsinkin bakteeritulehduksien, on usein tuloksetonta. Monesti silloin kun taudin huomaa, infektio on edennyt jo niin pitkälle, ettei kala enää parane. Tähän vaikuttaa varmatsi lääkitsemisen kömpelö toteutus veteen laitettavalla lääkkeellä. Sehän olisi sama kun jos ihmisen sisäkorvan tulehduksessa kaasutettaisiin koko huoneisto täyteen antibioottia. Toivottavasti saadaan tulevaisuudessa täsmälääkkeitä, jotka syötetään kaloille esim. artemian sisällä.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Eilen suoritin 50 % vedenvaihdon siinä toivossa, että hankailu vähentyisi, mutta sillä ei ole ollut vaikutusta asiaan. Mielestäni kaksi barbia kolmesta hankaa itseään, näin äsken että molemmat pyörähtelivät peräjälkeen samoissa kohdissa. Hankaavat mielestäni itseään enemmän kasveihin kuin koviin pintoihin, mutta olen nähnyt hankaamista varsinkin kannon pintaan ja välillä myös pohjakiviin. Toinen barbi selvästi hankaa jatkuvasti oikeaa kylkeään, mutta en näe kyljessä mitään erityistä. Yleiskunto on kaikilla barbeilla pysynyt hyvänä.

Muilla kaloilla en ole huomannut tällaista käytöstä, pari päivää sitten yksi monninen pyörähteli kerran pohjahiekkaa vasten, mutta ilmeisesti normaalistikin kalat joskus raapivat itseään. Mitäköhän ihmettä tälle asialle voisi tehdä, vieläkinkö vain odotellaan? Alkaa käydä raskaaksi tämä odottelu siinä mielessä, että en saa ahdistukselta oikein kunnolla nukuttuakaan.

Syynäsin enemmän hankaavan barbin pyrstöevää, sillä se mielestäni näyttää vähän kuluneelta, ja alemman eväpuoliskon päässä näkyy läpinäkyvää kudosta. Noita on mahdoton kuvata kun menevät kameraa pakoon, mutta sain jonkinlaisen kuvan evästä kuitenkin, tosin se läpinäkyvä ei kuvassa näy. Tuolla barbilla on aina ollut muista poikkeava ulkonäkö sen evän osalta, sillä pyrstöevä on ollut aina paljon pienempi kuin muilla. Mielestäni evä ei kuitenkaan aina ole ollut noin teräväreunainen, vaan pyöreämpi ja täyteläisempi. Olenkohan nyt vain vainoharhainen? Ja kun tosiaan nyt kahdella barbilla on tuota hankailua, niin pelkään että kyseessä on joku tarttuvakin tauti.

Tässä vielä se kuva:
Kirsikkabarbi pyrstö.jpg
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Ainiin, ja kuvassa on siis eri barbi, kuin se, mistä laitoin aiemmin kuvan. Mielestäni siitä aiemmasta on nyt "tarttunut" se hankailu tähän nykyiseen. Hankailu ei ole mielestäni vähentynyt myöskään ensimmäisellä barbilla, mutta sen ulkonäössä en huomaa muutosta.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sille ei voi oikein mitään tehdä, kun ei tiedä, mistä on kyse. Kuinka usein se kiepsahtelee keskimäärin? Vaikka montako kertaa minuutissa tai tunnissa? Ja nekö syö normaalisti?
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Niinhän se taitaa olla, enkä tietenkään väkisin halua ketään lääkitä. Arvioisin, että 3-5 kertaa tunnissa pitävät kiepsahtelusessioita, eli ei nyt ihan jatkuvaa toimintaa, mutta paljon yleisempää kuin normaalisti. On kyllä kerta kaikkiaan hankala tapaus, ja luulisi, että jos kyseessä olisi tauti, olisi kalojen yleiskunto jo huonontunut, tai näkyisi jotain ulkoisiakin oireita. Kaikki barbit tulevat kyllä innoissaan ruokatabletille sitten kun kerkiävät, ovat vähän hitaampia kuin muut kalat sen suhteen. Syövät sekä ruokaa että selvästi napsivat jotain putua akvaarion pohjalta ja pinnoilta muina aikoina. Ajavat myös toisiaan pois tabletilta, ja muutenkin jahtailevat toisiaan välillä pois omilta reviireiltään, mutta eivät mielestäni käy kiinni toisiinsa, eikä noilla taida hampaitakaan olla. Tuon pyrstön kanssa saatan olla vainoharhainen, panikoin jo evärutosta ja ties mistä, mutta se taitaa edetä nopeasti ja sen kyllä varmaan huomaisi sitten kunnolla, jos sellaisesta olisi kyse.

Ehkä kyse on tosiaankin vain stressin aiheuttamasta kummallisesta käytöksestä, joka loppuu aikanaan. Se humusuute on myös aika uusi kokeilu, mutta en tiedä voivatko kalat olla tottumattomia siihen, ja kestää aikansa totutella. Sinileväähän tuolla on hieman, mutta sitä on ollut jo koko kevät, ja tämä oireilu tosiaan alkoi viikko sitten, joten en usko, että siitäkään on kuitenkaan kyse. Siedän luontaisesti erittäin huonosti epävarmuutta, ja tarvitsen selityksen ja syyn kaikelle, ja siksi tilanne nyt ahdistaa vähän liikaa, kun en millään keksi syytä :) Kiitos sinulle kr, kun jaksat mun kanssa pohtia ja täydentää mun tietoutta.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Jos vain kerran 15 minuutissa, niin sanoisin sen olevan normaalia. Minä raavin jotain paikkaa useammin, vaimo nyppii salaa näppylöitään, poika kaivaa päänupista arpia, joita tulee koko ajan lisää, kun se raapii niitä.

Voisiko olla, että et ole aiemmin vain huomannut kiepsauttelua.

Yksi mahdollisuus tuli vielä mieleen, jos tuossa humusuutteessa on jotain, mikä ärsyttää ihoa.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja Lode »

Nyt raapii muuten rusokiilakyljetkin itseään kasveihin. Nekin muuten normaalin näköisiä ja kutevatkin välillä. Voi että. En myöskään itse keksi muuta vaihtoehtoa enää kuin sen humusuutteen, koska aloin lisätä sitä vain viikko ennen monnisten tuloa hyvää hyvyyttäni. Ehkä olenkin jotenkin muuten yliannostellut tuota, koska korkissahan ei tarkkoja mittoja ole, mutta Helsingin Akvaariokeskus ohjeistaa käyttämään sitä annostelemiseen. Toinen syy, miksi sitä on voinut mennä liikaa, on että tuossahan lukee annosteluohjeeksi 5 ml/100 l vettä, eikä mitään siitä, kuinka usein tuo annostus laitetaan. Oon vedenvaihtojen yhteydessä laittanut sen 5ml (epätarkalla korkilla), mutta nyt tuli mieleen, että ehkä sitä lisätäänkin vain vaihdetun vesimäärän mukaan, jos se kumuloituu eikä kulu mihinkään, kuten vaikka kasviravinteet? Jos pitoisuus onkin ensimmäisellä viikolla ollut ok, mutta onkin lähtenyt nyt kasaantumaan ja nousemaan jokaisen vedenvaihdon myötä, jolloin ensimmäisenä herkimmät kärsii ja pitoisuuden noustessa vahvemmatkin... Tämä voisi käydä järkeen! Tuossa meinaan lukee, että ei saa yliannostella.

Jos yrittäisin ehtiä nyt illalla tehdä uuden 50 % vedenvaihdon, ja jätän tuon humusuutteen lisäämättä, ja katson mitä tapahtuu. Voi kunpa olisi kiinni vain tuosta.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kirsikkabarbi kiepsahtelee

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Jos kalat kutevat, ovat ne varmasti kunnossa.

Sanoisin, että kerran viikossa täysi annostus koko vesimäärään on tarpeettoman paljon. En tosin tiedä, kuinka humus "kuluu" akvaariossa itsekseen. JBL:n tuotteessa (Tropol) lukee, että vedenvaihdon yhteydessä tai kerran 2 vkossa. Tästä voisi päätellä, että 2 vkossa aine hajoaa akvaariossa. Tietääkö joku tästä? Noudatellen tätä ohjeistusta olen antanut viikottaisen vedenvaihdon yhteydessä täysi annostus uuteen vaihtoveteen ja puoli annostusta loppuun (vanhaan) vesimäärään.

Voisit ehkä testata tätä humusteoriaa jättämällä humuksen kokonaan pois parin seuraavan vedenvaihdon yhteydessä. Sitten katsot, kiepsauttelevatko yhä. Jos ei, niin lisäät puolittaisen annostuksen, ja katsot, mitä sitten tapahtuu.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”