Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Meidän akvaarioon on ilmestynyt aivan yllättäen kauhea kasvi ja levä ongelma. :( Ennen kasvit kasvoivat oikein rehottamalla ja niitä piti vähän väliä harventaa. Sitten ne vain alkoivat hiipua ja nyt ainoat, jotka edes pysyvät hengissä ovat melalehtiä. Ne kasvavat matalina, eivätkä kasvata juuri uusia lehtiä. Tämä muutos tapahtui noin vuoden aikana. Sen aikana on ostettu useita uusia kasveja ja tosiaankin ainoat hengissä olevat ovat nuo kaksi syksyllä ostettua melalehteä. :?

Nyt uudeksi ongelmaksi tammikuussa on ilmestynyt kauheasti levää. Suur-siivouksenkin jälkeen levä kasvaa heti takaisin jo seuraavana päivänä. Levä on tumman vihreää ja se kasvaa kalvomaisesti hiekan päälle. On sitä myös lasissa ja somisteissa, mutta huomattavasti vähemmän. Levä irtoaa helposti. Kädellä se näyttää karvaiselta. Itse en huomaa erityistä hajua, mutta akvaariota siivotessani toinen perheen jäsen sanoi haistavansa iljettävän hajun. 8O

Akvaario on 180 litrainen ja ollut meillä melkein 10 vuotta. Tällaista ongelmaa ei ikinä ennen ole ollut. Suodatin on Eheim experience 250. Loisteputket vaihdettiin uuteen noin kuukausi sitten ja vaihdon jälkeen ne levät ilmestyivät. Putkia on kaksi; Aquastar T8 30 W ja Grolux T8 30 W. Valaistus aika ollut 12 tuntia, nyt vähennetään kahdeksaan tuntiin niin, että keskellä päivää on neljän tunnin tauko.

Akvaario ollaan puhdistettu kokonaan noin kuukauden välein, vissiin vähän useamminkin kannattaisi, mutta tähän mennessä toiminut hyvin. Nyt levä ongelman myötä vaihdettu melkein puolet vedestä kerran viikossa “imuroimalla” samalla pohjaa möyhien. Uuteen veteen lisätään Aqua Safea ja kasveille Plantaminia. Suolaa ollaan laitettu vajaa ruokalusikallinen/sangollinen vettä. Kasvien kasvamattomuuden takia on nyt lisätty Laterit lannoituskuulia kasveille. Kasvit eivät niistä miksikään muuttuneet, mutta levät ilmestyivät jonkin aikaa kuulien lisäämisen jälkeen.

Akvaariossa asustaa kardinaalitetroja, kirsikkabarbeja, tiikeribarbeja, tiikerinuolijainen ja jokin monni, joka jäänyt jo saadessa tuntemattomaksi. Näistä osa pintakaloista on syksyn tulokkaita, muut vanhoja asukkeja. Kalat ovat terveitä ja eloisia. Ruokaa saavat kahdesti päivässä niin, että tulee syötyä, mutta nyt vähennetään levän vuoksi.

Vanhasta vedestä mitattuna tippatestillä kotona pH on noin 7,5 ja NO2 alle 0,3 mg/l, mikä testerin mukaan on hyvä. Muita ei saada kotona mitattua. Lähin kaupunki on Kuopio ja sekin kaukana. Siellä ei vissiin ole akvaarioihin erikoistunutta liikettä, pelkästään tavallisia lemmikkikauppoja. En tiedä voiko niissä mittauttaa vettä. Lämpötila 24 astetta ja vedessä on hapetin.

Tiivistettynä: Kuinka saada outo levä häviämään? Miksi levät kasvavat ja kasvit ei ja kuinka tilanteen saisi korjattua? Olisi ihanaa saada akvaariosta taas terve ja eloisa. Kiitos jo etukäteen avusta. :D

Lisäkysymys: Mitenkähän tuon suolan suhteen yleensä toimitaan? Pitääkö sitä olla ja paljonko?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Vaikuttaa sinilevältä. Viime aikoina on ollut muutenkin juttua sinilevistä
viewtopic.php?f=25&t=244732

Ehkä toukopouko ilmestyy antamaan täsmäohjeita sinulle, niin en tyhmempänä sano nyt sen enempää kuin että suolaa ei laiteta makeanveden akvaarioon lainkaan kuin korkeintaan lääkkeeksi tiettyihin kalatauteihin.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Hei La toya

Ja tervetuloa Aquawebiin. :D

Tuossa olikin jo monen moista. En kerkeä ehkä nyt vastaamaan kaikkiin.

Levä altaassa on ehdottomasti ja 150% varmasti sinilevää, joka ei nimestään huolimatta ole levä vaan bakteeri, syanobakteeri. Kelmumainen, väriltään yleensä sini-turkoosi, tumman vihreä, ruskea tjms. Haisee lähes aina, on tapauksia myös ettei, tai sitten on pahasti nenä tukossa [;)] . Laitan tähän linkin erääseen ketjuun, jota kävimme hetki sitten läpi samasta aiheesta, niin voit lukaista, jos haluat: viewtopic.php?f=25&t=244732

Suola??? Miksi makean veden akvaarioon/kaloille suolaa? Mistä tällainen neuvo on tullut?

Mitkä tippatestit sinulla on käytössä? NO2 (nitriitti, myrkyllinen kaloille) tulisi olla 0, ja koska se ei sitä ainakaan käytössä olevan tippatestisi mukaan ole, olisi tärkeää ja mielenkiintoista tietää NO3 (nitraatti, välttämätön makroravinne kasveille, myrkyllistä kaloille vasta suurina määrinä). NO3 on hyvä tietää nyt myös tuon sinilevän vuoksi, koska on tänä päivänä yleisin syy (tai tarkemminkin sen puutos) akvojen sinileviin, no, auringon valo on toinen.

Mikä pohja siellä on, hiekka, sora? Mitä tarkoittaa kirjoittamasi "akvaario puhdistettu kokonaan"? Kuinka perusteellista tuo puhdistus on? Siksi tartun tähän, koska tiedän tapauksia, joissa suodattimia on pesty jopa saippualla koska ovat olleet niin kalan kakassa, ja puunataan akvat niin puhtaiksi, että saadaan akvaarioon kuuluva terve bakteerikanta tuhoutumaan. Silloin kun bakteerikanta notkahtaa, siitä seuraa kaikkea ikävää, kuten vaikka NO2, nitriitti.

Tiedätkö, mitä ne kasvit oli, jotka kasvoivat kohinalla? Taisi olla jotakin köynnöskasveja??

Oliskohan se mennyt nyt jotenkin näin, että ensin altaassa on ollut kovasti tarjontaa nitraatista syystä, että vedenvaihtovälit ovat olleet turhan pitkiä, fosfaattikin on saattanut nostella siellä päätään. Itse vaihdan joka viikko n. 40% altaan vedestä, yleinen sääntö 30%/vko. Köynnöskasvit käyttävät nitraatteja hurmiossa ja kasvavat hulluna. Nyt en ole aikajanasta ihan varma, tuliko ensin kasvien hidastunut kasvu ja kuolema vai sinilevä vai samaan aikaan vai miten meni? Joka tapauksessa jos vedestä on loppunut nitraatit syystä tai toisesta, kasvit lopettavat kasvun, alkavat näivettyä. Melalehti ei ole pahin hermostumaan tilanteesta koska kuuluu niihin muutamiin kasveihin, jotka eivät niin nitraateista välitä, toki tarvitsee, mutta pärjää vähemmällä. Altaan nitraatit loppu, valot 12h päällä, vaihdetaan molemmat putket samaan aikaan (virhe), siinä olleet hyvät alkueväät sinilevän saapua. Olisi ollut todella mielenkiintoista tietää ennen alkanutta episodia myös altaan PO4 (fosfaatti).

Toisaalta, jos olisikin niin päin, että altaassa on ollut jo liian kanssa nitraatteja, sekin on edesauttaja sinilevän puhkeamiselle, mutta silloin todennäköisesti kalatkin oireilevat, ensimmäisten joukossa suomuton tiikerinuoliainen, ja hinkkaa itseään ja kylkiään hiekkaan ja esineisiin. On tietysti myös tapauksia, joissa on ollut huimaat NO3 lukemat, mutta kalat ovat pitkällä aikajänteellä siihen siedättyneet. Tuolloin kuitenkaan altaan viimeinen elossa oleva kasvi ei ole melalehti vaan ne köynnökset :D , joten ei, näin se ei voi olla.

No mutta niin tai näin. Jos kalasi ovat hyvässä kunnossa, eli ovat syöneet hyvin ja ihan ok virkkuja, niin nyt pitäisi sitten pimentää se allas. Ihan kokonaan, ei mistään yhtään valoa altaaseen. Ensin näkyvät sinilevät siivoten pois, kalojen ruokinta ja sitten musta jätesäkki, joka käy hyvin tähän tarkoitukseen. Muista jättää altaan takareunaan happirako, ihan kunnollisen kokoinen. Voit jättää säkittämättä altaan ihan takareunan suuntaisesti pinnasta siivun. Ja sitten et tee mitään. Tai juu, tilaat nopsasti jostakin nettikaupasta kasvilannoitteen, joka sisältää nitraattia, ja NO3 testin. Koska jos syy ei varmistu ja nitraattien määrä ei ole tiedossa, pimennys on sikäli turhaa, koska sinilevä palaa takaisin.

Säkitys saa olla 5pv, jonka jälkeen voit kurkata valossa pikaisesti mitä sinne kuuluu ja ruokkia kalat. Jos vähääkään sinilevää missään, säkki takas ja 2-3pv lisää. Niin kauan, ettei sinilevää ole yhtään.

Tämän jälkeen vedenvaihto, AquaSafe. Myöhemmin samana iltana NO3 testi ja lannoitus, tai jos vaihto on illalla, niin aamusta. Pimeässä kasvit eivät käytä lannoitteita. Seuraavana päivänä suodattimen pesu, Ei ole pahitteeksi lisätä tässä kohtaa hyviä bakteereja. Valoja pikkuisen kerrallaan lisäten, huomioi, että allas on nyt tottunut pimeyteen. Kaikki nopeat muutokset ja liikkeet akvanhoidossa ovat pahasta. Joissain katastrofitilanteissa kuitenkin pakollisia, terveisin kantapään kautta kaikenlaista oppinut hösö. Itse olen lähtenyt 2+2+2 (keskimmäinen tauko), parin-kolmen päivän päästä lisään tunnin jne... Voisit jopa lähteä liikkeelle vain toisella putkellä, ja se EI ole se Grolux.

Vielä tuohon tiikerinuoliaiseen [:I] . Se on nyt ihan väärässä paikassa. Heikäläiset tarvitsee vähintään 500 litraisen altaan, lisäksi ovat parvikala eli parvessa tulisi olla väh. 6 yksilöä, mutta ei missään nimessä edes sitä yhtä 180 litraiseen altaaseen. Altaassa kasvavat noin 20 cm pitkiksi, luonnossa ovat jopa puoli metrisiä. On liikkuva ja menevä, eloisa kala, 180l on sille kuin itse asuisi pikku vessassa. Se on harmi, koska ovat todella upeita ja värikkäitä kaloja. Itselläni oli joskus parvi 600 litraisessa, mutta kun kasvoivat, minusta sekin oli aivan liian pieni ja myin ne 1500 litraiseen altaaseen. Joten paras tekosi olisikin nyt myydä tai antaa tikru isompaan altaaseen lajitoverien seuraan.

Nyt on pakko lopettaa, en muista jäikö jotain mutta romaanihan se tästäkin syntyi.

*******************************************

muokattu täsmällisemmäksi ja luettavammaksi
Viimeksi muokannut toukopouko, 11:46, 01.02.2021. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

kr70 kirjoitti: 21:55, 31.01.2021 Vaikuttaa sinilevältä. Viime aikoina on ollut muutenkin juttua sinilevistä
viewtopic.php?f=25&t=244732

Ehkä toukopouko ilmestyy antamaan täsmäohjeita sinulle, niin en tyhmempänä sano nyt sen enempää kuin että suolaa ei laiteta makeanveden akvaarioon lainkaan kuin korkeintaan lääkkeeksi tiettyihin kalatauteihin.
Hehee, tää kirjoitti samaan aikaan, oli vaan pakollisia taukoja välissä niin siihen humpsahti yli tunti :D .
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ei tainnu olla eka kerta kun kerkesin kirjoittaa pikaviestin samalla kun sä värkkäät romaania ;)

Tuosta NO2-pitoisuudesta vain, että sehän kirjoitti, että se on ALLE 0,3 mg/l. Ainakin Tetran testissä se on alin kategoria, mikä on tietysti ihan liian karkea, kun 0,2 on jo ehdoton yläraja. Mutta ehkä oletamme, että NO2 on tarpeeksi alhaalla, kun kalat on kunnossa.

Toyalle: kun seuraavan kerran ostat vesitestejä (nyt kannattaisi ainakin se NO3 ostaa), osta JBL:n testejä. Ne ovat kohtuuhintaisista testeistä tarkimmat ja luotettavimmat.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

kr70 kirjoitti: 22:35, 31.01.2021 Ei tainnu olla eka kerta kun kerkesin kirjoittaa pikaviestin samalla kun sä värkkäät romaania ;)
Et sunkaa sä vihjaa, et mun vastaukset olis jotenki niinku pitkiä :twisted:
kr70 kirjoitti: 22:35, 31.01.2021 Tuosta NO2-pitoisuudesta vain, että sehän kirjoitti, että se on ALLE 0,3 mg/l. Ainakin Tetran testissä se on alin kategoria, mikä on tietysti ihan liian karkea, kun 0,2 on jo ehdoton yläraja. Mutta ehkä oletamme, että NO2 on tarpeeksi alhaalla, kun kalat on kunnossa.
Niin joo, totta.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

toukopouko kirjoitti: 22:58, 31.01.2021Et sunkaa sä vihjaa, et mun vastaukset olis jotenki niinku pitkiä :twisted:
Kyl mä vähä niinku vihjaan, mut sehän on just hyvä (että ne on pitkiä)!
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Palasin :D .

Jatkossa tosiaan vaihda vain yksi putki kerrallaan valoja. Voi mieluusti olla se puoli vuottakin välissä mutta pari kuukautta itse pidän minimissään. Oletko ennen vaihtanut putket samaan aikaan? Mietin sitä, että jos altaasi on ollut samalla paikalla, samalla hoidolla siinä 10 vuotta, niin jos ei siellä ole tapahtunut _yhtään_mitään_muutosta ennen valojen vaihtoa, niin valot on ollut se selittävä muutos.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Vau! En arvannut, että vastauksia alkaa satelemaan näin nopeasti ja vieläpä kattavasti! Kiitos jo nyt!

Vissiin sitten on ryhdyttävä pimennykseen, kerran levän lajistakin tunnutaan olevan varmoja. Pitää tarkemmin kotiporukoiden kanssa vielä sumplia, että miten tämä toteutetaan. Itse olen vielä sen verran nuori ja kokematon, että en ihan itsekseni saa kaikkea tuota aikaiseksi, kun viimeinen koeviikko ja penkkaritkin painavat päälle. Huhhuh.

Tosiaan akvaariohan hommattiin meidän perheeseen lasten iloksi, eikä niinkään “vakavalla” mielellä lähes tasan yhdeksän vuotta sitten. (Tarkistin vihkosesta, johon olin omin käsin akvan tullessa kirjannut hoito-ohjeet ja nimennyt kalat😀 ) Tuttavamme halusivat lopettaa akvaarion ja saimme sitten sen. Perintönä tuli myös heidän ohjeensa kalojen hoitoon, joissa esimerkiksi mukana tuo suolan annostelu. Ei ilmeisesti siinäkään talossa ollut niin syvällisesti akvaarioon perehtynyttä väkeä. 😀 Nyt kun muistelen miltä tuo akvaario silloin näytti, kun kävin sitä lapsena katsomassa, niin olihan se ihan kamala. :? Joitakin kasveja, 3 kardinaalitetraa ja varmaan vähintään kolmisenkymmentä partamonnia. Kyllä ne olot siitä alkuongelmien jälkeen kohenivat, ei sentään ihan samalla lailla sitä akvaariota hoidettu.

Onhan siitä jo aikaa, kun kasvien kasvu alkoi hiipumaan, mutta viime kesänä siihen aloin enemmän huomiota kiinnittää. Yritin varmistella kaikkia perusasioita kuntoon ja hommata kasveja kesällä ja syksyllä. Ja kuten tiedätte, huonolla menestyksellä. Ja leväongelma on puhjennut ihan vasta tämän tammikuun aikana. Ja akvaariossa on siis jäljellä enää kaksi melalehteä, jotka eivät kovin virkeitä ole, mutta hengissä vielä. Koska akvaariomme on ikään kuin kasaantunut useasta lopetetusta akvaariosta, joiden hoitajat eivät ole olleet kovin asialle omistautuneita, en tiedä, mitä ne aikaisemmat kasvit olivat. Katseltuani googlesta kuvia ainakin vesisaniainen ja argentiinanvesirutto näyttävät tutuille.

Suur-siivouksesta sen verran, että ei todellakaan saippuaa. Oli joo vähän kehno selitys. 😀 Tarkoitin siis, että jynssäsimme somisteet ja akvaarion seinät puhtaiksi, putsasimme suodattimen ja vaihdoimme imuroiden puolet vedestä. Mutta saippuaa ei missään nimessä. Pohja on jonkinlaista soraa, taaskin vaikea tarkkaan mennä sanomaan, kun ei sitä edellisetkään omistajat tienneet.

Mitä tulee meidän tiikerinuoliaiseen, niin olenhan minä sitä vähän ounastellut, että ei ihan oikea paikka ole. :( Tikrussa ei kyllä mitään vikaa ole ollut. Sekin on meillä “adoptoitu”, jostain, en edes tiedä mistä. Tämä joku lopetti akvaarion ja saimme sieltä muutaman kardinaalin, tikrun ja jonkun hullun monnisen, joka meinasi tappaa meidän parhaimmat partamonnit. Muita kaloja siellä ei vissiin ollutkaan. Asiasta sen enempää tietämättä otimme uuden hauskan tulokkaan kotiimme avosylin vastaan. Sekin varmaan ollut meillä kuusi, seitsemän vuotta, joten todellinen ikä voi olla aika paljon. Pitää nyt miettiä, mitä sen kanssa tehdään.

Mutta tosiaankin toimenpiteisiin on kyllä ryhdyttävä pikimmiten. Ilmoittelen sitten, kun homma etenee ja tarvitsen taas lisää ohjeita. Muut ei meillä ole sen syvällisemmin akvaarioon perehtynyt ja vaikka perus asiat osaankin, on varmasti paljon, mitä en tiedä. Ja kävin nuo linkit katsomassa ja sieltäkin varmaan voin vinkkiä ottaa, aikalailla samathan nuo neuvot taisivat ollakin. Nyt just en keksi muuta kysyttävää, mutta eiköhän niitä kohta ilmesty mieleen.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Tervetuloa forumille minunkin puolestani!

Tuohon kasvien kasvun loppumiseen veikkaisin syyksi suolaa. Suolahan ei haihdu akvaariosta mihinkään vaan poistuu sieltä vain ja ainoastaan vedenvaihtojen yhteydessä. Näin ollen suolamäärä on vuosien saatossa kasvanut kasvamistaan ja lopulta ylittänyt sen pisteen, mitä kasvit eivät enää kestä. Suolan lisäys kannattaa siis lopettaa kuten täällä muutkin ovat sanoneet. Suola tulisi nyt ensihätään saada sieltä pois, eli suosittelen vähintään 3/4 osaa vedenvaihtoa ensin ja sen jälkeen vaikka kaksi kertaa viikossa puolet kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen voi palata normaaliin vedenvaihtorytmiin.

Sinilevää saa myös siinä samalla mekaanisesti poistettua imuroimalla se viemäriin. Koska joudut nyt tekemään aikamoisia korjausliikkeitä altaan hoidossa, suosittelen bakteeritiivisteen lisäämistä. JBL:n denitrol tai prodibion start up toimii hyvin.

Akvaarion hoitorutiineista sen verran, että vedenvaihtoa kannattaa harrastaa kerran viikossa. Silloin noin kolmannes tai jopa enemmän. Riippuen vähän hanaveden laadusta ja akvaarion kuormituksesta. Samalla kannattaa lapota pohjaa. Ei haittaa, vaikka koko pohjaa ei ehtisi lappoamaan, seuraavalla kerralla sitten loput. Levää kasvaa akvaariossa aina jonkun verran. Lasit on helppo puhdistaa magneetilla. Suodatinta ei kannata ropeloida turhan usein. Sopiva puhdistusväli riippuu siitä,minkälaiset massat siinä on. Luonnollisesti myös akvaarion kuormitus sekä kuun ja tähtien asento vaikuttaa siihen puhdistusväliin :) Kerran kuukaudessa on ehdottomasti liian usein.

Oletettavasti sinulla on käytössä Tetran nitriittitesti jos se näyttää tuollaista lukemaa ja vielä väittää, että vesi olisi siinä vaiheessa hyvää kaloille... 0,3mg/l on kaloille jo tappavan myrkyllinen määrä. 0,015mg/l on vielä siedettävä. Kannattaa siis hankkia vähän tarkempi testi. Itse olen aina suosinut ja suosittanut muillekin JBL:n testejä niiden tarkkuuden, riittoisuuden ja edullisuuden takia. Myös muut tärkeimmät testit kannattaa hankkia.

Pahoittelen, että viestissäni toistuu nuo maagiset kolme kirjainta (JBL) niin usein, mutta kun kylmä totuus vaan on se, että siltä valmistajalta tulee hyvää, edullista ja toimivaa tavaraa :) Vai mitä mieltä on kr70 ja Toukopouko?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Suolaa ovat jotkut joskus suositelleet. Muistan kun minulla oli nuorukaisena akvaario ja kaverikin osti. Kaverille kauppias oli suositellut suolanlisäystä (normaaliin makeanveden akvaarioon). Se minulle jäi epäselväksi, miksi sitä suolaa olisi pitänyt lisätä. Oisko ollut tautien ehkäisemiseksi.

Suodattimen puhdistuksesta: Tärkeää on, että suodatinmassaa ei saa puhdistaa liian perusteellisesti. Suodattimen tärkein tehtävä on toimia kasvualustana bakteereille, jotka hajottavat ammoniumia nitriitin kautta nitraatiksi. Suodatinmassaan kertyvä liete on kaikkein tehokkain bakteerialusta. Parasta kun puhdistaa massat kevyesti akvaariovedessä; puristelee jos se on vaahtomuovia tai vähän huljuuttaa edestakaisin, jos se on jotain keraamistan pallukkaa tai putkiloa. Teoriassa suodatin puhdistetaan vasta sitten, kun virtaus alkaa heikentymään, mutta silloin sitä pitää tosiaan sitten puhdistaa. Eri asia on, jos suodattimessa on jonkinlainen esisuodatin. Silloin sen esisuodattimen voi puhdistaa perusteellisesti niin usein kun jaksaa ja jättää loppu materiaalista rauhaan kuukausiksi. Jos se on sisäsuodatin, jossa on kaksi tai useampi rinnakkaista patruunaa (esim Eheim Aquaball) kannattaa puhdistaa vain yksi patruuna kerrallaan (sen voi sitten puhdistaa hiukan perusteellisemmin), jolloin muihin massoihin jää bakteerit talteen.

Tiikerinuoliaiselle ehdotan myynti- tai lahjoitusilmoitusta tälle sivustolle.

Teemun kanssa samaa mieltä, että JBL on tällä hetkellä tod.näk. yksi laadukkaimmista kattavan alan valikoiman tarjoavista merkeistä. Kaikki tuotteet ei ole huippuja mutta useimmat on vähintään hyviä.
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Kiva saada tietoa vähän tarkemmin tuosta suodattimen puhdistuksetsakin. Ja kiitos, hauska löytää tällainen paikka :D

Suodatinta ollaan tosiaan puhdistettu silloin, kun virtaus alkaa heikkenemään tai on huomattu, että muutama kuukausi on edellisestä kerrasta kulunut. Silloin ollaan niitä kivisiä huuhdeltu niin, että ne korit, missä ne kivet on, puhdistuu ja alkaa hyvin vetämään taas. Nuhjaantuneet suodattimet on vaihdettu uuteen, paitsi toinen niistä on kestävämpää niin sitä huuhdellaan ja käytetään uudestaan. Putkia myös vähän harjaan, mutta täysin puhtaaksihan ne eivät edes tule. Hitsi kun en tiedä mitään ammattimaisia nimiä noille suodattimen osille,vaikea selittää :D Paitsi että ulkosuodatin se on. Muutoin siivouskerroilla ollaan aina puhdistettu ne somisteet ja altaan lasit ja vaihdettu vettä.

Ja testit tosiaan olivat jotain Tetran jo aika vanhoja testejä. Pitää tuohon uuteen merkkiin perehtyä.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Teemu Salonen kirjoitti: 18:22, 01.02.2021 Tervetuloa forumille minunkin puolestani!

Tuohon kasvien kasvun loppumiseen veikkaisin syyksi suolaa. Suolahan ei haihdu akvaariosta mihinkään vaan poistuu sieltä vain ja ainoastaan vedenvaihtojen yhteydessä. Näin ollen suolamäärä on vuosien saatossa kasvanut kasvamistaan ja lopulta ylittänyt sen pisteen, mitä kasvit eivät enää kestä.
Totta, suola on ihan varmasti osasyyllinen, mutta mietin sitä, että 9 vuotta? 1 rkl/ 10l. Ja nyt viime kesänä kasvit ilmoitti että riittää? Toki joskushan joka kuppi täyttyy, mutta että 9 vuotta pyyhki kasvien kanssa hyvin? Itse en usko sen vuoksi pelkän suolan olleen syyllinen.
Teemu Salonen kirjoitti: 18:22, 01.02.2021 Sinilevää saa myös siinä samalla mekaanisesti poistettua imuroimalla se viemäriin. Koska joudut nyt tekemään aikamoisia korjausliikkeitä altaan hoidossa, suosittelen bakteeritiivisteen lisäämistä. JBL:n denitrol tai prodibion start up toimii hyvin.
Kyllä, hyviä bakuja olisi nyt hyvä omistaa ja nämä Teemun mainitsemat parhaimmat siihen tarkoitukseen. Hyvä bakteeritoiminta on koko akvanpidon perusta. Mutta tulkitsenko oikein, että olet Teemu sitä mieltä, että sinilevän kanssa toimisit nyt pelkästään imuroimalla sitä ensin kaksi kertaa viikossa ja jatkossa 1 x viikossa? Sehän ei toimi. Miten sinilevä elää ja lisääntyy, noin se ei tule katoamaan. Niin kuin ap kertoo, siivouksen jälkeen allas on jo seuraavana päivänä uudelleen syanon värittämä. Vai tarkoititko pimennyksen jälkeen? Pimennyksen jälkeen sitä ei kuitenkaan siellä enää ole, ainakaan heti, eikä toivottavasti jatkossakaan mikäli korjausliikkeet saadaan tehtyä oikein. Suolan en tiedä aiheuttavan sinilevää, joten putkien vaihto on mielestäni selkeä laukaisija.
Teemu Salonen kirjoitti: 18:22, 01.02.2021
Lasit on helppo puhdistaa magneetilla.
Iik, ei mangneettiraappaa ellei pidä naarmuisista laseista :D . Ennemmin vaikka ihan vain vanha pankki-, kirjasto-, luotto- tms kortti. Silti aina tulee varoa, ettei raapan ja lasin väliin jää yhtäkään hiekanjyvää, jos tahtoo pitää lasin kirkkaana.
Teemu Salonen kirjoitti: 18:22, 01.02.2021 Suodatinta ei kannata ropeloida turhan usein. Sopiva puhdistusväli riippuu siitä,minkälaiset massat siinä on. Luonnollisesti myös akvaarion kuormitus sekä kuun ja tähtien asento vaikuttaa siihen puhdistusväliin :) Kerran kuukaudessa on ehdottomasti liian usein.
On isosti vaihteleva käsite, onko kerran kuussa liian usein vai harvoin. Totta, että massat (eli tarkoittaa, mikä suodattava materia suodattimessa on, vanu, vaahtomuovipatruuna, substraatti tms.) ja kuormittavuus (tarkoittaa paljonko syöviä ja sontivia eläviä akvassa on suhteessa akvan litroihin nähden, paljonko tulee syystä tai toisesta kasviroskaa, yksinkertaisesti kaikki "jäte" mitä akvaan syntyy) vaikuttavat tähän. Esimerkkinä omassa 600l altaassa jossa ulkosuodattimen lisäksi 2 Eheimin tehokasta roskankerääjää (2048 ja 2252), selviän n. 1 x kk sisäsuodattimien pesu vuorotellen. Taas 60l kasvipainoitteinen allas pienellä kuormituksella muutoin paitsi syntyvä kasvijäte, mutta kaksi pienen pientä suodatinta, vuorottelen pesujen kanssa viikottain. Jos virtaus on vielä oikein reipas eikä läyhtynyt, mutta suodattimen imussa selvää moskaa, silloin kannattaa veden vaihdon yhteydessä imuroida se näkyvä pois, mähnä ja kasvien lehdet ym. Eli seuraile virtauksen tehoa ja moskan määrää imussa.
Teemu Salonen kirjoitti: 18:22, 01.02.2021 Oletettavasti sinulla on käytössä Tetran nitriittitesti jos se näyttää tuollaista lukemaa ja vielä väittää, että vesi olisi siinä vaiheessa hyvää kaloille... 0,3mg/l on kaloille jo tappavan myrkyllinen määrä. 0,015mg/l on vielä siedettävä. Kannattaa siis hankkia vähän tarkempi testi.
Jep. Tuo on kyllä mielenvikainen taulukko. Jos minimi on sekä mahdollinen nolla sekä tappava, niin mihin sitä lopputaulukkoa enää tarvitsee? No ehkä kypsytysvaiheessa mutta muuten, hmm...Ja mihin sitä ensimmäistäkään tulosta oikeastaan tarvitsee kypsytyksen jälkeen?
Teemu Salonen kirjoitti: 18:22, 01.02.2021 Pahoittelen, että viestissäni toistuu nuo maagiset kolme kirjainta (JBL) niin usein, mutta kun kylmä totuus vaan on se, että siltä valmistajalta tulee hyvää, edullista ja toimivaa tavaraa :) Vai mitä mieltä on kr70 ja Toukopouko?
Kyllähän tässä täytyy samaa mieltä olla, vaikka mussutinkin juuri toisessa ketjussa parista JBL:n testien toimimattomuudesta. Välttämättömimmät testit ovat toimineet tähän saakka eli KH, NO3, NO2 ja pH. Fe (rauta) nyt heitti häränpeppua parasta ennen päiväystä ja jouduin heittämään sen roskiin. Parantumaton kasvihulluhan ei siitä ole ollenkaan mielissään, vaikka ei kait siitä iloinen olisi kukaan, mutta Seran testien kanssa ollut isompia ongelmia. Sellaiset akvaarioharrastajan välttämättömät testit ovat vähintään pH, KH ja NO3, minun mielestäni.

Olimpa muuten iloinen nähdessä, että Teemu on taas kirjoitellut, jeij :D . Ei ole hetkeen kuulunut.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Kiva että mua on kaivattu :)

Viime viikko kului osittain tuolla Jorvin sairaalssa, ku pukkas vähän ärhäkämmän keuhkokuumeen. Nyt taas skarppina väittämässä täällä vastaan joka hiton asiassa :D Noh, ei vainkaan.

Ilmaisin itseäni vähän huonosti tuossa vedenvaihtojutussa. Tarkoitin siis, että siinä samalla poistuu näkyvä ja/tai kuollut sinilevä kun muut tarpeelliset toimenpiteet on tehty. En siis tarkoittanut, että pelkkä vedenvaihto riittäisi hoidoksi.

Joskus (eli aina) hankala vastata tyhjentävästi ku aivot alkaa tässä iässä jo sulaa eikä ajatus pysy kasassa :D
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

LaToya kirjoitti: 17:24, 01.02.2021
Itse olen vielä sen verran nuori ja kokematon, että en ihan itsekseni saa kaikkea tuota aikaiseksi, kun viimeinen koeviikko ja penkkaritkin painavat päälle.
Kaikkihan me on joskus aloitettu nollasta ja itse olen ollut kyllä sellainen jukuripää, että jos minusta vain joku kala näytti kivalta tai en halunnut uskoa muiden neuvoja, niin en sitten uskonut... ennen kuin olin ongelmien kanssa tekemisissä. Kyllä on monen monta kertaa menty pefyyli edellä puuhun. Toiset hakee kaiken mahdollisen tiedon jo, ennen kuin on ostanut allastakaan, no minä en kuulunut heihin. Kokemus karttuu virheitä tehden ja kysymällä, tekemällä, ja nythän olet hyvällä tiellä kun olet hakemassa tietoa ja apua, joten ei hätää ja varmasti olette tehneet paljon myös ihan oikein. Pakkohan se on ollut, kun allas on pyörinyt kuitenkin noin kauan ilman armageddonia :D .
LaToya kirjoitti: 17:24, 01.02.2021 Suur-siivouksesta sen verran, että ei todellakaan saippuaa. Oli joo vähän kehno selitys. 😀 Tarkoitin siis, että jynssäsimme somisteet ja akvaarion seinät puhtaiksi, putsasimme suodattimen ja vaihdoimme imuroiden puolet vedestä. Mutta saippuaa ei missään nimessä. Pohja on jonkinlaista soraa, taaskin vaikea tarkkaan mennä sanomaan, kun ei sitä edellisetkään omistajat tienneet.
No hyvä juttu, ei saippuaa. Esineiden pesusta kysäisen, että miksi niitä pestiin? Tämän sinilevän vuoksi? Niitähän ei tarvitse pestä, ellei niissä ole jotakin näkyvää sotkua, josta haluaa eroon.
LaToya kirjoitti: 17:24, 01.02.2021 ... jonkun hullun monnisen, joka meinasi tappaa meidän parhaimmat partamonnit.

8O Tappajamonninen? Oletko varma, että oli monninen? En ole ikuna giguna kuullut, että monninen koittaisi tappaa toista kalaa. Saatika partamonnia. Piikillänsä kyllä puolustaessaan sohii samalla mennessään karkuun. Itselläni on ollut 1 pandamonninen, jonka olen nähnyt retuuttavan kierteissarvikotiloa ja se oli jo aika erikoinen näky. Monniset on yleensä rauhaa rakastavia akvan talonmiehiä jotka ovat töissä koko ajan. On muuten myös parvikala joten tarvitsee lajiseuraa [;)] . Mutta niin kait se elämässä on, että poikkeus vahvistaa säännön mutta kuulostaa perin jänskältä.
LaToya kirjoitti: 17:24, 01.02.2021 Mutta tosiaankin toimenpiteisiin on kyllä ryhdyttävä pikimmiten. Ilmoittelen sitten, kun homma etenee ja tarvitsen taas lisää ohjeita.
Minusta tärkeintä on nyt se sinilevän/suolan siivous, pimennys, NO3 testin hankinta ja nitraattipitoinen lannoite. Siitä sitten eteenpäin. Jos tilanne on se, ettet tähän hätään saa sitä nitraattia mistään, voin pienen määrän lähettää parilla eurolla. Se on sitten ehtaa tavaraa jauheena, joten vaatii ehdottomasti testin. Ja toivottavasti ei jää postiin, koska luokitellaan pommin teko kemikaaleihin :mrgreen: . Harmi, ettei sinulla ole mitään akvaliikettä lähellä, joka testaisi nyt ensi hätään veden.
Viimeksi muokannut toukopouko, 12:26, 02.02.2021. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Teemu Salonen kirjoitti: 22:05, 01.02.2021 Kiva että mua on kaivattu :)

Viime viikko kului osittain tuolla Jorvin sairaalssa, ku pukkas vähän ärhäkämmän keuhkokuumeen. Nyt taas skarppina väittämässä täällä vastaan joka hiton asiassa :D Noh, ei vainkaan.
Krääks, ei kait koronaa [:I] ? Hyvä, että olet kunnossa. Voi kuinka ihanaa on tämä menneiden vuosien mieleen palaava ystävällissävyinen pieni väittely. Ihan parasta. Asioilla on niin monia puolia ja kaikki ajatukset on hyviä rakentamaan keskustelua ja pohdintoja.
Teemu Salonen kirjoitti: 22:05, 01.02.2021 Ilmaisin itseäni vähän huonosti tuossa vedenvaihtojutussa. Tarkoitin siis, että siinä samalla poistuu näkyvä ja/tai kuollut sinilevä kun muut tarpeelliset toimenpiteet on tehty. En siis tarkoittanut, että pelkkä vedenvaihto riittäisi hoidoksi.
Ok, nyt täti ymmärtää :D .
Teemu Salonen kirjoitti: 22:05, 01.02.2021 Joskus (eli aina) hankala vastata tyhjentävästi ku aivot alkaa tässä iässä jo sulaa eikä ajatus pysy kasassa :D
No tämänhän minä tiedän. Muokkauksia omissa kirjoituksissa rutosti, kun ei välillä ajatus kulje tai muisti palailee pätkittäin. Mutta mitäpä siitä, aina voi palata asiaan. Hienoa että olet täällä.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Moi taas!
toukopouko kirjoitti: 22:43, 01.02.2021
No hyvä juttu, ei saippuaa. Esineiden pesusta kysäisen, että miksi niitä pestiin? Tämän sinilevän vuoksi? Niitähän ei tarvitse pestä, ellei niissä ole jotakin näkyvää sotkua, josta haluaa eroon.

Meidän akvassa ainakin kuukauden sisällä monet mökit ja kivet alkavat käydä levistä aika tummiksi. Niin on olllut ennenkin, eikä tilanne niiden kohdalla ole sinilevän myötä juuri pahentunut. Siksi ollaan niitä putsattu, että näyttäisi raikkaammalle, varsinkin ne vaaleammat esineet.

Onko jotain tiettyä nitraattipitoista lannoitetta, mitä suosittelette? Tai mitä ei ainakaan kannattaisi hankkia. 8O Tosiaankin on harmi, että ei ole kunnon akvaariokauppoja edes siellä Kuopiossa. Ennen kyllä oli, vaikka sieltä on kyllä osa noista kummista ohjeista tullutkin. Nyt on siis pakko netistä tilailla. Tai sitten pitäisi erikseen lähteä viikonloppuna ajelemaan kiireessä. Nettitilaus on helpompi, mutta aikaa toki menee. Ennen tetsien ja lannoitteiden tulemista kannattaa varmaan jo akvaariota pimennellä.

Meinasin laittaa akvasta jotain kuvia, kunhan kerkeän. Tilanne on nyt kuitenkin sunnuntaisen vedenvaihdon jälkeen paljon rauhallisempi. Ennen sitä levä oli vallannut jo akvaarion keskiosan kokonaan, nyt sitä on vain siellä täällä vähäsen. Mietin, onko tässä tilanteessa 5 päivän pimennys tarpeen vai olisiko lyhyempikin riittävä.

Edit:
Ostoskorissa on nyt JBL Denitrol bakteerien avuksi ja JBL NO3 tippatesti. Helsingin akvaariokeskuksesta nitraatti avuksi löytyi ainakin Easy-Life nitro. En osaa oikein muuta löytää :( Onkohan se ollenkaa sopivaa?
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Tässä muutamia kuvia, en ole varma toimiiko :D
Edit: Ei toiminu, eikä mun tietokonetaidoilla yllättänyt.
Viimeksi muokannut LaToya, 18:08, 02.02.2021. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Lasinpuhdistuksessa itse suosin teräsvillaa. Teräs on pehmeämpää kuin lasi, joten ei tee naarmuja. Jos kouraisee teräsvillalla vahingossa hiekkaa, niin se karisee sieltä helposti pois. Ja teräs on kuitenkin niin kovaa, ettei tarvii painaa kovasti. On kaikenlaisia levänpuhdistussieniä olemassa (mm. JBL WishWash), mutta koska ne on pehmeää materiaa, niin pitää painaa ja hangata julmetun kovasti lasia vasten, että levä lähtee pois. Magneetti on hyvä, jos ei halua kastella käsiään, mutta siihen jää helposti hiekanjyväsiä kiinni.

Itse olen alunperin Kuopiosta kotoisin ja siellä akvaarioharrastuksen aloittanut. On kyllä surkeaa, ettei siellä enää ainuttakaan varsinaista akvaarioliikettä ole. Syyttäminen on varmaan harrastuksen yleistä laskusuuntaa sekä nettikauppoja. Veikkaan, että LaToyan kaveri on Kuopion Akvaarioliikkeestä suolavinkit saanut. Sieltä taisi se yllämainittu minunkin kaveri ne saada mutta siitä on jo aikaa.

Ja tosiaan, ei kai Teemulla ollut korona? Onko nyt terveen paperit?
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Joku meni pieleen kuvan lisäämisessä
1. Klikkaa "Liitteet"
2. Klikkaa "Lisää tiedostoja"
3. Valitse tiedosto kovalevyltä
4. Laita kursori siihen kohti viestiäsi, mihin haluat kuvan
5. Klikkaa "Näytä viestin yhteydessä"
6. Klikkaa "Lähetä"
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Jospa nyt onnistus.
Kopio tiedostosta 20210202_174130.jpg
20210202_174149.jpg
20210202_174319.jpg
Tosiaan kuvissa näkyy vähän vihreää hiekalla ja sen alla lasia vasten. Näkyy myös olematon kasvin rääpäle, joka on nipinnapin jäänyt henkiin. Ja sitten näkyy tikruja, jotka ehdottomasti halusivat kuviin. :D

(Taitaa kuvat olla ainakin esikatselussa ihan valtavia ja vielä väärinpäinkin. Tämä on aina tällasta :roll: )
20210202_174204.jpg
20210202_174412.jpg
Sitten vielä loput hengissä olevat kasvit ja yleiskuva akvaariosta. Kaikki on nyt vähän vinksallaan viime imuroinnin jälkeen, ei yleensä ihan nuin sekaisin sentään ole.

Edit: Ihan valtavia kuvia:D Onneks painamalla ilmestyy vähän inhimillisempänä näkyviin ja vieläpä oikein päin. 8-)
Pikku-MiCi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 11:09, 24.05.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja Pikku-MiCi »

kr70 kirjoitti: 18:05, 02.02.2021 Itse olen alunperin Kuopiosta kotoisin ja siellä akvaarioharrastuksen aloittanut. On kyllä surkeaa, ettei siellä enää ainuttakaan varsinaista akvaarioliikettä ole.
Ai että...olikohan Puistokadun ja Lapinniemenkadun kulmaus se missä aikoinaan oli eläinkauppa, missä tuli pikkupoikana paljon vierailtua ihastelemassa ja ostoksillakin. Sitten joskus oli siinä juna-aseman vastapäätä myös joku akvaariokauppa. Voi niitä aikoja...
Sekalainen seurakunta kalaa ja äyriäistä isoissa ja pienemmissä vesiastioissa.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sinilevää tosiaan on ja näkyy olevan myös vähän punaista tupsulevää somisteiden päällä. Molemmat leviä ikävimmästä päästä...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Pikku-MiCi kirjoitti: 18:43, 02.02.2021 Ai että...olikohan Puistokadun ja Lapinniemenkadun kulmaus se missä aikoinaan oli eläinkauppa, missä tuli pikkupoikana paljon vierailtua ihastelemassa ja ostoksillakin. Sitten joskus oli siinä juna-aseman vastapäätä myös joku akvaariokauppa. Voi niitä aikoja...
Aseman vastapäätä oli se Kuopion Akvaarioliike, jonka mainitsin. Vuonna 1968 perustettu, kymmenisen vuotta myöhemmin siirtyi Asemakadulle, perustajan poika jatkoi myöhemmin, kunnes kauppa alkoi käydä huonosti vähitellen. Uusi omistaja aloitti 2017, mutta liike laittoi lapun luukulle oiskohan vuosi sitten. Finito.

Mutta en muista, että Puistokadulla olisi ollut akvaarioliikettä. Ehkä silloin, kun olin jo muuttanut pois Kuopiosta. Oi niitä aikoja: parhaimmillain oli kolme-neljä liikettä Kuopiossa.
Pikku-MiCi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 11:09, 24.05.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja Pikku-MiCi »

No se oli joskus sillon 80-luvulla.Oli siinä kulmauksessa.

edit. seison korjattuna, katsoin google-mapsista, se olikin Puistokadun ja Kauppakadun kulmaus. Googlen kuvassa siinä on Topi ja Tassu, mutta sillon 80-90 luvulla oli joku muu lemmikkikauppa.
Sekalainen seurakunta kalaa ja äyriäistä isoissa ja pienemmissä vesiastioissa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”