Miksi pandamonniset kuolevat?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Miksi pandamonniset kuolevat?

Viesti Kirjoittaja Lode »

Moi!
Nyt on parin viikon sisään kuollut mielestäni täysin selittämättömästi kolme pandamonnista putkeen. Akvaario on 128l, asukkaina (enää) 4 pandamonnista, 5 rusokiilakylkeä, 3 naaraskirsikkabarbia, partamonni ja 3 ottoa. Kaikki kalat ovat siis päällisin puolin täysin terveitä ja syövät innolla, eivät hankaa itseään mihinkään tms. Vesiarvot mittasin nyt niillä testeillä mitä oli: pH 7,0, gH 3, NO2 0,025 ppm. Arvot on mitattu Seran/JBL:n tippatesteillä. Nitraattitestin käyn ostamassa lähipäivinä, vanha oli päässyt loppumaan. Lämpötila on 25 astetta. Suodattimena on Eheim Pickup 2012, sen lisäksi ilmastus ja lämmitin.

Vaihdan vettä viikoittain akvaariosta noin puolet, samalla huljutan suodatinpatruunaa ämpäriin otetussa akvaariovedessä ja pöyhin pohjahiekkaa (joka ei ole tukossa). Käytän aina vedenparannusainetta. Ruokin kalat kerran päivässä pohjatabletilla vaihdellen kasvi- ja "liha"tablettien välillä. Viikossa pidän 1-2 paastopäivää kaloille.

Akvaariossa on nyt pari kuukautta ollut sitkeä vihersamennus, voiko sillä olla vaikutusta kalakuolemiin? Olen saanut samennuksen jotenkuten hallintaan valaistusolosuhteita muuttamalla, mutta kokonaan se ei ole poistunut. Akvaario on suhteellisen tuore, se on muutettu edellisestä asunnosta nykyiseen huhtikuun alussa. Muutossa säästettiin kuitenkin vanha suodatinpatruuna, kannot, kasvit jne ja käytettiin bakteerivalmistetta, mitään nitriittipiikkiä ei ikinä tullut ja kaikki kalat selvisivät hyvissä voimissa muutosta.

Monniset ovat ainakin 6-vuotiaita, joten ei kyllä ole kyse mistään nuorista kaloista. Alkoi vain epäilyttämään nämä peräkkäiset kuolemat. Kahden ruumista en koskaan löytänyt, veikkaan että monni on hoidellut kun en pitkään aikaan ollut laskenut kaloja ja kuolemat olivat varmaankin jääneet sitä kautta huomaamatta. Tänään kuitenkin löysin tuoreen näköisen raadon. Sama monninen oli vielä toissapäivänä täysin terveenä syömässä muiden mukana.

Kiitos kovasti jos joku osaa auttaa! Otan myös mielelläni neuvoja vastaan vihersamennuksen taltuttamiseksi.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Miksi pandamonniset kuolevat?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Sanoit, että ovat ainakin 6-vuotiaita. Jos tämä tarkoittaa, että ovat olleet 6v sulla, niin voivat olla 7-vuótiaitakin. Minä laittaisin kuolemat vanhuuden piikkiin, varsinkin jos kaikki eivät kuolleet yhtä aikaa (sanoit, ettet "pitkään aikaan ollut laskenut kaloja ja kuolemat olivat varmaankin jääneet sitä kautta huomaamatta"). Mutta voi olla, että vanhuksien kuolemaa on jouduttanut joku seikka, mikä ei akvaariossa ole aivan kohdallaan.

Vihersamennus tuskin on aiheuttanut monnisten kuolemaa mutta vihersamennuksen ja hieman ennenaikaisten kuolemien taustalla voi olla sama syy. Onkohan ruokintaa liikaa... sanoit ruokkivasi pelkästään tableteilla mutta tablettejakin voi antaa liikaa. Millaisen määrän tabletteja laitat akvaarioon, ja mitä tabletteja? Kauanko kestää, kun kaikki tulee syödyksi? Vai tuleeko kaikki syödyksi ylipäätään?

Sun hoitorutiineissa pistää silmään, että huuhtelet suodatinmateriaalin kerran viikossa. Tämä on aivan liian usein! Periaatteessa suodatinmateriaali tulisi puhdistaa vasta sitten, kun veden virtaus hidastuu eli suodatinmateriaali alkaa tukkeutua. Tämä siksi, että huuhtelu väistämättä kurittaa hyödyllisten bakteerien populaatioita. Jos kyse on siitä, että suodatin tukkeutuu jo viikossa, niin jossain on vikaa. Liikaa ruokaa?
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Miksi pandamonniset kuolevat?

Viesti Kirjoittaja Lode »

Kiitos vastauksesta kr70! Monniset ovat tosiaan vanhoja, ihan tarkkaa hankkimisvuotta en muista, mutta arvioisin tuon 6 vuotta koska hyvin pitkään ovat mulla olleet. Eivät tosiaan ihan samaan aikaan kupsahtaneet, mutta parin viikon sisään suunnilleen. Jäljellä olevat monniset vaikuttavat hyvin pirteiltä (ja kaikki muutkin kalat), eivätkä kuolleetkaan tosiaan olleet ennen kuolemaansa mitenkään sairaan näköisiä.

Kysyit ruokinnasta: Annan tosiaan kerran päivässä joko puolikkaan JBL Novo Tab -tabletin, tai kokonaisen JBL Novo Pleco -tabletin. Tämä siitä syystä, että toinen on helposti puolitettavissa ja toinen ei. Ja paastopäiviä tosiaan 1-2 kertaa viikossa, kun olen poissa kotoa. Joskus käytän hiutaleruokaa vaihtoehtoisena tableteille, jolloin laitan hiutaleita hyvin maltillisen aivan muutaman hiutaleen setin. Täytyy tunnustaa, että en ole seurannut, kauanko kaiken syömisessä kestää. Alan seurailla tätä samantien! Mikä olisi suositeltava aika sille, että syötävää ei ole enää jäljellä?

Olen aina ajatellut, että suodatinpatruunan puristelu ämpärissä akvaariovedessä ei tuhoaisi hyödyllistä bakteerikantaa. Virtaus ei tosiaan viikossa heikkene, kaikenlaista möhnää suodattimeen kyllä kertyy (joka on varmaan tässä tapauksessa tosiaan sitä hyödyllisiä bakteereja sisältävää möhnää). Täytyy alkaa pitää pitempää väliä tuon suodattimen puhdistamisessa.

Luin jostain, että vihersamennuksessa olisi kyse fosfaatin ja nitraatin epätasapainosta, joten mun varmaan kannattaisi ostaa molemmat testit ja katsoa missä mättää. Fosfaatin ylimäärään kyllä saattaisi viitata se mahdollinen yliruokinta...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1930
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Miksi pandamonniset kuolevat?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ei tuo ruokintamäärä kuulosta liian suurelta. Hiutaleissa hyvä nyrkkisääntö on, että kolmessa minuutissa kaikki syödään. Jos ruokitaan vain yhden kerran päivässä, niin voi antaa vähän enemmän. Tablettien kohdalla on vaikeampi antaa tuollaista sääntöä, koska eri tabletit liukenevat eri tahtiin ja riippuu siitäkin, onko joku jyrsimässä suoraan tabletista, kuten partis varmaan on. Joka tapauksessa tabletin syönnissä saa kestää kauemmin. Mutta en oikein usko, että ongelmat ovat ruokinnasta noilla määrillä.

Akvaariossa on nitriittiä on hiukan. 0,025 ei ole vaarallinen määrä ja se on hyväksyttävien normaaliarvojen rajoissa. Kuitenkin toimivassa akvaariossa se ei yleensä ole mitattavissa eli JBL:n <= 0,01. Tulee mieleen, johtuisiko NO2 0,025 siitä, että huuhtelet suodattimen kerran viikossa eikä sinne pääse muodostumaan tarpeeksi runsasta bakteerikasvustoa. Ei se akvaariovedessä huljuttelu bakteerikasvustoa kokonaan tapa mutta vähentää joka tapauksessa. Tuossa suodattimessa on vain yksi suodatinpatruuna eikö niin? Se on siitä hankala, että vaikka olisi kuinka pitkä puhdistusväli, joskus se pitää puhdistaa, ja silloin sitä bakteerikantaa väistämättä karsii. Jos suodattimessa on kaksi patruunaa (esim. Eheimin Aquaball 130), voi niitä puhdistaa vuorotellen, jolloin aina jompaan kumpaan patruunaan jää kunnon bakteeriliejut sisään.

Nitraatin ja fosfaatin mittaus on hyvä idea. Tiedä vaikka ne tai jompi kumpi niistä olisi roimasti koholla, mikä viittaisi siihen, että jossain on jotain pilaantuvaa ainesta.
Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Miksi pandamonniset kuolevat?

Viesti Kirjoittaja Lode »

Selvä, ruokintaa en siis lähde ensimmäisenä muuttamaan. Suodattimessa tosiaan on vain yksi patruuna, mutta mulla on ylimääräisenä yksi Eheim Pickup 2008, jonka voisin laittaa tuonne myös pyörimään. Vaikka onkin pienempi kuin alkuperäinen suodatin, niin vuorotellen puhdistamalla varmaan auttaisi bakteerikannan hyvänä pysymisessä. Täytyy käydä ostamassa ne testit, tukisin mielelläni kivijalkakauppoja joten muutama päivä saattaa vierähtää ennen kuin kauppaan kerkiän. Vaihdan kuitenkin vettä normaalisti tässä välissä, mutta jätän suodattimen koskematta ja virittelen sen toisenkin tuonne pyörimään. Loput monniset vaikuttavat vieläkin olevan täysin ok onneksi.
Kiitos vastauksistasi!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”