Mitä teen taas väärin...

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Icecube
Junior Member
Junior Member
Viestit: 247
Liittynyt: 20:18, 22.10.2013
Sukupuoli: Nainen

Mitä teen taas väärin...

Viesti Kirjoittaja Icecube »

Jostain syystä tämä tuntuu olevan eniten käyttämäni palsta AW:ssa. Akvaarioni historiaan siis mahtuu ihan liian monta kala kuolemaa, joista osaan ei ole mitään järkevää syytä keksitty. Ja sama homma näyttää taas jatkuvan, että kohta menee maku koko harrastuksesta. :(

Eli siis 128l allas on pyörinyt 2014 asti. Asukaskunta ollut tetroja, monnisia ja ottoja viime tammikuuhun asti, sekalaisella menestyksellä (käytännössä monnisten elinaika ollut ehkä puoli vuotta jos sitäkään). Tammikuussa jäljellä olevat kalat muuttivat uuteen kotiin ja akva jäi pyörimään kasvialtaana hyvin minimi hoidolla kesäkuuhun asti, kun itse lähdin ulkomaille vaihtoon. Sinä aikana allas kävi läpi mitä mielenkiintoisempia leväaaltoja ja mm. kiljupullo kävi vähän liian reippaasti (oma moka, liian vähän liivatetta). Lopputulos oli tupsulevä kuolema ja sinilevä invaasio, mutta kasveista suurin osa kuitenkin hyvinvoivia ja hengissä. Sitten alkoikin levän kanssa taistelu ja muutenkin akvan siivous.

Heinäkuussa tilanne alkoi olemaan jo voiton puolella, mutta sinilevää pukkasi edelleen jonkin verran. Uskalsin hankkia kuitenkin muutaman kalan testaamaan vesiä. Eräästä liikkeestä mukaan lähti naaraaksi luokiteltu (ja täysin nössö) lyhyteväinen taistoukko sekä muutama hohtomilli/hybridimilli. Milleille kävi huonosti karanteenissa suodattimen kanssa, mutta yksi kaupanpäällispoikanen ja uros jäivät henkiin. Poikanen kehittyi hohtomilliurokseksi ja kun kiusasi aika paljon toista milliä, päätin hankkia lisää porukkaa josko kiusaaminen vähän tasaantuisi...
Lokakuun alussa hankin sitten kahdesta paikasta lisää hohtomillejä. Toisesta kaupasta sain vain keskeskasvuista sakkia 4kpl ja toisesta liikkeesta 4kpl 3n+1u. Keskenkasvuiset ovat kasvaneet ja kehittyneet siten, että sukupuolet erottaa hyvin (3u+1n suhteella). Aikuisesta sakista 2 naarasta on ehtinyt synnyttää yhteensä 4-5 kertaa, poikasia ei ensimmäisiltä kerroilta selvinnyt kovin monta, ehkä 5 kpl yhteensä ja viimeisemmistä poikueista kymmenkunta viimeksi kun laskin.

Ongelmana on nyt, että porukkaa on alkanut tippua. Jos tarkkoja ollaan ihan ensin tippui milli uros, mutta se ei yllättänyt monestakin syystä (pehmeä vesi nyt ensimmäisenä). Sitten yllättäen tippui yksi keskenkasvuisena ostetuista hohdoista ennen kuin se ehti edes kunnolla saada väriä. Ajattelin, että sillä oli joku sisäinen heikkous kenties kun niin yllättäen meni ja sen 'sisarukset' näyttivät hyvinvoivilta, kuten muutkin kalat. Seuraavaksi joulukuun alussa kuoli yksi aikuisista naaraista. Tämän kohdalla olin jo joitakin päiviä seurannut sen menoa ja todennut, ettei kaikki ole ihan ok. Suomut vähän törröttivät, mutta oli kuitenkin aktiivinen ja söi. Käytin Bactorpur direct kylvyssä, jonka jälkeen oli mielestäni vähän parempi joitakin päiviä, kunnes sitten kuoli yllättäen erään yön aikana. Kyseinen naaras ei ollut synnyttänyt kertaakaan minun altaassani, mutta oli kuollessaan mahasta päätellen raskaana. Päänmalli oli tällä vähän outo, joten mietin taas olikohan vain jotain synnynnäistä sisäistä vikaa... Samoihin aikoihin kaksi naarasta myös synnyttivät taas. Hypätään ajassa eteen noin viikko (noin 9.12. tienoille) ja totesin, että toinen synnyttäneistä naaraista ei enää käyttäytynyt kuten normaalisti eikä tuntunut palautuvat synnytyksestä samalla tapaa kuin ennen (oli laiha). Sen kunto romahti melko nopeasti ja oliko tyyliin seuraavana aamuna hälytyskellojen soimisesta kala makoili pohjalla/ei kyennyt uimaan kunnolla ja sitä seuraavana aamuna oli kuollut.

Nyt olisi 3 kalaa, joiden olemus huolestuttaa. Hengailivat aamulla nurkassa missä vähiten virtausta ja pari näyttää laihalta. Yksi näistä on viimeinen aikuinen naaras, yksi on kesken kasvuinen naaras (huonoimmassa kunnossa ulkonäön perusteella) ja yksi uroksista ei ole ihan parhaassa kunnossa enää. Koko porukasta osa kakkaa ihan normaalisti, joillakin nähnyt vaaleaa 'vetistä' tavaraa. En ole vielä ehtinyt panemaan merkille vielä mitän nämä kolme tuottavat tarkalleen.

Altaan kokoonpano tiivistettynä: 1 uros taisto, 3 aikuista hohtomilliä, 1 semi-aikuinen naaras + x määrä poikasia, joista vanhimmat noin 1kk ikäisiä. (lisäksi erillisessä altaassa 2 hohtisurosta, kun uros-naaras suhde alkoi olemaan vähän liikaa ja nämä väritykseltään eri tyyppiä), kasveja suht reilusti.
Vesi on tyypillistä pk-seutua, eli normaalisti GH ollut 3-4 luokkaa ja KH tällä hetkellä 3, pH 7, lämpö 25-26C. Kiljuhiilari menee hitaasti, sama 0,5l pullo käynyt ainakin koko syksyn ellei myös osan kesää. En ole kovettanut vettä. Vedenvaihdot kerran tai kaksi viikossa, yleensä kerran vähintään 40l vaihto ja sitten toinen saattanut olla 20-30l. Viimeksi vaihdoin vettä noin 50l pari päivää sitten. Vedenparannusaineena tainnut olla melkein koko kalojen olo ajan FFM, joskin AquaSafe, JBL versio jonka nimeä en just nyt muista sekä Prime olleet nyt vuoden sisään myös käytössä. FFM valikoitui, kun Primen kanssa sinilevä tuntui viihtyvän liian hyvin.
Tällä hetkellä käytännössä käytössä on vain NO2 ja NO3 kohdalla liuskat, kun NO2 tipat näyttää semmoisia värejä joita ei asteikolla ole ja NO3 loppu. NO2 kohdalla voin vain todeta, että altaassa on todennäköisesti vähemmän nitriittiä kuin hanavedessä, missä sitä on muistaakseni 0,1. Liuska näyttää 0 NO2. Liuskojen kanssa olen sen verran pelannut ja vertaillut tippojen tuloksiin, että voin todeta niiden näyttävän NO3 yläkanttiin. Jotenka kun liuska sanoo NO3 olevan 10-25 välissä, se on tod näk lähempänä 10.
Ruokinta poikasten takia ollut keskimäärin 2 kertaa päivässä. Sekoitus: NLS small fish raetta, JBL NovoBel hiutale ja Tetran mini granuja, sekä JBL:n vitamiini tippoja ohjeen mukaan kun ruuat vanhemman puoleisia. Kasvistablettetin paloja olen yrittänyt tarjota, mutta ei noitta kiinnosta, ja muutaman kerran antanut myös Seran Onip tabun paloja. Ruokaa siis menee altaaseen eikä porukka ole yhtään niin nälkäisen oloista mitä alkuun, eli ihan hirveä kiire ei ole syömään eikä kerjäystä harrasteta enää niin paljon, mutta ruoka kyllä kelpaa kun se havaitaan.

Yksinkertaisin kysymys lienee: Pitäisikö hohtomilleille kovettaa vettä? Kun olen kuvitellut, että ei... Mukavaahan se olisi jos pelkällä pienellä kovetuksella tyypit selviäisivät, mutta tuskimpa se on niin yksinkertaista kun oireilu viittaisi johonkin muuhun. :? Muut omat veikkaukset on joko madot tai tulehdus, mistä ne sellaisen olisivat ikinä saaneetkaan... Tai mysteeritauti joka vei monnisia saman tyyppisesti yksi kerallaan. :roll:
Katastrofialtis 128l sekasoppa, minkä lisäksi 3 islantilaista kavioeläintä... Sinne ne rahat sitten menikin. :P
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”