Apua taudin tunnistukseen.

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
sainiohen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 10:23, 30.12.2014
Sukupuoli: Mies

Apua taudin tunnistukseen.

Viesti Kirjoittaja sainiohen »

Eli, ongelmana on erikoinen tauti. Olen nyt menettänyt 3 kolme kalaa tälle. Epäiltävästi. Eli, on alkanut aina pienellä, tulee yksi hankauman näköinen pieni valkoinen alue, johonkin kohtaan kehoa. Näyttää siltä kuin suomut lähtisi. Sitten on alkanut kala vaalentumaan, menettää värit ja tämän jälkeen kala alkaa tulemaan hieman apaattisen oloiseksi. Yhdellä kalalla meni uintikyky, ei kyennyt kontrolloimaan liikkeitään, meni virran mukana ympäri allasta. Olen antanut yhden kuurin yleislääkettä, mutta tuosta ei tuntunut olevan apua.
Allas on 550-litranen , suodattimina yksi eheim prof2 ( 600l/max) ja eheim prof3 (600l/max). Vedenvaihdot viikottain, noin 50%, ph 6,8.
Kalastona yksi uaru (20cm), kaksi rihmakirjoahventa (15 cm), sekä 4 erilaista vannekirjoahventa (5-10 cm), jonkun verran monneja

Jos jotain apua olisi mahdollista saada, niin olisin todella kiitollinen. Nyt kaksi uarua mennyt tuohon ja en haluaisi tuota viimeistä tuolle enää menettää. Kiitos ja anteeksi.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Apua taudin tunnistukseen.

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Oletko mitannut tippatestillä nitriitit? Ja suodatuksesi on minusta reilusti alakanttiin, kun on noin isoja kalojakin. Moninkertaistaisin suodatuksen.

Epäilisin vesiarvojesi olevan huonot. Ja suodatuksesi alimitoitettu mielestäni ja tosi rankasti. Itse laittaisin tuollaisen suodatuksen 80 litran kippooni, jossa on miljoonakaloja.

Tarkasta ensin ne hetimiten....ja vaihtelisin vettä päivittäin 50 % näin ensiavuksi. Näin veden laatu olisi parempi. Hyvä vedenparannusaine avuksi.

Eli nitriitti? Nitraatti? ph? Kaikki arvot tippatesteillä. Paljonko ovat?

Epäilen bakutulehdusta.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Re: Apua taudin tunnistukseen.

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Laittaisit Proffa 2 ja Proffa 3 ulkosuodattimet 80-litraiseen miljoonakala-altaaseen? 8O Mitä multa jäi tajuamatta?
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: Apua taudin tunnistukseen.

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Oireet voisivat tosiaan viitata bakteeritulehdukseen. Ennen kuin lähdet uusimaan suodatinarsenaaliasi, mikä ei ole ihan halpaa hupia, kannattaa tarkistaa onko siihen todella aihetta ja perustetta, käytännössä ammonium/ammoniakki-,nitriitti- ja nitraattiarvojen tarkistus. Ylimitoitelulla suodatuksella ei voiteta mitään eikä pidetä edes ongelmia poissa jos sikseen tulee.
tikkuhirviö kirjoitti:Laittaisit Proffa 2 ja Proffa 3 ulkosuodattimet 80-litraiseen miljoonakala-altaaseen? 8O Mitä multa jäi tajuamatta?
Ehkä se, ettei ymmärretä suodatuksen biologisia perusteita :roll: ? Jos akvaristi toiveikkaana ajattelee ylläpitävänsä bakteerikantaa, joka on "enemmän" tai "isompi" kuin ko akvaarion kalaston ja muiden aineenvaihdutajätteitä tuottavien eliöiden tuottamien jätteiden summan ylläpitämää, siihen ja sen ylläpitämiseen ei ole muuta ratkaisua, kuin kipata akvaarioon melkonen (yli)määrä ruokaa! En näe tällaista toimintaa kovin mielekkäänä mistään syystä. Nitraatti ei ole kuin ruudin käry.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
sainiohen
Starting Member
Starting Member
Viestit: 9
Liittynyt: 10:23, 30.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Apua taudin tunnistukseen.

Viesti Kirjoittaja sainiohen »

Tuosta suodatuksesta, kyseessä on siis prof3 600 2075, joka max 600-litraiseen ja tuo prof2 on mallia 2028, myöskin max 600-litraiseen. Tuo suodatus siis tosiaan noin pahasti alimitoitettu altaaseen? Okei, eipä tuossa, täytyy alkaa katselemaan lisää pumppaustehoa tankkiin.

Seuraavaksi täytyykin kiittää vastauksista ja avusta. Täytyy yrittää tällä viikolla noita testejä käydä hakemassa, josko noista saisin asioihin lisätietoja ja viitteitä mahdolliseen taudinaiheuttajaan.
Kiitosta paljon tällä haavaa, palaan asiaan jos testien jälkeen tällaista tarvetta on.
Kiitos ja anteeksi.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6209
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Apua taudin tunnistukseen.

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

OK...sorry, tulkitsin max 600 niin, että max 600l/h eli olisi nuhapumppuja, kun ei ollut tarkkoja speksejä. Tuo porffa 3, 2075 on tuttu peli ja ihan ok. Minulla oli 450 litran kipossa. Hoisi hommansa ihan hyvin ja toiseksi käy mielestäni hieman isompaankin pyttyyn. Proffa 2:si on vastaava peli, joskin vanhempi malli, mutta kehuttu. Eli molemmat ovat ihan ok kahteen pekkaan . Jos putsailet suodattimisia tarpeeksi usein, ei liian usein (ulkkareitahan on hyvä putsailla vasta 2-6 kk välein about, riippuen tapauksesta), niin ok. Toki roskankerääjänä voisi jokin iso sisäsuodatin (kuten Eheim 2252 olla yes). Mutta ei tuokaan suodatus pahalle kuulosta.

Mutta mittaisin ehdottomasti tippatesteillä vesiarvot. Kuitenkin kalakakkaa voi kerääntyä pohjalle tai tulla yliruokintaa. Nitriitti on tärkeä, että lähes 0, nitraattiakaan ei saasi olla liikaa (esim. yli 25mg/l).

Mittailisin toki ph-arvon myös.

Voi olla bakutulehdus. Tosiaan vaihtaisin vettä viikoittain normisti ainakin 50%. Näin veden laatu pysyy parempana. Nyt kun kriisi, vaihtelisin vettä päivittäinkin. Mutta ne testit antavat myös tietoa. Ja tosiaan tippatestit (JBL, Tetra hyviä). JBL:n nitriittitesti parempi kuin tetran. Ainakin sen hankkisin JBL:ää. JBL:n ph-testissä paljon vaihtoehtoja. Katso, että ph-haarukka palvelee tarpeitasi. Ph-testi voisi olla parempi Tetran.

Kaloilla voi olla bakutulehdus. Mutta se voi on toki mikä tahaansakin. Tarkkaile kalojen ulostetta (ei vaaleaa ohutta luirua), kiduksia (hengitysnopeus, turvotus, toinen kidus raollaan, hengitysvaikeuksia jne..., hakeutuminen haukkomaan ilmaa pintaan), ihovauriot, evät (ettei rispaantunut), silmien kirkkaus/sameus....Antavat lisätietoa.

Myös pohjan laponta voi olla tarpeen, koska ulkkari ei hyvin kerää roskaa. Toisaalta kerralla ylipuunaus eli suodattimien putsaus molemmat kerralla, pohjan laponta jne. vältettävä, ettei bakukanta liikaa horju. MUtta hyvä tarkistaa noitakin.

Pahoittelut vielä kerran. Suodatuksesi ihan ok ja ehkä se sisäsuodatin voisi olla hyvä lisä.

Yleisbakulääke ei useinkaan tepsi, mutta usein hoitelee laaja-alaisesti monenlaista ongelmaa, hyvin ei mitään. Mutta selvittäisin kyllä ensin syyn. Ja Baktopur direkt tepsii tosibakulääkkeenä, joskus ei sekään. Mutta välttäisin tehokkaan bakulääkkeen laittoa koko kippoon, jos en tietäisi varmempaa syytä. Se heikentää myös hyviä bakuja.

Jos lähiakvaarioliike löytyy. Voi vesinäytteen usein viedä ja vesianalyysin. Toisaalta, jos siellä oletaan liuskatesti, en siihen pahemmin luottaisi. Tippatestit pitää olla ja itsellä mieluusti.

Akvaarioon.fi:stä saa hyvin ja noperasti. Joskin ei ehkä enää ehdi viikonlopuksi sieltä.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”