Ammoniakki ja pH

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Ammoniakki ja pH

Viesti Kirjoittaja R_R »

Vedessä olevan ammoniakin muoto vaihtelee veden pH:n mukaan, pH:n ylittäessä 7,0 myrkyllisen muodon, NH3, osuus lisääntyy. Kun pH on alle 7,0 suurin osa on ionisoituneessa muodossa NH4+ joka ei ole kaloille myrkyllistä. Kun pH on 7,0 voi veden ammoniakkipitoisuus olla kymmenen kertaa suurempi kun pH:n ollessa 8,0 ilman että myrkyllisen muodon, NH3, määrä kasvaa. Missä muodossa valtaosa ammoniakista vedessä esiintyy riippuu myös veden lämpötilasta, kun lämpötila nousee NH3 osuus kasvaa. Lämpötilan ollessa 28 C astetta ja pH 8, on kaloilla kuolema lähellä. :cry:

Vapaa ammoniakki, NH3, on erittäin myrkyllistä kaloille. Pitoisuus voi olla kaloille kuolettava sen ylittäessä 0,03-0,15 mg litrassa. NH3 vaurioittaa ensisijaisesti kalojen kidusepiteeliä. Kroonisessa altistuksessa alhaisemmatkin pitoisuudet vaurioittavat kiduksia. Nämä kalat ovat myös alttiimpia muille taudeille, esimerkiksi kidustulehduksille. On huomattava että kalan ammoniakkiherkkyys myös kasvaa lämpötilan laskiessa, tämä on otettava huomioon ulkosuodattimissa joissa on biologinen puhdistus koska lämpötilan lasku voi samalla heikentää biosuodattimen toimintaa. 8O

Ulkosuodattimissa ammoniakki pyritään poistamaan biologisella suodatuksella. Biosuodatin perustuu suuripinta-alaiseeen nitrifikaatiobakteereiden peittämään suodatinmassaan jossa ammoniakki hapettuu nitriitiksi ja edelleen nitraatiksi. Lopputuotteen nitraatin määrää vedessä vähennetään laimentamalla, vedenvaihdoilla. :o

Nitriitit, NO2, ja nitraatit, NO3, ovat nekin kalalle haitallisia, raja-arvoina on pidetty 0,2 mg litrassa nitriitin ja 20 mg litrassa nitraatin osalta. Herkkyys vaihtelee lajikohtaisesti. :twisted:

Happamessa vedessä pH<6 on vain ammoniumyhdisteitä eikä lainkaan ammoniakkia. Emäksisessä vedessä pH>8 ammoniumista muodostuu kaloille hyvin myrkyllistä ammoniakkia. pH:ta alentamalla muodostuu suhteellisen vaaratonta ammoniumia, mikä on tärkeä kasviravinne.
Ammoniakki/ammonium on siis haitallista vain emäksisissä akvaarioissa. Toisaalta kovin happamissa oloissa nitrifikaatio eli ammoniumin hajoaminen nitriitiksi hidastuu tai estyy, bakteeritoiminnan kärsiessä. Parasta varsinkin runsaskalaisessa ja vähäkasvisessa akvaariossa on pitää pH mahdollisimman lähellä arvoa 6,5-7,0 eli hieman happamella puolella. [;)]

Kun raanavesi on pH 8 - 8,2, on tärkeää käyttää jotain pH arvoa alentavaa menetelmää. Akvaariovesimäärään vähemmän kaloja, jolloin vedenvaihtoväli voidaan pitää pitempänä ja pH arvo pysyy matalampana. :?

Tämän viestin tarkoitus on korostaa pH arvon tärkeyttä NO2 ja NO3 rinnalla. Ottakaa kantaa ja kertokaa miten saatte pH pysymään halutuissa arvoissa ilman happoja tai kemikaaleja. :?


Lähde/lähteet? -ylläpito
Mika Sandell
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2027
Liittynyt: 16:20, 06.04.2009
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Re: Ammoniakki ja pH

Viesti Kirjoittaja Mika Sandell »

R_R kirjoitti:Missä muodossa valtaosa ammoniakista vedessä esiintyy riippuu myös veden lämpötilasta, kun lämpötila nousee NH3 osuus kasvaa.

Emäksisessä vedessä pH>8 ammoniumista muodostuu kaloille hyvin myrkyllistä ammoniakkia.
Lämpötilan vaikutus on ainakin minulle uusi tieto, onko sillä oikeasti vaikutusta, vai pelkästään teoreettinen/marginaalinen vaikutus?

Typpiyhdisteistä muodostuu ammoniumia ja ammoniakkia, ja vaikka pH myöhemmin muuttuisi, ei ammonium muutu ammoniakiksi, tai päinvastoin.
http://www.aquahoito.info/suomi/akvaari ... p#ammonium
Sama asia löytyy myös mm. Markku Varjon kirjasta "Elävä akvaario", sivuilta 35 ja 42.

pH-arvo on tärkeä, koska eri lajit ovat tottuneet elämään erilaisissa vesioloissa. Ammoniakin pelossa en ryhtyisi kalojen oloja muuttamaan, vaan annan bakteerien muuttaa typpiyhdisteet vaarattomammaksi nitraatiksi. Muutos tapahtuu vaiheittain, ja jokaisessa vaiheessa tarvitaan bakteerien lisäksi happea. Riittävän bakteeriston lisäksi siis happipitoisuus on tärkeää, ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Eli kasveja happea tuottamaan, pintavesi reilusti liikkeelle ja suodattimen puhdistus ennen tukkeutumista, jolloin ei suodattimen sisään ehdi muodostua alueita, joissa ei happipitoinen vesi kierrä.

Omista akvaarioista sen verran, että niissä pH on 7,0 ja 7,2. En käytä säätämiseen aineita, vaan vettä vaihdan hitaasti, jolloin arvot eivät heilahtele, vaikka hanaveden arvot ovat erilaiset (pH enemmän kuin testin suurin arvo 7,6). pH:n heilahtelua hillitsee myös KH-arvo, meillä 2 ja 3. Ilmeisesti kalamäärät plus muut tekijät on suht' kohdallaan, koska säätyminen tapahtuu automaattisesti, ilman säätöaineita.
28.1.2012 asti MHS

CorydoradinaeFinland
sakosa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 690
Liittynyt: 11:42, 07.02.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ammoniakki ja pH

Viesti Kirjoittaja sakosa »

Periaatteessahan kypsässä akvaariossa ammoiumin/ammoniakin pitäisi sen verran nopeasti muuttua nitriitiksi ja siitä nitraatiksi, ettei veteen ehdi muodostua haitallisia määriä ammoniakkia, vaikka pH olisikin korkeampi.

Meillä toisessa altaassa ei muuteta mitenkään uutta vettä, ainoastaan laitetaan lannoitetta. Suklaarihmojen altaaseen lisätään lisäksi turveuutetta jokaisen vedenvaihdon jälkeen.
R_R
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1463
Liittynyt: 19:36, 27.05.2009

Re: Ammoniakki ja pH

Viesti Kirjoittaja R_R »

Mitä tapahtuu tilanteessa, jossa pH on >8 (akvaariossa ammoniakkia, NH3,) ja suodatin rikkoutuu yöllä tai iso kala kuolee tai ruokapurkki tippuu altaaseen...
Sama tilanne, mutta jos pH <7, ammoniumia, NH4+, vaara kaloille tietysti syntyy, koska happi loppuu hitaasti kaloilta ja bakteereilta.
Kirsey
Junior Member
Junior Member
Viestit: 197
Liittynyt: 21:27, 10.03.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Ammoniakki ja pH

Viesti Kirjoittaja Kirsey »

Tämä on supervanha viestiketju, mutta nostan pinnalle koska löysin asiaa havainnollistavia taulukoita ja pH:n lisäksi niissä on otettu huomioon myös akvaarion lämpötila:
http://akvaario-tietopankki.blogspot.co ... ki_29.html

(lähdekritiikki lukijalle, mutta minut nämä vakuuttivat)
65x33x35 "maljakko" keittiönpöydällä
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”