Leväongelmaan apua

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Leväongelmaan apua

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Ja olen käyttänyt hakua, kyllä.

Ensin altaasta. Altaan koko 200 l (82x50x50), vedenvaihdot n. 40% viikottain. Lannoitteena JBL:n 7 kuulat sekä Tropica Master Grow-nestemäinen ohjeen mukaan. Hiilarilevitin ja kiljupullot löytyy. Vesiarvot no2 0, no3 n. 5-15 (jolloin vaihdan vettä), pH ~7, kh 4, gh 4. Mitattu sekä Tetran 5in1 liuskalla että Tetran tippatesteillä.

Suodatuksen hoitaa prof2 2026 sekä aquaball 2212. Valaistuksena on overtank 4x24 w T5-putket, valaistusaika n. 10 tuntia/2 putkea ja ilta-aikaan n. 4 tuntia on kaikki putket päällä. Muuten nuo punaiset kasvit kärsivät ja lehdet alkavat muuttua vihreiksi.

Kasveina karttulehteä, konjakkikasvia, vesitähdikkiä, punaista rusolehteä, erilaisia vesimiekkoja, erilaisia sammalia, vallisneriaa, tiikerivallisneriaa, konnanputkea ja anubiaita.

Kalastona yksi partis sekä 4 nuorta aikuista pandamonnista sekä lukuisia eri ikäisiä poikasia, nuorimmat kuoriutuivat viikonloppuna.

Ongelmana on sellainen rihmamainen pitkiksi haituviksi kasvava vihreä levä. Olen repinyt sitä irti minkä ehdin tuolta altaasta. Ruokinnan lopettaminen ei tule kysymykseen, koska nuo pandamonnispoikaset tarvitsevat ruokaa. Nuo punaiset kasvit taitavat kärsiä kovastikin pimennyksestä ja ovat vasta alkaneet kasvaa. Allas on ollut pystyssä nyt parisen kuukautta. Miten pääsen tosta kaameasta levästä eroon? Se tukkii kaikki kasvit.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Äkkiseltään kaikki altaan olosuhteisiin liittyvät tiedot näyttäisivät oikein hyvältä, joten niissä tuskin varsinaisesti on vika. Noissa viherlevissä vain on se ärsyttävä piirre, että ne ovat vaatimuksiltaan sen verran paljon kasvien kaltaisia että viihtyvät samantapaisissa oloissa. :roll:

Voi olla, että levästä pääsee eroon muuttamalla jotain akvaarion olosuhteissa - lisäämällä hiilidioksidin määrää, laskemalla pH-arvoa, lisäämällä tai vähentämällä lannoitusta... Ja samalla poistamalla ajoittain levää niin paljon kuin käsin saa pois. Toinen vaihtoehto olisi kokeilla EasyCarboa, joka on myrkyllistä leville. Ainakin itse olen huomannut, että 180-litraiseni rihmalevän kasvutahti hidastuu aina, kun jaksan kyseistä ainetta altaaseen vähänkään säännöllisemmin kaataa.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
justiina8
Senior Member
Senior Member
Viestit: 656
Liittynyt: 19:33, 13.08.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Uurainen

Viesti Kirjoittaja justiina8 »

Mulla oli kans 85 litraisessa samalainen rihmalevä- invaasio. Kärsivällisesti pyhin kasvein pinnoista levää pois ja annoin altaan kypsyä. Päättelin altaan olevan vielä liian tuore. Nyt levä on hävinnyt altaasta ilman sen kummempia toimenpiteitä.
Akvaariokärpänen puraisi vuosien tauon jälkeen...
nepis76
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2122
Liittynyt: 20:22, 19.09.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Re: Leväongelmaan apua

Viesti Kirjoittaja nepis76 »

Rihmaleväinvaasio senkun jatkuu. [}:)]
Olen hankkinut easy carboa ja laittanut sitä altaaseen joka päivä, mutta rihmat senkun leviää, argh! Olen 2 krt päivässä nyhtänyt sitä irti kasveista, mutta ei tulosta, se kasvaa nopeemmin takaisin, kun ennätän sitä repiä. Sammalkepitkin ovat vain varjo entisestään, koska rihmalevä on valloittanut sammalet kokonaan ja sammal siellä välissä yrittää kovasti kitkutella. Punainen rusolehtenikään ei enää ole punainen, kun rihmalevä on valloittanut koko kasvin. Tosin jotkut kasvit selviävät hyvin tosta invaasiosta, koska kaikkiin se ei kiinnity lainkaan. Esim. etualalla olevat 2 vesimiekkaa ovat ihan putipuhtaita levästä, kuten myös tiikerivallisneriat.

Auttaisko pimennys? Miten hiilarilevitys ja easy carbo pimennyksen aikana? Komean punainen konjakkikasvini taitaa kyllä ottaa nokkiinsa, mutta eiköhän tuota saa sitten uutta tilalle, jos kuukahtaa. Ruokintaa en voi vähentää, koska altaassa on pandamonnisvauvoja eri ikäisiä, jotka kaipaavat ruokaa.
Tupu ja 128 litraa sekametelisoppaa seuraarion muodossa
http://www.karvakasat.net
Marika_
Junior Member
Junior Member
Viestit: 118
Liittynyt: 11:41, 02.04.2006
Paikkakunta: Hyrynsalmi

Re: Leväongelmaan apua

Viesti Kirjoittaja Marika_ »

Minullakin oli rihmalevä ongelma 40l altaassani jokin aika sitten. Hoksasin, että levää alkoi ilmestyä silloin, kun kiljupullossa oleva tavara alkoi olla jo melko vanhaa ja loppuun kulunutta. Käytin myös vedenparannusainetta, joka vaan pahensi asiaa. Levä hävisi itsestään, sen jälkeen kun vaihdoin kiljupullon täytteet uusiin. 8O En lannoita allasta, mutta hiilarilevitys on käytössä ja valaistuksena on 1x18W (konjakkikasvi kasvaa todella hyvin).

Muuten en oikein osaa auttaa, kerroinpahan oman kokemukseni pirullisestä rihmalevästä ja miten se minulta katosi.. Voihan tietenkin olla, että lannoitus, valaistus ja hiilarilevitys eivät ole sopusoinnussa eli jotain tulee liikaa tai liian vähän. Vesikemiakun ei ole mitään yksinkertaista :|
120l taistelussa, 40l kasvialtaana

http://kuvablogi.com/blog/2013/0/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”