hydra polttiaiseläimet

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Majqua
Senior Member
Senior Member
Viestit: 937
Liittynyt: 00:01, 06.08.2003
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Majqua »

Kiitos Antti! Enää ei liehu hydrojen tukka :twisted:

Jatkokysymys: kuinka pian käsittelyn jälkeen vaihdoitte vettä?

Laitoin ilmapumpun altaaseen jotta flubenol-vesi leviäisi joka paikkaan allasta, ja vesi sameni lääkkeestä joksikin aikaa, muutaman tunnin päästä jo kirkastui. Samalla kun flubenol levisi virtauksen mukana ympäri allasta levisivät myös poikaset ympäriinsä vakionurkastaan, ainakin toivon näin - ruumiitakaan en ole nähnyt, onneksi.

Näin miten hydra poltti taistelukalanpoikasta: kala meni ohitse ja kun hydra koski, sinkaisi se vauhdilla eteenpäin ja jatkoi sitten matkaansa. Hydra taas veti tukkansa kasaan.
kirjoplaty
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1687
Liittynyt: 15:57, 13.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kirjoplaty »

Mulla on joskus ollut tuota pienemmässä akvaariossa. Lähti kyllä jossain vaiheessa itsestään pois. Tähän uuteen akvaarioon ei ole iskenyt ja toivottavasti ei iskekään.
teemu7117
Senior Member
Senior Member
Viestit: 958
Liittynyt: 09:34, 15.07.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo, Laaksolahti

Viesti Kirjoittaja teemu7117 »

Eli mitenkäs tuo flubenolin käyttö tuolla hydran tappo annoksella, jota olette käyttäneet vaikuttaa kotiloihin? Tappaako kotilot. Sen verran paljon kotiloita tuolla pöntössä mihin olisi tarkoitus laittaa flubenolia on että pakko olisi siivilöidä pohjastakin kaikki kierteiset ennen käyttöä, etteivät kuole sinne ja pilaa pohjaa entisestään.
440: 11+C.sterbai, 7xL-201, Squaliforma sp., L-128, L-260, LDA01
350: L-200 HF, 2x L-134, 2x L46, 9x C.sterbai / /16x L-46, 8x C.sterbai
176: 6x L-134,6x L-46
JM&Tanja
Junior Member
Junior Member
Viestit: 146
Liittynyt: 14:24, 08.03.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja JM&Tanja »

Minkä kokoisia noi hydrat on?

Olen ruokkinut timanttikirjoahvenen poikuetta runsaasti artemialla ja nyt näin tämän hydra keskustelun ja pelästyin.

Eli nyt pitäisi tiirailla onko niitä ilmestynyt vai ei, mutta kun en oikein tiedä mitä etsiä. [:I]

t: Tanja
670 l kalaton ja kasviton allas myynnissä!
Inia
Akvaariosisustaja 2005
Akvaariosisustaja 2005
Viestit: 1133
Liittynyt: 11:54, 07.02.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Inia »

Hydrat on sellaista 3 mm luokkaa. Laseissa ja kasveissa oleilevat. Näyttävät merivesiakvaarion otuksilta. Ei kaiken artemian mukana niitä tule, minulla ei ole koskaan tullut noita artemian munien mukana.

Flubenoliin kuolevat sitten myös kierteissarvikotilot, ja lääkeaine jää pohjaan niin ettei kierteiset pärjää siellä myöhemminkään.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Ulkonäöltään niitä voisi verrata vaikka pienikokoisiin, pltkälonkeroisiin merivuokkoihin. Kooltaan siis jokusen millin suuruisia. Hyvin paljainkin silmin näkyviä.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Helmizebra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja Helmizebra »

Kokeillaas vanhaan ketjuun mitä 16 vuotta on tuonut lisää hydrien tuhoamiseen. Eli tilanne:

Poikasallas ~50 litraa vettä ja hydria havaitsin tänään, oli jo lähestulkoon pitkin maisemaa yksittäisiä. Tästä olisi tarkoitus heittää poikaset eteenpäin seuraavaan altaaseen eli hydrat lähinnä automaattisesti voitaneen jo laskea sinnekin asujaimiksi jollen saa taitettua tuon 50 litraisen tilannetta. Molemmissa altaissa on kierteisiä ja haluaisin pitääkin tilanteen tällaisenaan. Flubenol tuntuu vaikuttavan myös kotiloihin epätoivotulla tavalla pikagooglauksella. Yliruokintaan en tahtoisi puuttua koska poikasallas kyseessä eli hydrat räjähtänevät käsiin lähiaikoina ilman interventiota.
Vaihtoehdot mitä itse olen kartoittanut:

1. Flubenol, evakuoida kierteiset ja ilmeisesti myös hiekka jää sen jäljiltä asuinkelvottomaksi..? Mahdollisesti molemmat altaat jos infektio on tapahtunutkin jo huomaamattani. Tai siis se evakuointihan varmaan vie hydratkin kierteisten mukana eteenpäin... [}:)]

2. Seepraomenakotilot (Asolene spixi) julistetaan syövän hydria muutamassa lähteessä. Pitäneekö paikkansa ja riittäneekö lääkkeeksi tähän "tautitilanteeseen" jos on paljon muutakin ruokaa tarjolla (kuolleet artemiat, mikromadot, kasvit)?

3. Antaa poikasten kasvaa isommiksi ja siirtää hunajarihmat paikalle suorittamaan hävitystyömaata (Pennut on suupalakokoa tällä hetkellä eli odottaa että hydrapopulaatio räjähtää käpäliin ennen kuin saan rihmat sisään. Voinko myöskään olla varma että ongelma täysin poistuu kun siirrän rihmat takaisin omaan kotiinsa seuralaan?)

4. Jotain muuta?

Toivottavasti tuli tarpeeksi infoa ja lisää saa kysyä. Haluaisin taklata tämän ongelman asap ennenkuin meillä hulmuaa hydrien tukka niin ettei lasista läpi nää [}:)]
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1058
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ootko päässy polttiaisista eroon?

Yhessä kirjassa lukee, että ne söisivät vain elävää ruokaa. Olet antanut poikasille varmaan artemiaa, jolla hydrat on eläneet. Jos pystyt elättämään poikaset kuivalla ruoalla, niin ongelma häviäis itekseen. Paitsi jos poikaset on niin pieniä, että jäävät itse saaliiksi.
Helmizebra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja Helmizebra »

Nonih.... Päivitystä tilanteeseen. 3/4 altaista on hydria tällä hetkellä, seuralassa ei ole kun siihen suuntaan ei ole trafiikkia ja varmaan hunajarihmat ne sieltä poiskin hoitaisivat jos tulee.

20l nanoon laitoin Axiluria veteen sekoitettuna miedohkon annostuksen mitä googletuksella tuli vastaan. Siellä on muutama kierteinen jotka saavat mennä sivullisina uhreina jos jotain mutta eilisestä tähän päivään (24h noin) hydrat on hävinnyt näkyvistä mutta en tiedä tulevatko takaisin millä voimalla. Ajattelin kokeilla yhdellä annostuksella jos etanat jäisivätkin henkiin ja ainakin enimmät hydrat lähtisivät, koska mitä olen ymmärtänyt että artemioiden mukana saat lähes varmasti aina myös hydria = jatkuva ongelma. Pitää pieni/mieto Axilur-kuuri siis reset-nappina silloin tällöin jos hydria ilmaantuu suurissa määrin. Seuraavaksi menossa Axilurit sitten muuallekin jos ensimmäisen kokemukset ovat hyvät.

Mikromadot ja artemiat menee kaikkiin kolmeen altaaseen kun siellä on helmiseepranpentuja ja nykyään myös vyövaanijanpentuja isoimmassa. Vielä (koputan puuta lujaa) ei ole ollut mainittavampia leväongelmia tai muuta yliruokinnan seurausta kuin hydrat että jos näillä pärjättäisiin niin hyvä olisi :mrgreen:

En ole vielä nähnyt kaloja hydrien "hampaissa" mutta lähinnä olenkin huolissani siitä polttavasta matosta joka peittää koko akvaarion ilman toimia.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1058
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Miten hydra voisi tulla artemian mukana? Artemian munat tulevat suolajärvistä. Siinä välissä ne on pakastettu. Kyllä siinä pitää olla toinen lähde. Oletko ehkä haavinut itse elävää ruokaa jostain lammikosta/järvestä? Tai kasvien mukana voivat myös tulla.
Helmizebra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja Helmizebra »

First of all, hydra can be introduced by aquatic plants, decoration or (seldom) with fish or invertebrates, especially sitting on snail shells, but also by themselves with the house dust. If the aquarium is not hermetically sealed (and for real... which aquarium is?), it may well be that hydra come up even without an existing fish or shrimp population, even though the aquarist might have exclusively used in-vitro plants and brand-new hardscape.

Tämä siis aquasabi.com enkä vielä osaa olla lähdekriittinen näihin mutta ymmärtäisin että lähinnä mistä vaan näitä saatat saada riesoiksi. Kasveja on tullut monelta harrastajalta, luonnonvesiin ei olla vielä koskettu tämän harrastuksen tiimoilta. Jostain luin myös että "perus" artemianmunien mukanakin leviäisi, kalliimmat/puhtaammat artemianmunat sitten varmempia. Mutta kuten totesin, täysin mutuilua/googlailua meikäläisen tietotaidolla. :D

48h ja hydrat edelleen poissa. Roskakotilot, kierteiset ja poikaset elossa nanossa.
Helmizebra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja Helmizebra »

Päivitetääs nyt tänne tietopankkiin jos joku ottaa hydrien kanssa matsia tulevaisuudessakin... :twisted:

Tuote oli siis koirien matolääke Axilur vet (fenbendazol), 250mg tai 500mg tabletteja ainakin tällä hetkellä saatavilla. Helv huonosti liukenevat veteen mutta ei tunnu menoa haittaavan. Morttelissa jauheeksi ja sekoitin pieneen määrään vettä jonka lisäsin akvaarioihin.

Itse käytin 250mg tablettia (sopivasti koirien matokuurista jäänyt kaappiin) jonka jaoin kymmeneen osaan puukolla. Ei niin millintarkkaa mittailua siis mutta annostuksena käytin 1/10 tablettia per 20 litraa jonkun ohjeen mukaan.

Eli annostuksena noin 12,5mg fenbendazolia per 10 litraa vettä.

Kymmenesosa tablettia (25mg) 20l nanoon, puolikas tabletti (125mg) 100 litraan. Hydrat menivät ensin kyykkyyn noin vuorokaudessa ja kahdessa vuorokaudessa hävinneet täysin. Muu silminnähtävä eliöstö voi hyvin (juuri kuoriutuneet kalanpoikaset, aikuiset kalat, kierteiset, roskakotilot, seepraomenakotilot). Kalastona helmiseeprakaloja, vyövaanijoita ja partamonni.

Ilmastus ja vedenkierto kannattaa laittaa niin voimakkaalle kuin on mahdollisuus kuurin alussa. Isommat kalat alkoivat haukkoa happea tunnin sisään annostuksesta ehkä kuurin seurauksena tai muusta syystä (oli pari muuttujaa) mutta lisäsin ilmastimia muista altaista ja tilanne rauhoittui puolessa tunnissa.

Noin viikko on nyt siis mennyt ja maassa rauha, ei hulmu tukat moshpiteissä enää :twisted: Mitään menetyksiä en ole todistanut.

Kysymyksenä tähän nyt enää jää fenbendazolin haittavaikutukset eliöstöön pitkällä tähtäimellä: Onko sen aktiivihiilisuodattamisella pois jotakin funktiota vai meneekö se pysyvänä matokuurina/hydrakarkotteena ja laimenee sitten vaan aikaa päälle jos sitä ei suodata pois?

En ole apteekkari enkä biologi joten asiavirheitä saa ja pitää korjata jos niitä tuli. Kitoos :mrgreen:
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1925
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Hienoa jos pääsit hattivateista eroon. Voi olla, että niille riittää puolikas annostus verrattuna esim. suositukseen (harrastajien) sukarapujen scutariella loishäädössä, joka on 1 x 250mg tabu/100l. Hyvä tietää, jos joskus törmää. Vielä en ole koskaan joutunut tekemisiin... ja toivottavasti en joudukaan.

Ihmettelin tuota tietoa, että hydroja voi tulla vähän sieltä ja täältä. Itse olen pitänyt Aquasabin tietoja aika luotettavina. Ehkä se on noin. Luulisi vain, että hydrat olisi sitten yleisempikin ongelma.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Helmizebra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja Helmizebra »

"Vinkki: poikaskasvatuksessa voi artemian toukat pakastaa ennen ruokintaa, jotta akvaarioon ei ilmesty kalanpoikasten kasvua haittaavia Hydra-polttiaiseläimiä."

Akvaarioon.fi Hobby Artemix artemianmunien tuoteselosteessa.

Jotenkin vaan yhdistän tän 1+1, artemiat = hydrat mahdollisesti. Överit mikromatoa ja elävää artemiaa menee poikasaltaisiin päivittäin. Alkuun meinasi itselläkin mennä herneet rööriin kun oli hulmutukat pitkin maisemaa mutta jos tästä vajaalla Axilur-napilla selvittiin koko taloudessa ilman mitään menetyksiä niin en lähinnä vaivaudu kutsumaan ongelmaksikaan :mrgreen:
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1058
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: hydra polttiaiseläimet

Viesti Kirjoittaja kr70 »

En jaksa uskoa tuota, että hydra voisi tulla artemian toukkien mukana. Artemian munat tulevat suolajärvistä, joissa suolapitoisuus on mertakin korkeampi. Hydra on makeanveden elukka. Sitten artemian toukat kasvatetaan nekin suolavedessä, jossa taaskaan hydran ei pitäisi elää. Veikkaan, että jossain on tullut virhe - on mennyt artemia ja joku cyclops sekaisin, ja sitten virhettä on kopioitu nettisivulta toiselle, kuten netissä usein käyt. Samoin on vaikea uskoa, että hydra voisi elää mikromatoviljelmässä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”