Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Moi taas!
KH testi saapui ja tulos oli 4. Kuulostaako hyvältä? pH edelleen siellä 7,5-8, jota pitäisi pudottaa. Huomenna pääsenkin keräämään lepänkäpyjä, jos löytyy tämän lumimyräkän jälkeen.😬

Positiiviinen uutinenkin on! Olin pari päivää pois kotoa ja sillä välin oli uudet isot terveet lehdet kasvanut kasveihin! :mrgreen: Erityisesti vesitähdikissä on selkeä ero uusien ja vanhojen lehtien välilllä, jotka olivat hieman nuukahtaneita jo heti alkuun. Vihdoin siis akvaariossa tapahtuu kuihtumisen sijaan kasvamistakin. Nyt pitää vain löytää hyvä palanssi, niin ettei levät reuhahda vauhtiin.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1080
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja kr70 »

No onnea sitten uusista lehdistä! Kiva kuulla!

4 KH on siinä mielessä hyvä, että se estää pH:n romahduksen, mutta sinun tapauksessa se on vähän turhan korkea, koska pH ei laske ihan helposti. Voi olla, etteivät lepänkävyt vaikuta tarpeeksi, mutta kannattaa kokeilla. Turvesuodatuksella saa voimakkaamman vaikutuksen.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1946
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

No mutta hienoa, minäkin onnittelen uusista lehdistä.

Tuosta hiilarista. Tytöllä on kotokutoinen hiilaripullo tuottamassa hiilidioksidia altaaseen, jossa valoa on keskinkertaisesti, eli 0.37w/l. Eli allas 40l ja putki Aquastar T8, 15w. Kokeilun halusta laitoin alun alkaen. Kasvit kasvoi kyllä mutta olisivat voineet olla myös timmimpiä. Altaassa asukkeina ainoastaan siniharjarapu ja taisto ja pakolliset kierteiset [;)] . Suurin ongelma oli, että pH tuppasi olemaan altaassa 7.4. Ei nyt mikään tappotuomio mutta ei nyt ihan paraskaan. Kiljut menemään. pH on nyt 7.1. Kasvit kasvaa fressimpänä.

On totta, mitä Teemu tuolla aiemmin kirjoittaa. Kuitenkin esim. tässä tapauksessa minusta hiilarin kokeilusta olisi enemmän hyötyä kuin haittaa. Ja niitä haittojakaan ei saa, kunhan pitää vedenkierron/hapetuksen kunnossa. Ei mitään poreallasta kuitenkaan, koska silloin hiilarit menee harakoille, Ja, lannoitus kunnossa, silloin ei laiteta pienempiä ravinnemääriä "varmuuden vuoksi". Ja kaikki tämä olettaen, että akvassa nyt ylipäätään on kasveja. Kasvittomaan altaaseen tämän voi jättää kokeilematta :twisted: .

En nyt muista, olenko jo kirjoittanut tähän ketjuun tämän, mutta jos olen, niin toistoa tulee sitten. Valo on se, mikä määrittää ravinteiden tarpeen, mukaan lukien hiilari. Valo on myös se, mikä potkii kasveja kasvamaan. Jos valoa on enemmän kuin ravinteita/hiilaria, valo vaatii kasvua, kasvi ei siihen kykene, kasvi räytyy huonoon kuntoon ja onkin nopeasti levän peitossa, koska taas levät pärjäävät nano-osalla ravinteita verrattuna kasviin. MUTTA, kun kasvi kasvaa hyvin JA vedessä on silti tuolloin enemmän ravinteita (oltavakin, että on hyvässä kasvussa), levä ei pysty ottamaan niskalenkkiä kasvista. Tästä syystä tuon liikaravinteiden varoittelun voi heittää jo olkansa yli ja lannoittaa ne kasvinsa terveiksi ja levättömiksi.

Aquascape-sivustoilla yleensä vastaus (ainakin yhtenä osana) leväongelmien ratkaisuun on lisätä lannoitusta, mikä olisi vielä joitakin vuosia sitten kuulostanut ihan mielenvikaiselta neuvolta. Ei kuitenkaan tarkoita, että ihan hulluihin mennään, mutta niin, että kasveilta ei puutu mitään.

Voi kun Sisso joskus kirjoitti tämän hyvin, niin että putkiaivollekin meni jakeluun (tarkoitan itseäni). Idea kuitenkin oli se, että jos aletaan leviä "tappamaan" ravinteiden rajoittamisella, niin kumpi kuolee ensiksi, se nano-osalla elävä levä vai ravinteita kiljuva kasvi, jonka levä vetää hetkessä parempiin suihinsa?

Tosihan on myös edellinen toisin päin. Jos valoa ei ole, niin kasvit eivät siitä kohennu vaikka sinne kaataisi pullotolkulla ravinteita ja hiilaria pusketaan monesta lähteestä, kasvi kykenee ottamaan vain sen, minkä valo sallii. Loppu ajelehtii.

Oikeat määrät juuri omaan akvaan löytyy vain hakemalla ja testaamalla vettä. Kasveilla tulee olla ko_ko se jakso vedenvaihtojen välillä saatavilla kaikkea, ei niin, että alussa kylvetään kaikessa ja loppusuoralla ennen vedenvaihtoa on rauta ja kaliumit ym ym ym loppu.

Eli, (kauhea sepustus taasen, en näköjään osaa ilmaista itseäni lyhyesti sitten millään :| ), ottaisin sen hiilarin kokeiluun. Kasvitkin saattavat siitä pitää, ehkäpä ostaisin parit puskat jopa lisää ja lannoitus kuntoon, valoaika maltillinen kuitenkin. Jos näyttää, että jokin palanen muuttuu huonommaksi, heti peruutusvaihde silmään ja jättää pois se, mitä viimeksi kokeili. Ei montaa muuttujaa kerralla. 1/vko - 2vkoa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Hei taas tosi pitkästä aikaa!

Pakko päivittää parit kasvi kuulumiset. Kauhee haipakka ollu niin jääny niitten pohtiminen vähemmälle, mutta siellä ne vaan kasvaa.🤩 Vesitähdikki on kasvanut huimasti ja muutama oksa hipoo jo pintaa. Pitäisi uskaltaa katkaista niitä ja istuttaa lisää. Kalat ovatkin jo muutaman oksan osalta siinä katkomisessa auttaneetkin.🙄 Vaikka omasta mielestäni hieman turhan aikaisessa vaiheessa. Uusiin pätkiin on kyllä ilmestynyt jo juuria ja uusia lehtiä, mutta eivät pysy pohjassa sitten mitenkään.

Rasvalehdetkin ovat kasvaneet pituutta, mutta eivät niin kohisemalla. Muutamassa rasvalehdessä alalehdet ovat alkaneet rusehtaa, pitäisi varmaan nyppiä pois. :( Vesitähdikin vanhat lehdet ovat hirmu rumia, pieniä, kurttuisia ja rusehtavia. En vain ole kehdannut velä poiskaan nyppiä, muuten jäisi pelkkää rankaa näkyviin. Ne näkyy nuissa alla olevissa kuvissa, tuli taas ihan valtavat kuvat ja vielä väärinpäin. Osaisimpa laittaa vähän parempia.🥴

Vanhoista miekoistani vielä sen verran, että ei sitten minkäänlaista muutosta. Ajattelin, että olisivat edes vähän lähteneet kasvamaan, kerran muutkin siihen innostuivat, mutta ei sitten.

Lepänkäpysiä olen laittanut sukkahousihin lähelle suodattimen imuletkua. Niitä on kolmisenkymmentä. Juuri äsken mitattuna näyttäisi, että pH on nyt 7,5 ei ole siis paljon laskenut. Täytyy varmaan hommata jokin kemikaali avuksi. Kalat voivat kuitenkin hyvin, eivät ole siitä hetkahtaneet.

Kokonaisuutena ajatellen tilanne on akvaariossa hyvä ja kasvit elossa. Jee!
20210330_145245.jpg
20210330_145220.jpg
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1946
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

No kiva kuulla :D .

Ovatko nuo intianvesitähdikin ja rasvalehden alimmat lehdet niiltä "karummilta" ajoilta?
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

toukopouko kirjoitti: 20:18, 30.03.2021Ovatko nuo intianvesitähdikin ja rasvalehden alimmat lehdet niiltä "karummilta" ajoilta?
Nehän hommaattiin akvaarioon uusina vasta sitten, kun akvaario alkoi voida paremmin. Tähdikin lehdet olivat hieman heikot tullessaankin ja kaikki uudet lehdet, jotka meidän akvassa on kasvanu on paljon parempia. Rasvalehtien alalehdissä on ruvennut tulemaan ruskettumaa vasta nyt. Kumpikaan kasveista ei ole siis kokenut nuita karuimpia aikoja.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1946
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Ok. Tuohan on vesitähdikille ominaista, että alimmat lehdet usein ränstyy tai reijittyy.

Vaikkakin sanotaan, että köynnöstävät ei tarvitse pohjalannoitetta, ei se tee niille myöskään huonoa. Jos kasvilla on hiekassa juuret, on ne millaiset hyvänsä, niin ne ottavat ravinteita. Esimerkiksi jos köynnöstävä tekee hurjasti ns. ilmajuuria (näitä lehtityvistä hulmuavia valkoisia huituloita), sitä saattaa hillitä pohjalannoite. Ilmajuurien tehtävä on imeä vedestä itselleen tärkeitä ravinteita. Kun ravinnetta tulee jo alakautta, se hillitsee ilmajuurten intoa levittäytyä, kokonaan poishan niitä ei saa, eikä tarkoituskaan. Joskus äityvät vain jo todella häiritseviksi puskiksi. Tai no, toisia se ei häiritse ollankaan.

Sitten, omaa ajatelmaa. Olen huomannut, jos veden ravinne/hiilaripitoisuuden pitää koko ajan yltäkylläisenä, ilmajuurten kasvu on vähäistä. Jos puutoksia, niukkuutta, juuret alkavat hamuta ravinteita laajemmalta. Ihan loogista, eikö?

Joten, komsii komsaa, ravinteita, ravinteita. Vähän kerrallaan lisäillen, että huomaa jos raja tulee vastaan. Silmä näkee, milloin on hyvä.D

Intianvesitähdikin alimmat lehdet haluavat myös valoa. Toisaalta, koska tuo on tämän kasvin aika luontainen tyyli kasvaa, liekö sille tarvitsee tehdä mitään, kunhan et istuta liian liki ja nippuun.

Rasvalehti taas todennäköisesti alkaa karistella alimpia vanhoja lehtiään siksi, että kasvaa liian hitaasti, joten sama vinkki, lisäksi pohjatabu. Joka tapauksessa rasvalehden kasvuvauhti ei ole yhtä nopeaa kuin intianvesitähdikin.

Rohkeasti poikki ja uutta pohjaan. Onko sinulle jäänyt potteja ostetuista kasveista? Täytä pienemmällä soralla tai hiekalla, jonne istutat pistokkaita, saa tyrkätä ihan purkin pohjaan saakka, vaikka vähän ylikin jos mittaa oksassa riittää, saattaisivat pysyä paremmin. Tai suojaa jollakin, koristeilla, kivillä, tms. Itselläni on okapoukon pehvalta juuri suojattuna yksi pikkuruisen pieni miekan alku erilaisilla korteilla lompsasta. Makuunin keltainen kortti antaa huoneeseen päin. Onkin hupaisaa, kun joka ikinen kävijä kysyy, miksi se on siellä? No saavat hakea iltaleffansa.

Saako miekat rautaa ja muuta pohjaravinnetta? Miekoilla on kyllä taipumusta möllöttelyyn. Helposti menee jopa vuosi, että ymmärtävät jotta tässä sitä nyt on oltava. Sitten kun alkavat kasvaa, se onkin entiseen nähden melko reipasta [;)] . Juuri tässä odottelen tämän minimiekkani (jonka ei kuulu olla minimiekka) eloon heräämistä, tai ymmärtämistä jotta on yleensäkin elossa. Kunnon potku alkuun pohjaravinteilla, niitä en säästele, jotta kasvattaa kunnon juuriston.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 19
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit ei kasva ja levää hiekan päällä, apua!

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Juu kyllä nyt pitää rohkaistua niitten lannoitteiden kanssa. Hirveäsi en ole niitä tuhlaillut vähillä valoilla, mutta nyt aion kyllä lisäillä pohjalannoitteita. Potteja ei ole, tuo sinun konstisi kuulostaa aika hauskalle. :mrgreen: Täytyy jotain painoja varmaan kehitellä, että edes hetken pysyisivät. Juuretkin jo kasvavat, mutta maassa vissiin on se verran mylläystä, ettei siellä jaksa pysyä. Jospa ne miekatkim sieltä virkoaa. [;)]
Kiitos istutus vinkeistä!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”