Akvaarioitten pikkueliöitä kuvauksineen [kuvia]

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Lukittu
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Akvaarioitten pikkueliöitä kuvauksineen [kuvia]

Viesti Kirjoittaja rain- »

Kysymykset ja kommentit tähän tiedotteeseen liittyen tänne: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?p=6566139" onclick="window.open(this.href);return false;

Akvaarioista löytyy aina välillä kaikenmoisia pikkuisia ötököitä, suurin osa niistä on täysin harmittomia ja lähinnä verrattavissa vaikkapa kastematoihin hoitamassa talonmiehen hommia möyhentämällä multaa. Mutta tuntematon saattaa pelottaa, joten tässä vähän kuvia ja kuvauksia akvaarioista tavallisimmin löytyvistä pikkuötököistä.

Kaikkiin pätee periaatteessa sama asia, jos niitä on akvaariossa paljon, kannattaa tarkistaa, että onko pohja tai suodatin lähes tukkeutunut, ruokitaanko liikaa, putsataanko akvaariota liian vähän. Kaikista pikkuötököistä ei pääse koskaan eroon, niitä tulee pakostikin. Jos kaloja ei humpsauta akvaarioon kuljetusveden kanssa ja kasvit vähintään huuhtelee ennen akvaarioon laittoa (tai jopa käsittelee alunalla), voi niitten akvaarioon ilmestymistä vähän estää.

Periaatteessa pikkuötökät akvaariossa ovat tosiaan ihan harmittomia ja niistä ei ole pakko edes hankkiutua eroon.

Hankajalkaiset, Cyclops, Copepoda

Kuva
Kuva

Heimo: Copepoda
Koko: 1-2 mm

Hankajalkaiset ovat pieniä, hassunnäköisiä yksisilmäisiä kyyneleen mallisia äyriäisiä. Ne oleilevat yleensä akvaarion pinnoilla ja liikuskelevat esimerkiksi lasia pitkin pienin hyppäyksin eteenpäin. Ovat harmittomia ja söpöjä, maistuvat myös kaloille. Värejä ja lajeja löytyy monia, mutta ikävä kyllä niitä ei pääse ihailemaan kunnolla ellei katsele mikroskoopilla tai ota kuvia kameralla, jossa on makrolinssi. Hankajalkaisten toukat ovat aikuisia vielä reippaasti pienempiä ja paljain silmin niitä on hankala nähdä, ne näyttävät liikkuvan aika usein ympyrää kun niitä tuossa etulasilla olen katsellut, tässä kuvasssa alaosassa on yksi nuori raakkuäyriäinen ja kolme hankajalkaisen toukkaa, ylöosassa aikuinen hankajalkainen ja lampipolyyppi.

Vesikirput, Daphnia

Kuva

Koko: 1 - 5 mm

Vesikirppuja käytetään ja kasvatetaan yleensä kalanruoaksi. Akvaarioon näitä äyriäisiä kulkeutuu lähinnä jos niitä on itse sinne laittanut joko lammikoista pyydystettynä elävänä ruokana (tai muun luonnonvesistä tuodun mukana). Vesikirput tunnistaa helposti nykivästä uintitavasta, kuin olisivat pilkkijän syöttejä. Ne ovat harmittomia ja hyvin kiinnostavia otuksia ja lisääntyvät melko helposti akvaario-oloissa, ruoaksi käyttävät veden mukana kuljeksivia herkkuja (erikseen ruokittuna niille voi tarjota esimerkiksi spirulinajauhoa, nestemäisiä kalanruokia yms.).

Raakkuäyriäiset, Ostracoda

Kuva
Kuva

Koko: 1 - 2 mm

Raakkuäyriäiset ovat pieniä siemenen mallisia äyriäisiä. Ne ovat yleensä hitusen isompia kuin hankajalkaiset, mutta liikkuvat samoilla paikoilla syöden kaikkea herkkua lasien, kasvien ym. pinnoilta. Ne kulkevat myös pohjamateriaalin seassa ja joskus uivat avonaisessa vedessä näyttäen humalaisilta mehiläisiltä.

Tässä hyvin nuori tulisukarapu katselemassa raakkuäyriäistä. Raakkuäyriäiset ovat söpöjä ja harmittomia, mukava lisä akvaarioonm kelpaavat myös kaloille herkkupalaksi.

Huppukotilo - Acroloxus lacustris

Kuva
Kuva

Koko: 2 - 5 mm

Koska huppukotilot ovat pieniä ja liikkuvat hitaasti, ne on vaikea tunnistaa kotiloiksi. Yleisimmin niitä taidetaan luulla mätimuniksi (leväkotiloitten ja muitten Neritidae-heimoon kuuluvien kotiloitten munat näyttävät melko samalta, mutta ovat selvästi valkoisempia ja muistuttavat enemmän suolaraetta) tai sitten kotilon poikasiksi. Huppukotilot ovat pieniä ja eivät siksi pysty vahingoittamaan kasveja mitenkään mainittavasti. Mutta koska ovat pieniä, niitten munia tai nuoria kotiloita on lähinnä mahdoton löytää. Ovat kuitenkin harmittomia, vaikkakin esteettisesti häiritseviä jos niitä ilmestyy valtava määrä (esimerkiksi liikaruokinnan vuoksi).

Hyppyhäntäiset, Collembola

Kuva
Kuva

Koko: 1 - 3 mm

Hyppyhäntäiset ovat hassuja pomppijoita. Niitä kasvatetaan esimerkiksi rihmakalojen ja muitten pinnalta syövien ruoaksi. Niitä löytyy useammin mullasta ja lehtikarikkeesta kuin altaan pinnalta, mutta aina välillä niitä ilmestyy akvaarion pinnalle. Jos säikähtävät, voivat hyppyhäntäiset hypätä ruumiinsa alapuolella olevan hankansa (furcula) avulla hypätä monta senttiä. Ovat harmittomia.

Lampipolyypit, Hydra

Kuva
Kuva

Koko: 0,3 - 1,5 cm

Lampipolyypit ovat kauniita, mutta vähän ärsyttäviä otuksia. Ne viettävät elämänsä kiinnittyneenä pinnoille (kasvit, lasi, suodatin, koristeet), ne voivat myös liikkua, mutta eivät yleensä koe siihen tarvetta. Lisääntyvät joko munimalla pienenpieniä munia tai silmikoimalla, jolloin lampipolyyppi kasvattaa kylkeensä uuden yksilön, joka tarpeeksi isoksi kasvettuaan irrottautuu emoyksilöstä.

Jos niitä häiritsee, ne kutistavat pyydystyslonkeronsa ja ruumiinsa pieniksi. Lampipolyyppit pyydystävät pieniä otuksia (hankajalkaisia, vesikirppuja yms.) pyydystyslonkeroillaan joisa on poltinsoluja, jotka pistävät ja lamauttavat. Saatuaan kiinni jonkin pienen otuksen, ne vetävät sen lonkeroillaan suuaukkoonsa.

Eivät ole vaarallisia aikuisille kaloille, ravuille tai kotiloille, mutta saattavat aiheuttaa epämiellyttävän tunteen jos niihin osuu. Vastasyntyneet poikaset ovat kuitenkin vaarassa.

Kuvissa oleva laji on vihreä lampipolyyppi, Hydra viridissima, jonka vihreä väri tulee sen kanssa symbioosissa elävästä viherlevästä.

Sammaleläimet, Bryozoa

Kuva

Koko: yksittäiset otukset ovat vain muutaman millin kokoisia, mutta runkokunta voi saavuttaa kymmenien senttien koon.

Sammaleläimet ovat kiinnostavia yhdyskunnissa eläviä otuksia. Ne näyttävät vähän koralleilta kovan runkokuntaa suojaavan kuoren vuoksi. Yksittäiset sammaleläimet elävät omassa putkessaan ja syövät kaikkea pikkuista jonka saavat ohjattua suuaukkoonsa viuhkamaisilla lonkeroillaan. Jos niitä häiritään, vetävät ne lonkeronsa putken sisään. Ovat harmittomia ja erittäin mielenkiintoisia.

Harvasukamadot, Stylaria

Kuva

Koko: 0,2 - 1 cm

Harvasukamatoihin kuuluvat Stylaria-suvun madot ovat pieniä, ohuita ja vaaleita. Lasia pitkin kulkiessaan liikkuvat vähän kuin mittarimadot venyttäytyen eturuumiillaan aluksi eteenpäin venyen, takaruumiin seuratessa sitten perässä, vedessä uidessaan (varsinkin nuo vain muutaman millin kokoiset madot) uivat kiemurrellen S-kirjaimen muotoisesti. Eritoten noita pienempiä purskahtaa veteen sammuksissa olleen suodattimen käynnistyessä uudestaan. Ovat harmittomia, maistuvat varmasti myös kaloille, myös pienemmille poikasille. Kuten muittenkin pikkuötököitten suhteen, jos näitä löytyy altaasta paljon, on syytä tarkistaa että ruokitaanko kaloja liikaa ja onko suodatin tai pohja tukkeentunut ja täynnä herkkuruokaa madoille.

Planaria, laakamadot

Kuva

Koko: 0,3 - 1 cm

Nämä ovat mielestäni ainoita ällöttävyyksiä mitä akvaarioittemme pikkueliöstöstä löytyy, jotenkin nuo harittavat silmät tekevät ne vielä ällöttävimmiksi. Jos laakamadon pilkkoo palasiksi, kasvaa niistä kaikista palasista uusi laakamato. Värejä toki löytyy viihdykkeeksi valkoisesta, ruskeasta, punaisesta läpikuultavaan. Mutta eipä se hirmuisesti auta.

Planariat kulkevat pintoja pitkin (myös veden pinnalla), häiritessään supistavat itsensä lyhyemmäksi ja pyöreämmäksi ja tiputtautuvat pohjaan. Rakastavat lihaa ja kuolleita otuksia.

Oikeasti planariat ovat melko harmittomia, eli eivät ole vaarallisia aikuisille, terveille kaloille. Jos vastaan tulee mätimunia, heikkokuntoinen, kuolemaisillaan oleva tai jo kuollut pohjalla makaava kala/sukarapu/kotilo, kerääntyvät planariat herkuttelemaan. Esimerkiksi vastikään kuorensa luonut sukarapu/rapu saattaa myöskin saada planariahäiriköitä lähelleen. Vaikka siis ovat melko harmittomia (eli eivät aiheuta tauteja tms.), niin suosittelisin kyllä hankkiutumaan eroon (lähinnä vähentämällä ruokintaa, pitämällä altaan siistinä, poistamalla mahdolliset kuolleet kalat/ravut heti pois ja poistamalla kaikki näkyvät planariat).

Pienimpiä planarioita on vähän vaikeampi tunnistaa kuin isompia, mutta nekin ovat selvästi litteitä ja leveitä, liikkuvat myös melko nopeasti ja määrätietoisen oloisesti. Välillä planariat kyllä möllöttävät paikoillaankin.


Torvimadot, Tubifex

Kuva

Koko: 2 - 5 cm

Harvasukamatoihin kuuluvat torvimadot ovat punaisia ja herkullisia matoja, jotka elelevät pohjamateriaalin suojissa. Niitä käytetään kalanruoaksi ja niitä löytyy useimmiten pakastekuivattuna. Akvaarioista niitä löytyy aina välillä, mutta niitä ei normaalisti huomaa, ellei pohjaa myllää tai vaikkapa nosta isojuurista kasvia pohjasta.

Torvimadot rakentavat itselleen kotilokolon, ruumistaan suojaavan pystysuoran putkilon pohjamateriaalista, pitäen sitten osan ruumiistaan putkilossa pääosan heiluessa virtauksen mukana, häirittyinä pakenevat kokonaan pohjan suojiin. Ja jos niitä kaivaa pohjasta pois, menevät ne nopeasti sykkyrälle.

Ovat harmittomia, mutta suuret määrät tarkoittavat sitä, että pohjamateriaali on joko tukossa tai muuten vain turhan mehevä ja täynnä kaikenmoista syötävää.


Hyttysen toukat

Kuva
Kuva

Koko: n. 0,5 - 1 cm

Hyttysentoukkia ilmestyy akvaarioihin lähinnä vain jos sinne niitä tarkoituksella laitetaan kalanruoaksi. Toukat näyttävät vähän hattivateilta ja roikkuvat pinnalla pystysuorassa asennossa, säikähtäessään karkaavat pohjan suuntaan kiemurrellen. Kun ne kehittyvät vähän pidemmälle, ne koteloituvat ison pilkun mallisiksi (tällöin liikkuvat myös karkuun melko nopeasti) ja ovat pian kuoriutumassa. Tällöin eivät enää kelpaa ihan kaikille kaloille ruoaksi.

Surviaissääsken toukat

Kuva

Koko: 1 - 2 cm

Surviaissääsken toukat ovat myös kalanruokaa ja toisin kuin tavallisen hyttysen toukat, menevät ne pohjalle suojaan eivätkä kellu pinnan läheisyydessä. Vaikka ovat samanvärisiä, erottaa ne torvimadoista helposti toukkamaisen ulkonäkönsä ansiosta.
Lukittu

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”