Triops longicaudatus, kasvatuspäiväkirja [kuvia]

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Triops longicaudatus, kasvatuspäiväkirja [kuvia]

ViestiKirjoittaja JustinSan » 17:18, 01.02.2005

Kuva

Akvasaurus! Muinainen merihirviö! Pelottava peto! A blast from the past!

Noniin, ehkäpä viimein uskallan aloittaa tämän kirjoittamisen.
Elikkäs, tahdon jakaa kanssanne kokemuksiani Triops longicaudatus - nimisen otuksen kasvatuksesta ja hoidosta.
Kyseessähän on siis Triopsidae - heimoon kuuluva tilapäisissä vesialtaissa elävä äyriäinen joka on kuuluisa muutamasta ominaisuudestaan:

-Yksi maailman vanhimpia vielä elossaolevia ja muuttumattomana säilyneitä eliölajeja, arvelut iästä vaihtelevat 65-200 miljoonan vuoden välillä

-Erittäin nopeakasvuinen, kuoritumisensa jälkeen käytännössä kaksinkertaistaa kokonsa päivittäin

-Lepomunat voivat säilyä jopa vuosikymmeniä kuoriutumiskykyisinä

Tässä säikeessä kirjoittelin hieman näistä otuksista suomeksi ja tämän linkin takaa löydät englanniksi triopseista lähes kaiken tietämisenarvoisen. Kirjoittelen tässä sitten lisää pikkuhiljaa lisää tämän kasvatuspäiväkirjan edetessä ja nyt edetäänkin sitten itse kasvatukseen:

Elikkäs, tilasin saksasta Sea-monkeys nimisestä paikasta kaksi kappaletta "Pure Triops Eggs" - settiä, paketti saapui muutamassa päivässä ja kaikki meni tilauksen ja toimituksen osalta ihan mallikkaasti.


Munat saapuivat kirjattuna kirjeenä lähimpään postitoimistoon ja sisältö näytti kutakuinkin tältä:

Kuva

Yhden kitin sisältö oli seuraavanlainen: munapurkki, detritus-pussi, englanninkieliset "käyttöohjeet" jotka olivat suoraan sanottuna aika surkeat.Kuva

Erona tässä setissä muihin yleisesti myytyihin oli se, että munat tulivat erikseen, yleensä ne kun toimitetaan sekoitettuna lammen pohjasta kaivetun detrituksen/muun pohjamateriaalin sekaan.Kuva

Yhdessä purkissa oli arviolta n. 30-40 munaa jotka ovat äärimmäisen pieniä ja kellertäviä, ylläolevasta kuvasta saatte mittasuhteita, viivojen väli on n. 1mm.


Ensimmäiset yritykset

Yleisesti suositellaan käytettäväksi tislattua vettä munien kuoritumiseen koska liuenneet mineraalit ja orgaaniset yhdisteet saattavat vaikeuttaa munien kuoriutumista ja tappaa vastakuoriutuneet poikaset heti alkuunsa.

Jääräpäisenä kaverina kuitenkin heti ensimmäisenä viittasin kintaalla moisille ohjeille jotka päättelin soveltuvan lähinnä "huonon veden" - maihin, tokihan meidän kotimainen hyvälaatuinen vetemme kävisi otuksille keittämisen jälkeen vallan mainiosti.

Pian kävi kuitenkin ilmi, että olin hyvinkin väärässä, reilusti alle puolet munista (laitoin niitä ensimmäiseen satsiin arviolta 15 kpl.) kuoriutui ja kuoriutuneet poikaset kuolivat yleensä muutaman tunnin sisällä.

Ensimmäisessä kuoriutumispurkissa oli vain ja ainoastaan valo, vesi ei kiertänyt käytännössä ollenkaan ja lämpötila heitteli miten sattuu koska valona toimi energiansäästölamppu joka ei tunnetusti eritä lämpöä juurikaan, joten purkin lämpötila oli suoraan riippuvainen (patterittoman) huoneeni lämpötilasta.
Kun viikon jälkeen lisää kuoritutuneita poikasia ei enää ilmestynyt eikä ensimmäistäkään triopsia näkynyt hengissä, vetäisin ensimmäisen kokeilun pytystä alas ja kokeilin uudestaan sulatetun lumen kanssa, tulokset olivat kutakuinkin samat; heikko kuoriutumisprosentti ja nopeasti kuolevat poikaset, viikon jälkeen vedessä uiskenteli ainoastaan muutamia 'Fairy shrimppejä' joiden munia monien muiden pienvesieliöiden ohella tulee useimpien detritus-pakettien mukana.

Tässä vaiheessa sisuuntuneena päätin, että kolmas yritys tapahtuisi tismalleen yleisesti suositeltujen ohjeiden mukaan ja tällä hetkellä vaikuttaisi, että se kannatti...

Kolmas yritys


Tällä kertaa olin päättänyt siis tehdä kaiken kunnolla joten hankin ilmapumpun (kapistus jota ei koskaan tarvitse joten sitten kun sitä tarvitsee, sellaista ei ole) vettä kierrättämään, ruuvasin energiansäästölampun irti ja laitoin tilalle tavallisen hehkulampun lämpöä tuottamaan ja nakkasin veteen vielä lämpömittarinkin tarkoituksenani pitää tällä kertaa vesi optimilämpötiloissa (~22-25°c).

Vähän aikaa pohdin, että mistähän tislattu vesi kannattaisi hankkia kunnes muistin, että huoltoasemilla myydään "Akkuvettä" jonka pitäisi olla käytännössä tavallista tislattua vettä, joten ei muutakun mars huoltoasemalle ja viiden litran pönikkä (hintaa oli n.5 euroa) mukaan ja ei muuta kun triopseja kasvattamaan!


Kuva

Tarvehankintojen jälkeen parin litran vetoinen kuoriutumisastia (tarkoituksenani on myöhemmin siirtää otukset "isompaan" viidentoista litran purkkiin)Kasvatuspäiväkirja


Päivät 1 & 2

Kaadoin purkkiini n. litran verran tislattua vettä ja nakkasin perään kitin mukana tulleen detritus-pussukan ja odottelin muutaman tunnin. Sitten nakkasin reilu parikymmentä munaa ja aloin odottelemaan.

Yleisesti sanotaan, että kuoritumisaika munille on n. 24-48 tuntia veteen laittamisen jälkeen. Munat ovat tosiaan kellertäviä ja kelluvat pinnalla, seuraavana iltana (n. 24h myöhemmin) havaitsin, että osa pinnalla kelluvista munista oli muuttunut valkoisiksi ja osa näistä valkoisista munista oli vajonnut pohjalle, oletan, että tämä on merkki kuoritumisesta, eikä homehtumisesta.

Koska aiemmista kokemuksista tiesin, että osa munista tarttuu purkin reunoihin vedenpinnan yläpuolelle, lisäilin vettä pikkuhiljaa näiden parin vuorokauden aikana jotta kaikki munat päätyisivät veden alle.

Päivä 3


Syy siihen, miksi oletan, että valkoiset munat ovat merkki kuoriutumisesta on se, että aiemmillakin kerroilla ensimmäisten valkoisten munien ilmestymisen jälkeen on tiukalla kyylämisellä ollut havaittavissa pienenpieniä (alle 1mm.) valkoisia otuksia uiskentelemassa nykivästi altaan pohjalla. Kuten tälläkin kerralla.


Päivä 4


Pohjalla uiskentelee ainakin kymmenen pientä valkoista otusta, osa ui enemmän keskivedessä ja aivan pinnassa näkyvät otukset ovat melkoisella varmuudella aiemmin mainitsemiani 'Fairy Shrimppejä' tosin näin pienistä otuksista puhuttaessa on mahdotonta sanoa varmuudella, tosin näyttäisi siltä, että nämä pinnan läheisyydessä viihtyvät "keijukatkaravut" ovat ruumiinmuodoltaan pitkänomaisia kun taasen pohjalla viihtyvät, oletettavasti triopsit, muistuttavat hieman T-kirjainta jossa ylemmän tikun päät on taivutettu kirjaimen "jalkaa" kohti (olipas fiksusti sanottu :roll: )


Päivä 5 (tänään)


En edelleenkään ole täysin varma onko purkissa yhden ainutta elävää triopsia, mutta melkoisella varmuudella siellä on keijukatkarapujen lisäksi jotain muutakin, nimittäin pohjalla viihtyneistä "T-kirjaimista" osa on yön aikana käytännössä tuplannut kokonsa (ei tosin edelleenkään kuin korkeintaan 1mm.) ja muuttunut selvästi oranssihtaviksi, eli melkoisella varmuudella ne eivät ainakaa näitä keijusia ole koska aiemmissa kokeiluissani osa niistä kasvoi useammankin millimetrin kokoisiksi, mutta ei missään vaiheessa muuttunut väriltään valkoisesta / läpinäkyvästä mihinkään suuntaan!

Lisäksi näillä "keijukaisilla" on hauska tapa uida aina selkää ja niiden raajat sojottavatkin aina pintaa kohden, isoimmilla näistä oranssihtavista otuksista on kuitenkin selkeästi havaittavissa sivullepäin törröttäviä nopeasti vipattavia raajoja. (Triopsien kidukset sijaitsevat muuten niiden raajoissa)

Tiputin purkkiin muutaman pikkupikkurakeen kalanruokaa sekä parin sentin pätkän karvalehteä toisesta pytystä, josko otukset saisivat niistä jotain ravintoa. Keijukatkaravut tulevat luultavasti myös syödyksi jos purkissa triopseja on.

Pinnalla kelluu vielä muutamia kellertäviä munia, voi olla, että ne kuoriutuvat vasta myöhemmin jos ne ovat viettäneet aikaa reunoilla pinnan yläpuolella, mutta pahoin pelkään, että vastakuorituneet joutuvat isoveljiensä lounaaksi (olettaen, että oranssihtavat otukset nyt triopseja ovat :) )

Lisää sitten huomenna, jos kyseessä tosiaan on Triops longicaudatus pitäisi minua huomenaamulla tervehtiä lauma kaksi kertaa isompia otuksia, uskon, että otusten tunnistaminen on silloin huomattavasti helpompaa. Kuvia en pysty vielä toimittamaan, näistä pienoikaisista kun ei oikein kunnon kuvia saa.

(Hatunnosto jos joku jaksoi lukea kokonaan 8-) )
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja iiputti » 17:24, 01.02.2005

Uih miten jännittävää!
Kiva jos jaksat pitää päiväkirjaa tapahtumista!
Peukkuja otuksille!
Suojele mastiffia pienenä, niin se suojelee sinua suurena.
iiputti
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 670
Ikä: 42
Liittynyt: 16:05, 24.08.2004
Paikkakunta: Espoo, Niipperi
Sukupuoli: Nainen

ViestiKirjoittaja Mandinka » 17:32, 01.02.2005

Tämmösiä kasvatuskertomuksia (ja kuvia) lisää! Mistä vaan! Näitä on ilo lukea.
"Mä luin jostain..."
Mandinka
Member
Member
 
Viestit: 487
Ikä: 50
Liittynyt: 16:34, 24.11.2004
Paikkakunta: Kauniainen
Sukupuoli: Nainen

ViestiKirjoittaja jarvij » 17:35, 01.02.2005

No, hieman aiheen vierestä, mutta mangrovetaskurapujen kasvatuksesta vastaava kertomus:
http://www.aquahoito.info/suomi/ayriais ... v/osa6.php
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja arasila » 17:38, 01.02.2005

Kiinnostava projekti, kiitos kirjoituksesta ja kuvista. Vaikuttaa siltä, että niiden kasvattaminen on paljon vaikeampaa kuin kauppiaiden puheista voisi päätellä.. Ei sillä, että tämä olisi yllätys, mutta kuitenkin.

Mikäköhän tuossa tislatussa vedessä laukaisee kuoriutumisen? Sadevedessä on toki alhainen sähkönjohtavuus, mutta luulisi, että siihen liukenee nopeasti maasta suoloja. Sähkönjohtavuus ei ole kovin korkea vesijohtovedessäkään, ainakaan Helsingissä. Lisäksi veteen pitäisi olla ainakin jonkin verran liuenneena karbonaatteja, jotta se säilyisi emäksisenä (happamastahan nuo eivät pitäneet).
arasila
Member
Member
 
Viestit: 429
Liittynyt: 10:11, 29.04.2004
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS

ViestiKirjoittaja jarvij » 17:45, 01.02.2005

Jotenkin veikkaisin että luonnossa se on sadevesi. Eihän vuorokaudessa parissa kummoista liukenemista ehdi tapahtua. Kun ei tiedä millainen noiden eläinten luonnollinen elinympäristö on.
Vrt. savannien sadevesilätäköt sadekauden alussa, jolloin killien lepomunat kuoriutuvat.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja JustinSan » 18:00, 01.02.2005

arasila kirjoitti:Kiinnostava projekti, kiitos kirjoituksesta ja kuvista. Vaikuttaa siltä, että niiden kasvattaminen on paljon vaikeampaa kuin kauppiaiden puheista voisi päätellä.. Ei sillä, että tämä olisi yllätys, mutta kuitenkin.


Kieltämättä itsekkin yllätyin ja hieman turhauduinkin, näitähän myydään pikkulapsillekin "leluiksi" :roll: Mutta voihan se tietysti olla, että omat mokani ensimmäisillä kerroilla olivat vain juurikin niitä kriittisiä ja, että jos olisin seurannut ohjeita alusta asti, mitään ongelmia ei olisi syntynyt. Aika näyttää.

Mikäköhän tuossa tislatussa vedessä laukaisee kuoriutumisen? Sadevedessä on toki alhainen sähkönjohtavuus, mutta luulisi, että siihen liukenee nopeasti maasta suoloja. Sähkönjohtavuus ei ole kovin korkea vesijohtovedessäkään, ainakaan Helsingissä. Lisäksi veteen pitäisi olla ainakin jonkin verran liuenneena karbonaatteja, jotta se säilyisi emäksisenä (happamastahan nuo eivät pitäneet).


Kuten Järvi tuossa mainitsikin, jippo on nimenomaan juuri sataneen sadeveden "simuloimisessa".
Kuten aiemmin on mainittu, triopsit elävät luonnossa ajoittain kuivuvissa lätäköissa. Juuri satanut vesi on erittäin puhdasta eikä siihen ole ehtinyt liueta vielä juurikaan mitään, tämä "kertoo" pohjassa odotelleille munille, että lammikko on vastasyntynyt eli, että siellä ei luultavammin ole vielä petoja joiden hyökkäyksille vastakuoriutuneet triopsit olisivat alttiina.

Äärimmäisen nopea kasvunopeus onkin sitten loogista jatkoa tälle selviytysmisstrategialle; triopsit ovat luultavasti lammikon ensimmäiset asukkaat, nopea kasvaminen luultavasti takaa, että ne ehtivät kasvaa tarpeeksi suuriksi jotta tämänkaltaisten lammikkojen yleisimmät, hieman myöhemmin ilmestyvät pikkupedot eivät voi niitä enää ravintona käyttää.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja JustinSan » 16:40, 02.02.2005

Päivä 6


Eilen oranssihtavat otukset ovat tänään muuttuneet selvästi punertaviksi ja ovat melkoisella varmuudelle triopseja, ominaiset ruumiinpiireet ovat jo silmällä havaittavissa; pitkä kaksihaarainen "pyrstö", ylhäältäpäin katsottaessa selkeästi pääpuolta kohden levenevä ruumis. Pituutta otuksilla on arviolta 2-3mm. Isompia selkeästi punertavia on ilmeiseti neljä kappaletta, näiden lisäksi purkissa uiskentelee muutamia pienempiä.

Kuvausyritykseni eivät ole edelleenkään tuottaneet tulosta, pienet vikkelästi liikkuvat otukset ovat kaikkea muuta kuin optimaalinen kuvauskohde, erityisesti jos tarkoitus olisi ottaa kuvia tarkennusvammaisella kellertävälle valolle yliherkällä kameralla :roll:
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja jarvij » 16:49, 02.02.2005

Noista Saven mangroveravun toukista otin aikoinaan kuvia erikoisessa "kuvausaltaassa! Pienelle lasinpalaselle pursotin akvaariosilikonista parin sentin läpimittaisen renkaan. Silikonin kuivuttua renkaaseen jokunen tippa vettä ja pari tuollaista toukkaa vaikka pipetillä tms. ja kuvaan.
Altaan alle musta tai värillinen paperi taustaksi, ja kuvaus päältä päin. Sopivan telineen varaan laitettuna allasta voi kuvata alhaaltakin päin.
Tässä noin otettu kuvaesimerkki:
Kuva
Osa silikonirengasta näkyy kuvan alareunassa.

Mahtaisiko käydä sinullekin?
Kuvauksen jälkeen toukat on helppo huljauttaa takaisin kasvatusastiaan. "Kuvausallas" vain kuivaksi uutta kuvausta varten.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja JustinSan » 00:18, 03.02.2005

Päivä 6, lisäys


Uskomattoman runsaan säätämisen jälkeen sain kuin sainkin napattua jonkinmoisen kuvan otuksista:


Kuva

Pituutta kuvan tähdellä suunnilleen 2-3mm.

Tässä vaiheessa alan olla jo aika varma oikeasta lajinmäärityksestä :mrgreen:
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Mika » 09:23, 03.02.2005

Tämä aihe kannattaisi koota yhdeksi artikkeliksi ja laittaa se artikkeleihin, tarjota lehteen tai kuten useilla foorumeilla stickyksi tähän keskustelualueeseen. Muuten tämä mielenkiintoinen projekti katoaa kaiken turhan sälän joukkoon.
Lay down your soul to the gods rock `n' roll
Mika
Monnimies
Monnimies
 
Viestit: 1773
Liittynyt: 21:40, 22.12.2001
Paikkakunta: Hellsinki rock city

ViestiKirjoittaja Kaizu » 10:40, 03.02.2005

Mika kirjoitti:Tämä aihe kannattaisi koota yhdeksi artikkeliksi ja laittaa se artikkeleihin, tarjota lehteen tai kuten useilla foorumeilla stickyksi tähän keskustelualueeseen. Muuten tämä mielenkiintoinen projekti katoaa kaiken turhan sälän joukkoon.

Muistuttakaahan sitten kun päiväkirja on "valmis", poistetaan sitten turhat ja laitetaan ainakin stickyksi.
There are no facts, only interpretations. -- Friedrich Nietzsche
Kaizu
Imperaattori
Imperaattori
 
Viestit: 3027
Ikä: 46
Liittynyt: 16:42, 21.10.2001
Paikkakunta: Kuopio
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja JustinSan » 17:34, 03.02.2005

Päivä 7


Näyttäisi siltä, että tämäkin kasvatusyritys tössää ennenkuin pääsee kunnolla alkamaankaan :frown:

Tänään purkkiin tuijotellessa aloin huolestumaan kun muutaman minuutin tuijottelunkaan jälkeen silmiini ei sattunut kuin muutamia tyynesti ympäriinsä uiskentelevia Fairy Shrimppejä pikkuisten triopsien loistaessa poissaolollaan.

Pieniä otuksia on kyllä yllättävän vaikea havaita välillä, mutta yleensä jo alle puolen minuutin intensiivinen tuijotus palkitaan.
Tänään niin ei kuitenkaan käynyt. Pitkään tuijoteltuani aloin huomaamaan, että otukset olivat kyllä purkissa edelleen, ongelmana on lähinnä se, että ne makaavat täysin liikkumatta pohjalla roskapaloihin kiinnittyneinä eivätkä reagoi mihinkään ärsykkeisiin! Ainoastaan yksi ainokainen pikku-triops yrittää hieman liikkua mutta on kyllä äärimmäisen kaukana normaalista vilkkaasta liikkumisestaan.

Aion odotella vielä pari päivää, mutta en voi kuin olettaa, että pikkukaverit ovat jostain syystä heittäneet henkensä.
Jos uhreja olisi vain yksi epäilisin melko varmasti eilisen kuvaamiseen pyydystämistä kuolinsyyksi mutta koska kaikki neljä makaavat pohjalla, syyn on pakko olla jossain muualla.
Yksi vaihtoehto voisi olla kuorenvaihtoon liittyvät komplikaatiot, jos triops ei pääse tarpeeksi nopeasti vanhasta kuorestaan eroon, se tukehtuu hapenpuutteesen koska ei voi liikuttaa raajojaan (jossa kidukset sijaitsevat). Mutta tällainen joukkokuolema kyllä tuntuisi vihjailevan jotain muuta,

Toinen mahdollisuus voisi olla nitriittipiikki, mutta sitä en voi valitettavasti varmistaa koska nitriittitestini päätti sitten juurikin tällaisella hetkellä lopahtaa.

Vesiarvot kokonaisuudessan ovat seuraavanlaiset:
(en sitten tiedä, miten ionien lukumäärää mittaavat testit reagoivat alunperin "ionittomaan" veteen, voi olla, että testitulokset ovat hyvinkin epätarkkoja, vaikkei vesi periaattessa koostumukseltaan enään tislattua olekkaan)

Lämpötila: 25°c
pH: 7,0
KH: 2
GH: 2
NO2: -
NO3: 0

Kuten sanottu, aion nyt odotella vielä pari päivää, jos mitään ei tapahdu aloitan neljännen yrityksen, minulla ei ole aikomustakaan lopettaa kokeilujani niin kauan kunnes olen saanut kasvatettua vähintään yhden sukupolven alusta loppuun.

Seuraavissa yrityksissä jonkinasteinen ongelma voi olla, että molemmat detritus-pussit ovat jo käytetty, niiden funktiohan on päästää veteen jonkinverran suoloja ja orgaanisia yhdisteitä, sillä vaikka kuoriutuminen ilmeisesti vaatii varsin ioniköyhää vettä, täysin tislattu vesi tappaa poikaset sitten myöhemmin. Luultavasti pystyn kiertämään tämän käyttämällä jonkin kypsän akvaarion pohjamateriaalia. Toivottavasti.

Ymmärtänette, että turhautumisaste on tällä hetkellä aikalailla maksimilukemissaan.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja arasila » 17:56, 03.02.2005

JustinSane kirjoitti:Lämpötila: 25°c
pH: 7,0
KH: 2


Kannattaisi kokeilla pH/KH-arvojen nostamista esim. ruokasoodalla, kun otukset ovat kuoriutuneet. Vaikea uskoa, että pH ei putoa happaman puolelle, jos karbonaattikovuus on noin alhaalla -- varsinkaan ilman voimakasta ilmastusta.
arasila
Member
Member
 
Viestit: 429
Liittynyt: 10:11, 29.04.2004
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS

ViestiKirjoittaja JustinSan » 18:05, 03.02.2005

arasila kirjoitti:
JustinSane kirjoitti:Lämpötila: 25°c
pH: 7,0
KH: 2


Kannattaisi kokeilla pH/KH-arvojen nostamista esim. ruokasoodalla, kun otukset ovat kuoriutuneet. Vaikea uskoa, että pH ei putoa happaman puolelle, jos karbonaattikovuus on noin alhaalla -- varsinkaan ilman voimakasta ilmastusta.


Juu, jotain tuollaista oli suunnitelmissa tehtäväksi sitten hieman myöhemmin kun poikaset olisivat siirtyneet hieman isompiin tiloihin.

Oletettavastihan nämäkin selkärangattomat äyriäiset rakentavat kuorensa kitiinistä ja vaatisivat ainakin jonkin verran kalsiumia joko ruuasta tai vedestä, eli kipsiä siihen hätään ja ruokasoodaa pH:n stabilisoimiseksi / nostamiseksi, molempia löytyy kyllä.
Toisaalta monet selkärangattomat ovat äärimmäisen herkkiä vesiarvojen nopeille muutoksille ja veikkaisin, että aivan pienet poikaset ovat kaikkein herkimmillään, joten tarkkaa aikaa jolloin vettä uskaltaa lähteä kovettamaan, on vaikea sanoa.

Yksi uusi epäilty turmansyy on tuo purkin kuvassa näkyvä lämpömittari joka siis oli purkissa koko ajan, voi olla mahdollista, että pitkällisessä vesikosketuksessa siitä on lähtenyt liukenemaan jotain, vaikka se ihan vesilämpömittari onkin. Niin tai näin, seuraavassa kokeilussa en aio sitä vedessä pitää koko aikaa.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja JustinSan » 23:06, 03.02.2005

Neljäs yritys


Eihän minulla ole malttia paria päivää vaan ihmetellä koska tilanne näytti kaiken mahdollisin puolin täysin menetetyltä, vaan ryhdyinpä sitten jälleen kerran tuumasta toimeen, purkkikin lähti vaihtoon, osalla saattakin olla muistoja tämänkaltaisista purkeista, se olkoon nyt tämän neljännen yrityksen onnenkaluna :mrgreen:

Kuva

Ehkä suurin todellinen syy purkin vaihtoon oli, että edellisiä ei pystynyt tarkkailemaan sivusta ollenkaan, toisin kuin tätä


Päivä 1

Kuten edellä mainitsin, detritus-pusseja ei enää ole joten tongin akvaarioideni pohjalta pari kourallista hiekkaa purkin pohjalle ja sitten perään litran verran (tislattua) vettä.
Munia laitoin tällä kertaa hieman päälle 20 joka tarkoittaa sitä, että jos tämäkin yritys epäonnistuu minulla on munia enää jäljellä 1-2 kunnolliseen yritykseen.

Koska pohjalla on nyt hiekkaa vastakuorituneiden triopsien havainnointi lienee käytännössä mahdotonta joten tähän päiväkirjaan ei luultavammin tule nyt muutamaan päivään ollenkaan merkintöjä, vaiheet ovat kuitenkin samat kuin edellä.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja jarvij » 23:10, 03.02.2005

Kyllä sen tuollaisesta purkista pitäisi suurennuslasin ja hyvän valaistuksen avulla onnistua. [;)]
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja JustinSan » 19:59, 05.02.2005

Päivä 3


Pieni päivitys vain. Kohta 48 tuntia munien laittamisesta purkkiin on kulunut, havaittavissa on muutamia juuri ja juuri silmällä havattavia valkoisia pieniä triopseja, oletan niiden olevan lähes varmuudella triopseja koska aiemmissa kokeiluissa sivuosaa näytelleet Fairy Shrimpit tulivat melko varmasti detritus-pussien mukana, joka siis tällä kertaa loistaa poissaolollaan. Nämä pienokaiset erottaa vedessä leijuvista partikkeleista nykivästä uinnistaan.


Mielenkiintoinen, mutta testiin liittymätön yksityiskohta: kierteissarvikotilot vaikuttaisivat selviävän tislatussa vedessä ilman mitään näennäisiä ongelmia. Sitkeitä pirulaisia.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

Mitäs jos...

ViestiKirjoittaja Lady Lai » 20:02, 06.02.2005

Mitä sitten jos joku laskee noita eliöitä vesistöihin, niin kuin on sattunut vesi lemmikkien tapauksissa kun niihin on kyllästytty ym.
Onhan tuo kuitenkin "selviytyjä tyyppiä". :?

Nyt älkää sitten hyppikö seinille, en tarkoita mitään ketään loukkaavaa tuolla kysymykselläni. Tuli vain mieleeni. :mrgreen:

Itseänikin ne kiinnostavat ja aluksi luulin ettei ne ole oikeitakaan (kun näin mainoksen). 8O
Lady Lai
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 19:43, 08.01.2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mitäs jos...

ViestiKirjoittaja JustinSan » 16:19, 07.02.2005

Lady Lai kirjoitti:Mitä sitten jos joku laskee noita eliöitä vesistöihin, niin kuin on sattunut vesi lemmikkien tapauksissa kun niihin on kyllästytty ym.
Onhan tuo kuitenkin "selviytyjä tyyppiä". :?

Nyt älkää sitten hyppikö seinille, en tarkoita mitään ketään loukkaavaa tuolla kysymykselläni. Tuli vain mieleeni. :mrgreen:Ihan asiallinen kysymys, eikä tästä varmaan kukaan seinille hypi. Täytyy itseasiassa myöntää, että en ollut edes tullut miettineeksi moista skenaariota.

Tällaisen pedon vapautuminen johonkin paikalliseen sille ei-endeemiseen ekosysteemin voisi kieltämättä olla lähestulkoon katastrofaalista ja nyt kun muistelen, silloin tällöin on tullut vastaan triopsien yhteydessä varoituksia / kieltoja ehdottomasti olla päästämättä näitä luontoon.

Tosin juurikin tämän kyseisen, T. longicaudatus lajin kanssa ei täällä Suomessa mielestäni tarvitse olla kovinkaan huolissaan, ne kuitenkin vaativat verrattain spesifin biotoopin menestyäkseen.
Vaikka muutama yksilö pääsisikin luontoon, en usko, että ne voisivat perustaa tarpeeksi vahvaa populaatiota säilyäkseen kovinkaan pitkään. Lisäksi kyseinen laji vaatii verrattain lämmintä vettä.

Eri asia on sitten T. cancriformis joka viihtyy viileämmässäkin vedessä ja vieläpä murtovedessäkin. Lajia esiintyy luonnonvaraisenakin länsinaapurissamme Ruotsissa, tosin se on ilmeisesti verrattain harvinainen / uhanalainen laji luonnossa kaikkialla Euroopassa nykyään.

On kuitenkin mahdollista, että meillä elää täällä Suomessakin jokin Triopsidae - heimon laji sillä sekä Lepidurus apus että Lepidurus arcticus - lajit viihtyvät huomattavasti karummissakin oloissa, jälkimmäistä tavataan aina Grönlannista asti!

Miksei tietenkin T. cancriformiskin voisi Suomessakin esiintyä, olot ovat kuitenkin monin paikoin varsin länsinaapurimme kaltaiset.
Kotimaiseen lajistoon erikoistuneita paikalla? :)


EDIT: lisäys

Mikäli tulkitsen tätä oikein, L. arcticusta esiintyy Suomessakin luonnonvaraisena. ;)
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja JustinSan » 18:41, 08.02.2005

Päivä 6


En onnistunut havaitsemaan kuin tasan yhden, "valkoisen vaiheen" pienen triopsin uimassa avovedessä. Jos kehitys on edennyt samaan tahtiin kuin edellisessä kokeilussa, vanhimpien triopsien tulisi olla "punaisessa vaiheessa", tosin myös lähentymässä sitä vaihetta jolloin ne viimeksi kuolivat...

Kuva

Voi olla mahdollista, että triopsit ovat hengissä ja voivat hyvin, tämänkaltaisesta pohjasta on vain äärettömän vaikea yrittää havaita pieniä punertavia otuksia

Saas nähdä menikö tämäkin penkin alle, alkaa kohta paukut loppumaan... :roll:
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja JustinSan » 16:20, 10.02.2005

Päivä 8


En ole nähnyt nyt pariin päivään purkissa kuin yhden ainokaisen sitkeän sissin uimassa avovedessä, tosin sekin on edelleen "valkoisessa vaiheessa". Jatkan tilanteen tarkkailemista.

Pääasialliset epäilyni epäonnistumisista olen rajannut kahteen vaihtoehtoon:

1) Jotenkin, jostain kumman syystä, jos se edes on mahdollista, olen saanut "huonoa erää" munia

2) Akkuvesikään ei otuksille sovellu, sehän ei varsinaisesti kuitenkaan ole "tislattua" vaan "deionisoitua" joskin olen käsittänyt, että lopputulos on käytännössä (lähes) sama
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja jarvij » 16:35, 10.02.2005

Miten olisi apteekista litra tislattua vettä. [;)]

Kumma muuten että lapsille ja heistä siis jatkuvasti ainakin joku onnistuu. :roll:
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja Hella » 18:58, 17.02.2005

Toimisiko se lähdevesi jota kehoitetaan puljussa pistämään sinne..? Tosin niillä voi olla aivan erisorttisia örpöttejä..
..kirjoitusvirheet tekevät tekstistä persoonallisen..
Hella
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 48
Liittynyt: 23:20, 05.06.2003

ViestiKirjoittaja JustinSan » 02:16, 18.02.2005

Hella kirjoitti:Toimisiko se lähdevesi jota kehoitetaan puljussa pistämään sinne..? Tosin niillä voi olla aivan erisorttisia örpöttejä..


Puljulla noin yleisestiottaen ei ole allekirjoittaneen silmissä juurikaan uskottavuutta. Ohje lähdeveden käytöstä kuulostaa lähinnä järjettömältä kun ottaa huomioon, että käytännössä kaikissa yhtään uskottavammissa lähteissä mainitaan nimenomaan äärimmäisen ioniköyhä vesi. Lähdevedethän tosiaan ovat tunnetusti varsin mineraalipitoisia. Tässä valossa hanavetenikin on periaatteessa sopivampaa kuin normaali lähdevesi.
Tietenkin voi olla mahdollista, että lähdevesi toimisikin, mutta tässä vaiheessa en aio riskeerata sen kanssa kokeilemista.


----


Mitä tulee itse otuksiin, neljäs yritys lienee turvallista julistaa loppuneeksi tässä vaiheessa, yhtään triopsia ei ole enää hengissä.
Kuten aiemmin mainitsin, minulla on jäljellä enää suunnilleen yksi satsi munia, en ole vielä päättänyt mikä toimintasuunnitelmani niiden kanssa tarkalleen on.

Mysteeri edelleen on, että onko deionisoinnilla ja varsinaisella tislaamisella jokin suurikin ero, lopputuloksella siis. Itse prosessithan ovat käsittääkseni hyvinkin erilaiset, tislauksen perustuessa aineiden kiehumispisteisiin ja deionisoinnin perustuessa ionien varauksien hyväksikäyttöön niiden erottelussa. Ja vielä sekin, että onko deionisoinnista olemassa eri "tasoja" (lähinnä siis vaihteluja lopullisessa ionikoostumuksessa riippuen prosessin suorituksesta).

Joka tapauksessa seuraava yritykseni tapahtunee apteekin tislatun veden kanssa. Lisäksi olen suunnitellut, että tällä kertaa lisään veteen kipsiä jo suhteellisen aikaisessa vaiheessa.
"Normal Person + Anonymity + Audience = Total Fuckwad." - Penny Arcade
JustinSan
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 772
Liittynyt: 00:50, 13.07.2004
Paikkakunta: Vantaa

Seuraava

Paluu Muut kalat ja eliöt

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa