Ledien teho lumeneissa - ja mihin ne riittää

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kirsey
Junior Member
Junior Member
Viestit: 197
Liittynyt: 21:27, 10.03.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Ledien teho lumeneissa - ja mihin ne riittää

Viesti Kirjoittaja Kirsey »

Minulla on tällainen valaisin: Aqua Zonic Super Bright Extendable LED.
Tällaiset tiedot saan kaivettua esiin: 23.94 watt (1.5w x 4 10000K + 1.5w x 5 8000K + 1.5w x 6 OF LED) + (0.24w x 6 OF LED)
Nuo kuusi viimeistä lediä ovat väriltään ns. "pinkkejä", kelvinejä ei ole annettu

Eli ilmeisesti virrankulutus ja värilämpötilat on esiteltynä ja kelvinit on OK... mutta... paljonko siinä on lumeneita?
Jotain suuntaa-antavia taulukoita olen löytänyt, esim. tämä: https://www.valotorni.fi/category/573/lumenit-ja-watit
Sen mukaan 1 W lediä olisi n. 90-100 lumenia, eli minun valaisimesta tulisi tehoa 2155 - 2394 lumenia? Saako tuota mitenkään täsmennettyä..? Jossakin olen törmännyt myös kertoimeen 80 lumenia. Osaako täällä joku kommentoida?

Jos olen ymmärtänyt yhtään, mistä on kyse, niin omassa altaassani (vettä n. 65 litraa) 80 -kertoimella valotehoa tulisi vähän alle 30 lumenia litra ja 100-kertoimella päästäisiin jo 37 lumeniin. Tuolla 30 lumenia / litra ei ilmeisesti ihan vielä kuuhun mennä, mutta ns. perusrehuille pitäisi riittää?
65x33x35 "maljakko" keittiönpöydällä
Jake_101
Junior Member
Junior Member
Viestit: 193
Liittynyt: 13:42, 28.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tukholma

Re: Ledien teho lumeneissa - ja mihin ne riittää

Viesti Kirjoittaja Jake_101 »

Tropica määrittelee "low light" -kasveiksi sellaiset joille riittää 10-20 lumenia/litra.
Home is the place where I keep my planted tanks.
Kirsey
Junior Member
Junior Member
Viestit: 197
Liittynyt: 21:27, 10.03.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Ledien teho lumeneissa - ja mihin ne riittää

Viesti Kirjoittaja Kirsey »

Niinpäs näyttääkin määrittelevän. Jossakin suomalaisessa verkkokaupassa törmäsin taas 10-30 lumenia määrittelyyn ja siksi kirjoitin että "ei kuuhun mennä". Voisin nyt kuvitella, että valaisimellani selvitään ns. easy ja mahdollisesti myös medium-tason kasveista. Pitää kokeilla, kuka viihtyy.

Mutta kiitos Jake tuosta Tropican vinkkauksesta. Sivuilta löytyi paljon mielenkiintoista luettavaa. Esim. tällä sivulla tämä:
"It is ideal to talk about the plant's light needs in lux or photon flux, as this is most relevant for plants in terms of how much light reaches their leaves (lux) - and not so much in terms of how strong the light source is (lumens)."
Eli pohjalle tulee vähemmän valoa kuin pintaan, tätä mietin jo aiemmin ns. maalaisjärjellä mutta noin matalassa (valo n. 35 cm korkeudella nyt ja vettä 30 cm asti) eroavaisuudet tuskin ihan hurjia vielä on..? Olen suunnittelemassa pientä lisävalaisinta nykyisen rinnalle valaistakseni altaan yläpuolista kasvillisuutta ja siksikin näitä mietin. Ilmeisesti valon ei siis tarvitsisi välttämättä enää kovasti akvaariossa lisääntyä, mutta ei se "haittaisikaan" vielä - arvon siis edelleen, tuleeko tuonne hiilarilisäystä vai ei. En siis haaveile mistään Hemianthus-matoista pohjalle, mutta sellainen perustasoa vähän parempi valoteho on hakusessa.

Tropica näyttää muuten suosittavan 5500 - 6500 K värilämpötilaksi akvaarioihin...
Colour temperature is indicated in degrees Kelvin (°K) and specifies the colour of the light. Daylight has a colour temperature of approx. 6500°K, which is why we recommend light sources with a colour temperature in the area 5500 to 6500°K. A high colour temperature (> 8000°K) gives off a bluish tint, and should only be used for saltwater aquariums, while a colour temperature under 4000°K gives a yellowy or reddish tint, corresponding to an old-fashioned light bulb.
Mutta tuossa Aqua Zonicissa oli myös muutama heikkotehoisempi "pinkki" ledi. Niille ei ole kelvineitä ilmoitettu, mutta jos ne on lähinnä punaista niin sitten kelvinit menee niissä hyvin alas? Ts. combona tuosta valaisimesta pitäisi saada sekä sinistä että punaista valoa ja on senkin suhteen ihan kelvollinen kapine kasvimielessä? Tähän lopputulokseen tulen nyt tämän julkisen pohdiskeluni päätteeksi, mutta jos joku asiasta oikeasti tietävä haluaa vielä vahvistaa (tai kumota) tämän niin kiitos jo ennakkoon.

Löysinkin nyt myös toisen ketjun täällä Aqua-Webissä, missä oli tätä samaa valaisinta ihmetelty ja päädytty kysymään maahantuojalta lumeneita. Menin sinne kärkkymään, josko saisin vastauksen.
65x33x35 "maljakko" keittiönpöydällä
GTX
Senior Member
Senior Member
Viestit: 561
Liittynyt: 23:14, 01.01.2014

Re: Ledien teho lumeneissa - ja mihin ne riittää

Viesti Kirjoittaja GTX »

Laadukkaista hyvän tehosuhteen LEDeistä saa varmasti 90-100 lumenia/watti. Pieni epäilys kuitenkin herää, kun valaisimen valmistaja ei kerro käyttämiensä LEDien merkkiä ja mallia. Tuntemattomista kiinalaisista LEDeistä rakennetun valaisimen todellista valotehoa on mahdotonta arvioida.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”