LED-valaistus - kokemuksia?

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
lehtiju2
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 14:56, 16.01.2005
Paikkakunta: Tampere

LED-valaistus - kokemuksia?

Viesti Kirjoittaja lehtiju2 »

Melkein kymmenen vuotta vierähti ilman akvaarioita, mutta nyt on tarkoituksena laittaa pikkuhiljaa pieni allas tulille. Ilahduttavaa oli löytää tämä foorumi vielä hengissä, joskin hiljaista tuntuu olevan... Muistin jopa vanhan käyttikseni sekä salasanan. :D

Kymmenessä vuodessa on myös valaistustekniikka kehittynyt. Kiinnostaisi kuulla kokemuksia LED-valaisimista lähinnä kasvien kasvun ja hyvinvoinnin kannalta. Myös merkkikohtaisia suosituksia ja ei-suosituksia otetaan mielellään vastaan. 8-)
Boucicaut
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 22:47, 04.04.2011
Akvaarioseurat: Oulun akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Oulu

Re: LED-valaistus - kokemuksia?

Viesti Kirjoittaja Boucicaut »

Hyviä kokemuksia ainakin Akva-Stabilin ja Eheimin LED-valoista. Hyvin on kasvit kasvaneet, vaikkakaan en harrasta mitään erityisiä tai vaativia kasveja. Myöskään ei ole ollut ongelmia levien kanssa, mutta tässä luultavasti ei merkitystä LED-valoilla sinänsä, vaan sillä, että akvoissa on parin tunnin pimennys keskellä päivää.

Ja onhan noissa parempi hyötysuhde energiankulutuksen kannalta kuin missään loisteputkissa tai monimetalleissa. Sopivat muita vaihotehtoja paremmin myös viileän veden akvaan, koska hukkalämpöä syntyy vähemmän.

Niin ja tervetuloa takaisin :) Itselleni kävi samoin n. vuosi sitten. Pitkähkön tauon jälkeen oli palattava harrastuksen pariin - ei siinä mikään auttanut :D
lehtiju2
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 14:56, 16.01.2005
Paikkakunta: Tampere

Re: LED-valaistus - kokemuksia?

Viesti Kirjoittaja lehtiju2 »

Kiitos vastauksesta ja tervetulotoivotuksesta! :D
Anniquu_
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1315
Liittynyt: 16:07, 28.03.2009
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Kangasala

Re: LED-valaistus - kokemuksia?

Viesti Kirjoittaja Anniquu_ »

Mulla ei ole ledin lediä akvaarion valaisussa käytössä, niin en oikein tuotesuosituksia anna :) , mutta sen totean, että valaisimesta kannattaa koittaa selvittää lumenit, eli millainen valotykki se on. Watit eivät ledin kanssa kerro mitään, vaan käyttökelpoisempi luku on tuo lumen. Linkissä Tropican näkemys siitä, että mikä on paljon lumeneita ja mikä vähän per litra. Ja yleisesti ottaen aika pienelläkin "tuikulla" voi saada varsinkin pienen akvaarion valaistua reippaasti, eli ledien teho voi yllättää levän muodossa. Eli ei välttämättä kannata ihan hirveää valaistusta ottaa, vähempikin voi riittää. :) (Ja jos kasveja suunnittelee "tehokasvattavansa", niin hiilidioksidilannoitus kannattaa olla varsinkin, jos valoa on reilusti.)

Led-valoksi käy myös "rautakaupan" valonheitinledit tai työkonevaloledit jos innostaa värkätä itse sähköjuttuja niihin. Eli ei ole pakko tyytyä akvaarioliikkeiden valikoimiin erityisesti, jos haluaa päästä halvalla.

https://tropica.com/en/guide/make-your- ... ess/light/
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”