Kasvilannoitevertailu

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Kasvilannoitevertailu

ViestiKirjoittaja Juska » 11:07, 24.06.2004

Tuossa aiemmin tulin vähän pohtineeksi näitä kasvilannoitteiden ominaisuuksia ja sain siitä idean tehdä pienen vertailun eri valmistajien lannoitteiden välillä. Vertailun tekemiseen käytin Seran rautatestiä, Aquarium Landscapen kaliumtestiä sekä Tetran kovuus (GH) –testiä. Kaikkia vertailun arvoja en ole mitannut, vaan osassa luotin valmistajan omaan ilmoitukseen. Vertailuun otin Tropican Master Grow –lannoitteen, Seran Florenan, Tetran Flora Priden (myydään myös nimellä PlantaMin) ja JBL:n Ferropol-lannoitteen. Tässä tulokset:

Tropica Master Grow (TMG):

Perusannos (10 ml / 100 l) nostaa rautapitoisuuden tasolle 0,07 mg / l. Perusannos nostaa myös kaliumpitoisuutta 0,8 mg / l sekä magnesiumpitoisuutta 0,4 mg / l.

Tetra Flora Pride:

Perusannos (5 ml / 20 l) nostaa rautapitoisuuden tasolle 0,25 mg / l. Lisäksi englanninkielisissä ohjeissa suositellaan uuteen akvaarioon annosta 10 ml / 20 l, jolloin rautapitoisuus nousee tasolle 0,5 mg / l. Tämä on myös se taso, jolla Tetran rautatestin ohjeet suosittelevat raudan pitoisuutta ylläpidettävän. Tämä on siis ainakin viisi kertaa korkeampi taso kuin TMG:n suositusohjeilla saavutetaan.

Lisäksi Flora Priden perusannos nosti kaliumpitoisuuden tasolle noin 8 mg / l, eli kymmenkertaiselle tasolle TMG:hen verrattuna.

Yllättävä mittaustulos oli, että Flora Pride laskee veden kovuutta eli lannoite sisältää selvästi ylimäärin kelaatteja, jotka sitovat veden kalsium- ja magnesiumioneja itseensä laskien näin veden kovuutta.

Sera Florena:

Perusannos (5 ml / 20 l) nostaa rautapitoisuuden tasolle 0,25 mg / l. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että käyttämäni Seran rautatesti suosittelee ohjeissaan lisäämään Florenaa siten, että saavutetaan rautapitoisuus 0,5 – 1,0 mg / l. Tuo ylempi arvo on jo siis kymmenkertainen TMG:n suosituksiin nähden!

Kovuustestin perusteella Florena sisältää runsaasti kovuutta aiheuttavia tekijöitä. Todennäköisesti siis magnesiumia, koska tuskin kukaan lisää kalsiumia lannoitteeseen ainakaan merkittäviä määriä. Kovuustestin perusteella Florena nostaisi magnesiumpitoisuutta jopa 2 mg / l.

Kaliumtestin tulos olikin sitten Florenan suhteen mielenkiintoinen, sillä testin ”viisari” ei värähtänytkään Florenan kohdalla. Ostaessani Florenaa myyjä sanoi, että hän myisi kyllä mieluummin Tropican Master Grow:ta, koska hänen mielestään se on parempaa. Ei ihme, sillä kaliumin puuttuminen Florenasta on sille selkeä miinus, mikä taatusti näkyy suomalaisissa alhaisen kaliumin olosuhteissa, jos muita lannoitteita ei käytetä. Seran lannoitesarjassa on erilliset tabletit, joiden ilmoitetaan sisältävän makroelementtejä. Ehkä kaliumin on tarkoitus tulla sieltä.

JBL:n Ferropol:

Valmistaja ilmoittaa perusannoksen tuottavan rautapitoisuuden 0,1 – 0,2 mg /l. Samoin valmistaja ilmoittaa Ferropolin sisältävän myös kaliumia.

Yhteenveto:
Tropican ja JBL:n lannoitelinjassa on selkeä ero siihen mitä Tetra ja Sera asiakkailleen tarjoavat. Tetran ja Seran tuotteiden tavoittelemat hivenainekonsentraatiot ovat huomattavasti korkeammat kuin Tropicalla ja JBL:llä. Tämän luulisi vaikuttavan positiivisesti kasvien kasvuun. Toisaalta vähäkasvisessa akvaariossa Tetran ja Seran lannoitteet saattavat innostaa myös leväkasvua, jos hivenaineita on vedessä kovasti ylimäärin. Asiaa voisi siis katsoa ehkä siten, että Tropican ja JBL:n tuotteita voisi suositella tavalliselle seura-akvaristille, joka haluaa vähäisen kasvillisuutensa voivan hyvin. Taas sellainen akvaristi, joka haluaa nimenomaan kasvipuolen kukoistavan tulisi ehkä katsoa enemmän Tetran ja Seran tuotteiden puoleen. Seran Florenaa käytettäessä tulee kuitenkin huolehtia kasvien kaliumin saannista erikseen.
"If the desired tank seems too expensive, settle for a cheaper one" - Takashi Amano
Juska
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 148
Liittynyt: 20:11, 10.02.2003
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja jarvij » 11:16, 24.06.2004

Tanganjikasuolaseoksessa muuten on runsaasti sekä kaliumia että magnesiumia, joten siellä kasvien lannoitteiden tulisi olla olennaisesti erilaisia kuin yleensä:
http://www.aquahoito.info/suomi/tanganj ... #suolaseos
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja pleko_88 » 23:58, 02.07.2004

Miksiköhän jungle on jätetty vertailusta pois? Ei tarttisi edes arvoja mittailla kun ne lukee kaikki paketissa. [;)]
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 3059
Liittynyt: 22:18, 27.01.2004
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS
Akvaarioseurat: TAS

ViestiKirjoittaja jarvij » 12:50, 03.07.2004

On kaksi eri asiaa:
1) se mitä paketissa/tuoteselosteessa lukee
2) mitä akvaarion veteen tuotteesta liukenee.
Erilaisissa vesissä on luonnostaan erilaisia aineita, jotka saattavat reagoida veteen lisättyjen aineiden kanssa esimerkiksi saostumalla liukenemattomiksi yhdisteiksi.
Jungle-tuotteita ei tiettävästi ole kehitetty suomalaisiin oloihin.
Jääkauden jälkeiset vesistömme, joista monet vesilaitokset raakavetensä ottavat, ovat kovin vähäsuolaisia, ja kun tuollaiseen veteen vesilaitoksissa lisätään lähinnä vain kalkkia. saadaan kalavedeksi erittäin epätasapainoista vettä, jollaista ei taida muualla suuressa maailmassa kovin paljon olla. [;)]

Mittailisin siksi arvoja vedestäkin ja vaikka vertailisin tuoteselosteeseen. [;)]
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja rain- » 13:12, 03.07.2004

Minä itse en kyllä usko määrän voittavan laatua. Tropican Master Growssa kun kuitenkin on tasainen määrä kaikkea. Ja vaikka rautaa ei olisikaan yhtä paljon kuin joissain muissa lannoitteissa niin se ei tarkoita että TMG olisi automaattisesti huonompi.

Ensinnäkään rauta ei ole kasveille yhtä tärkeä kuin ihmisille, vaan kasvien Numero Uno on magnesium. Rautaa voi myös laittaa liikaa. Kasvit toki punertavat kauniisti, mutta ne voivat saada siinä vaiheessa liian vähän mangaania, sillä rauta ja mangaani voivat korvata toisensa mutta eivät tehdä toistensa hommia kasvissa. Liika kalium taas aiheuttaa kalsiumin, natriumin, magnesiumin ja boorin puutetta. Eli kaliumia ja magnesiumia on hyvä olla oikea suhde.

Se oikea suhde ainesosien välillä onkin sitten vaikea määrittää näin kotiakvaristina. Onneksi noistakin on tehty tutkimuksia ja Diana Walstad on ainakin kuivaillut akvaariokasvejaan. Kuivatusta kasvista sitten mittaamaan ravinnepitoisuuksia labrassa. Sittenkään ei välttämättä kaikkien vähäisimpien ravinteitten tarpeesta voi tietää ihan tarkasti. Sillä kasvit kun ottavat itseensä kaikkea semmoistakin mitä eivät välttämättä tarvitse ja niitä tärkeämpiäkin ravinteita pystyvät säilömään tulevaa käyttöä varten.

Hyvä se kuitenkin on vertailla lannoitteita vaikka siitä ei oikeaa tieteellistä tutkimusta saisi aikaankaan =)
M: Paineenalennin, lediajureita, loisteputkivalaisin, HKI.
"Frogs have it easy, they can eat whatever bugs them."
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
 
Viestit: 3602
Liittynyt: 03:55, 04.11.2001
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

ViestiKirjoittaja Akvaariomikko » 00:27, 04.07.2004

Niinpä. Kovin harva taitaa todellisuudessa olla sitä mieltä, että tuo Tetra Flora Pride / Planta Min on TMG:tä parempi lannoite kasviakvaarioon, kun se sisältää vain rautaa ja kaliumia. TMG:ssä on paljon muutakin ja positiivista myös se, että pullon kyljestä on luettavissa, mitä se todella sisältää. Olen luottanut Tropica litkuun jo vuosia ja kasvit voivat erinomaisesti. Vähän halvempaahan TMG voisi olla. :mrgreen:
Akvaariomikko
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 137
Liittynyt: 11:42, 29.10.2002
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja jarvij » 09:31, 04.07.2004

Tämä on kyllä aika metkaa! Kasvien ionitarpeesta keskustellaan ja se on tärkeää, mutta jos kalojen vedessä on liian vähän erilaisia suoloja, niin vesi luokitellaan pehmeäksi ja lisättän kipsiä ja ruokasoodaa. Joillekin sekin on yhdentekevää. Magnesium ja kalium sekä muut ionit mikä on niiden osuus kalojen hyvinvoinnissa.
http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/osmoosi.php
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja Juska » 10:55, 05.07.2004

Erittäin hyviä huomioita yllä. TMG:n voima lienee juuri siinä, että alhaisesta konsentraatiostaan huolimatta, se todellakin sisältää koko kirjon kasveille tarpeellisia hivenaineita, mikä myös tuodaan tuoteselosteessa selvästi esille. Tetran ja Seran tuotteiden tuoteselostukset ovat taas erittäin epämääräiset, eikä tavallinen akvaristi voi millään tietää, mitä nuo lannoitteet sisältävät.

Ymmärtääkseni USA:ssa ei kuitenkaan saa myydä mitään lannoitteita ilman täyttä tuoteselostusta vaikuttavista aineista. Siten sain kaivetuksi Tetran Flora Priden tuoteselosteen eräältä amerikkalaisen nettikaupan sivuilta. Sisällöksi ilmoitettiin seuraavat vaikuttavat aineet: kalium, rauta, molybdeeni. Tässä on siis mangaanin, sinkin, boorin ja kuparin mentävä reikä TMG:hen verrattuna. Huomattavaa kuitenkin on se, että Tetra on todennäköisesti muuttanut hiljattain Flora Priden sisältöä, sillä nykyinen tuoteseloste väittää sen sisältävän myös mangaania. Vaikka olenkin utelias ja jokseenkin varoissani, niin en edes minä viitsi tilata maailmalta testiä jokaiselle hivenaineelle, jotta näkisin mitä nuo tuotteet sisältävät. Muistelen kuitenkin, että näillä palstoilla on joskus vieraillut akvaristi, joka on töissä labrassa, jossa on massaspektrometri. Tämä henkilö oli mittaillut akvaariovetensä raskasmetalleja kyseisellä laitteella. Jos minä olisin tekemässä väitöskirjaa tuollaisessa labrassa, niin kyllä siinä sivussa tulisi ajettua muutama spetri näistä kaupan lannoitteistakin, että näkisi mitä noissa todella on :)

Mitä tulee tuohon jarvij:n kommenttiin veden suoloista, niin kuriositeettina todettakoon, että ainakin Kasselmannin "Aquarienpflanzen" teoksen mukaan Päijännetunnelin vedestä saa pienellä magnesiumlisäyksellä raikasta perulaisen vuoristopuron vettä :)
"If the desired tank seems too expensive, settle for a cheaper one" - Takashi Amano
Juska
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 148
Liittynyt: 20:11, 10.02.2003
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja jarvij » 11:05, 05.07.2004

Tarkoitatko nyt päijännetunnelista tulevaa raakavettä vai siitä kalkin lisäämisellä tehtyä vesijohtovettä?
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
 
Viestit: 15515
Ikä: 80
Liittynyt: 17:24, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies

ViestiKirjoittaja Juska » 12:30, 05.07.2004

jarvij kirjoitti:Tarkoitatko nyt päijännetunnelista tulevaa raakavettä vai siitä kalkin lisäämisellä tehtyä vesijohtovettä?


Joo, tuo jäi vähän epäselväksi. Mainitsemassani Kasselmanin kirjassa on alkuosassa taulukoita, joissa on useita vesiarvoja mitattuna erilaisista ekosysteemeistä eri puolilta maailmaa. Tulinpa huomanneeksi, että lisäämällä espoolaiseen kraanaveteen eli käsiteltyyn Päijännetunnelin veteen vähän magnesiumia, niin saatavat vesiarvot olivat melkein identtiset kovuuden suhteen taulukoissa mainittuun perulaiseen puroon. Samoin kaliumarvo 1,5 mg/l on sama.
"If the desired tank seems too expensive, settle for a cheaper one" - Takashi Amano
Juska
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 148
Liittynyt: 20:11, 10.02.2003
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja 111na » 12:37, 05.07.2004

Juska kirjoitti:Tulinpa huomanneeksi, että lisäämällä espoolaiseen kraanaveteen eli käsiteltyyn Päijännetunnelin veteen vähän magnesiumia, niin saatavat vesiarvot olivat melkein identtiset kovuuden suhteen taulukoissa mainittuun perulaiseen puroon. Samoin kaliumarvo 1,5 mg/l on sama.


Huomattava tietenkin on, että Espoossa on hyvin erilaisia vesiä. Ei tarvitse lähteä kuin Leppävaarasta vähän länteen, niin Päijännetunnelin vesi alkaa jäädä vähemmälle sekoituksessa.
111na
Elite Member
Elite Member
 
Viestit: 9250
Liittynyt: 17:21, 27.12.2003

ViestiKirjoittaja marko.markkanen » 13:07, 05.07.2004

Ja me pohjois-espoolaiset nautimme pohjavettä.
marko.markkanen
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 500
Liittynyt: 20:49, 16.04.2004

ViestiKirjoittaja Tuukkis » 23:26, 07.07.2004

J.Järvi kun ilmoitti että junglea ei ole tänne suomen oloihin kehitetty, niin onko sitten nuo muiden valmistajien tuotteet juuri tänne suomen oloihin kehitetty.Lisäksi mikä ainesosa tästä junglen tuottesta tekee sen sopimattomaksi suomen vesioloihin.Itse käytän seachemin lannotteita kasvialtaassani ja kun sekin on amerikkalainen tuote niin eikö sekään sovi suomalaisiin vesiolosuhteisiin,vaikkakin kasvit tuntuvat tykkäävän.
In numbers of ten the power is in one.
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1545
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: Ciklidistit

ViestiKirjoittaja pleko_88 » 23:37, 07.07.2004

Tuukkis kirjoitti:J.Järvi kun ilmoitti että junglea ei ole tänne suomen oloihin kehitetty, niin onko sitten nuo muiden valmistajien tuotteet juuri tänne suomen oloihin kehitetty.Lisäksi mikä ainesosa tästä junglen tuottesta tekee sen sopimattomaksi suomen vesioloihin.Itse käytän seachemin lannotteita kasvialtaassani ja kun sekin on amerikkalainen tuote niin eikö sekään sovi suomalaisiin vesiolosuhteisiin,vaikkakin kasvit tuntuvat tykkäävän.

Ja mitä nyt junglen tuotteisiin muuten tulee niin mielestäni ne menevät muiden valmistajien edelle toimivuudellaan suomessa 8O
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 3059
Liittynyt: 22:18, 27.01.2004
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS
Akvaarioseurat: TAS

ViestiKirjoittaja Tuukkis » 23:54, 07.07.2004

Kyllä olen samaa mieltä P88 kanssa,varsinkin kalojen hoitoaineista.Aina tuntuvat toimivan. :mrgreen:
In numbers of ten the power is in one.
Tuukkis
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1545
Liittynyt: 20:45, 24.06.2003
Paikkakunta: Espoo
Akvaarioseurat: Ciklidistit

ViestiKirjoittaja pleko_88 » 00:12, 08.07.2004

Tuukkis kirjoitti:Kyllä olen samaa mieltä P88 kanssa,varsinkin kalojen hoitoaineista.Aina tuntuvat toimivan. :mrgreen:

OT: Uskoni on sen verran kova jungleen, että tälläkin hetkellä on tuo vajaa 800L allas kypsymässä Junglen Start Zymellä ja altaassa on kaloina 10 plekoa joille hintaa ja tunnearvoa kertyy aika mukavasti [;)] Yhden aiemman plekoaltaan olen tuolla kypsyttänyt ja kaikki meni täysin nappiin. :D
Ilkka Takala /
Tampereen Akvaariotukku
http://www.facebook.com/akvaariotukku
pleko_88
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 3059
Liittynyt: 22:18, 27.01.2004
Paikkakunta: Kangasala & Tre / TAS
Akvaarioseurat: TAS


Paluu Kasvit ja sisustus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa