Kasvit kuihtuu pois

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Hei!

Kirjoittelin täällä aikaisemmin talvella sinilevä ongelmasta, joka saatiin hienosti teidän neuvoillanne hallintaan! Toinen ongelma, joka on ollut minulla jo enemmän tai vähemmän vuoden ajan, jatkuu silti yhä. Se on kasvien kasvamattomuus. Aloitan nyt sitä varten uuden viestiketjun.

Akvaariossani on siis kaksi miekkakasvia, jotka ovat asustelleet siellä viime kesästä asti, muuttumatta juuri miksikään. Yllättäen toinen niistä, joka on punertava, alkoi kasvattamaan uusia lehtiä viime kuun aikana. Se onkin ainut, joka siellä kasvaa. Sinileväongelman ratkettua hommattiin helmikuun lopulla akvaarioon rasvalehteä ja vesitähdikkiä. Aluksi ei tapahtunut mitään. Sitten vesitähdikki alkoi kasvaa ensin verkkaisesti ja sitten kauheaa kyytiä! Rasvalehden kasvunopeus oli hidasta, mutta kasvoi kuitenkin. Sitten huhtikuussa kasvu alkoi hidastua. Molemmista kasveista alkoi alalehdet ruskistua ja mennä huonoksi. Rasvalehden varret ovat tällähetkellä ihan ruskeat ja edes kärkitupsut eivät ole enää kunnossa. Tähdikissä kären lehtiparit ovat kunnossa, muuta muuten ovat pelkkiä rankoja, eikä kasvua tapahdu. Ainut joka siis nauttii tilanteesta on punertava miekka. Levääkin on vähän, mutta ei nyt mitään paniikkia ole.

Sitten akvaarion perusjutuista. Koko on 180 litraa ja valaisimina kaksi 30 w putkea, toinen kasviputki. Valaistusteho on 0,33 w/l. Lannoitteena olen käyttänyt Plantaminia ja kasvien juurilla on Laterit kuulat. Valaistus aika on 12.30-15.30 sitten kahden tunnin tauko ja 17.30 - 21.45 eli pientä vaille kahdeksan tuntia. Hiekkakaan ei ole mitään jauhoa. pH 7,5 sitä yritän pudottaa seitsemään, KH 4 ja nitraatti ollut tähän mennessä 15, mutta äsken mittasin ja näytti jo 30. Lämpötila 26 astetta. Suodattimena Eheim experience, vesi tuntuu virtaavan ainakin pinnassa oikein hyvin. Perus rutiinit vedenvaihtoineen ovat leväongelman myötä päivittyneet ja pitäisi olla ihan kunnossa. Kalat tuntuvat voivan ihan mukavasti.

Tämän kerran on vielä pakko kysyä ja yrittää ratkoa ongelmaa, mutta omat konstit alkavat olla vähissä ja ainainen tappelu kasvien kanssa alkaa väsyttää. Ohjeita otan ilomielin vastaan!

P.S. Onko jotain tiettyä tosi hyvää pohjaan puotettavaa tablettiruokaa monnilleni? Tetran Wafer mix ollut nyt käytössä aika kauan.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Miekkakasveilla voi joskus kestää hyvinkin pitkään, ennenkuin lähtevät uudelleen kasvuun. Varsinkin jos kasvit on kasvatettu kasvihuoneessa. Niiden suhteen ei siis huolta jos muuten ovat ok. Mainitsemasi juurilannoite on minulle vieras, joten en osaa sanoa sen soveltuvuudesta sen enempää. Varsinkin nuo punaisena kasvavat kasvit kaipaavat rautaa joten sitä on hyvä olla saatavilla.

Rasvalehti ja vesitähdikki (mikä niistä) ei ole oikeastaan minkään suhteen kovin vaativia. Tosin lehtien tippuminen alaosista viittaa valon vähyyteen. Minkä ikäiset loisteputket on käytössä? Onko putket akvaarioon tarkoitettu vai jotain rautakaupan halpisputkia? Kasvithan kasvavat aina sen heikomman lenkin mukaan eli vaikka ravinteet, hiilidioksidi, valon määrä ja kaikki muu on kondiksessa, mutta valon laatu on keturalleen, sen mukaan tapahtuu kasvu. Et mainitse akvaarion mittoja. Korkeassa akvaariossa valoa luonnollisesti tarvitaan enemmän kuin matalassa.
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Juu elikkäs putkia on kaksi ja ne ovat Aquastar T8 30 W ja Grolux T8 30 W eli ihan akvaarioon tarkoitettuja. Tuo kasvilamppu on takana. Akvan korkeus on 45 cm. Putket ovat aika tuoreet, talvella hankitut. :D

Tosiaan, en ole noista miekoista niin huolissani, ovat kuitenkin selvinneet kaikista tyrskyistä. Sen sijaan mikään muu kasvi ei ole jaksanut meillä menestyä varmaan vuoteen. :( Mikä lie ongelmana, kerran nuita kahta ei näy häiritsevän ja muut kupsahtavat heti pois.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Itse suosin granulaatteja tablettien sijaan. Monet tabletit pölisevät mahdottomasti ja likaavat siten koko akvaarion. Lisäksi mulla on pohjalla voimakas virtaus, ja leikatut tabletit meinaavat mennä virtauksessa karahkojen väleihin.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Pitäis kyllä tolla valaistuksella kasvaa ongelmitta. Kasvaa nimittäin hämärimmissäkin altaissa. Mites toi lannoitus muuten?
ParmonnPP
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 22:26, 11.06.2021
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja ParmonnPP »

Minä olen nykyään antanut monnisilleni Tetran Pleco Tablets - sapuskaa. Maistuu pienemmille ja isommille pohjaryömijöille.
FisuTapio
LaToya
Starting Member
Starting Member
Viestit: 26
Liittynyt: 19:57, 31.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja LaToya »

Teemu Salonen kirjoitti: 23:55, 11.06.2021 Pitäis kyllä tolla valaistuksella kasvaa ongelmitta. Kasvaa nimittäin hämärimmissäkin altaissa. Mites toi lannoitus muuten?
Plantaminin ohjeistushan on lisätä lannoitetta joka kuukausi 5 ml/20 litraa vettä. Tuo on vähän hämärä ohje, että pitääkö tosiaan lisätä kaikki tuo määrä kerralla akvaarioon ja jaksaako se vaikuttaa tasaisesti niin kauan. Ja tarkoittaako se tosiaan koko akvaarion vesimäärää kohden vai esimerkiksi vaihdetun veden määrää kohden? Ollaan lisäilty tuota Plantaminia aina veden vaihdon yhteydessä, että määrä jakautuu tasaisemmin. Laterit-kuulia kun laitoin alussa, niin kasvit kasvoivat. Kun ne herkesivät kasvamasta, ajattelin kuulien voiman ehtyneen. Ei vissiin siitäkään ollut kyse kuitenkaan, sillä siirsin uusia vesitähdikistä lisääntyneitä varsia eri kohtaan kasvamaan ja annoin niille uuden kuulan, eikä niiden kasvu ole yhtään sen parempaa.


Joskus aikoinaan kun kasvit kasvoivat, elettiin pelkällä Plantaminilla ja hyvin pärjättiin. En tiedä pitäiskö sitä sitten lurauttaa yksinkertaisesti enemmän. En tiedä voisiko tässä vaiheessa mennä enää hyvä pilallekaan. :?

Niin ja akvaariossamme on hapetin Rena Air 100, oisko peräisin mesoliittiselta kivikaudelta, ihan supervanha. En oikeastaan ymmärrä siitä mitään, akvaariomme tuli meille käytettynä ja saamiemme ohjeiden mukaan olemme vain pitäneet sitä päällä. Jos onkin niin, että akvaariossa on liian vähän hiilidioksidia, auttaisiko hapettimen pois ottaminen? Voiko sillä olla pahoja seurauksia.

Kiitos myös ruokakommenteista :D
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tuskin on lannoitteen puutteesta kyse, jos laitat PlantaMiniä säännöllisesti ja nitraattiakin tuntuu olevan. Ehkä sitten CO2? Ilmapumpun tarkoitus on kierrättää vettä. Kuplien hapettava vaikutus on mitätön, tätä mietittiin joku aika sitten täälläkin. Jos jo suodatin yksinään kierrättää vettä tarpeeksi, voit ottaa ilmapumpun hyvin pois. Ylenmääräinen veden kierrätys poistaa vedestä CO2:sta.

ParmonnPP:lle tervetuloa aqua-webiin!
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Kasvit kuihtuu pois

Viesti Kirjoittaja tellie »

Meillä on sen verran samanlaiset altaat, että uskallan kantaa korteni kekoon, vaikka mitenkään menestyksekäs en ole kasvien kanssa ollutkaan!

Itselläni on 140 L jossa 2 loistaria (toinen kasviputki), lannoitteena Tetran PlantaMin ja PlantaPro. Nitraatit ovat tosin huomattavasti alempana kuin sinulla (useasti n. tasolla 5 ppm)

Minulla on myös intianvesitähdikkiä. Ongelma nro 1 sen kanssa on ollut liian pimeä allas. Järki ei voi käsittää, miten paljon valoa se ainakin näissä minun olosuhteissani vaatii. Kuoli koko rehu melkein kokonaan pois, mutta sitten löytyi yksi (1) elävä varsi kasvi- (tai levä-) tiheiköstä, johon paistoi käytännössä kiinni akvaarion sivulasissa akvaarioon sinänsä liittymätön kasvivalo.

Intianvesitähdikistä sanovat, ettei se ole mitenkään vaativa. Ehkä olosuhteissani on jotain, joka saa sen himoitsemaan hirvittävästi valoa? Toki itselläni on myös kilpukkaa ja pennilehteä(?) altaan pinnalla, joten osa valotehosta ei tähdikille asti ole päässyt.

Noista lannoitteista sen verran, että nuo Tetran nimenomaiset tuotteet ovat hivenen hanurista siinä mielessä, ettei niistä ota oikein selvää, mitä sisältävät. Tetran sivuilta käy ilmi, että PlantaMinissä on ainakin rautaa, kaliumia ja mangaania. (PlantaProssa sitten kaliumia, mikroravinteita ja vitamiineja, mutta sehän ei tässä tapauksessa ole kovin relevanttia.)

Mitä noista siis ilmeisestikään ei tule, on nitraatti ja fosfaatti.

No nitraattiahan sinulla oli.

Fosfaatista voin kertoa sellaisen anekdootin, että aloitin itse hiljttain CO2-lisäyksen ja tuloksena oli orastava vihersamennus. Olen sen kanssa vääntänyt kättä varmaan... Kuukauden? Pari vedenvaihtoa sitten lisäsin akvaarioon vähän nitraattia purkista sillä seurauksella, samennus paheni. Nyt edellisessä (siis noin viikko sitten) lisäsin nitraatin sijsta fosforia, ja samennus on lähentyt helpottamaan. Olisiko ollut siis fosforinpuute itselläni.

Tämä ei tarkoita, että sinulla olisi, mutta jos saat fosfaattia jostain helposti, niin ehkä sitä kannattaa kokeilla?

Tai sitten heittää noilla Tetran ravinteilla vesilintua ja vaihtaa suoraan johonkin lannoitteeseen, jonka sisällöstä ottaa jotain tolkkua. Nimittäin olen huomannut, että himppasen helpompi olisi troubleshootata tuota omaa pyttyä jos olisi mitään havaintoa siitä, mitä sinne on tunkemassa :roll:

Sitten luonnollisestikin CO2, mitä lisäämällä voisi ehkä parantaa asioita. Tai saada vihersamennuksen xD

LaToya kirjoitti: 13:53, 12.06.2021
Teemu Salonen kirjoitti: 23:55, 11.06.2021 Pitäis kyllä tolla valaistuksella kasvaa ongelmitta. Kasvaa nimittäin hämärimmissäkin altaissa. Mites toi lannoitus muuten?
Plantaminin ohjeistushan on lisätä lannoitetta joka kuukausi 5 ml/20 litraa vettä. Tuo on vähän hämärä ohje, että pitääkö tosiaan lisätä kaikki tuo määrä kerralla akvaarioon ja jaksaako se vaikuttaa tasaisesti niin kauan. Ja tarkoittaako se tosiaan koko akvaarion vesimäärää kohden vai esimerkiksi vaihdetun veden määrää kohden? Ollaan lisäilty tuota Plantaminia aina veden vaihdon yhteydessä, että määrä jakautuu tasaisemmin. Laterit-kuulia kun laitoin alussa, niin kasvit kasvoivat. Kun ne herkesivät kasvamasta, ajattelin kuulien voiman ehtyneen. Ei vissiin siitäkään ollut kyse kuitenkaan, sillä siirsin uusia vesitähdikistä lisääntyneitä varsia eri kohtaan kasvamaan ja annoin niille uuden kuulan, eikä niiden kasvu ole yhtään sen parempaa.


Joskus aikoinaan kun kasvit kasvoivat, elettiin pelkällä Plantaminilla ja hyvin pärjättiin. En tiedä pitäiskö sitä sitten lurauttaa yksinkertaisesti enemmän. En tiedä voisiko tässä vaiheessa mennä enää hyvä pilallekaan. :?

Niin ja akvaariossamme on hapetin Rena Air 100, oisko peräisin mesoliittiselta kivikaudelta, ihan supervanha. En oikeastaan ymmärrä siitä mitään, akvaariomme tuli meille käytettynä ja saamiemme ohjeiden mukaan olemme vain pitäneet sitä päällä. Jos onkin niin, että akvaariossa on liian vähän hiilidioksidia, auttaisiko hapettimen pois ottaminen? Voiko sillä olla pahoja seurauksia.

Kiitos myös ruokakommenteista :D
Tetralla on sellaisia tuotteita, joiden tarkoituksena on saada vedenvaihdot minimiin, siis niin että ei vaihdella kuukaisiins (ainakin Easy Balance, joka lupaa veden pysyvän hyvänä 6 kk). Voisin kuvitella, tuon ohjeen liittyvän tällaiseen vanhavesimäiseen harrastamiseen.

Itsehän olen lisännyt joka vedenvaihdossa sen 5 ml/20 litraa, ensisijaisesti siksi, etten ole ymmärtänyt purkin ohjetta kun on saksaksi xD Katosoin vain, miten monta milliä ja miten monta litraa. Rautatestini mukaan akvaariossani on tästä huolimatta liian vähän rautaa (olkoonkin että tuon samennukseni takia en ole jokaiseen VV:hen lisännyt nyt). Ei tuossa kuukausittaisessa lisäämisessä "to water column", siis veteen, ole minkään valtakunnan tolkkua jos käytetään viikottaisia vaikkapa "vain" 30 % vedenvaihtoja.

Näiden tietojen pohjalta lottoaisin, että vikana on, mikäpä muukaa kuin wanhain hywäin aicain ravinne-epätasapaino!

Varmaan helpoin tapa lähteä etsimään apua olisi ruveta lisäämään PlantaMiniä jokaisessa vedenvaihdossa siihen määrään vettä, jonka vaihdat ja katsoa, parantuuko tilanne. Tai jos haluat ryhtyä kasviakvaristiksi, kannattaa kyllä ihan vakavissaan miettiä, haluaako tuhertaa noiden Tetran litkujen kanssa. (Itselle tulossa vaihto jahka kerkiän)

// juu ja noita hapettimia ei kamalasti enää käytetä, kun (sähkötoimiset, "magneettimoottoriset") suodattimet ovat kehittyneet aika paljon sitten tuon mainitun mesoliittisen kivikauden. Toki voi olla kalasto- tai muita syitä, joiden vuoksi haluaa käyttää kuplittajaa, mutta noin nyrkkysääntönä, jos on normaali suodatin joka liikuttaa pintavettä, ei tarvitse huolehtia ilmastimista.

Minulla on myös Rena Air, en ole varma onko 100 vai joku muu, mutta se pitää sellaista pörinää, ettei sitä jaksa selvin päin kuunnella :D Melu ei varmastikaan ole kasviesi kohtalonkysymys, mutta noin kokonaisuuden kannalta, jos ei ole mitään syytä pitää hökötintä päällä, ottaisin sen itse pois käytöstä.

/// Ja muoks 2, tuo experience on ilmeisesti ulkosuodatin? Siitä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta useissa tapauksissa annetaan kasvien kannalta ohjeeksi, että "kasvien tulee hieman heilua virtauksessa". Pintavedenkierto on myös syytä varmistaa, jo on pelkkä ulkosuodatin.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”