Sinilevääkö?

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Lode
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 23:03, 14.09.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Lode »

Hei vaan, sinilevä on vieraana täälläkin. Olen itsekin taistellut valaistusajan ja nitraattien välillä, mutta sinilevä on koko ajan pysynyt hyvin maltillisena määränä akvaariossani, eli peittää muutamia lehtiä intianvesitähdikistä, mutta ei kasva kelmuna pohjalla/pinnoilla. Kalat voivat hyvin ja intianvesitähdikki kasvaa kovaa vauhtia, ja jaavansaniainen tekee kovasti uusia alkuja. Pinnalla on limaskaa, joka itseäni ei sinänsä ulkonäöllisesti häiritse, mutta taitaa tosiaan olla aika kova nitraattisyöppö sekin.

Akvassa nitraattia on nimenomaan se noin 5 mg/l, vaikka lisäänkin EasyLifen Nitroa jokaisen vedenvaihdon yhteydessä. Voi olla, että pitäisi lisätä nykyistä enemmän, mutta ajattelin pitää lisätyn määrän maltillisena vielä siihen asti, kunnes saan täydennystä parviini. Akvaario on ollut aika tyhjillään kaloista jo pitemmän aikaa, joten ehkä parvikokojen kasvattaminen auttaa asiaa. Täytyy mittailla sitten, millainen vaikutus kalaston lisäämisellä on veden nitraattiarvoihin, ja päätellä uusi nitraatin lisäysmäärä sen jälkeen.

Lisäksi akvaariossa on tupsulevää, piilevää, ja ties mitä kaikkea muutakin levää, mutta jos nyt tuon sinilevän jotenkin saisi pois, se olisi jo askel oikeaan suuntaan. Käytössä on Nitron lisäksi EasyLifen Carbo, JBL:n Ferropol ja Ferrotabs, sekä nyt uutena kokeiluna Aquatic Naturen Eichen Extract humusuutteena. Joskus käytin monia vuosia kaliumsulfaattijauhetta, mutta sitä en ole nähnyt enää missään myynnissä, joten lieneekö valmistus lopetettu. Valaisin akvaariossa on ilmeisesti Aquatlantiksen Easy Led, joka näyttäisi vastaavan noin 28 W lamppua valmistajan mukaan. Akvaario on 128-litrainen, joten ilmeisesti valoa on suhteellisen vähän? Nyt uutena kokeiluna olen kasvattanut valaistusajan 8 tuntiin niin, että keskellä on 2 tunnin valotauko.

Saa nähdä, miten homma lähtee etenemään. Onneksi sinilevän määrä on pysynyt jo pitkään vakiona ja todellakin hyvin vähäisenä, joten uskon, että sen voittaminen ei suinkaan ole mahdotonta, kunhan vaan keksin, miten se tehdään :D
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Voi ei. Kun näin Hanren etusivulta kirjoittaneen, mietin heti että jahas :? .

Nyt rairai se huppu niskaan takas. Onko sinulla kuvaa tästä sivilevästä ja määrästä altaassa nyt uusimisen jälkeen? Tämä on ainut johon nyt pystyn vastaamaan, koska täytyy lukea koko ketju läpi, että muistan, mikä täällä oli alkutilanne, arvot sun muut. Tässä ollut menossa muutamakin sinilevätapaus samaan aikaan, etten sekoita tietoja. Mutta huppu, ellet ole sitä jo laittanut. Tod.näk. (toivottavasti) kasvisi kerkesivät tässä välissä sen verran voimaantumaan, että selviävät uudesta pimennyksestä. Miekka ainakin selviää, köynnöstävät vähän enemmän joutuvat ottamaan osumaa.

Sinilevämyrkkyjen käyttäjät (en ole käyttänyt, vain kuulut heiltä ja lukenut), ovat kertoneet, että on ollut ihan tyypillistä, että kuureja on joutunut antamaan peräkkäin jopa 3, että on häipynyt (tai sitten ei, ei ole tarvinut uusia tai sinilevä ei kadonnut). Sinilevä on kova haastaja, välillä selviää vähällä, välillä joutuu hiki päässä hommiin ja joskus se ei ole häipynyt mihinkään. Elävien organismien kanssa ollaan tekemisissä ja ihmisillä ei ole kaikesta sen synnystä ja elosta tietoa.

Eli:
- kalojen ruokinta
- levän siivous parhaan kyvyn mukaan
- vedenkierto kunnossa jotta allas saa happea, sinilevän kuollessa vie happea vedestä
- huppu niskaan

Sitten mietitään.

Jokin muu siellä on nyt vinossa, jos kasvit eivät kasva yhtään. Sinilevä ei kasvua estä ellei kasvi ole kunnolla sen saastuttama. Koitetaan hoitaa ongelma niin, että rahaa palaa mahdollisimman vähän, mieluummin ei ollenkaan :D .
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Tässä nyt olisi näistä leväsankareista kuvia ja ainakin näitä eri lajeja siis löysin pikavilkaisulla.

Eli tää sinilevä, jota on tuo tummemman vihreä laikku tuossa lehden päässä, sitä oli myös hentorotalassa vähän, mutta ne varret napsaisin poikki ja heitin roskiin. Se on toivottavasti nyt ainoa sinilevälaikku tällä hetkellä ja tämän kirjoittamisen jälkeen menen sen poistamaan. Ajattelin nyt kun opin sinilevän tunnistamaan niin pyytää heti apua ennen kuin tilanne on taas paha.

Kuva

Sitten tuollaista karvaisempaa levää on tosiaan nuo vesimiekan vanhat lehdet täynnä ja se ei ole sinäänsä minua haitannut, vaikka vähän rumaa onkin.

Tupsulevää on erityisesti mangrovessa ja nuo perhanan neritinat ei enää hoida hommiaan, tullessaan ne söivät parissa viikossa kaikki kivet ja kannot puhtaaksi, mutta nykyään eivät tunnu syövän mitään. Tupsulevä myös lisääntyi räjähdysmäisesti pimennyksen jälkeen, ennen pimennystä kannossa oli vain pari tupsua(nuo jotka nyt ovat isoimmat)

Kuva

Sitten uusin tulokas, jota alkoi tulla edellisen akvaarion peittämisen jälkeen, tätä oli muistaakseni myös silloin kun akvaariossa oli vielä se keltainen Nature Led. Tämä levä keskittyy oikeastaan vain hentorotalaan.

Kuva

Huomenna on vedenvaihtopäivä niin mittailen tarkemmin arvot taas silloin. Vedenvaihdon jälkeen olen kuitenkin joka kerta lisännyt pari tuntia vedenparannusaineen jälkeen lannoitteen, catappauutteen ja nitraattia. Easycarboa lisään päivittäin pienen annoksen ja nitraattia myös muutaman päivän jälkeen vielä lisää. Ruokaa annan niin vähän, että pahalta tuntuu ja pelkään jopa ettei monniset saa sitä tarpeeksi. Välillä on myös paastopäivä. Tämä rutiini on ollut sama edellisestä pimennyksestä asti niin en nyt tiedä sitten mitä on taas tapahtunut.

Lodeltakin mielelläni kuulen päivityksiä jos tilanne etenee suuntaan tai toiseen, tuntuu aika paljon olevan sinilevää nyt akvaarioissa yhdellä jos toisella...

Kaiken tän eri levän takia tiedän, että jotain tuolla on vialla pahasti, mutta kun tietäisi mikä.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Nyt tosiaan kiinnostaa eniten kaikki mahdolliset vesiarvot, mitä pystyt testaamaan ennen vedenvaihtoa.

Tuon miekan ja rotalan levää mietin, että onkos levä iskenyt niihin osiin ja lehtiin, jotka olivat pimennyksessä? Heikentyneisiin kasvinosiin levät iskee, koska saavat niistä yliotteen, hyvässä kasvussa olevaan kasviin levä ei pääse niskan päälle. Joten nyt, kun siellä on kasvu pysähtynyt (jostain syystä), levät ovat ottaneet tilanteen haltuun. Ennen kuin kerrot testien tuloksia, minusta näyttää nyt siltä, että kasvit huutavat ravinteita. Vaikka valoaikaa on vähän, valotehot ovat voimakkaat, joten viidessäkin tunnissa päivittäistä valoaikaa kasvit kasvavat.

Sinilevähän iskee helposti altaaseen, joka on epätasapainossa jossa kasvit ei voi hyvin. Olisiko sinulla viitsimistä viritellä sinne hiilaripullo? Tietystikään ei ennen pimennystä, sen jälkeen. Paljonko sitä Carboa menee nyt? Tupsulevä yleensä viihtyy virtauksessa, mutta itselläni tupsulevä katosi virtauksessa olevasta moorapuun oksasta itselleen, kun lisäsin hiilaria ja aloin lannoittamaan kasveja enemmän. Kuulostaa hullulta mutta näin kävi.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Polar »

Katselin tässä Hanre91 altaan asukkaita niin silmiin pisti myös se ettei altaassa ole levätalkkareina kuin kiintiöpartis. Oman kokemuksen mukaan levänsyöjistä on hirmuinen apu silloin kun allas on epätasapainossa. Leväbarbit, otot, jotkut kotilot, leväsukaravut jne. Otot varsinkin ovat ihan uskomattoman tehokkaita putsareita, eikä niitä näy ikinä muun ruoan kimpussa kuin levän. Sopivan pieniäkin putsailemaan kaikenlaisia kasveja.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Keskiviikkoa kaikille :D

Olen yrittänyt pohtia syitä altaasi sinilevän syntyyn, vaikkakaan en sitä koskaan välttämättä saa ratkaistua. Mutta uudelleen luettuani ketjua, jäin miettimään tuota hiekan ja lasin väliä, jonne sitä ensimmäisen kerran syntyi. Ei ole tainnut tulla vielä puheeksi, minkä raekoon hiekkaa/mikä hiekka altaassasi on? Jos se on liian hienoa, se saattaa aiheuttaa ongelmia, tukossa noin tuore allas ei vielä olisi. Ja koska altaassa on hiekka, suosittelen sinne suurta porukkaa kierteisiä pitämään hiekan ilmavana. Pohjaa voi myös sormilla vähän peuhata vedenvaihdon yhteydessä.

Sitten mietin edelliskuussa ennen sinilevän ilmestymistä suodattimeen lisättyä Cirax-laatikkoa, onko sillä voinut olla juuri perustetun altaan bakteerikantaan vaikuttavaa heilautusta? Jotenkin tuntuu, että ei, mutta???

Se fosfaatti olisi nyt hyvä tietää. Olikos niin, että sinulla ei ole siihen testiä? Onko liikettä, joka sen voisi katsoa? Ja paljonko nitraatit ovat nyt olleet? Lisäksi oleellisia ovat pH ja KH. Alussa olet ne ilmoittanutkin ja ovat ok, mutta ovatko edelleen samat?

Nyt kuitenkin sinulla on vielä niin vähän sitä sinilevää siellä, että ota kasveista leväiset osat pois. Huputa alkuun kolmeksi vuorolaudeksi, sen jälkeen ota mekaanisesti pois heti nähdessäsi jos ilmestyy. Saatko pimennettyä valaisimesta toisen putken? Nämä Juwelit ovat minun heikko lenkki, en ole koskaan omistanut, en allasta enkä valoja, joten niistä en tarkemmin pysty ikävä kyllä mitään sanomaan. Niihin saisi joku Juwel-ihminen tulla kommentoimaan. Mutta pimennä toinen, jos pystyt, pidä toistaiseksi tunnit samana. Lannoitteet normitasolle. Mieti sitä hiilidioksidi asiaa. Ja Carboa voisi laittaa sen määrätyn 1ml/100l . Itse olen nostanut Carboa altaassa jopa kolminkertaiseen annokseen kuurina levien tuhoamiseen.Sekin täytyy tehdä vain varoen ja hitaasti nostamalla. Altaassasi näkyy tupsulevän lisäksi ainakin partalevää, ja ne eivät tykkää yhtään Carbosta :twisted: . Levänsyöjät, niin kuin Polar mainitsi, olisi nyt hyviä apulaisia. Jos Carboa lähdetään vielä nostamaan normiannostuksesta niin sukiksia ei kannata ekana ottaa. Otot on ihania ja niin ahkeria.

Jatketaan siitä.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Nyt on vedenvaihto suoritettu ja ennen vaihtoa vesiarvot olivat seuraavat
PH 7
GH 4
KH 3
No2 0
No3 10

Eli nyt enää ei nitraatista pitäisi olla pulaa, mutta onko muu lannoitukseni sitten riittämätöntä eli pitäisikö alkaa laittamaan täyttä annosta kasviravinnetta lyhyestä valoajasta huolimatta?

Vielä eilen akvaario haisi sinilevältä voimakkaasti, mutta tänään haju oli hävinnyt, olisiko ollut tuuria ja levä olisi luovuttanut kun poistin kaiken. Vai voiko se olla niin helppoa.

Miekassa levää oli jo ennen pimennystä vähän, pimennyksen jälkeen se lisääntyi, mutta on tosiaan vanhimmisssa lehdissä ja eniten virtaavissa kohdissa. Minulla kaikki levä tuntuu olevan eniten virtaavissa kohdissa, tuo tupsuleväinen kanto on suodatinta vastapäätä ja saa ehkä isoimman puhurin. Hentorotala kasvaa suodattimen edessä, tarkoituksena vähän peittää suodatinta, mutta levä kasvaa suodattimen vedenottoaukon kohdalla kasvin latvoissa. Sinileväkin oli siinä kunnes poistin.

Hiilarisysteemiin en mielelläni lähtisi, koska se vaikuttaa hieman monimutkaiselta ja valmiit järjestelmät tosi kalliilta. Osaamiseni ei ehkä riittäisi kiljusysteemeihin tai vastaaviin DIY versioihin. Carboa menee pakkauksessa mainittu viikkoannos suhteutettuna litroihin ja se jaettuna 7:llä eli joka päivä pieni annos ison kerta-annoksen sijaan (ei ole ns. aitoa easycarboa vaan eri merkkiä, mutta sama tarkoitus). Sen käyttöä vähän arastelen, koska carbon ja monnisten yhteensopivuudesta oli monenlaista tietoa ja joillain monniset kuolleet. Sen takia en ainakaan uskalla nostaa enää annostusta kun monniset ovat Black Venezueloja ja Orange Venezueloja ja kaupassa sanottiin niiden olevan herkempiä kuin normi kuparimonniset.

Levänsyöjistä sen verran, että altaassa on nuo edellisessä viestissäni mainitut kaksi seepraleväkotiloa ja ne olivat alussa äärettömän tehokkaita, mutta nyt lopettaneet jotenkin kokonaan näkyvän levän syömisen. Alla kuva siitä, kuinka tehokkaita ne alkuun olivat. Tämä kuva on muuten siltä ajalta kun oli vielä se Nature-led ja reunassa näkyykin kuinka silloinkin rotala oli sen vankina. Mutta silloin tuo levä lähti pois hyvin pian Colour-ledin vaihtamisen jälkeen.

Kuva

Muuten levänsyöjiä en alkuun ajatellut tarvitsevani ja niissä ei ollut juurikaan minua kiinnostavia lajeja. Kiintiöpartis ehkä muuttaa muualle, koska olen kyllästynyt sen kaiveluun kun mikään ei pysy paikoillaan. Sukaravuista tykkäisin, mutta epäilen, että nuo avainkirjoahvenet nauttisivat ne makupalana. Ja myös hanavedessä oleva ruoste(tai mikä nyt värjääkään suihkun seinät punaisiksi ja joskus tuli ruskeaa vettä) voisi olla kohtalokas ravuille kun kai aika herkkiä ovat.

Hiekan laadusta en tiedä, ostin sen käytettynä, oli ollut pari viikkoa edellisellä käytössä ja sen jälkeen kuivana varastossa kunnes ostin hiekan. Se on hienoa, mutta ei ihan pölyä kuitenkaan ja pöyhin sen vedenvaihtojen yhteydessä myös somisteiden alta.

Ciraxista en oikein uskoisi, että voisi mitään tapahtua, koska se ehti olla ennen sinilevää altaassa hyvän aikaa ja täytti vain suodattimessa olevat tyhjät aukot(en laittanut suodattimessa alkuperäisenä tullutta nitraatinpoistolevyä suodattimeen, joten siellä oli tyhjää tilaa). Minun järkeni mukaan silloin vain bakteerien kasvualustan määrä lisääntyi ja bakteerit saivat enemmän elintilaa? Cirax on myös sellainen tuote, joka tekee vähän biologista suodatusta suodattimeen. En ole asiantuntija, mutta järkeilisin näin. Voin olla väärässäkin.

Fosfaattitestiä ei ole, täytyy selvitellä mittaako joku, mutta on vähän nihkeää ollut kaikkien akvaliikkeiden palvelu täällä niin jää nähtäväksi.

Juwelin valokansi on sen verran kenkkumainen, että siinä ledit on liitetty jotenkin yhteen ja jos toinen putki on irti, ei toinen toimi. Samoin jos toinen hajoaa, ei toinenkaan syty. Valot on nyt suunnattu ristiin, kuten aiemmin neuvottiin, mutta ne pystyy vielä kääntämään osoittamaan suoraan ylöspäinkin jos siitä on apua?

Varmaan taas unohdin kertoa jotain, mutta lisäilen jos tulee mieleen.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Arvot ovat ihan ok. Itse pidän nitraattia jo vedenvaihdon jälkeen 10ml/l, mutta toisaalta sinulla ei ole siellä nyt paljoa kasveja, niin tuo varmaan ihan hyvä.

Niin, niin, eli et poistanut mitään suodattimesta ja laittanut tuota Ciraxia tilalle? Juu, ei siinä silloin minkään olisi pitänyt heilahdella.

Sehän olisi varsin toivottava ilmiö, että syano olisi ottanut nyt hatkat. Pidetään sormet ja varpaat ristissä. Voithan nyt kokeilla sitä, että pidät nitraatin tason hyvänä, 10 alle en päästäisi (oletko mitannut nyt ollenkaan vedenvaihdon jälkeen paljonko silloin on?) ja heti näkyvä levä pois pienen vedenvaihdon kera, mutta tärkeää aina tasata laitettavat aineet samalle tasolle.

Muistankohan nyt oikein, että sinulla oli valoaikaa 6h/vrk ja tauko välissä... koska olet kertonut, että altaasi valoja on pidetty voimakkaina, niin sikäli 6h ei ole nyt niin hirveän vähän jos ajattelee, että minun kasvialtaassani päivittäinen valoaika on 7h. Ravinteita menee yli annettujen ohjeiden, mutta tämä coktail vaatii myös hiilarin. Sinä voit tuurailla hiilaria sillä carbolla, hiilariksi sekin muuttuu vaikkei nyt ihan varsinaisesta hiilarinsyötöstä käy. Ja vinks, vinks, jos minä osasin väsätä ekan hiilaripulloni tuolla joskus vuonna 2007, olen aivan varma, että sen osaisit tehdä. [;)]

Nyt kun kerroit, että levät ovat virtauskohdissa, niin se on selvä, että tupsut ovat siksi siihen itsensä tumpanneet. Vaihda paikkaa ja carboa perään. Tjaah, vieläkö noita monnisia myydään "Black Venezueloina", nimittäin itse kasvatin niitä ja silloin kyseisen lajin todella luultiin olevan jotenkin vaikeasti kudetettava monninen Venezuelan vesistä. Pertti Rassihan tuli ja haukkui ihanat monniseni "värivammaisiksi" :mrgreen: . (Tiedätkö kuka Pertti Rassi on? Hän on suomalainen monnispesialisti.) Eli ne ovat mustia kuparimonnisia. Nyt en tiedä, onko tämä "Orange Venezuela" samaa porukkaa, koska en ole sen paremmin viime vuosina enää pyörinyt monnismaailman pyörteissä. Nimi kuulostaa kovasti vastaavalta. Eli jälkimmäiseen en kommentoi, koska en ole varma tuosta, mutta mustiin kuparimonneihin sen verran, että eivät herkkiä olleet ainakaan silloin kun itse niitä kasvatin, ei sen herkempiä kuin jatkuvassa kasvatuksessa olevat kuparimonniset. Sitten jos geenipooli on ohueksi ja on mennyt sisäsiittoiseksi, kanta voikin olla heikkoa. Mutta tosiaan omat mustiaiseni olivat kasvialtaassa, jonne meni hiilaria kahdesta pullosta + carbo. No tämä oli jo vähän ot.

Ompa kummallista ettei akvaliikkeillä ole intrestiä palvella asiakasta joka kuitenkin tekee vielä ostoksia 8O . Vielä tänä aikana, kun putiikkeja kaatuu kun viljaa.

Mietin minkähän takia hiekka oli käytössä vain 2 vkoa?

Miettisin niitä levänsyöjiä? Avaimet saattavat kyllä kiittää ja röyhtäistä sukiksista. Ja jos altaassa on jotain, mikä jatkuvasti jahtaa sukarapuja, ne eivät paljoa esillä ole. Aina vaan liputan niiden ottojen suuntaan. Itse joskus aikoinaan ihmettelin, kun täälläkin ihmiset vouhottivat ottojen vuoksi, miten ihania ne on, ja menin katsomaan googlesta tätä suurta ihmettä... ja mikä mitättömän näköinen pikkusilakka se sitten olikaan. Voih, ottojen ihanuus tulee vasta esille altaassa :D .

Nyt pitää lopettaa mutta jatketaan taas, ja peukkuja tsemppien kera.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Polar »

Olipa toukopouko mielenkiintoinen teksti näistä mustista kuparimonnisista, nimittäin olin aina Black Venezueloista haaveillut ja järkyttynyt niiden hinnoista "isolla kirkolla". Sitten eräänä päivänä huomasin paikallisessa liikkeessä tällaisia mustia kuparimonnisia pikku rahalla ja olin AIVAN täpinöissäni niistä. En edes uskaltanut sanoa myyjälle mitä vastaavan näköiset maksavat muualla Suomessa. Pitkään hykertelin, että ne oli myyty virheellisesti kuparimonnisina, mutta tämä nyt todisti, että ne todellakin olivat kupareita. Nimestä viis, aivan ihania. (Ps täällä tiedetään todellakin kuka on Pertti Rassi :mrgreen: , oi niitä vanhanliiton aikoja )

Ja otot todellakin ovat ihan parhaita levätalkkareita. Sellaisia sympaattisia huomaamattomia puurtajia, ja niiden levänsyöntiteho on aivan verraton. Vesiarvot ja akvaarion säntillinen hoito tosin pitää olla kunnossa, kun ovat nököjä veden laadulle. Tuo huomaamattomuus tuli kerran esille kun olin niitä hankkinut joskus miekka ja kypärä, ja sitten jossain vaiheessa luulin, ettei minulla niitä enää ole (tämä luonnollista kun eivät pieninä kaloina hyvälläkään hoidolla ole kovin pitkäikäisiä, ehkä pari vuotta max?), kun niitä ei ollut näkynyt piiiitkään aikaan (ja nyt puhutaan siis kuukausista). Sitten tadaa yks kaks huomasin pari kaveria kasvia puhdistamassa ja kun oikein tarkkaan aloin syynäämään niin olihan ne siellä varmaan kaikki tallella. Kasveja on meillä ollut tosin aina paljon, joten pienet sintit olivat vaan niin hyvin onnistuneet naamioitumaan sinne sekaan. Ne kun eivät tosiaan tule ruokailemaan niin kuin muut kalat, niin osasivat hyvin ns upota rakenteisiin :mrgreen:
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Palaan vielä sen verran tähän Corydoras sp `Black Venezuela´ tai `Venezuela black´asiaan, että kyllä tosiaan on jalostettu värimuunnos kuparimonnisesta. Ei pidä sekoittaa kuitenkaan sitä Corydoras venezuelanukseen, joka myös tummanpuhuva, muttei kokonaan, eikä varsinaisesti edes musta, ennemmin harmaata/tummaa harmaata, ja ne voivatkin sitten jo maksaa, jos jossakin sattuisi näkymään. Piti käydä oikein kurkkaamaassa, milloin ostin omani, härregyyd siitä on aikaa, v.2004, jumaleisson, onko sitä jo niin vanha? Kasvatin tuolta alkaen 2007.

Siinä vaiheessa jopa akvakauppiaat itse luulivat näitä villeiksi tuonneiksi. Tai näin heille oli Tzekin maalta kerrottu/väitetty. Eli omani olivat Tzekeistä. Siinä vaiheessa en tiedä, oliko niitä vielä kasvattanut kukaan Suomessa, (oliko minulla ensimmäisiä Suomeen tuotuja), en tiedä, mutta akvaristit olivat silti innoissaan ja voin kertoa ettei kotien etsiminen ollut vaikeaa. Niitä meni niin paljon kun tulikin.

Jälkikäteen olenkin miettinyt, myöhemmin alkanut keskustelu sisäsiittoisuudesta ja siitä johtuneista viallisista pyrstöistä ym. ym. , osasyy voisi olla myös se melkoinen tehotuotantoni, niitä lähti maailmalle paljon. Välillä ostin lisää uutta verta ja näin kehotin ostajia myös tekemään, mutta olisiko noissa ed. mainituissa osasyytä väitettyyn sisäsiittoisuuteen? Kunhan pohdin. En ole 2007 ollut niin kokenut, ettenkö voisi myöntää tuuolloin olleen enemmän intoa ja vauhtia kuin järkeä.

Jotkut pohtivat sitäkin, että ovat alkaneet niin pienellä geenipoolilla jo alun alkaen jalostamaan näitä, että sisäsiittoisuus olisi alkutekijöissä. Mutta nämä nyt ovat näitä, täällä oli tuohon aikaan kauhean paljon "tietäjiä", mutta oli myös tietäjiä. En muista enää, kuka tuon heitti, mutta ellei se tullut itse Rassilta, en laita väitteelle mitään painoarvoa. Joka tapauksessa, omissa mustiaisissani ei ollut min_kään_lais_ta vikaa, ei väreissä, rakenteessa tai terveydessä. Altaassani taisi olla lopulta niitä noin 50kpl. Ja jos mietin, että niitä saattoi lähteä maailmalle noin 500 yksilöä ja kolmesta poikasesta tuli palautetta, että oli vänkkyrä pyrstö, niin on niin on kyllä vaikea seistä tuon väitteen takana. SE, mitä sitten on tapahtunut sen jälkeen, niin mene ja tiedä. Mutta miksi ihmeessä musta kupari olisi sen heikommin jalostettu tai heikompi muunnos, kuin muut kuparista väännetyt muunnokset?

muoks. kappalejako

Olisipa Pertti täällä vielä meitä tyhmiä ojentamassa :twisted: , vaikkakaan en tiedä, ottaisiko näihin "värivammaisiin" kantaa sen enempää, sanoi tuolloin, ettei hänestä tule jalostettujen värimuunnosten ystävää suin surmin edes asella uhattuna, aika lailla näillä sanoin :mrgreen: .

On miten on, ne ovat edelleen yksiä ehdottomasti mielestäni suloisimpia monnisia, mitä maa päällään kantaa.
Viimeksi muokannut toukopouko, 11:06, 25.02.2021. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Kävin pikaisesti kurkkaamassa tuon "Orangen" taustaa, mutta eihän sekään näy ihan selvä olevan. Ehkäpä palailen vielä tutkimaan kun on aikaa.

Tässä nyt vain yksi monista teksteistä.

https://www.aquariumglaser.de/en/fish-a ... ela-black/

Saako kysyä Polar, mitkä olivat nuo hinnat?
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

toukopouko kirjoitti: 10:14, 25.02.2021 Olisipa Pertti täällä vielä meitä tyhmiä ojentamassa :twisted: , vaikkakaan en tiedä, ottaisiko näihin "värivammaisiin" kantaa sen enempää, sanoi tuolloin, ettei hänestä tule jalostettujen värimuunnosten ystävää suin surmin edes asella uhattuna, aika lailla näillä sanoin :mrgreen: .
Tarvittaisiin ehkä mielummin genetiikan asiantuntija kuin monniasiantuntija. Hyvällä jalostajalla pitää olla genetiikka hallussa.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Non niin, non niin, eläs nyt takerru :D

Tarkoitin lähinnä sitä, että miten hienoa olisi kuulla häneltä kommentteja, kuinka maailma makaa tänä päivänä monnisten saralla hänen saamilla tiedoillaan. Hän kun täällä meidän "torveloiden" kanssa on kirjoitellut joskus ja hänen mielipiteethän olivat aina melko, miten sen nyt sanoisi, nasauttelevia, muttei heitellyt oletuksia tietona, jollei tietoa ollut.

Menen siis nyt muokkaamaan toisiksi viimeistä tekstiäni niin että laitan väliin kappalejaon, niin ei aiheuta hämmennystä. [;)]
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Polar »

Saako kysyä Polar, mitkä olivat nuo hinnat?
Jaa-a nyt en kyllä muista enää tarkkoja summia, mutta löysin omista arkistoistani merkinnän, jossa pääkaupunkiseudun hinta olisi ollut kolminkertainen paikalliseen verrattuna.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Ok, muistan maksaneeni silloin vuonna 2004 tamperelaiseen akvaarioliikkeeseen 9.90e kpl. Itse myin niitä 6-7e hintaan.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Hanre91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 28
Liittynyt: 20:31, 02.08.2020
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Hanre91 »

Kommentoin nyt tässä pikaisesti ennen nukkumaanmenoa mitä ehdin.

Black ja Orange Venezuelana tosiaan myytiin ja tuossa teidän keskustelussa kattavasti olikin niistä. Olen myös lukenut tuosta, ettei niiden luokittelu ihan varmaa ole, mutta minulle se on nyt ihan sama kun en kasvattaa aio. Ja jos risteytyvät ja joku sattuisi tuolla selviämään niin sitä en eteenpäin laittaisi mihinkään. Hinnat siellä mistä nuo ostin oli Black 15€/kpl ja Orange 13€/kpl. Normit 5,90€/kpl. Niissä selvä ero, että mustat piilottelee kasvien seassa koko ajan oikeastaan, oranssit on esillä jatkuvasti ja pyörivät toistensa kimpussa vähän kututyyliin, mutta ovat jääneet huomattavasti pienemmiksi kuin mustat. Joskus ovat kaikki samana parvena, mutta useimmiten oranssit omassaan ja mustat omassaan. Niitä on pitänyt hankkia lisää vielä, mutta tuli tuo sinilevä silloin niin se jäi vähän. Ja pistin nämä minulle myyneen eläinkaupan myös boikottiin, koska siellä monnisia pidetään soralla ja perhoskirjoahventen kanssa niin näiden evät ja viikset oli ihan riekaleina ostaessa, mutta se on eri tarina se. Faunattaressa näin ehkä oransseja tavallisten seassa samaan hintaan, pitää käydä katsomassa uudelleen jossain kohtaa. Silloin niitä ei saanut ostaa kun myyjän mukaan niillä oli sanantarkasti "joku tauti".

Tuo eläinkauppojen nihkeily alkoi jo akvaariota ostaessa kun kysyin ensin sähköpostitse läpi(mulla on äärettömän paha puhelinkammo niin en pysty soittamaan) kaikki turun ja raision akvaariotavaraa myyvät. Ja halusin nimen omaan kalusteakvaarion. Useimmissa eioota, osassa ei vastattu ollenkaan, yhdessä olisi saanut akvaarion, muttei jalustaa, yhdessä olisi saanut kaikkea muuta paitsi sitä väriä mitä halusin ja ei voinut tilata sitä väriä erikseen. Tuolla viimeisimmässä sanottiin, että 240 litrainen musta olisi liikkeessä ja kysyin paljonko se maksaa. Vastasivat, että ei ei kun se on esittelyakvaario eikä myynnissä, mutta sitä voisi tulla katsomaan. No tilasin haluamani värisen akvaarion netistä ja tuli halvemmaksikin. Halusin tukea paikallisia kivijalkakauppoja, että pysyisivät hengissä, mutta ei sitten kun ei onnistu. Tämäkin joo vähän ot taas, mutta pääsinpä avautumaan :D

Valoaikaa mulla on 5h ja pitää tuota hiilaria miettiä ja tutkia, jotenkin vaan niin kamalan monimutkaiselta on vaikuttanut kun joskus vilkaissut ohimennen. Hiekasta edellinen omistaja sanoi, ettei tykännyt väristä niin vaihtoi pois.

Ottoja mulla oli silloin 15v sitten ja olihan ne ihan söpöjä, mutta ei ne minusta levää kamalasti syöneet. Silloin tosin oli vaan jaavansaniaisessa tupsulevää, ehkä se oli liian tiukkaa tavaraa syödä. Tabletteja söivät kyllä. Mutta laitetaan nekin harkintaan, testaan ensin mitä tämä täysi lannoitus saa aikaan tässä muutamien viikkojen aikana.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Hanre91 kirjoitti: 22:09, 25.02.2021 Ottoja mulla oli silloin 15v sitten ja olihan ne ihan söpöjä, mutta ei ne minusta levää kamalasti syöneet. Silloin tosin oli vaan jaavansaniaisessa tupsulevää, ehkä se oli liian tiukkaa tavaraa syödä.
Tupsulevää ei syö kun leväbarbin suku. Ja lisäksi tupsulevää sanotaan syövän myös eteläamerikkalainen "levätetra" Apareiodon affinis (en tiiä, onko suomalaista nimeä). Tämä kuuluu olevan muutenkin leväbarbin veroinen levänsyöjä ja ihmeellisesti myös melkein samannäköinen! Voi olla vaikea saada.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Juu, tupsu- ja partalevät ovat sellaisia, jotka ei juuri kenellekään maistu, ikävä kyllä.

Aika vaikea ymmärtää saamaasi palvelua, olisi varmasti joka sentti tänä päivänä tervetullut, näin voisi luulla.

Ja siis mitä, mitä, mitä ihmettä? Miten tuon hintaeron voi selittää millään muulla, kuin sillä, että edelleenkin jotkut ovat siinä uskossa, jotta Black Venezuela on luonnosta tuotu kaunokainen. Mutta mitä he sitten maksavat oikein tukkurille? Olisi mielenkiintoista mennä "ostoksille" ihan vain hömmelönä akvaristina ja kysellä kaikkea jännää :D .
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Polar »

Periaatteessa hintaeron voisi selittää silläkin, ettei ole perusmonnisia, joita myydään joka liikkeessä. Esim täällä kaakon kulmalla moisia en ole nähnyt ikinä myynnissä (ainakaan näillä nimillä :mrgreen: ) Suuremmissa kaupungeissa tai kaloihin keskittyneissä liikkeissä niitä saattaa ollakin vaikka aina tarjolla mutta ei tuppukylissä, ja sittenhän niistä voi pyytää mitä ikinä kehtaakin.

Otot hyödytti meillä myös partalevän kanssa (joka oli nimenomaan vallisnerian harmi) siten, että kun ne kävivät läpi niitä vallisnerioita, partalevä katosi samalla. Sitä en tiedä söikö ne sitä, mutta pelkkä hengailu imusuulla kasvissa esti partalevää kasvamasta ja viimein katosi.
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja Polar »

Tuo Apareiodon affinis onkin aika mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Muistuttaa todella paljon leväbarbia, joka myöskin on verraton levätalkkari, mutta ikävä kyllä viihtyy mm kiekkolämpöjä viileämmässä vedessä (tämä itselleni elämää hankaloittava seikka). Tämän Apareiodon affiniksen sen sijaan kerrotaan olevan etelä-amerikasta kotoisin ja lämpötilaksikin sanotaan paljon lämpimämpiä asteita. Ehkäpä siitä löytyisikin varteen otettava haastaja leväbarbille.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja kr70 »

A. affinis on kotoisin sen verran kaukaa etelästä, että siellä on jo vähän viileämpi talvi. Bleherin mukaan Rio Paraguayn biotoopissa on kesällä 26,7-28,3 astetta ja talvella "can drop down to 19 and even lower".

Se on juuri hämmästyttävää, että toisistaan riippumatta toisella puolella maailmaa on kehittynyt kaksi kalasukua, jotka eivät ole toisilleen sukua, mutta ovat sekä kovia levänsyöjiä että ihan samannäköisiä! Onko leväbarbin ulkonäkö jotenkin edullinen levän syöjille? Rasvaevästä ne tietysti erottaa helposti.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevääkö?

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Polar kirjoitti: 08:03, 26.02.2021 Periaatteessa hintaeron voisi selittää silläkin, ettei ole perusmonnisia, joita myydään joka liikkeessä. Esim täällä kaakon kulmalla moisia en ole nähnyt ikinä myynnissä (ainakaan näillä nimillä :mrgreen: ) Suuremmissa kaupungeissa tai kaloihin keskittyneissä liikkeissä niitä saattaa ollakin vaikka aina tarjolla mutta ei tuppukylissä, ja sittenhän niistä voi pyytää mitä ikinä kehtaakin.
Kyllähän se voi näin olla. Ihmettelen vain, miksi näitä ei ole sitten enempää myynnissä, koska ei näiden monnisten kudettaminen vaikeimmasta päästä ole? Täytyisköhän sitä taas alkaa...
Polar kirjoitti: 08:03, 26.02.2021 Otot hyödytti meillä myös partalevän kanssa (joka oli nimenomaan vallisnerian harmi) siten, että kun ne kävivät läpi niitä vallisnerioita, partalevä katosi samalla. Sitä en tiedä söikö ne sitä, mutta pelkkä hengailu imusuulla kasvissa esti partalevää kasvamasta ja viimein katosi.
Voi kun mahtavaa :D . Itselläni oli tuossa ehkä pari vuotta sitten ongelmia partalevän kanssa ja otot piut paut välittivät. Nuhnuttaa kyllä joka paikassa, mutta partaan ja tupsuun eivät koskeneet. Partalevä lähti lopulta hiljakseen lyhentämällä valoaikaa, lisäämällä ravinteita ja enemmän hiilarinsyöttöä. Samalla tavoin katosi tupsulevä. Takaisin ei ole tullut, kop, kop. Pro fitoa menee tuplana, lisärautaa 20ml ja fosforia 15ml/per viikko 600 litraiseen altaaseen. Nitraatit pidän koko ajan 10-20mg/l, siitä alemmas en päästä. Kasveihin vauhtia niin levät pysyy poissa.

Nämä on siitä mahtavia otuksia, että pienen kokonsa vuoksi pystyvät putsaamaan paikkoja, joka ei monilta onnistu, esim. käyvät Pogostemon `Octopusin´ joka lehdykän läpi, samoin esim. pyörölehden muutamien millien levyiset lehdet. Veikeää on myös näiden "kokoontumisajot", milloin ovat liki millin piirun tarkkuudella samassa linjassa vierekkäin lasissa tai kannossa kiinni siestaa viettämässä, ennen kuin pitää taas lähteä töihin.

Jossain kirjoitit ottojen iästä. Se on totta, etteivät mitenkään erikoisen pitkäikäisiä, 3-5 vuotta on sellainen perus, 5v on jo paljon. Omat vanhimmat on n. kolme vuotta.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”