Jauhelannoitus / DIY LED / CO2

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Jauhelannoitus / DIY LED / CO2

ViestiKirjoittaja Ahve » 13:14, 23.04.2018

Onko täällä Estimative Index lannoitusmenetelmän käyttäjiä ja onko ollut minkälaisia kokemuksia tai jotain sudenkuoppia mitä olisi hyvä tietää?
Posteitse tulossa kemikaaleja läjä ja tarkoitus olisi ottaa tuo menetelmä testiin kunhan saapuvat: Saa nähdä meneekö mömmöt tullilaboratoorion kautta :P
Viimeksi muokannut Ahve päivämäärä 20:43, 01.06.2018, muokattu yhteensä 2 kertaa
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Koomikko » 16:22, 23.04.2018

Tulihan tuotakin kokeiltua. Tuossa siis tarjotaan kasveille kaikki mitä ne tarvitsevat ja vielä enemmän. Liika ravinne poistuu viikottaisilla 50% vedenvaihdoilla. Ongelma tuossa voi olla että veden vaihdoista huolimatta ravinteita kertyy akvaarioon liika. Kun ravinteita tarjotaan yllin kyllin pitää huolehtia että valoa myös on älyttömästi. Itsellä ongelmaksi muodostui juuri riittävä valaistus. Monimetallit ja ledit eivät riittäneet enkä nähnyt järkeväksi lisätä ja lisätä valaistusta kun kasvit voivat hyvin vähemmälläkin valolla ja ravinteilla. Tuo vaatii myös paineellisen hiilarin. Hiilarin syöttö voi myös olla ongelma että sitä saa liukenemaan veteen tarpeeksi. Tuosta estimate indexistä on tultu roimasti alaspäin ravinteiden, valon ja hiilarin syötön määrässä. Nyt ravinteita ja hiilaria säästyy eikä akvaario ole julmetulla valolla pilattu lasilaatikko. Kasvit kuitenkin tykkää ja voivat hyvin ja ehkä kalatkin elävät mielummin hieman vähemmässä kasviravinne vedessä.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 44
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 17:35, 23.04.2018

Koomikko kirjoitti:Tulihan tuotakin kokeiltua. Tuossa siis tarjotaan kasveille kaikki mitä ne tarvitsevat ja vielä enemmän. Liika ravinne poistuu viikottaisilla 50% vedenvaihdoilla. Ongelma tuossa voi olla että veden vaihdoista huolimatta ravinteita kertyy akvaarioon liika. Kun ravinteita tarjotaan yllin kyllin pitää huolehtia että valoa myös on älyttömästi. Itsellä ongelmaksi muodostui juuri riittävä valaistus. Monimetallit ja ledit eivät riittäneet enkä nähnyt järkeväksi lisätä ja lisätä valaistusta kun kasvit voivat hyvin vähemmälläkin valolla ja ravinteilla. Tuo vaatii myös paineellisen hiilarin. Hiilarin syöttö voi myös olla ongelma että sitä saa liukenemaan veteen tarpeeksi. Tuosta estimate indexistä on tultu roimasti alaspäin ravinteiden, valon ja hiilarin syötön määrässä. Nyt ravinteita ja hiilaria säästyy eikä akvaario ole julmetulla valolla pilattu lasilaatikko. Kasvit kuitenkin tykkää ja voivat hyvin ja ehkä kalatkin elävät mielummin hieman vähemmässä kasviravinne vedessä.


Saako udella minkälainen kokoonpano sinulla oli/on kun oli tuo EI käytössä altaan koko/valot/co2 ? Aloititko heti täydellä annostuksella.

Ajattelin jos lähtisi liikkeelle vaikka puolella annostuksella ja siitä lisäisi pikkuhiljaa löytääkseen sweet spotin, Co2 pullo on tulossa postissa ja valoa on tällä hetkellä noin 11000 lumenia 720 litraan.

*Edit juuri tuota ajattelin kun sanoit että itselläsi ei ollut tarpeeksi valoa tähän systeemiin mutta eikö idea ole juuri se että löydät ne oman akvaarion raja arvot sen kyseisen akvaarion valaistukselle / co2 syötölle
Viimeksi muokannut Ahve päivämäärä 18:08, 23.04.2018, muokattu yhteensä 1 kerran
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Koomikko » 18:08, 23.04.2018

Tämä sama 660l akvaario jonka projektista löytyy kuvia tuosta alta. Valojen lumeneista en tiedä mutta 300w monimetalleja ja jokunen led spotti oli jossain vaihessa lisänä. Myöhemmin led valot ja watteja muistaakseni saman verran. Oma tekemiä hiilarilevittimiä oli kokeilussa muutama. Omat levittimet osoittautuivat tehokkaammiksi kuin kaupalliset. Täydellä annostuksella lähdettiin liikkeelle. Täältä saatujen ohjeiden ja neuvojen perusteella lähdin vähentämään lannoitusta ja löysin sen lannoitus määrän minkä kasvit tarvitsivat. Näin loppui lannoitteiden lotraaminen viemäriin. Lannoitteet kuitenkin maksavat rahaa joten ei niitä kannata viemäriin kaataa vedenvaihtojen mukana. Valoa ja hiilaria ei ollut tähän systeemiin missään vaiheessa tarpeeksi mitä tämä estimative index olisi vaatinut. En vaan kokenut mielekkääksi lisätä valoa enempää kun kasvien kasvu oli sitä luokkaa ettei kerran viikossa kasvien harvennus riittänyt. Kouvolasta loppui myös mahdollisuus täyttää hiilaripulloja ja oli pakotettu palaamaan käyttämään sodasteam pulloja.

Jos oman akvaarion valaistuksen ja hiilarin määrän perusteella etsitään sopiva ravinteiden määrä ei mielestäni voi enää puhua estimative indexistä vaan normaalista ravinteiden lisäämisestä eikä sillä ole väliä lisätäänkö ravinteet missä muodossa. Jauheena vai nestemäisenä ihan sama kasveille. Silloin kyse on ihan tavallisesta kasviakvaarion hoidosta.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 44
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 18:40, 23.04.2018

Koomikko kirjoitti:Jos oman akvaarion valaistuksen ja hiilarin määrän perusteella etsitään sopiva ravinteiden määrä ei mielestäni voi enää puhua estimative indexistä vaan normaalista ravinteiden lisäämisestä eikä sillä ole väliä lisätäänkö ravinteet missä muodossa. Jauheena vai nestemäisenä ihan sama kasveille. Silloin kyse on ihan tavallisesta kasviakvaarion hoidosta.


Olet oikeassa että eihän se silloin periaatteessa ole Estimative Index :) mutta sitä ajattelin että olisiko tämä hyvä pohja (että saa kaikkia lannoiteaineita oikeassa suhteessa tai edes sinneppäin, ilman että täytyy hankkia miljoona tippatestiä) ja muokata sitä sen mukaan että ravinteet menevät yhteen oman hiilarin/valon kanssa käyttäen EI annostusta mutta vain sen verran kun että kasvit ovat tyytyväisiä / itse tyytyävinen kasvuun.
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Koomikko » 19:25, 23.04.2018

Ravinteiden lisääminen jauheina on edullista ja niillä on helppoa tarjota kasveille niiden tarvitsemat ravinteet. Suosittelen niiden käyttöä ehdottomasti. Jos kuitenkin alkuperäistä estimative index annostusta aletaan pienentämään voidaan samalla unohtaa koko systeemi. Kaikkia annoksia ei voi vaan esim puolittaa silloin suhteet ei vaan pidä enää paikkansa vaan eri ravinteiden määrät on etsittävä kokeilemalla. Unohdetaan siis estimative index ja annetaan kasveille vaan niiden tarvitsemat ravinteet jauheina. Asiasta voi olla montaa mieltä mutta tätä mieltä minä olen enkä väitä että olen oikeassa ettei taas joku pahoita mieltä minun kirjoituksesta kuten täällä on ollut tapana jo monta vuotta.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 44
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 19:42, 23.04.2018

Koomikko kirjoitti:Ravinteiden lisääminen jauheina on edullista ja niillä on helppoa tarjota kasveille niiden tarvitsemat ravinteet. Suosittelen niiden käyttöä ehdottomasti. Jos kuitenkin alkuperäistä estimative index annostusta aletaan pienentämään voidaan samalla unohtaa koko systeemi. Kaikkia annoksia ei voi vaan esim puolittaa silloin suhteet ei vaan pidä enää paikkansa vaan eri ravinteiden määrät on etsittävä kokeilemalla. Unohdetaan siis estimative index ja annetaan kasveille vaan niiden tarvitsemat ravinteet jauheina. Asiasta voi olla montaa mieltä mutta tätä mieltä minä olen enkä väitä että olen oikeassa ettei taas joku pahoita mieltä minun kirjoituksesta kuten täällä on ollut tapana jo monta vuotta.

Jos olisit minä niin millä sinä lähtisit kokeilemaan jos sinulla olisi KH2PO4, KNO3 ja micro ravinteet käytössä. Jos alkaa suoraan käyttää EI:tä mutta pienemmällä annostuksella niin eikö silloin ole helpompi tunnistaa puutosoireet ja korjata sen mukaan annostusta?
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Koomikko » 20:42, 23.04.2018

En osaa sanoa tähän mitään kun en tiedä sun hiilarin syötöstä mitään. Valaistuksestakaan en saa käsitystä kun en ymmärrä noita lumeneita yhtään. Ainoastaan eri valaisimien watit kertovat minulle jotain. Toki voit lähteä täydestä annosmäärästä liikkeelle ja siitä sitten pienentää annoksia ja seurata milloin kasvit ilmoittavat että ravinteita on liian vähän. Tässä kohtaa tulee sitten se ongelma mitä ravinteita on liian vähän mitä pitää lisätä. Tässä oikean ravinteiden määrän etsinnässä minulla meni aikaa mutta oikeat määrät löytyi lopulta kokeilemalla. Tämä on sitten sitä normaalia kasviakvaarion lannoittamista missä etsitään oikeita määriä kun estimative indexissä ei mietitä määriä vaan ihan kaikkea tarjotaan kasveille yli niiden tarpeen niin valoa, hiilaria ja ravinteita. Ylimääräisen ravinteet menee viemäriin joka viikko vedenvaihdon mukana. Jos valoa ja hiilaria ei ole tarpeeksi täysiin annoksiin ja annoksia lähdetään pienentämään kannattaa ensimmäisenä olla tarkkana KH2PO4 kanssa joka ainakin minulla nousi mittausten mukaan pilviin ja aiheutti levän kasvua. Lopulta KH2PO4 ei tarvinut lisätä yhtään. Toki KNO3 annostuksenkin kanssa saa olla tarkkana tai muuten nitraatti nousee vaarallisiin lukemiin. Oikeiden määrien etsintä oli ihan mielenkiintoista ja nyt kun oikeat määrät on tiedossa akvaarion hoito ja lannoitus on aika tylsää. Jopa niin tylsää että menee mielenkiinto koko akvaarion pitämiseen. Moni luopuu akvaariosta sen hankaluuden takia minä luovun kohta akvaariosta sen tylsyyden takia. Tuntuu etten saa tästä harrastuksesta enää mitään.

Laitetaan pitkästä aikaa kuva tänne foorumille. Lauantainen karsitusta akvaariosta.
Kuva
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 44
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 21:31, 23.04.2018

onpa upean näköinen akvaario, ei kai tuommoisen katseluun voi tylsistyä mitenkään :D
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 06:26, 24.04.2018

Koomikko kirjoitti:En osaa sanoa tähän mitään kun en tiedä sun hiilarin syötöstä mitään. Valaistuksestakaan en saa käsitystä kun en ymmärrä noita lumeneita yhtään. Ainoastaan eri valaisimien watit kertovat minulle jotain. Toki voit lähteä täydestä annosmäärästä liikkeelle ja siitä sitten pienentää annoksia ja seurata milloin kasvit ilmoittavat että ravinteita on liian vähän. Tässä kohtaa tulee sitten se ongelma mitä ravinteita on liian vähän mitä pitää lisätä. Tässä oikean ravinteiden määrän etsinnässä minulla meni aikaa mutta oikeat määrät löytyi lopulta kokeilemalla. Tämä on sitten sitä normaalia kasviakvaarion lannoittamista missä etsitään oikeita määriä kun estimative indexissä ei mietitä määriä vaan ihan kaikkea tarjotaan kasveille yli niiden tarpeen niin valoa, hiilaria ja ravinteita. Ylimääräisen ravinteet menee viemäriin joka viikko vedenvaihdon mukana. Jos valoa ja hiilaria ei ole tarpeeksi täysiin annoksiin ja annoksia lähdetään pienentämään kannattaa ensimmäisenä olla tarkkana KH2PO4 kanssa joka ainakin minulla nousi mittausten mukaan pilviin ja aiheutti levän kasvua. Lopulta KH2PO4 ei tarvinut lisätä yhtään. Toki KNO3 annostuksenkin kanssa saa olla tarkkana tai muuten nitraatti nousee vaarallisiin lukemiin. Oikeiden määrien etsintä oli ihan mielenkiintoista ja nyt kun oikeat määrät on tiedossa akvaarion hoito ja lannoitus on aika tylsää. Jopa niin tylsää että menee mielenkiinto koko akvaarion pitämiseen. Moni luopuu akvaariosta sen hankaluuden takia minä luovun kohta akvaariosta sen tylsyyden takia. Tuntuu etten saa tästä harrastuksesta enää mitään.

Laitetaan pitkästä aikaa kuva tänne foorumille. Lauantainen karsitusta akvaariosta.
Kuva


Eilen tuli Co2 puteli ja laittelin siihen http://www.akvaarioon.fi/JBL-Proflora-CO2-Taifun tuollaisen lisäosan kera, vanhassa 450l akvaariossa tuo oli kahden kiljupullon levittimenä ja toimi ihan hyvin, kuplat liukeni miltei kokonaan. Pitää varmaan nyt ostaa lisäosan lisäosa tai miettiä muita vaihtoehtoja jossei tuo riitä. Tehoa on ledinauhoilla 100w, mikä vaikuttaa aika vähältä mutta omaan silmään tuo on aika kirkas. Alunperin piti laitaa 150w mutta 100w oli jo ihan tarpeeksi..
Nojuu pitääpi lähteä rohkeasti vaan kokeilemaan, sillähän se selviää sitten 8-) kiitoksia vinkeistä! Hieno akvaario sinulla, kasvit näyttää tykkäävän, tuohon pyritään :D
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja doradi » 08:07, 24.04.2018

Mulla on kahdessa altaassa ollut helmikuusta asti käytössä kuivajauhelannoitteet. Aluksi lähdin lisäämään EIn mukaisena täytenä annoksena mikrot ja magnesiumin. En ollut varma minkä verran typpeä ja fosforia olisi järkevä laittaa, kun on aika herkkää otusta altaissa, ja KNO3 nostaa veden sähkönjohtavuutta selvästi. Alkuun laitoin EI:n N ja P -annoksesta 1/3 ja tällä hetkellä menee 2/3. Kun kalium tulee normaalisti EI:ssä kaliumnitraatissa ja kaliumfosfaatissa, niin kun niitä menee vähemmän, olen laittanut korvaavaa kaliumia kaliumsulfaattina sen mikä EI-annoksesta jäisi puuttumaan. Vaihdan 50-60% vettä viikottain, eikä johtoluku ainakaan ole madellut enää ylöspäin eli sen perusteella vähintäänkin KNO3:ia poistuu about samaan tahtiin kuin tulee lisääkin.

Aikaahan ei siis ole vielä kulunut juuri ollenkaan, mutta toistaiseksi on mennyt kohtalaisen hyvin. Toinen allas oli aloittaessa hyvässä balanssissa ja nyt selvästi vielä paremmassa, ilmeisesti kasvien välinen kilpailu pääravinteista on kadonnut. Toinen allas oli huonommassa hapessa aloittaessa (tupsulevää..), tilanne ei ole parantunut mitenkään taikaiskusta, mutta kuitenkin pikku hiljaa niin että nyt se alkaa olla kunnossa. Eliöstö näyttää pärjäävän tuon korkean johtoluvun kanssa aivan ok. Näissä laareissa on T5-valaistusta about 0,5W/l ja CO2-lannoitus. Altaissa on aika kevyt kalasto ja kasveja on paljon, yli 50% vesitilasta on pusikkoa :mrgreen:

Toinen aika tavallinen tapa käyttää kuivajauheita EI:n lisäksi lienee PMDD:n annostus, se on muistaakseni karkeasti noin kolmannes EI-annoksesta, tätä olen aikeissa kokeilla parissa altaassa kun loputkin nestemäiset lannoitteet talosta loppuu.
Kahdeksan altaan farmilta aina saatavilla muutamaa sorttia sukarapuja, sammalia sekä kierteisiä. Akvaristin avuksi tarjolla myös elävän ruuan ymppejä sekä poikasten että aikuisten kalojen ruokintaan.
doradi
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 54
Ikä: 44
Liittynyt: 11:58, 15.11.2008
Paikkakunta: Kerava
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Koomikko » 09:30, 24.04.2018

Kun käytössä on 100w led nauha ja tuo hiilari levitin levitin kannattaa lähteä liikkeelle todella pienillä annoksilla. Mielestäni yli 700l akvaarioon tuo valo on aika maltillinen. Tuolla valolla ravinteiden ja hiilarin kulutus on aika pientä. Sinun silmään 100w voi olla ihan tarpeeksi mutta onko se kasveille tarpeeksi. Voi olla ettei hiilaria edes tarvita tuolla valolla. Tässä tapauksessa en lähtisi täydestä annoksesta tulemaan alaspäin vaan aloittaisin esim. 1/4 annoksesta ja tulemaan siitä ylöspäin ja seuraisin milloin kasvit olisivat tyytyväisiä.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 44
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 10:11, 24.04.2018

Koomikko kirjoitti:Kun käytössä on 100w led nauha ja tuo hiilari levitin levitin kannattaa lähteä liikkeelle todella pienillä annoksilla. Mielestäni yli 700l akvaarioon tuo valo on aika maltillinen. Tuolla valolla ravinteiden ja hiilarin kulutus on aika pientä. Sinun silmään 100w voi olla ihan tarpeeksi mutta onko se kasveille tarpeeksi. Voi olla ettei hiilaria edes tarvita tuolla valolla. Tässä tapauksessa en lähtisi täydestä annoksesta tulemaan alaspäin vaan aloittaisin esim. 1/4 annoksesta ja tulemaan siitä ylöspäin ja seuraisin milloin kasvit olisivat tyytyväisiä.


En tiedä miten hyvin voi verrata valotehoa lumeneilla mutta vertauksena esim Sylvania Aquastar t5:
54 W putki antaa 2800 lumenia eli tuo minun led nauhasysteemi vastaisi 4 x 54 W t5 putkea ainakin lumeneissa eri asia sitten miten paljon kasvit pystyvät hyödyntämään tuosta valosta. Vähemmästä lisääminen kuulostaisi hyvältä suunnitelmalta, tällä lähdetään liikenteeseen.
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Koomikko » 10:56, 24.04.2018

Eri valotyyppejä on tosiaan vaikea vertailla mutta oman kokemuksen mukaan ledien tehoja liioitellaan. Eri valoja kun en ole voinut vertailla kuin omilla silmillä ja siitä miten kasvit kasvat niin tältä pohjalta Watit pitää olla lähes samoja valaisimesta riippumatta. Nytkin mulla on led valaistus akvaariossa ja watteja on enemmäm kuin mitä oli monimetalleissa silti monimetalli valaisi ja oli muutenkin paremmat akvaariossa.

Laita kuvia akvaariosta kun homma on käynnistynyt ja kerro muutenkin miten projekti etenee. Toivoit että tällä systeemillä ei tarvitsisi hankkia tippatestejä mutta mielestäni ne on ainakin alkuvaiheessa pakollisia jotta tiedät mitä akvaariossa tapahtuu. Silmämääräisesti kun ei voi arvioida eri pitoisuuksia esim NO3, PO4, Fe arvot voivat olla alussa aivan pienessä jolloin kalat ja kasvit on vaarassa kuolla ja akvaariossa voi alkaa räjähdysmäinen levän kasvu.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 44
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Norhie » 20:08, 25.04.2018

Minä lähtisin toisesta suunnasta kuin Koomikko, eli lähtisin EI:llä ja vähentäisin varovaisesti kunnes alkaa ilmetä oireita. Siitä on se etu, että kasveilla on silloin kaikki tarvittavat ravinteet kasvuspurttiin ja levän todennäköisyys laskee. Etenkin jos kasvit joutuvat konvertoimaan ilmalehdet vesilehdiksi.

Esim. omat yhdistetyt 240-litraiset tankit saa nykyisin viikossa noin 12 mg/l nitraatteja, 3,2 mg/l fosfaatteja, 12,8 mg/l kaliumia ja 1,6 mg/l magnesiumia, sekä sekalaisen määrän mikroja.

Meinaan kuitenkin laskea tuota hieman kun perusravinnepohja on jo rysäytetty kasaan ja nykyisillä vedenvaihdoilla ja kasvin kasvulla tuosta häviää vain noin puolet.

Laittaa vaikka kuukauden verran EI:tä ja ahkeria vedenvaihtoja ja sitten alkaa varovaisesti vähentää.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 20:34, 25.04.2018

Yritän tässä vähän perehtyä aiheeseen odotellessa kemikaaleja postista. Nyt kaksi viikoa sitten tilattu nutrient companyltä.. eikö pitäisi jo kohta olla perillä..

TNC kotisivulla oleva laskin sanoo että viikon aikana EI:tä käyttämällä akvaarioon lisätään:

Nitrogen N: 6.4 ppm (Nitrate NO3: 28 ppm)
Phosphorous P: 2.9 ppm (Phosphate PO4: 9 ppm)
Potassium K: 35 ppm
Calcium Ca: 6.9 ppm
Magnesium Mg: 1 ppm
Sulphur S: 13 ppm
Boron B: 0.11 ppm
Copper Cu: 0.024 ppm
Iron Fe: 0.89 ppm
Manganese Mn: 0.19 ppm
Molybdenum Mo: 0.016 ppm
Zinc Zn: 0.12 ppm

Vaikuttaa vaan ihan kauhealta määrältä fosfaatteja, 9 ppm / viikossa ? Lisäksi tuo N/P suhde on noin 3:1 ja mitä lukenut foorumeilta niin suositellaan jopa 10:1 suhdetta?

EI target ranges:
CO2 range 25-30 ppm
NO3 range 5-30 ppm
K+ range 10-30 ppm
PO4 range 1.0-2.0 ppm
Fe 0.2-0.5ppm or higher
GH range 3-5 degrees ~ 50ppm or higher
KH range 3-5

Jos PO4 range on 1-2 ppm ja laskin sanoo että lisätään 9 ppm viikossa ja vaikka pilkkoo tuon kolmeen annostelukertaan 3ppm per kerta niin tuntuu aika suurelta arvolta, onkohan tuo ihan oikein ?

Rotala butterflyn laskin sanoo seuraavaa kun valitaan estimative index:
"To reach your target of 1.3ppm PO4 you will need to add 1.34 grams (equivalent to 1/8 tsp + 1/16 tsp + 1/32 tsp + 1/64 tsp ) KH2PO4 to your 720L aquarium to yield:
Element ppm/degree
PO4 1.3
P 0.42
K 0.54
Dose these levels 2-4 times a week for EI.

eli 2.6 - 5.2 ppm PO4 viikossa verraten TNC:n laskimeen jonka mukaan lisätään 9 ppm ? Nyt ei ymmärrä.
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Norhie » 22:24, 25.04.2018

En usko että suurella määrällä fosfaattia on muuta vaikutusta kun se että onnistut välttämään pistemäisen viherlevän, jota tulee kun fosfaatit on alhaalla. Tosin nyt tuosta EI dosesta täytyy muistaa seuraavat seikat, eli se olettaa:

  • Akvaariossa on suhteellisen voimakas valaistus
  • Akvaariossa on hiilidioksidilisä
  • Akvaarion pohjapinta-alasta on ainakin 3/4 kasvien peitossa
  • Akvaarion vedestä vaihdetaan kerran viikossa 50%

Jos noista kaikki ei toteudu niin noudata ennemmin EI weeklyä, eli KNO3:ta viikon mittaan yhteensä 12 grammaa (10 ppm NO3 ja 6,3 ppm K) ja 1 gramma KH2PO4:ta (1 ppm PO4 ja 0,4 ppm K). Jaettuna siis vaikka kolmeen päivään.

Eikä tuo todellakaan ole kiveen hakattu, eli unohdat puhtaan EI:n ja tähtäät ihan peruslukemiin eli 15 ppm NO3/viikko ja 2-3 ppm PO4/viikko. Ite käytän jotakuinkin tuota. Oikeasti seilaa jossain tuon low lightin ja tuon välillä. :)

Toivottavasti toi 3/4 pohjapinta-alasta on kasvien peitossa toteutuu, kun runsas (terve) kasvimassa heti alusta on ainoa asia joka oikeasti antaa etulyöntiaseman levään nähden.
2x 240-litraa (seurala), 1x 130-litraa (aasia/apistola), 1x 100-litraa (ramistola) sekä päälle vielä pikku karanteenikuutio. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 650
Liittynyt: 15:26, 18.01.2016
Paikkakunta: Imatra
Sukupuoli: N/A

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Koomikko » 22:41, 25.04.2018

Norhie kirjoitti:Minä lähtisin toisesta suunnasta kuin Koomikko, eli lähtisin EI:llä ja vähentäisin varovaisesti kunnes alkaa ilmetä oireita. Siitä on se etu, että kasveilla on silloin kaikki tarvittavat ravinteet kasvuspurttiin ja levän todennäköisyys laskee. Etenkin jos kasvit joutuvat konvertoimaan ilmalehdet vesilehdiksi.

Paitsi ettei ole kaikkea tarvittavaa kasvuspurttiin. Tuolla passiivisella hiilarilevittimellä joka on tarkoitettu pienempiin akvaarioihin hiilarista tulee todennäköisesti olemaan pulaa. Kun valoakaan ei ole estimative indexin vaatimaa määrää ei ravinteitakaan kannata kipata akvaarioon täysimääräisesti. Kun estimative index vaatimukset ei täyty niin unohdetaan se ja annetaan kasveille ravinteet normaalisti mutta jauheiden muodossa. Aloitetaan sitten pienillä annoksilla tai suurilla annoksilla niin vesitesteillä saadaan selvyyttä missä mennään. Jos mittauksia ei meinaa tehdä niin vaikeaksi menee jos luottaa pelkään tuuriin että annokset ovat oikeita.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 2167
Ikä: 44
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 08:42, 26.04.2018

Koomikko kirjoitti:Kun estimative index vaatimukset ei täyty niin unohdetaan se ja annetaan kasveille ravinteet normaalisti mutta jauheiden muodossa. Aloitetaan sitten pienillä annoksilla tai suurilla annoksilla niin vesitesteillä saadaan selvyyttä missä mennään. Jos mittauksia ei meinaa tehdä niin vaikeaksi menee jos luottaa pelkään tuuriin että annokset ovat oikeita.


Norhie kirjoitti:
  • Akvaariossa on suhteellisen voimakas valaistus
  • Akvaariossa on hiilidioksidilisä
  • Akvaarion pohjapinta-alasta on ainakin 3/4 kasvien peitossa
  • Akvaarion vedestä vaihdetaan kerran viikossa 50%

Jos noista kaikki ei toteudu niin noudata ennemmin EI weeklyä, eli KNO3:ta viikon mittaan yhteensä 12 grammaa (10 ppm NO3 ja 6,3 ppm K) ja 1 gramma KH2PO4:ta (1 ppm PO4 ja 0,4 ppm K). Jaettuna siis vaikka kolmeen päivään.

Eikä tuo todellakaan ole kiveen hakattu, eli unohdat puhtaan EI:n ja tähtäät ihan peruslukemiin eli 15 ppm NO3/viikko ja 2-3 ppm PO4/viikko. Ite käytän jotakuinkin tuota. Oikeasti seilaa jossain tuon low lightin ja tuon välillä. :)


Sopivasti eilen tullut saapumisilmoitus lannotteista, kohta pääsee tositoimiin! Kyllä me nyt unohdetaan tuo EI sillä valaistus ei täyty kyllä tuosta listasta, kaapissa olisi lisää lisää led-nauhaa mutta lähetään nyt tällä määrällä valoa liikkeelle ensin.
Co2 pyöriny pari päivää, puoli tuntia ennen valoa päälle ja dennerlen Co2 checkeri näyttää vihreetä eli jotain tuo taifuuni saa aikaiseksi.
Kasveja pitää hakea tänään lisää etä tuo 3/4 täyttyy.
50% vedenvaihto viikossa on rutiini.

Miltä tällainen aloitus kuulostaisi tiedän mielestä:

Day 1 - 50% vedenvaihto ja 1/3 Macro
Day 2 - 1/2 Micro
Day 3 - 2/3 Macro
Day 4 - 2/2 Micro
Day 5 - 3/3 Macro
Day 6 - Ei mitään
Day 7 - Ei mitään


Viikon lisäys yhteensä:
KNO3 - 12g / NO3: 10ppm
KH2PO4 - 1g / PO4: 0.97ppm
K2SO4 - 6g / K: 11ppm
TNC Trace: 1g
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 11:26, 26.04.2018

minä myös suosittelisin testejä perusarvojen osalta, jottei tule ikäviä yllätyksiä. itsellä ei kokemuksia EI lannoituksesta, reilusta lannoittamisesta testaamisen kera kylläkin. olen lueskellut paljon http://www.aquaticplantcentral.com/ tuota sivustoa. siellä on paljon porukkaa jotka käyttävät EI lannoitusta eri tavoin mukautettuna. siellä on myös paljon tietoa noista sudenkuopista ja deficiency osiossa hyviä kuvia kasveista joille on tahallaan aiheutettu puutoksia ja myrkytyksiä yksi ravinne kerrallaan.

aikamoinen sudenkuoppa tuossa EI systeemissä tuntuu olevan juuri tuo testaamattomuus. aika monella sivustolla törmää siihen että on käytetty ohjeen mukaisia annoksia ja kun ongelmia ilmenee ajan saatossa, hankitaan testit. ja monella niistä sitten selviääkin että nitraatit huitelee jopa 50 ppm ja ylikin ja muutkin arvot voi olla pilvissä. alkaa olla jo kalatkin sitten vaarassa...

tuossa sun lannoitus suunnitelmassa heräsi kysymys, minkä verran vedessäsi on kalsiumia ja magnesiumia? GH boostia et ilmeisesti aio käyttää? kun käyttää reilusti lannoitteita, ne voivat estää kasvien kalsiumin ja magnesiumin saantia, joten niitä olisi hyvä vedessä olla myös, ovat kuitenkin todella tärkeitä ravinteita kasveille.
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 12:26, 26.04.2018

kultuaiset kirjoitti:minä myös suosittelisin testejä perusarvojen osalta, jottei tule ikäviä yllätyksiä. itsellä ei kokemuksia EI lannoituksesta, reilusta lannoittamisesta testaamisen kera kylläkin. olen lueskellut paljon http://www.aquaticplantcentral.com/ tuota sivustoa. siellä on paljon porukkaa jotka käyttävät EI lannoitusta eri tavoin mukautettuna. siellä on myös paljon tietoa noista sudenkuopista ja deficiency osiossa hyviä kuvia kasveista joille on tahallaan aiheutettu puutoksia ja myrkytyksiä yksi ravinne kerrallaan.

aikamoinen sudenkuoppa tuossa EI systeemissä tuntuu olevan juuri tuo testaamattomuus. aika monella sivustolla törmää siihen että on käytetty ohjeen mukaisia annoksia ja kun ongelmia ilmenee ajan saatossa, hankitaan testit. ja monella niistä sitten selviääkin että nitraatit huitelee jopa 50 ppm ja ylikin ja muutkin arvot voi olla pilvissä. alkaa olla jo kalatkin sitten vaarassa...

tuossa sun lannoitus suunnitelmassa heräsi kysymys, minkä verran vedessäsi on kalsiumia ja magnesiumia? GH boostia et ilmeisesti aio käyttää? kun käyttää reilusti lannoitteita, ne voivat estää kasvien kalsiumin ja magnesiumin saantia, joten niitä olisi hyvä vedessä olla myös, ovat kuitenkin todella tärkeitä ravinteita kasveille.


Liuska näyttää GH 5, tosin tuo varmaan näyttää ihan mitä sattuu, kai se voisi sijoittaa GH tippatestiin. Jos laittaisi GH boosteria niin voi jättää tuon K2SO4 pois. Mennään nytten ilman GH boosteria ja katsotaan miten homma lähtee toimimaan.
NO3 tippatesti löytyy kyllä, huitelee siinä joku vajaa 10ppm kohdalla ja jos lisätään tuo 10ppm viikossa niin ei pitäisi nousta yli 20ppm missään vaiheessa. Ehkä joutuu lisäämään tuota annostusta? mutta kokeillaan nyt tällä jossei jollain ole parempia ehdotuksia :P
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja kultuaiset » 15:28, 26.04.2018

kyllä tuo liuskatestikin varmasti riittää kasvien osalta GH:lle, kyllä siellä varmaan jonkin verran on jos viittä näyttää, eli ihan ok. mutta se että onko siinä kalsiumin ja magnesiumin suhde millainen, se on taas kasvien kannalta tärkeää. pahimmillaan voi olla että gh koostuu kokonaan kalsiumista ja magnesium puuttuu. eli magnesium testi/tai pieni GH boostin lisäys varulta vois turvata sen ettei jää puuttumaan. tai paikallisen vedentoimittajan sivuiltakin vois löytyä tietoa onko magnesiumia valmiiksi vedessä.

hyvä että nitraattitesti löytyy, se on tärkein testi :D
kultuaiset
Member
Member
 
Viestit: 354
Liittynyt: 12:26, 17.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 22:15, 26.04.2018

Macro ja Micro pullot on laitettu muhimaan huomiseen ja siitä se sitten lähtee:
ravinteet.jpg
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 22:23, 26.04.2018

Kasvejakin haettu ja tökitty hiekkaan, laitetaan sitten vähän enemmän akuaskeippiä ajatuksella kun on saatu balanssiin tää homma.
Tässä vähän kuvia niin voidaan sitten verrata kun olen tappanut kaikki kalat, kasvit ja akvaario on täynnä sinilevää :D

akvaario.jpg
Akvaario

Oikea.jpg
Oikealta

Vasen.jpg
Vasemmalta
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Estimative Index

ViestiKirjoittaja Ahve » 22:28, 26.04.2018

Tänään liitin tuon levittimen Eheimiin että se imee taifuunista co2t jotka ei ole ehtinyt liueta ja ampuu ne akvaarioon.
Taifuuni.jpg
Levitin

CO2.JPG
Ahve
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 86
Liittynyt: 15:39, 13.01.2015
Sukupuoli: Mies

Seuraava

Paluu Kasvit ja sisustus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa