Lumme

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Mirkku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 117
Liittynyt: 12:04, 20.09.2001

Lumme

Viesti Kirjoittaja Mirkku »

Puutarhamyymälässä oli myytävänä lumpeen taimia puutarha-altaaseen. Mietiskelin, että miksei näitä voisi myös istuttaa akvaarioon? Onko jollakin kokemuksia lumpeista yleensä akvaarioissa?
Sam Salonen
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 2535
Liittynyt: 05:37, 17.06.2001
Akvaarioseurat: HAF, HAS, TAS, TAY
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Sam Salonen »

Why not... Maisu taitaa olla oikea henkilö vastaamaan noihin kasvi kysymyksiin, tuntuu että tieto-taito on kohdallaan.
Muistaakseni Maisu lahjottelikin jotain lumpeen tapaista tuolla 'lahjoitetaan' ryhmässä.


/sam

mail - sam.salonen@abo.fi
ICQ - #129290278
GSM - +358-40-505 7487
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Viesti Kirjoittaja TiHe »

Lumpeitakin on montaa eri lajia. Satuin kerran paikkaliseen akvaarioliikeeseen kun singaporesta oli juuri tullut kala/kasvilähetys, kauppias sanoi että tilasi myös lumpeita. Luulin näkeväni pieniä lumpeentaimia ja kauppiaan ilme olikin näkemisen arvoinen kun hän sai kasvilaatikon auki. Sisältä paljastui valtavankokoisia jättilumpeita joissa oli kasvivartta ainakin 1-1.5 m ja itse lumpeenlehden koko ainakin 40 x 60 cm. Kauppiaan shokki oli suuri ja taisi päästä pari kirosanaakin, kauppiaan sisko selvisi asiasta nopeiten, otti lumpeet käteensä ja oli tunkemassa niitä roskapussiin kun sattui katsomaan minuun ja tokaisi, vai tarvitseeko timppa lumpeita. Öööö kuului suustani ja sitten sain vastatuksi, en kiitos

Mutta esimerkkinä lumpeista olen pariakin eri lumetta kasvattanut 900 litran altaassani, tieteelisistä nimistä en tiedä enemmän lumpeille kuin sika pyhäpäivästä. Mutta toinen punainen lumme jossa lumpeenlehdet kooltaan noin 15 x 20 cm toinen vihreä jossa ruskeanpunaisia pilkkuja lehtienkoko sama. Kun lumpeen saa viihtymään ja se kukkii ei minkään kasvin kukinto ole minunmielestäni ollut niin hieno mutta valitettavasti lumpeenkukka elää vain pari vuorokautta ja kukka aukeaa yöksi. Kukinto vaatii jos on peitinlasit että se ohjataan jostakin lasinrakosesta ulos akvaariosta. Kukintoja on muuten erivärisiä eri lajeilla. Jos omistat lumpeelle sopivan akvaarion kannattaa ehdottomasti kokeilla viihtyessään hienoin kasvi johon olen törmännyt. Hoitovinkkinä voin antaa ettei kaikkia pintalehtiä kannata kerralla karsia, pitää poistaa vain huonnoimmat ja vanhimmat. Kasvi kärsii liian rajusta karsimisesta.


-------------------------

Ei järki oo kaikki yhden miehen päässä.
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Sori etten ole aiemmin reagoinut tähän.

Timppa jo sanoikin paljon oleellista, mutta se taisi unohtua että puutarhaliikkeiden lumpeet ovat - toivottavasti - sellaisia lajeja tai lajikkeita jotka vaativat jonkin sorttisen kylmemmän periodin viihtyäkseen. Akvaarioliikkeistä löytyy sitten pienemmäksi jääviä trooppisia lajeja joilla ei tätä tarvetta ole, Nymphaea lotus ja N. stellata joitain mainitakseni. Lumpeet pitävät voimakkaasta pohjalannoituksesta ja ovat loppujen lopuksi melkoisia roskaajia. Niiden lahoavia lehtiä kannattaa poistaa akvaariosta aina kun muistaa.

Lummetta muistuttavia kasveja ovat sitten Nymphoides-suvun lajit, jotka pääsääntöisesti tekevät vain pintalehtiä sopeutumisjaksonsa jälkeen. N. indica kasvaa valtavan suureksi vaatien tilaa ainakin yli 300 l ja N. hydrophylla jää pienemmäksi, muistuttaen muuten ulkoisesti edellistä. Molemmat kukkivat ja lisääntyvät helposti ja lehdet ovat tasaisen vaaleanvihreitä eivätkä punertavia kuten Nymphaea-lajeista useimmilla. Nymphoides aquaticalla eli banaanijuurella on aavistuksen punertavammat lehdet. Se on minun mielestäni mainettaan helpompi kasvi ja olen onnistunut lisäämäänkin sitä kotikonstein. Paljon hitaammin kasvava laji se kuitenkin on kuin kaksi edellistä Nymphoides-lajia.

Nuphar japonicaa näkyy joskus, sehän on siis sukua kotoiselle ulpukallemme, ja todettu aika kinkkiseksi kasvatettavaksi pitkällä aikavälillä. Mikään ei estä kokeilemasta jos lajiin törmää. Lehdistä valtaosa jää kirjatietojen mukaan vedenalaisiksi.

Hydrocleis nymphoides (tai Hydrocleys, molempia kirjoitustapoja käytetään) on amerikan mantereelta tuleva laji joka viihtyy useimmilla mainiosti. Sen lehtien varret ovat kivasti jaokkeiset antaen vaikutelman jostain ruokokasvista, lehdet yltävät pinnalle asti eikä vedenalaisia lehtiä ole. Näitä minulla on pilvin pimein, samoin löytyy Nymphoides indicaa ja ehkä myös Nymphoides hydrophyllaa (en näe tarkistaa, on vähän pahassa paikassa mutta yleensä taimia on). Mailitse voi kysyä maisu@iki.fi , pk-seutu.

Sanokaa jos kirjoitin jotain ihan älytöntä, nappasin tuossa pari Jägermeister-snapsia. :-)


-maisu-
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”