Perhoskirjoahven

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

Hyvä, pidä punatimanttiahvenet ja perhoskirjoahvenet visusti erillään, muuten tulee perhoskirjoahvenista hakkelusta.
Bluefrog
Member
Member
Viestit: 461
Liittynyt: 15:50, 01.12.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Bluefrog »

ZamY kirjoitti:Monta vuotiaaksi ne siis elävät? 2-3v? Nyt kirjari on ollut karanteenissä yön yli, pikkusen punertavat kiduskannet, kuuluuko asiaan vai onko kuolema lähellä? Muuten ok, värit alkavat palautua eviin ja kylkeen. Nyt en ole ruokaa antanut, koska oon kuullut että karanteenaukseen ei kuulu kalan ruokinta ollenkaan, onko totta? Ulkoisesti ei siis ole muuta kuin nuo kiduskannet, voisiko tämän jo millon päästää altaaseen muitten kalojen kanssa?

Ps: Olen aloittelija karanteenaamisessa, aiemmin en ole yhtäkän kalaa karanteenanut, siksi siis kysymykset.
Voisiko lämpötila vaikuttaa elinikään? Luin taannoin apistogramma foorumeita ja siellä osa kasvattajista piti keltakääpiöahventa kutuajan ulkopuolella matalammassa lämpötilassa koska sen alkuperäisalueille veden lämpötilan vaihtelua ovat vuosittain 5-8 asteeseen. Näiden harrastajien mukaan lämpötilalla on selkeä vaikutus elinikään: ''If you keep the fish a little bit more on the cooler side (no higher then 74) their metabolism should be slower and therefore live longer.''

Vedenlämpötila myös säätelee sukupuoli jakaumaa, sillä se minkälämpöisessä vedessä kalat kutevat määrää poikasten sukupuolen!
SannKemp
Starting Member
Starting Member
Viestit: 25
Liittynyt: 14:23, 11.07.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja SannKemp »

Moikka! Ostin perhosia kaks kpl. Erotettavissa 100% varmuudella että kyseessä uros ja naaras. Minulle sanottiin että kannattaa ostaa vielä toiset kaksi, näin tein. Pari päivää meni ok. Miekkonen haalasi parikseen tätä naarasta jonka ostin sen kanssa yhtä aikaa. Nyt on jotain tapahtunut poijjan päässä ja Se on alkanut hätyyttää ihan urakalla tuota valitsemaansa tyttökaveria. Tyttö kuurottelee pensaissa, aikaisemmin ui pojan kanssa pitkin allasta. Mitä tapahtunut? Sekoittiko kaksi uutta tulokasta pakan niin että pojalla meni hermo..
kalat, flatti-poika sekä 2 käppänä tyttöä, joista toinen muistuttaa suuresti minipossua..
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Jatkanpa itsekin tähän keskusteluun, jos vaikka asiasta enempi tietävät eivät kuitenkaan mun päikkyä lue [;)]

Tämä näytti liikkeen altaassa tosi äijältä, mutta miten on?

Kuva

Tätä perhosta epäilen naaraaksi?
Kuva

Tässä molemman ruoan houkuttelemana sopuisasti samassa ruudussa.
Kuvan järjestys myös sama, yhteiskuvassa alempana tuo alemman kuvan naarasehdokas.
Muuten jahtaavat toisiaan vuoron perään, kieppuvat suut yhdessä toisiaan purren jne.

Kuva

Toivottavasti näistä kuvista saa edes isompana selvää. :roll:
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
Viestit: 746
Liittynyt: 13:44, 23.02.2010
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Ruma mies »

Olen samaa mieltä Siltsun kanssa sukupuolenmäärityksestä.
Verna
Senior Member
Senior Member
Viestit: 542
Liittynyt: 17:21, 18.02.2014
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jämsä

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Verna »

Minulla on nuo kaksi perhostyttöä tuolla n. 240-litraisessa. Ensi alkuun pienempi kurmootti isompaa niin, että toinen oli pakko päästää karanteenarista ennakkoon pääakvaan, että sen nuijasodan sai loppumaan. Pääakvassa nämä ovat tulleet pääosin oikein hyvin toimeen, pienempi on tosin harvakseltaan vähän hätyytellyt isompaansa. Ja tappanut sukarapuni ja viskellyt kierteisiä sinne tänne ja... :roll:

Tänään tilanne on sitten kääntynyt nurinpäin. Isompi typsy loistaa väreissä, pienempi on hailakan keltainen, tekeytyy ihan pieneksi ja näkymättömäksi ja on "anteeksi, kun olen olemassa" -ilmeellä liikkeellä. Ja kylläpä se saakin kyytiä, jos sattuu isomman silmiin. Ruokaa saivat molemmat, syödessä ei näemmä ehdi hätyyttää kaveria.

Odottelenko, selvittävätkö nuo välinsä, vai puutunko asiaan jotenkin?
Ssalla
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 18:22, 01.02.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Ssalla »

Olen miettinyt hankkivani perhoskirjoahvenia 240-litraiseen (kasvi)altaaseen leopardimonnisten ja mustaneontetrojen kanssa. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut ryhmän koko. Tuntuu, että pariskuntana pidettynä naaras aina joutuu jahdatuksi (mitä täällä olen kommentteja lukenut ja omatkin perhoset 10 vuotta sitten olivat aika aggressiivisia), eikä haaremikaan juuri tunnu auttavan aggressioiden jakamisessa.

Olenkin ajatellut siis pientä parvea, eli kahta tai jopa kolmea pariskuntaa (onko 3 liikaa 240-litraiseen?), mutta ryhmässä pitämisestä löytyy hyvin vähän tietoa. Joku kirjoittikin jo tässä ketjussa että oli hankkinut kaksi paria (olisiko ollut Akvaristi?) ja homma näytti toimivan suht hyvin. Haluaisin kuitenkin vielä muitakin kommentteja, koska mulla ei ole toista allasta hätävarana, että voisin erottaa mahdolliset riitapukarit toisistaan. Eli, voiko perhoskirjoahvenia pitää menestyksekkäästi useamman parin ryhmässä?
vallumaarit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1600
Liittynyt: 14:45, 26.03.2007
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja vallumaarit »

Kokeile vaan ensin vaikka 2 pariskunnalla. Mullakin elää sovussa 2 paria 120L:ssa. Vähän ajetaan omalle puolelle, jos naapurit yrittää liikaa kyläillä, mutta ihan sovussa elelevät muuten. Ihan kokeiluna tämän minäkin tein, kun pari ja haaremi ei toiminut. Paljon kasveja ja omat kannot ja kivet suojana molemmissa päissä.
Ssalla
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 18:22, 01.02.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Ssalla »

Kiitos vastauksesta vallumaarit! Aion testata nyt sitten tuolla kahdella parilla, kun se on useammalla harrastajalla toiminut :)

Alunperin aloin miettiä tätä isompaa porukkaa kun näin HAS:in akvaarionäyttelyssä isossa altaassa kunnon parven perhoskirjoahvenia (taisivat kyllä olla pääasiassa poikia). Kukaan ei tapellut, eikä päällä näyttänyt olevan mikään kauhun tasapainokaan, ja porukassa olivat vaan niin kauniita.
ivy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 112
Liittynyt: 20:42, 24.02.2016

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja ivy »

Hitsit, aina tuntuu että kaikki kalat mistä tykkään on pintakaloja, ja niitä ei kyllä mun 104-litraiseen juuri enempää mahdu. Sieltä kun löytyy jo 7 viirikirjokalaa ja kääpiörihmakalauros, hehkurasboratkin kulkee keski- ja pintavedessä (ja 35cm korkeassa akvaariossa keskivesikin on aika pinnassa :roll:).

No mutta nyt jotenkin vasta muistin, että mähän katselin kääpiöahvenia sillon kun kalastoa mietin, mutta jotenkin unohdin koko jutun pitkäksi aikaa. Nyt sitten alkoi himottamaan perhoskirjoahvenet, aivan ihaniahan nuo on. :D

Eli menisiköhän tämmöiseen akvaarioon perhoskirjoahven-pariskunta?

pH 6.5
kH 3
gH 4
lämpötila 26
NO2 0,0mg/l
NO3 10mg/l

Kalat: 1 kääpiörihmakala, 7 viiirikirjokalaa, 12 hehkurasboraa, 3 piikkisilmää. Reiluhko (50%) vedenvaihto kerran viikossa, vesi tulee suoraan hanasta letkulla mutta altaaseen menee perästä päin vedenparannusaine (JBL Biotopol) ja turveuute (JBL Tropol). Hanaveden pH on jonkin verran korkeampi kuin akvaarion (7.1-7.4 kunnan sivujen mukaan), mutta juuri äsken akvaariosta tippatestillä mitatessa pH oli tuon 6.5 vaikka vaihdoin eilen n. 80% vedestä.

Viirikirjokalat on olevinaan melko herkkiksiä vedenlaadun suhteen, mutta meillä suorastaan kukoistavat, jos kaloista niin voi sanoa ;) Seitsemän koirasta kun ei ollut naaraita myynnissä, kaikki kasvattaneet toinen toistaan pidempiä upeita eviä ja ovat saaneet mielettömän loisteen kylkiinsä verrattuna siihen, miltä näyttävät liikkeessä. Ovat vasta muutaman viikon meillä olleet mutta ainakin alku on mennyt tosi hyvin, hehkurasboratkin ovat suorastaan kirkuvan punaisia :) Tämän akvaarion kanssa on siis mennyt tosi hyvin vesiarvojen suhteen alusta lähtien, 23-litrainen oli ensimmäinen akvaario jonka kanssa oli pientä nitriittiongelmaa ensimmäisen viikon aikana ja siitä oppineena sain sitten 104-litraisen käyntiin mallikkaasti ilman ongelmia.

Voisiko tähän akvaarioon hommata perhoskirjoahvenpariskunnan? Ja jos kyllä, voinko silti vielä lisätä piikkisilmien määrää n. 5-6 yksilöön (nyt 3)? Pohjapinta-ala on 80 x 35 cm. Pohjalla on tällä hetkellä vain kanto ja liuskekivistä tehty piilo, mutta tällä viikolla lähtevässä tilauksessa tulee piikkisilmienkin vuoksi reeeeilusti koloja ja piiloja. Tekisi mieli laittaa tilaukseen mukaan tuommoinen kookospiilo ahvenpesäksi... :) Kasvejakin on tulossa taas tällä viikolla lisää pariinkin otteeseen postissa.

Jos pohjalle tulisi liikaa tunkua piikkisilmien ja perhoskirjoahventen kanssa, toinen vaihtoehto olisi siirtää piikkisilmät taistelukalan kaveriksi 60-litraiseen, mutta en millään haluaisi pyydystää niitä tuolta 104-litraisesta muuten kuin pakon edessä... Ovat meinaan ihan pirun nopeita luikeroita :D
jage
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 12:36, 19.02.2016

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja jage »

ivy kirjoitti:Hitsit, aina tuntuu että kaikki kalat mistä tykkään on pintakaloja, ja niitä ei kyllä mun 104-litraiseen juuri enempää mahdu. Sieltä kun löytyy jo 7 viirikirjokalaa ja kääpiörihmakalauros, hehkurasboratkin kulkee keski- ja pintavedessä (ja 35cm korkeassa akvaariossa keskivesikin on aika pinnassa :roll:).

No mutta nyt jotenkin vasta muistin, että mähän katselin kääpiöahvenia sillon kun kalastoa mietin, mutta jotenkin unohdin koko jutun pitkäksi aikaa. Nyt sitten alkoi himottamaan perhoskirjoahvenet, aivan ihaniahan nuo on. :D

Eli menisiköhän tämmöiseen akvaarioon perhoskirjoahven-pariskunta?

pH 6.5
kH 3
gH 4
lämpötila 26
NO2 0,0mg/l
NO3 10mg/l

Kalat: 1 kääpiörihmakala, 7 viiirikirjokalaa, 12 hehkurasboraa, 3 piikkisilmää. Reiluhko (50%) vedenvaihto kerran viikossa, vesi tulee suoraan hanasta letkulla mutta altaaseen menee perästä päin vedenparannusaine (JBL Biotopol) ja turveuute (JBL Tropol). Hanaveden pH on jonkin verran korkeampi kuin akvaarion (7.1-7.4 kunnan sivujen mukaan), mutta juuri äsken akvaariosta tippatestillä mitatessa pH oli tuon 6.5 vaikka vaihdoin eilen n. 80% vedestä.

Viirikirjokalat on olevinaan melko herkkiksiä vedenlaadun suhteen, mutta meillä suorastaan kukoistavat, jos kaloista niin voi sanoa ;) Seitsemän koirasta kun ei ollut naaraita myynnissä, kaikki kasvattaneet toinen toistaan pidempiä upeita eviä ja ovat saaneet mielettömän loisteen kylkiinsä verrattuna siihen, miltä näyttävät liikkeessä. Ovat vasta muutaman viikon meillä olleet mutta ainakin alku on mennyt tosi hyvin, hehkurasboratkin ovat suorastaan kirkuvan punaisia :) Tämän akvaarion kanssa on siis mennyt tosi hyvin vesiarvojen suhteen alusta lähtien, 23-litrainen oli ensimmäinen akvaario jonka kanssa oli pientä nitriittiongelmaa ensimmäisen viikon aikana ja siitä oppineena sain sitten 104-litraisen käyntiin mallikkaasti ilman ongelmia.

Voisiko tähän akvaarioon hommata perhoskirjoahvenpariskunnan? Ja jos kyllä, voinko silti vielä lisätä piikkisilmien määrää n. 5-6 yksilöön (nyt 3)? Pohjapinta-ala on 80 x 35 cm. Pohjalla on tällä hetkellä vain kanto ja liuskekivistä tehty piilo, mutta tällä viikolla lähtevässä tilauksessa tulee piikkisilmienkin vuoksi reeeeilusti koloja ja piiloja. Tekisi mieli laittaa tilaukseen mukaan tuommoinen kookospiilo ahvenpesäksi... :) Kasvejakin on tulossa taas tällä viikolla lisää pariinkin otteeseen postissa.

Jos pohjalle tulisi liikaa tunkua piikkisilmien ja perhoskirjoahventen kanssa, toinen vaihtoehto olisi siirtää piikkisilmät taistelukalan kaveriksi 60-litraiseen, mutta en millään haluaisi pyydystää niitä tuolta 104-litraisesta muuten kuin pakon edessä... Ovat meinaan ihan pirun nopeita luikeroita :D
Kyllä vesiarvojen ja kalaston puolesta sinne perhoskirjoahven pariskunta menee.Eikä siellä pohjalla tungosta ole vaikka otatkin lisää piikkisilmiä. Itsekin olen kiinnostunut perhoskirjoahvenista,jos sinne uuteen akvaarion niitä ottais. :)

P.S Jos en nyt väärin muista,niin perhoskirjoahven kutee sileälle alustalle,sulla kun on noita liuskekiviä akvaariossasi [;)] .
Merihevonen17
Junior Member
Junior Member
Viestit: 84
Liittynyt: 17:39, 23.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Merihevonen17 »

Jatkanpa kysymyksiä samasta lajista. Oliko siis mitä rajoituksia muille lajeille, kun akvassa on perhoskirjoahvenpari? Edellisten viestien perusteella hehkurasbora olisi siis ok? Ei siis syö vähän pienempiä kaloja? Mites rihmakalat, taisto/hunajarihmapari?

Altaassa ollut siis n. kuukauden ajan pariskunta perhoskirjoahvenia. Uros on aivan ihanan värinen ja minusta näyttää ns. normaalilta, mutta se naaraspuolinen on kutakuinkin väritön, vähän mustaa "ristikkoa" hailakkana välillä näkyvissä. Vähän punertavaa evien päässä ja jotain pieniä sinisiä kimalteita mutta ero urokseen suuri. Eviä pitää vähän supussa ja ei oikein syö kovin hanakkaasti, niin mietinkin että onkohan tuo (erityisesti tuo värittömyys) normaalia vai onkohan tuo jotenkin kipeä? On siis koko ajan ollut samanlainen liikkeestä oston jälkeen (en itse valinnut kaloja, vaan tilasin uroksen ja naaraan). Ovat about samankokoisia, pyöreästi 4-5cm pitkiä.
rami12
Junior Member
Junior Member
Viestit: 135
Liittynyt: 02:00, 01.11.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja rami12 »

moro itse aion tilata perhoskirjoahventa itselleni eräältä taholta erona normaaliin on että aion tilata villiä perhoskirjoahventa sellaista joka on pyydetty suoraan luonnonvesistä onko kellään kokemusta tästä villistä perhoskirjosta ?
Miannn
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 13:45, 23.01.2019
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kokkola

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Miannn »

Moi!
Oon miettinyt perhosparia altaaseen, jossa asuu tällä hetkellä 10 mustaneontetraa, joku rihmakalapari ja partamonni. Onko tiedossa ongelmia? Lämpötila pysyy +24-25, onko liian vähän? Allas on 90litraa. Nuoria kasveja, eli aika pieniä vielä pari, mutta esinepiiloja löytyy jonkinverran. Häiritseekö tuo ympäriinsä viilettävä monni perhosia esim kutuaikaan? Mitenkäs kierteissarvikotilot, joutuuko perhosten suuhun?
90L täynnä ihmeellisyyksiä
~Mustaneontetroja 10
~Sinirihmakalaleski
~Palettikalapariskunta
~Palettinuoriso 10kpl, pituus n. 1-1,5cm
~Partamonni, toimii palettipoikasten lapsenvahtina
~Kotiloita kuin meren hiekkaa
vallumaarit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1600
Liittynyt: 14:45, 26.03.2007
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja vallumaarit »

Moi, en ihan noilla spekseillä ottaisi perhoskirjoahvenia, ovat vaativa laji. Vesi pitäisi olla hiukan lämpimämpää ja humusuutteen lisääminen välttämätöntä, ph matalahko. Myös kasveja pitäisi olla tuuhea viidakko ja kantoja. Uros saattaa jahdata naarasta. Jotkut keramiikkapiilot ei näitä innosta. Sullahan on jo siellä mukavasti kalaa, panosta nyt ensin sisustukseen, laita vaikka kuva akvaariostasi!
Miannn
Starting Member
Starting Member
Viestit: 18
Liittynyt: 13:45, 23.01.2019
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kokkola

Re: Perhoskirjoahven

Viesti Kirjoittaja Miannn »

Vallumaarit, voi olla tosiaan että perhoset jää kauppaan meidän kohdalla, ainakin niin kauan kun nykyiset fisut ui altaassa :)
90L täynnä ihmeellisyyksiä
~Mustaneontetroja 10
~Sinirihmakalaleski
~Palettikalapariskunta
~Palettinuoriso 10kpl, pituus n. 1-1,5cm
~Partamonni, toimii palettipoikasten lapsenvahtina
~Kotiloita kuin meren hiekkaa
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”