Perhoskirjoahven

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Ruma mies » 09:02, 05.02.2014

Hyvä, pidä punatimanttiahvenet ja perhoskirjoahvenet visusti erillään, muuten tulee perhoskirjoahvenista hakkelusta.
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 746
Ikä: 67
Liittynyt: 14:44, 23.02.2010
Paikkakunta: Helsinki
Sukupuoli: Mies

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Bluefrog » 09:27, 05.02.2014

ZamY kirjoitti:Monta vuotiaaksi ne siis elävät? 2-3v? Nyt kirjari on ollut karanteenissä yön yli, pikkusen punertavat kiduskannet, kuuluuko asiaan vai onko kuolema lähellä? Muuten ok, värit alkavat palautua eviin ja kylkeen. Nyt en ole ruokaa antanut, koska oon kuullut että karanteenaukseen ei kuulu kalan ruokinta ollenkaan, onko totta? Ulkoisesti ei siis ole muuta kuin nuo kiduskannet, voisiko tämän jo millon päästää altaaseen muitten kalojen kanssa?

Ps: Olen aloittelija karanteenaamisessa, aiemmin en ole yhtäkän kalaa karanteenanut, siksi siis kysymykset.


Voisiko lämpötila vaikuttaa elinikään? Luin taannoin apistogramma foorumeita ja siellä osa kasvattajista piti keltakääpiöahventa kutuajan ulkopuolella matalammassa lämpötilassa koska sen alkuperäisalueille veden lämpötilan vaihtelua ovat vuosittain 5-8 asteeseen. Näiden harrastajien mukaan lämpötilalla on selkeä vaikutus elinikään: ''If you keep the fish a little bit more on the cooler side (no higher then 74) their metabolism should be slower and therefore live longer.''

Vedenlämpötila myös säätelee sukupuoli jakaumaa, sillä se minkälämpöisessä vedessä kalat kutevat määrää poikasten sukupuolen!
Bluefrog
Member
Member
 
Viestit: 461
Liittynyt: 16:50, 01.12.2013
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja SannKemp » 00:07, 17.04.2014

Moikka! Ostin perhosia kaks kpl. Erotettavissa 100% varmuudella että kyseessä uros ja naaras. Minulle sanottiin että kannattaa ostaa vielä toiset kaksi, näin tein. Pari päivää meni ok. Miekkonen haalasi parikseen tätä naarasta jonka ostin sen kanssa yhtä aikaa. Nyt on jotain tapahtunut poijjan päässä ja Se on alkanut hätyyttää ihan urakalla tuota valitsemaansa tyttökaveria. Tyttö kuurottelee pensaissa, aikaisemmin ui pojan kanssa pitkin allasta. Mitä tapahtunut? Sekoittiko kaksi uutta tulokasta pakan niin että pojalla meni hermo..
kalat, flatti-poika sekä 2 käppänä tyttöä, joista toinen muistuttaa suuresti minipossua..
SannKemp
Starting Member
Starting Member
 
Viestit: 24
Liittynyt: 14:23, 11.07.2011
Paikkakunta: Oulu
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Siltsu » 13:25, 11.09.2014

Jatkanpa itsekin tähän keskusteluun, jos vaikka asiasta enempi tietävät eivät kuitenkaan mun päikkyä lue [;)]

Tämä näytti liikkeen altaassa tosi äijältä, mutta miten on?

Kuva

Tätä perhosta epäilen naaraaksi?
Kuva

Tässä molemman ruoan houkuttelemana sopuisasti samassa ruudussa.
Kuvan järjestys myös sama, yhteiskuvassa alempana tuo alemman kuvan naarasehdokas.
Muuten jahtaavat toisiaan vuoron perään, kieppuvat suut yhdessä toisiaan purren jne.

Kuva

Toivottavasti näistä kuvista saa edes isompana selvää. :roll:
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
Siltsu
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 937
Ikä: 44
Liittynyt: 22:32, 10.02.2012
Paikkakunta: Tuusula
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Ruma mies » 00:50, 17.09.2014

Olen samaa mieltä Siltsun kanssa sukupuolenmäärityksestä.
Ruma mies
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 746
Ikä: 67
Liittynyt: 14:44, 23.02.2010
Paikkakunta: Helsinki
Sukupuoli: Mies

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Verna » 12:52, 26.02.2015

Minulla on nuo kaksi perhostyttöä tuolla n. 240-litraisessa. Ensi alkuun pienempi kurmootti isompaa niin, että toinen oli pakko päästää karanteenarista ennakkoon pääakvaan, että sen nuijasodan sai loppumaan. Pääakvassa nämä ovat tulleet pääosin oikein hyvin toimeen, pienempi on tosin harvakseltaan vähän hätyytellyt isompaansa. Ja tappanut sukarapuni ja viskellyt kierteisiä sinne tänne ja... :roll:

Tänään tilanne on sitten kääntynyt nurinpäin. Isompi typsy loistaa väreissä, pienempi on hailakan keltainen, tekeytyy ihan pieneksi ja näkymättömäksi ja on "anteeksi, kun olen olemassa" -ilmeellä liikkeellä. Ja kylläpä se saakin kyytiä, jos sattuu isomman silmiin. Ruokaa saivat molemmat, syödessä ei näemmä ehdi hätyyttää kaveria.

Odottelenko, selvittävätkö nuo välinsä, vai puutunko asiaan jotenkin?
Verna
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 542
Ikä: 36
Liittynyt: 18:21, 18.02.2014
Paikkakunta: Jämsä
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Ssalla » 16:06, 27.02.2015

Olen miettinyt hankkivani perhoskirjoahvenia 240-litraiseen (kasvi)altaaseen leopardimonnisten ja mustaneontetrojen kanssa. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut ryhmän koko. Tuntuu, että pariskuntana pidettynä naaras aina joutuu jahdatuksi (mitä täällä olen kommentteja lukenut ja omatkin perhoset 10 vuotta sitten olivat aika aggressiivisia), eikä haaremikaan juuri tunnu auttavan aggressioiden jakamisessa.

Olenkin ajatellut siis pientä parvea, eli kahta tai jopa kolmea pariskuntaa (onko 3 liikaa 240-litraiseen?), mutta ryhmässä pitämisestä löytyy hyvin vähän tietoa. Joku kirjoittikin jo tässä ketjussa että oli hankkinut kaksi paria (olisiko ollut Akvaristi?) ja homma näytti toimivan suht hyvin. Haluaisin kuitenkin vielä muitakin kommentteja, koska mulla ei ole toista allasta hätävarana, että voisin erottaa mahdolliset riitapukarit toisistaan. Eli, voiko perhoskirjoahvenia pitää menestyksekkäästi useamman parin ryhmässä?
Ssalla
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 142
Liittynyt: 19:22, 01.02.2007
Paikkakunta: Espoo
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja vallumaarit » 16:13, 27.02.2015

Kokeile vaan ensin vaikka 2 pariskunnalla. Mullakin elää sovussa 2 paria 120L:ssa. Vähän ajetaan omalle puolelle, jos naapurit yrittää liikaa kyläillä, mutta ihan sovussa elelevät muuten. Ihan kokeiluna tämän minäkin tein, kun pari ja haaremi ei toiminut. Paljon kasveja ja omat kannot ja kivet suojana molemmissa päissä.
vallumaarit
Advanced Member
Advanced Member
 
Viestit: 1581
Liittynyt: 14:45, 26.03.2007
Paikkakunta: Helsinki
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Ssalla » 16:22, 27.02.2015

Kiitos vastauksesta vallumaarit! Aion testata nyt sitten tuolla kahdella parilla, kun se on useammalla harrastajalla toiminut :)

Alunperin aloin miettiä tätä isompaa porukkaa kun näin HAS:in akvaarionäyttelyssä isossa altaassa kunnon parven perhoskirjoahvenia (taisivat kyllä olla pääasiassa poikia). Kukaan ei tapellut, eikä päällä näyttänyt olevan mikään kauhun tasapainokaan, ja porukassa olivat vaan niin kauniita.
Ssalla
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 142
Liittynyt: 19:22, 01.02.2007
Paikkakunta: Espoo
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja ivy » 14:42, 29.03.2016

Hitsit, aina tuntuu että kaikki kalat mistä tykkään on pintakaloja, ja niitä ei kyllä mun 104-litraiseen juuri enempää mahdu. Sieltä kun löytyy jo 7 viirikirjokalaa ja kääpiörihmakalauros, hehkurasboratkin kulkee keski- ja pintavedessä (ja 35cm korkeassa akvaariossa keskivesikin on aika pinnassa :roll:).

No mutta nyt jotenkin vasta muistin, että mähän katselin kääpiöahvenia sillon kun kalastoa mietin, mutta jotenkin unohdin koko jutun pitkäksi aikaa. Nyt sitten alkoi himottamaan perhoskirjoahvenet, aivan ihaniahan nuo on. :D

Eli menisiköhän tämmöiseen akvaarioon perhoskirjoahven-pariskunta?

pH 6.5
kH 3
gH 4
lämpötila 26
NO2 0,0mg/l
NO3 10mg/l

Kalat: 1 kääpiörihmakala, 7 viiirikirjokalaa, 12 hehkurasboraa, 3 piikkisilmää. Reiluhko (50%) vedenvaihto kerran viikossa, vesi tulee suoraan hanasta letkulla mutta altaaseen menee perästä päin vedenparannusaine (JBL Biotopol) ja turveuute (JBL Tropol). Hanaveden pH on jonkin verran korkeampi kuin akvaarion (7.1-7.4 kunnan sivujen mukaan), mutta juuri äsken akvaariosta tippatestillä mitatessa pH oli tuon 6.5 vaikka vaihdoin eilen n. 80% vedestä.

Viirikirjokalat on olevinaan melko herkkiksiä vedenlaadun suhteen, mutta meillä suorastaan kukoistavat, jos kaloista niin voi sanoa ;) Seitsemän koirasta kun ei ollut naaraita myynnissä, kaikki kasvattaneet toinen toistaan pidempiä upeita eviä ja ovat saaneet mielettömän loisteen kylkiinsä verrattuna siihen, miltä näyttävät liikkeessä. Ovat vasta muutaman viikon meillä olleet mutta ainakin alku on mennyt tosi hyvin, hehkurasboratkin ovat suorastaan kirkuvan punaisia :) Tämän akvaarion kanssa on siis mennyt tosi hyvin vesiarvojen suhteen alusta lähtien, 23-litrainen oli ensimmäinen akvaario jonka kanssa oli pientä nitriittiongelmaa ensimmäisen viikon aikana ja siitä oppineena sain sitten 104-litraisen käyntiin mallikkaasti ilman ongelmia.

Voisiko tähän akvaarioon hommata perhoskirjoahvenpariskunnan? Ja jos kyllä, voinko silti vielä lisätä piikkisilmien määrää n. 5-6 yksilöön (nyt 3)? Pohjapinta-ala on 80 x 35 cm. Pohjalla on tällä hetkellä vain kanto ja liuskekivistä tehty piilo, mutta tällä viikolla lähtevässä tilauksessa tulee piikkisilmienkin vuoksi reeeeilusti koloja ja piiloja. Tekisi mieli laittaa tilaukseen mukaan tuommoinen kookospiilo ahvenpesäksi... :) Kasvejakin on tulossa taas tällä viikolla lisää pariinkin otteeseen postissa.

Jos pohjalle tulisi liikaa tunkua piikkisilmien ja perhoskirjoahventen kanssa, toinen vaihtoehto olisi siirtää piikkisilmät taistelukalan kaveriksi 60-litraiseen, mutta en millään haluaisi pyydystää niitä tuolta 104-litraisesta muuten kuin pakon edessä... Ovat meinaan ihan pirun nopeita luikeroita :D
ivy
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 112
Liittynyt: 21:42, 24.02.2016

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja jage » 15:37, 29.03.2016

ivy kirjoitti:Hitsit, aina tuntuu että kaikki kalat mistä tykkään on pintakaloja, ja niitä ei kyllä mun 104-litraiseen juuri enempää mahdu. Sieltä kun löytyy jo 7 viirikirjokalaa ja kääpiörihmakalauros, hehkurasboratkin kulkee keski- ja pintavedessä (ja 35cm korkeassa akvaariossa keskivesikin on aika pinnassa :roll:).

No mutta nyt jotenkin vasta muistin, että mähän katselin kääpiöahvenia sillon kun kalastoa mietin, mutta jotenkin unohdin koko jutun pitkäksi aikaa. Nyt sitten alkoi himottamaan perhoskirjoahvenet, aivan ihaniahan nuo on. :D

Eli menisiköhän tämmöiseen akvaarioon perhoskirjoahven-pariskunta?

pH 6.5
kH 3
gH 4
lämpötila 26
NO2 0,0mg/l
NO3 10mg/l

Kalat: 1 kääpiörihmakala, 7 viiirikirjokalaa, 12 hehkurasboraa, 3 piikkisilmää. Reiluhko (50%) vedenvaihto kerran viikossa, vesi tulee suoraan hanasta letkulla mutta altaaseen menee perästä päin vedenparannusaine (JBL Biotopol) ja turveuute (JBL Tropol). Hanaveden pH on jonkin verran korkeampi kuin akvaarion (7.1-7.4 kunnan sivujen mukaan), mutta juuri äsken akvaariosta tippatestillä mitatessa pH oli tuon 6.5 vaikka vaihdoin eilen n. 80% vedestä.

Viirikirjokalat on olevinaan melko herkkiksiä vedenlaadun suhteen, mutta meillä suorastaan kukoistavat, jos kaloista niin voi sanoa ;) Seitsemän koirasta kun ei ollut naaraita myynnissä, kaikki kasvattaneet toinen toistaan pidempiä upeita eviä ja ovat saaneet mielettömän loisteen kylkiinsä verrattuna siihen, miltä näyttävät liikkeessä. Ovat vasta muutaman viikon meillä olleet mutta ainakin alku on mennyt tosi hyvin, hehkurasboratkin ovat suorastaan kirkuvan punaisia :) Tämän akvaarion kanssa on siis mennyt tosi hyvin vesiarvojen suhteen alusta lähtien, 23-litrainen oli ensimmäinen akvaario jonka kanssa oli pientä nitriittiongelmaa ensimmäisen viikon aikana ja siitä oppineena sain sitten 104-litraisen käyntiin mallikkaasti ilman ongelmia.

Voisiko tähän akvaarioon hommata perhoskirjoahvenpariskunnan? Ja jos kyllä, voinko silti vielä lisätä piikkisilmien määrää n. 5-6 yksilöön (nyt 3)? Pohjapinta-ala on 80 x 35 cm. Pohjalla on tällä hetkellä vain kanto ja liuskekivistä tehty piilo, mutta tällä viikolla lähtevässä tilauksessa tulee piikkisilmienkin vuoksi reeeeilusti koloja ja piiloja. Tekisi mieli laittaa tilaukseen mukaan tuommoinen kookospiilo ahvenpesäksi... :) Kasvejakin on tulossa taas tällä viikolla lisää pariinkin otteeseen postissa.

Jos pohjalle tulisi liikaa tunkua piikkisilmien ja perhoskirjoahventen kanssa, toinen vaihtoehto olisi siirtää piikkisilmät taistelukalan kaveriksi 60-litraiseen, mutta en millään haluaisi pyydystää niitä tuolta 104-litraisesta muuten kuin pakon edessä... Ovat meinaan ihan pirun nopeita luikeroita :D

Kyllä vesiarvojen ja kalaston puolesta sinne perhoskirjoahven pariskunta menee.Eikä siellä pohjalla tungosta ole vaikka otatkin lisää piikkisilmiä. Itsekin olen kiinnostunut perhoskirjoahvenista,jos sinne uuteen akvaarion niitä ottais. :)

P.S Jos en nyt väärin muista,niin perhoskirjoahven kutee sileälle alustalle,sulla kun on noita liuskekiviä akvaariossasi [;)] .
240 litranen seurala
jage
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 88
Liittynyt: 13:36, 19.02.2016

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja Merihevonen17 » 19:46, 28.11.2017

Jatkanpa kysymyksiä samasta lajista. Oliko siis mitä rajoituksia muille lajeille, kun akvassa on perhoskirjoahvenpari? Edellisten viestien perusteella hehkurasbora olisi siis ok? Ei siis syö vähän pienempiä kaloja? Mites rihmakalat, taisto/hunajarihmapari?

Altaassa ollut siis n. kuukauden ajan pariskunta perhoskirjoahvenia. Uros on aivan ihanan värinen ja minusta näyttää ns. normaalilta, mutta se naaraspuolinen on kutakuinkin väritön, vähän mustaa "ristikkoa" hailakkana välillä näkyvissä. Vähän punertavaa evien päässä ja jotain pieniä sinisiä kimalteita mutta ero urokseen suuri. Eviä pitää vähän supussa ja ei oikein syö kovin hanakkaasti, niin mietinkin että onkohan tuo (erityisesti tuo värittömyys) normaalia vai onkohan tuo jotenkin kipeä? On siis koko ajan ollut samanlainen liikkeestä oston jälkeen (en itse valinnut kaloja, vaan tilasin uroksen ja naaraan). Ovat about samankokoisia, pyöreästi 4-5cm pitkiä.
Merihevonen17
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 82
Liittynyt: 18:39, 23.02.2017
Sukupuoli: Nainen

Re: Perhoskirjoahven

ViestiKirjoittaja rami12 » 00:11, 15.12.2017

moro itse aion tilata perhoskirjoahventa itselleni eräältä taholta erona normaaliin on että aion tilata villiä perhoskirjoahventa sellaista joka on pyydetty suoraan luonnonvesistä onko kellään kokemusta tästä villistä perhoskirjosta ?
rami12
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 135
Ikä: 27
Liittynyt: 03:00, 01.11.2014
Paikkakunta: Seinäjoki
Sukupuoli: Mies

Edellinen

Paluu Kirjoahvenet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa