Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä

Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 17:43, 19.01.2017

Niinhän siinä taas kävi. Tunteja katsottuja Tropican layout-youtubevideoita ja 15 minuutin tori.fi selaaminen päätyi taas tähän. Mulla on taas akvaario. (Toivottavasti) ainakin hetken aikaa vain yksi.

Lähdin nyt noin 10 vuoden tauon jälkeen melkein maltillisesti liikkeelle eli bongattuani torista tuon naurettavan halvan akvaariopaketin laitoin myyjälle noin kolme minuuttia mietittyäni viestin. Soitin viiden minuutin päästä viestini perään, koska "mitä jos noin halpa onkin jo mennyt"... :D
Kun myyjä sitten vastasi ja haku sovittiin seuraavalle päivälle, meinasi meikäläiseltä ratketa housut silkasta onnesta. Kuinka voikaan ihmisen niin täyttää lapsenomainen innostus ja ilo sillä hetkellä, kun tajuaa pääsevänsä suunnittelemaan itselleen akvaarion. Tällä kertaa päätin toteuttaa mahdollisimman visuaalisesti miellyttävän altaan ilman biotooppihifistelyä, johon harrastukseni aikoinaan suuntautui. Entisaikaan pienessä kaksiossani oli parhaillaan kuusi akvaariota täynnä niin kirjoahvenia, sukarapuja, plekoja, rasboroita kuin kotiloitakin. Nyt päätin kuitenkin hankkia niin sanotun stressittömän akvaarion, jonka pääpaino olisi rehevällä kasvistolla ja yhdellä kalaparvella (perhoskirjoahventen kasvatus kutittelee vielä takaraivossa, mutta lupasin itselleni etten lähde höntyilemään).

Akvaarion ns set-up päivä on mennyt innostunein fiiliksin. Aloitin lappamalla 20 litraa hiekka/ JBL Manado ravinnerae -sekoitusta akvaarion pohjalle ja sijoittamalla haluamani kannon(liotin muka hyvin, eiköhän kellunut kun lisäsin vettä), kiven ja muutaman koristeruukun hiekkaan. Lisäilin vettä niin että hiekan yläpuolelle jäi noin viiden sentin vesikerros ja aloin tökkimään kasvintaimia hiekkaan. Istutuksen jälkeen pahastelin pientä budjettia, jolla ei heti saanut vesikasvitieteellistäpuutarhaa pystyyn. Lajeiksi valitsin mukavia ja helppoja kasveja, jotta ei tarvitse heti olla kiristelemässä hampaita. Altaassa kasvua aloittelevat siis; ruskomelalehti, rasvalehti, vedensuosikki ja jaavansaniainen.
Lisäsin loput vedet, pienen ja ruman suodattimen sekä lämmittimen ja napsautin valot päälle. Lorautin veteen vielä CO2 ja lannoitelisäykset. Nyt mulla on siis taas akvaario! Kuinka ihanaa ja samalla huolestuttavaa (pelkään että homma lähtee taas lapasesta).

Liitteenä vielä kuva ensimmäisen päivän aikaansaannoksista. Katsotaan mihin tämä allas ohjautuu tässä tulevien kuukausien aikana, ainakin kasvistoa tulee lisää ja jossain maailman vaiheessa kenties myös kalojakin. :)
Liitteet
IMG_7875.JPG
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 15:55, 20.01.2017

Tänään akvaarion toisena päivänä vesi on jo kirkastunut huomattavasti, pientä sameutta on vielä ilmassa, mutta tuokin viikon sisään poistunee. Päivän operaationa oli käydä noutamassa bakteeriymppi, jolla saisi akvaarion kypsymistä tosissaan käyntiin sekä bakuille ruuaksi sitä aitoa ja oikeaa hirvensarvisuolaa. Ensimmäinen löytyi, mutta hirvensarvisuolat oli apteekista ja luontaistuotekaupasta loppu. Näppäränä ihmisenä kuitenkin löysin kaapista nestemäisen typpilannoitteen ja laskujen mukaan tuossa litrassa olisi n. 3% ammoniumtyppeä, 3% nitraattityppeä ja 3% ureatyppeä, lannoitteessa on lisäksi muita kasvien hoitoaineita sekä liukoista fosfaattia n. 3%. Pähkäiltyäni totesin ettei tuosta nyt haittaakaan voi olla, kun tavoitteena on kuitenkin kasvatella kasveja vähintään kuukausi ennen kalojen tuomista ja mikäli kuukauden päästä kasvisto ei ole "valmis" niin kalojen tuonti lykkääntyy taas kuukaudella. Lisäsin nyt lannoitetta 20 ml eli altaan fosfori ja typpipitoisuuksiksi pitäisi muodostua se 0,6 mg/100 litraa eli 0,006 mg/l ja kokonaistyppi olisi 0,018 mg/l.

Mietinkin tässä, että kuinkahan tiheästi tuota lannoitetta uskaltaa lykkiä bakteerien ja kasvien iloksi... Ylilannoitus kun sitten johtaa taas siihen etteivät kasvit pysty noita ravinteita hyödyntämään. Varmaan ainakin muutaman päivän tässä joutaa odottelemaan bakteerien heräilyä ja kiinnittymistä tuohon huokossoraan ja suodatinmatskuihin.

Bakteeriasiasta valaistukseen, tässä puntaroituani mietin, että lieneeköhän altaan valaistus riittävä. Nopean laskun mukaan valoa on tällä hetkellä 0,36 W/l eli vähän alakanttiin mielestäni. Toisaalta valon määrän kasvatus tarkoittaisi jatkuvaa härkkäämistä hiilidioksidin ja lannoituksen kanssa. Lisänä se, että tämän hetkisten loisteputkien laadusta ei ole mitään hajua, kun paketti tuli mukana ostettaessa. Olisikohan jollakin suositella hyvälaatuisia ja mielellään suht edullisia 18 W loisteputkia, jotka todetusti ovat laadukkaat?

Tänään lutrailin myös lisää vesitestien kanssa ja tässäpä tuoreet vesiarvot
pH 7
Kokonaiskovuus 12
Typet; ammonium/ammoniakki 0 NO3 0 ja NO2 0

Kenties testien mukaan mulla on varaa lisätä tuota lannoitetta :D jospa sitä uskaltaisi nostaa typet semmoiselle 0,18 mg/l tasolle.
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 12:16, 23.01.2017

Päivitystä projektiin;
Mitään kummoisempaa ei tosiaan ole tehty tässä viikonlopun aikana. Pallottelen ideaa ostaa intianvedensuosikkia ja istuttaa sitä tuonne takaseinälle peittämään taustakuvatonta takaseinää ja suodatinta. Kypsyttely on käynnistynyt hitaasti ja vaikuttaisi, että ainakin jokunen bakteeri tuolla on alkanut muuntamaan ammoniakkia nitriitiksi, sillä nitriittiarvot olivat tänään hieman koholla. Isompaa piikkiä ja sen laskua siis odotellessa.

Vedensuosikki on jo muutamassa päivässä alkanut napata itseensä punaista väriä ja näyttää tuuheammalle kuin istutuspäivänä. Ruskomelalehti otti ja päätti sulattaa muutaman lehden, mutta GH-arvot ovat niin korkeat, etten ihmettele stressireaktiota niihin. Toivottavasti eivät nyt sula kokonaan :/ Rasvalehtikin on alkanut punertaa ja muutama uusi lehti on kasvamassa varsiin. Kaiken kaikkiaan kasvit vaikuttavat siis tyytyväisiltä ja homma on lähtenyt etenemään toivotusti.

Lopussa vielä vähän huonolaatuinen kuva, mutta siitä toivon mukaan näkee tuota kasvien punerrusta ja ainakin vedensuosikin kasvua.
Liitteet
IMG_7941.JPG
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 13:23, 23.01.2017

Morjens lompsukka. Itse kanssa uusvanha akvaristi. Taukoa 3 vuotta. Nyt elvytetty 600 litrainen taas. Ja itsellenihän siinä kävi heti niin että joitakin päiviä myöhemmin tuli viritettyä toinen akva 40 litraa, sinne uudet taistot. Parhaimmillaan aiemmin meillä oli 14 toimivaa akvaa samaan aikaan ja siihen en tod. aio palata, silkkaa hulluutta [;)] .

Onnea uuteen akvailuun.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 17:57, 23.01.2017

Kiitos toukopouko :) innolla sitä kyllä palaa tähän mahtavaan harrastukseen!

Tänpäiväinen "en tee akvaariolle mitään" ei nyt ihan onnistunutkaan. On se vaan niin, että ton kanssa on kiva värkätä :)!
Tenttiin lukemisesta palkinnoksi itselle (aikuisiakin pitää palkita) kävin ostamassa altaaseen lisää kasveja, mukaan nappasin kaupoilta puntillisen jättiläisvallua ja ruukun vesitähdikkiä.
Testailin taas vesiä ja ilokseni olivat nitriitit muuttuneet nitraateiksi, nitriittiä tällä hetkellä siis 0,5 mg/l ja nitraattia 20 mg/l. Kypsyttely on siis lähtenyt onnistuneesti käyntiin! Tunnustettakoon, että vaikka miehelle ihan pokkana selitin, että "varma juttu" ja "helppo nakki", niin vähän silti jänskätti, että noinkohan osaan ulkomuistista taas akvan aloittaa :D mukava todeta ettei ihan kaikki ole unohtunut. Loppuviikon voiskin plärätä ees taas Varjon Akvaariokaloja ja googletella kuvia, että voi hiljalleen alkaa pyörittää kalastosuunnitelmaa kasaan. Kalojen ostaminen venyy luultavimmin kyllä helmikuun lopulle/ maaliskuun alulle, mutta josko sitä saisi sillä välin kasvit tuolla rehottamaan :)
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 15:01, 24.01.2017

Päivän positiiviset;
Melalehti lopetti sulamisen (tää on hyvin mystistä, mutta kuten sanonta menee Don't look into gifthorses' mouth) :D
Nitriitti noussut tänään 2 mg/l tasolle, nitraatti aika pilvissä 50 mg/l eli pientä vedenvaihtoa voisi tänään iltasella suorittaa
Vesitähdikki alkanut päivän elon jälkeen punertaa latvasta eli nauttii olostaan :)

Huolen aiheita;
Tuo nitraatin pyrähdys mietityttää levien kannalta, kun näyttää että vedensuosikin mukana on tullut jonnin verran tuommoista punertavaa levää... teen varmaan tänään pienen vedenvaihdon nitraatin alentamiseksi ja lisään nestemäistä hiilaria vaihdon jälkeen
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 15:09, 24.01.2017

Päivän negatiiviset:
Sampuran salamanteripleko söi minun poimupatsulini. Johan se kerkesi siinä lauantaista saakka olemaan. [}:)] Mihinkään kasviin ei ole koskenut mutta se oli tehokkaasti järsitty.

Itselläni joskus melalehdet suli kun altaan virtaus muuttui kovemmaksi uudella suodattimella ja kohdistui melalehtiin. Kasvoivat kuitenkin takaisin.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 14:15, 25.01.2017

Pleko on siellä kiitellyt kun toit sille herkkuja [;)] josko seuraavaksi jotain kallista miekkakasvia?

Tänään sitten ensimmäinen levätoimenpide akvaariossa :/ Vedensuosikin pintaan erityisesti varsien alalehdille oli kehittynyt paksu kerros levää. Vähän meinasi jo naurattaa :D sitä taas muisti mitä tuskaa ja päänvaivaa noistakin välillä on. Levä lienee ilmestynyt villinä huitovien ravinnetasojen takia.
En kuitenkaan halunnut päästää levää kasvamaan liialti, joten tein manuaalisen poiston eli nypin vedensuosikit pois pohjasta ja käytin ne pesulla sekä poistin pahiten levättyneet lehdet. Tulevat luultavasti tykkäämään kyttyrää, mutta luotan vedensuosikin nopeaan kasvuun ja toipumiseen :)

Tein samalla myös 1/4 vedenvaihdon, jonka jälkeen laitoin kypsytysviikon 2. ammoniakkiannoksen. Josko sitä voisi hiljalleen odottaa sitä isompaa nitriittipiikkiä. Melalehti varmaan näyttää mulle keskaria vedenvaihdosta, mutta uskon sen toipuvan kun kypsytys on saatu tehtyä :)

Päivän vesiarvot ennen hirvensarvisuolaa; pH 6,8 GH 8 KH 6 NO3 20 NO2 1,5
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 09:57, 26.01.2017

Nyt sitä piikkiä on sitten ilmaantunut! Jee! :mrgreen:
Eli nyt heti aamusta mitattuna nitriitti 5 mg/l ja nitraatti 50 mg/l.
Illalla teen sitten uutta mittausta, josko olisi nitriitti jo laskemaan päin :)
Loppuviikosta voisi sitten tehdä vedenvaihtoa ja aloittaa taas uuden kierroksen. Kasvistoa tosiaan on tullut lisää ja sisustushommia on vielä paljon edessä ennen kalaston kotiuttamista.
Vaikeutena on nyt alkaa päättämään minkälaista poppoota tuonne alkaa sitten kasaamaan. Monniset on kyllä aina olleet lähellä sydäntä niitten sympaattisuuden puolesta ja tuon Manadon keveyden kannalta voisivat viihtyä (ainakin olin lukevinani ettei tuo Manado ole aiheuttanut monnisille ongelmia, vaikka raekoko onkin liian iso). Monnisten lisäksi olen miettinyt yhtä parvea jotain (ei sitten mitään hajua että mitä) ja kenties jotain pikkuista kirjoahven pariskuntaa. Toiveina olisi näittenkin suhteen, että sopisivat tuohon manadon punaisuuteen ja kasvien vihreyteen...
Liitteenä kuva tämän aamun tilanteesta.
Liitteet
IMG_7987.JPG
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 11:26, 27.01.2017

Nitriittipiikki se vain jatkuu ja kohoaa, testin mukaan nitriittiä nyt 8 mg/l eli aika hurjilla leveleillä mennään :roll:
Piikki kuitenkin ilmaantui, joten bakut on ainakin hereillä :)
Pientä sisustusmuutosta tein, kun nuo valkoiset kivi ja ruukku pisti tuolla pahasti silmään. Korvasin ne nyt kivillä niinkuin oli tarkoitus, kannon päällä pakko pitää vielä painoa, koska ei suostu pysymään uppeluksissa :frown:
Laitoin likoamaan myös oksanpätkiä, joihin ajatuksena väkertää kiinni jotain sammaleen tyylistä. Tänään käyn hakemassa myös keihäslehteä tuonne varjoisampaan reunaan :)

Kalastoajatukset poukkoilee tällä hetkellä niin villisti, että en tiedä saanko tänne ikinä yhtäkään kalaa, kun ei päätöksenteosta meinaa tulla mitään :mrgreen:
Liitteet
IMG_8032.JPG
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 12:52, 27.01.2017

Pakko oli laittaa vielä kuvaa :mrgreen:
Hamsteri on selkeästi ottanut akvaarion tultua tuosta itselleen hyvän rantalomailupaikan :'D meno on kuin Kanarian turistirannalla
Liitteet
IMG_7982.JPG
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 13:48, 27.01.2017

Hahaa, meilläkin on hamssuja 2 kpl. Roborovskeja, Minni ja Mauno. Eivät kyllä näe altaisiin, ovat eri huoneissa.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 14:21, 27.01.2017

[IMG]http://i185.photobucket.com/albums/x29/tahtirata/uude1039.jpg[/

Laitan sinulle tähän vielä kuvaa omasta 80l sammalpöheiköstä, jossa halusin V:n mallisen "sisustuksen" sammalilla. Kuvassa allas jo melkoisen tukossa kasveista ja armotonta karsimista vailla 8O .
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 21:57, 28.01.2017

Ainoa ongelma taitaa olla tuo kepin fiksu sijoitus altaaseen :?
Mihinkä saisi sopimaan en tiedä, mutta ajatuksena hankkia toinen kanto tuonne vasempaan kulmaan ja siirrellä vedensuosikit sen taakse.
Nyt tosin ongelmana tuo Easy Carbo... vedensuosikki on ihan karmivan näköinen ja vallu sulaa hyvää vauhtia, tein tänään myös 50% vedenvaihdon ja nitriitit silti ihan todella ylhäällä, veikkaan että kuolevat kasvinosat puskevat arvoa ylös... tyrkkäsin akvaan hapettimen etteivät bakteerit ja levät mahdollisesti riehaantuessaan vie allasta happikatoon, lopetin myös easy carbon lisäämisen ja ensi kuun hankintoihin tulee sitten ihan oikea hiilidioksidilevitin

Hitsi kun voi harmittaa kun kaikki ei mene putkeen :/
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 22:11, 28.01.2017

Tässä kuvaa, jossa sulaminen näkyy :/
Toivottavasti seuraavaan kuvaan saisi jo kasvien toipumista
Liitteet
IMG_8211.JPG
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 17:35, 30.01.2017

Toipumista ei niinkään havaittavissa, mutta hengissä ja kasvavina ovat vedensuosikit säilyneet.

Takapakin tuottaman henkisen kärsimyksen vuoksi annoin itselleni luvan käydä lähimmässä eläinkaupassa ikkunaostoksilla. :mrgreen: Ilman ostoksiakaan ei päässyt lähtemään, kun liikkeessä oli 1e/kasvi poistoallas. Koska jokanaisen akvaariossa tulee olla edes vähän pinkkiä ostin poistolaarista altaaseen papukaijalehteä, rusolehteä (Ludwigia palustris) sekä pienen ja mielestäni kovin sievän melonilehden (Lindernia rotundifolia).
Tuo melonilehti ja rusolehti ovat itselle ihan uusia tuttavuuksia ja hauska nähdä miten kasvavat tulevaisuudessa.
Istutuksen yhteydessä siistin vedensuosikeista pahiten sulaneet varret pois ja tyrkin hengissä olevat latvat pohjaan. Toivottavasti lähtevät nyt kasvamaan sulamatta.
Puuhasin samalla myös 30% vedenvaihdon ja lisäsin bakteeriliuosta altaaseen. Typpiarvot edelleen ylhäällä, mutta päätin nyt pidättäytyä kaikista toimenpiteistä (bakteerit hoitakoot hommansa) :roll:
Lopussa vielä vedenvaihdon jälkeistä hieman sameaa kuvaa ja koonti altaan kasvistosta;

Jättiläisvallisneria (Vallisneria gigantea "red")
Jaavansaniainen (Microsorum pteropus)
Vedensuosikki (Limnophila sessiliflora)
Ruskomelalehti (Cryptocoryne wendtii)
Intianvesitähdikki (Hygrophila polysperma)
Kääpiökeihäslehti (Anubias barteri "nana")
Rasvalehti/pikkurasvalehti (Bacopa australis)
Papukaijalehti (Alternanthera lilacina)
Rusolehti (Ludwigia palustris)
Melonilehti (Lindernia rotundifolia)
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 17:36, 30.01.2017

Kuva unohtui viestistä eli tässä;
Liitteet
IMG_8235.JPG
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 13:18, 31.01.2017

Eilen pyöriteltiin miehen kanssa kalastosuunnitelmaa (toisin sanoen hän näytti kuvia mahdollisimman värikkäistä kaloista ja vastailin joko ei tai ehkä)

Yhteisiä suosikkeja löytyi nyt kaksi; leväsukaravut ja helmirasborat (Danio margaritatus)
Näiden kanssa onkin sitten kysymysmerkki, mitä lykkii sekaan. Mies kovasti toivoisi joukkoon taistelukalaa, mutta taitaa taiston lämpövaatimukset olla liian korkeat noille rasboroille? Rusokiilakylki olisi myös sievä parvikala, joka mätsäisi noihin taistojen lämpöihin.

Toisaalta itseäni houkuttaisi myös parvi joko kardinaali-, hehku- tai rubiinitetroja, joiden kanssa altaaseen ottaisi perhoskirjoja ja talkkarin hommiin noita leväsukiksia... perhoskirjojen tilalle olen miettinyt myös muita pikkukirjoja, mutta omaa silmää miellyttävää ei oikein löydy :/ menisiköhän tähän satsiin myös akvan yläkertaan se taisto? Saisin ehkä sillä miehen ylipuhuttua :mrgreen:

Toisaalta kaiken päätteeksi olen aina halunnut noita helmirasboroita eli niiden kanssa jos löytyisi joku näyttävä asukas 100-litraiseen niin sillä saisi kalaston kasaan.

Tuntuu, että olisi pitänyt ostaa kerralla kolme akvaariota :roll:
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 15:52, 31.01.2017

Taistoa jos haluat sinne sijoitella niin tarkkana muun kalaston nyppimisen kanssa. Perhoset saattavat nyppiä. Barbit lie pahimpia mutta niitähän ei listallasi ollutkaan. Tetrojen nyppimishaluista en tiedä, itselläni kun tetrat on lehtikalojen ja pohjakalojen kanssa. Eivät ainakaan lehtisten eviä ole käyneet napsimassa. Omat taistoni (1ukko ja 3 akkaa) ovat pandamonnisten kanssa. Taistot eivät pidä myöskään sellaisista "härvellyskavereista", itse kun ovat sellaisia jähmeitä hidalkoja.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 16:13, 31.01.2017

Näin muistelin itsekkin ja oon nyt yrittänyt tuota miestä käännyttää :mrgreen:
Hänelle akvaariossa ei-harrastajana, kun tuntuu olevan tärkeintä, että akvaariossa on värikkäitä kaloja. Oon yrittänyt selittää ettei haittaa, vaikka kala olisikin hieman haaleamman värinen, kun niitä on silti hauska seurata.
Mutta kenties käyn kyselemässä tuossa helmikuun puolessa välissä onnistuuko noiden helmirasboroiden vai helmiseeprakala?onkstäänykyinennimi tilaaminen ja mihin hintaan. Tilattavuuden ja hinnan perusteella sitten miettii mikä kannattaa. Leväsukikset voi ostella heti, kun näyttää että akvaario on kypsynyt, koska niistä oli mieskin kovin innoissaan.
Monnisetkin olis kyllä kovin vekkuleita tuonne pohjalle mönkimään, mutta ne oli kuulemma tosi tylsiä :roll:
Ehkä käyn kyselemässä kaupassa mitä sinne saa tilattua, sillä pääsee jo hieman lähemmäs lopullista kalastosuunnitelmaa :)
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 17:52, 31.01.2017

Oih, monniset ovat ihan parhaita, niin sympaattisia olentoja. Touhottajia, mutta touhottavat pääasiassa eri "kerroksessa" kuin taisto jos niitä yhteen ajattelee. Molemmat antavat toistensa olla rauhassa.
Helmimonnisista saa myös väriä altaaseen. Itse pidän panda- ja noista helmimonnisista. Tykkään kombosta helmimonniset, rusokiilakyljet. Värit sopivat yhteen mukavasti. Vielä kun altaan kasvisto on vihreä ja vähän punaista niin kaikki yhdessä, avot.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 18:53, 31.01.2017

Nuo helmimonniset voisi kyllä olla aika veikeitä :D
Olisikohan kombossa mitään järkeä
1 x taisto
6 x helmimonninen
15 x rusokiilakylki
+ sukarapuja (4 levistä tai porukka kirsikoita)

Menee ehkä vähän rajoilla tuo kuormituksen määrä vai mitä mieltä olet?
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 08:49, 01.02.2017

Ei, minusta tuo on oikein soppeli määrä. Ja "akvanhoitoasukit" hyvin ajateltuna. Monniset ns. talonmiehinä siivoaa pohjaa, sukaravut kasveja, muut sitten vain komistaa akvaa ja tuovat tarpeellista nitraattia, eli kaikki jollakin tapaa "työllistetty". [;)]

Mikäs on päivän tilanne nitriitin ja kasvien kohdalla?
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja Lompsukka » 11:22, 01.02.2017

Nitriitti aavistuksen laskussa (korkein piikki oli 20 mg/l, jonka vedenvaihdolla laskin 15 mg/l)
Tämän aamun nitriitti 10 mg/l eli laskua on havaittavissa :) tulokset saatu tosiaan laimentamalla, kun tuon tippatestin asteikko ei ihan riitä näin korkeisiin lukemiin.
Kasvit voi tällä hetkellä oikein hyvin, kaikki pukkaavat uutta lehteä ja pieniä somia kuplia näkyy lehdillä. Vedensuosikki näyttää edelleen aikasen karmivalle, mutta sekin pukkaa nyt ECn lopetuksen jälkeen urheasti uutta latvaa. Vesitähdikki on ihan villiintynyt ja siitä saa loppuviikosta luultavimmin uusia latvapistokkaita :) Tuohon melonilehteen oon kyllä nyt ihan ihastunut! Niin kovin sieviä pieniä raidallisia lehtiä se pukkaa ja toivon että sitäkin pääsisi kohta levittämään isommaksi puskaksi. Papukaijalehti on myös ilotellut ravinteilla ja senkin latvasta pitänee pian leikata pistokkaita :) isoksi ylläriksi huomasin myös melalehden työntävän uutta lehteä, tää tuli aika yllärinä, että on noinkin nopeasti toipunut 8O

Kaiken kaikkiaan homma lähti taas eteenpäin ja oon erittäin positiivisilla fiiliksillä! Nitriittipiikin laskun jälkeen teen vielä "koekuormituksen" tuolla hirvensarvisuolalla eli kun nolliin päästään niin nostan suolalla ammoniumin 2,5 mg/l ja lasken kauanko menee myrkyllisten poistumiseen :) haluan vielä tosiaan varmistaa kypsyyden ettei vaan käy kaloille hupsista kun niitä käy hakemassa. Ekaksi porukaksi ajattelin hakea leväsukikset ja monniset eli pitää käydä luultavimmin tilaamassa ne ensiviikolla, jotta saapuvat sitten helmikuun puolessa välissä.
Lompsukka
Junior Member
Junior Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 17:12, 19.01.2017
Paikkakunta: Lahti
Sukupuoli: Nainen

Re: Vanhan harrastajan uusi 100-litrainen alku

ViestiKirjoittaja toukopouko » 12:35, 01.02.2017

Ai niin jäi edellisestä viestistä vielä laittamati, että taistoille maistuu sukaravut myös, joten kunnon kasvillisuus että saavat suojaa sukasia. On taistoja, jotka lahtaa niitä työkseen ja sitten taistoja joita ei vain kiinnosta... nuo ovat niin persoonia, ei tiedä koskaan minkä saa. Poikaset varmasti taisto näkee sapuskana. Mutta nuo kun alkaa sikiämään niin niitähän sitten on joten luonnollinen karsiminen on ihan hyväksi.

Leväsuka on sen vuoksi ehkä parempi valinta ja varsinkin jos löydät niitä suht kookkaina aikuisina, koska kasvavat suuremmiksi kuin kirsikat. Sitten taas jos on niin ettei sukaset kiinnosta, niin kyllähän tuo kirsikka on kivemman näköinen (oma mielipide).
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
toukopouko
Senior Member
Senior Member
 
Viestit: 927
Ikä: 46
Liittynyt: 20:53, 09.03.2006
Paikkakunta: Tampere
Sukupuoli: Nainen

Seuraava

Paluu Akvaariopäiväkirjat ja projektit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa