Sea Lifen uusi näyttely on avattu

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Kalat

lapasampi_sealife

Helsingin Sea Lifessa pitkään rakenteilla ollut uusi Superselviytyjät-näyttely avattiin keskiviikkona. Näyttelyssä esitellään evoluution parhaita oivalluksia: eläviä fossiileja ja upouusia innovaatioita. Näyttelyn tähtiä ovat vaikuttavat lapasammet (Polyodon spathula).

Lapasampi on paradoksi, kertovat Sea Lifen akvaristit. Makeat vedet muuttuvat vuosimiljoonien saatossa, katoavat ja syntyvät uudelleen. Niissä pitkälle erikoistuneet lajit harvoin säilyvät pitkään, vaan vähän kaikkea osaavat jokapaikanhöylät perivät maan. Mutta lapasampi on paitsi elävä fossiili, myös erittäin pitkälle erikoistunut: se on hampaaton, mutta sen suu aukeaa valtavaksi ja tiuhat siivilähampaat ottavat talteen planktonin. Kala on lähes sokea, mutta sen pitkässä nenässä on erittäin herkkä sähköaisti, jonka avulla se paikantaa saaliinsa.

Lapasampi elää tätä nykyä ainoastaan Mississippijoessa Yhdysvalloissa. Sen lähin elävä sukulainen, kiinalainen miekkasampi, lienee kuollut sukupuuttoon. Ainakaan sitä ei ole nähty sitten 90-luvun. Vanhin fossiilinen lapasampi lienee Protopsephurus, joka eli Kiinassa noin 120 miljoonaa vuotta sitten.

sirkkaäyriäinen_sealifeMuutkaan näyttelyn selviytyjät eivät ole sen vähemmän kiehtovia. Uusia asukkaita ovat esimerkiksi sirkkaäyriäinen, joka iskee kuin pienoispistooli, maalle kipuavat liejuryömijät ja esihistoriallisen näköiset välimerensammet. Sähköankerias oli avajaispäivänä vasta matkalla Suomeen, mutta senkin pitäisi olla jo akvaariossaan.

Erityistä uusissa akvaarioissa on, että eläintenhoitajilla oli varsin vapaat kädet suunnitella niin akvaariot kuin niiden asukkaatkin alusta alkaen. Osa kotimaisista kaloista siirrettiin selviytyjien tieltä näyttelyn alkuun, ja akvaarioiden kokonaismäärä kasvoi hieman.

Selviytyjät jäävät pysyväksi osaksi näyttelyä, joten nuorina saapuneet kalat saavat kasvaa siellä täyteen kokoonsa. Myös viime vuonna Sea Lifeen tulleet meritursaat ovat yhä esillä, joten tänä vuonna Sea Lifessa on erityisen paljon nähtävää.

Tagit: ,

Aapelin Akvaario

Arkisto

helmikuu 2015
ma ti ke to pe la su
« tammi   maalis »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728