Kestosuosikki keltabarbi

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Lajiesittelyt, Särkikalat

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEloisa, sävyisä ja kaunis keltabarbi (Barbodes semifasciolatus) on syystäkin pysynyt suosituimpien akvaariokalojen joukossa vuosikymmenestä toiseen. Hinnaltaankin se on sen verran edullinen, ettei isokaan parvi tule maksamaan mansikoita.

Keltabarbin alkuperä on mutkikas. Se on Aasiassa elävän messinkibarbin jalostusmuoto, jonka kehitti amerikkalainen Thomas Schubert 1960-luvulla. Kaikki nykyiset keltabarbit ovat muutaman Schubertin akvaarioissa syntyneen keltaisen kalan jälkeläisiä. Luonnosta tuotuja keltabarbeja et siis tule näkemään.

Joskus keltabarbin tieteelliseksi nimeksi on mainittu kehittäjänsä mukaan annettu Puntius schuberti, mutta koska se ei ole oma lajinsa vaan ainoastaan jalostusmuoto, nimi on väärä.

Keltabarbin kantalajia, alkuperäistä messinkibarbia, on akvaarioliikkeissä kaupan harvemmin. Sekin on helppo akvaariokala, joskaan ei aivan yhtä sopeutuvainen kuin keltabarbi. Monen mielestä juuri metallinvihreä, mustatäpläinen messinkibarbi on barbeista kauneimpia. Messinkibarbit kannattaakin ottaa talteen, jos niitä sattuu näkemään kaupan. Ne sopivat mainiosti vaikkapa sekaparveen keltabarbien kanssa.

Uimatila on tarpeen

Akvaariokalana keltabarbi on mutkaton. Se on kaikkiruokainen eikä erityisen herkkä sairastelemaan. Sopeutuupa se monenlaisiin vesioloihinkin, vaikka mieluiten eläisikin samanlaisessa pehmeässä ja lievästi happamassa vedessä kuin villit esi-isänsä. Vaikka ne ovat kotoisin hitaasti virtaavista vesistä, akvaario-oloissa virtaus tuntuu olevan keltabarbien mieleen ja tarjoaa liikuntaa, joka estää epäterveellistä lihomista.

Puntius_semifasciolatusKeltabarbin villin esi-isän, messinkibarbin, kotiseutua ovat Lounais-Kiinan, Pohjois-Vietnamin ja Hongkongin subtrooppiset joet. Se arvostaa viileämpää vettä kuin varsinaiset trooppiset akvaariokalat. Lämpötilan putoaminen alle 20 asteenkaan ei haittaa. Toisaalta kesähelteet voivat Aasiassa nostaa veden lämpötilan yli kolmeenkymmeneenkin, joten väliaikainen lämmönnousukaan ei ole ongelma. Pysyvästi lämpimässä vedessä barbit kuitenkin jäävät lyhytikäisiksi. 25 lämpöastetta voisi pitää maksimina.

Tilaa keltabarbi tarvitsee, vaikkei muuten ronkeli olekaan. Se kasvaa noin 7-senttiseksi ja on barbeille tavalliseen tapaan vilkas ja vikkeläliikkeinen kala. Keltabarbit viettävät paljon aikaa kisaillen ja syöksähdellen parvena. Metrin mittainen akvaario on jo sopiva, kunhan etualalle varataan syöksytilaa koko akvaarion pituudelta.

Vilkasta seuraa

Keltabarbi ei ole aggressiivinen liian pienessä parvessa pidettynä, kuten ikävän maineen näykkijänä saanut tiikeribarbi. Silti se arvostaa lajitoverien seuraa: kuuden kalan parvi lienee sopiva minimi. Kunnolla oikeuksiinsa keltabarbi, kuten muutkin parvikalat, pääsevät vasta vähintään kymmenen kalan porukassa.

Sävyisyydestään huolimatta keltabarbilla on tallella barbien utelias ja ahne perusluonne. Huntueväisten kalojen evät voivat osoittautua liian suureksi kiusaukseksi, joten kultakalan tai seeprakalan huntueväisen muunnoksen seuraan keltabarbi ei sovi. Pienet ja arat kalat tai hitaat ruokailijat jäävät puolestaan helposti barbiparven jalkoihin.

Parasta seuraa keltabarbeille ovatkin muut vilkkaat kalat. Muut barbit, erilaiset seeprakalat, kookkaat rasborat ja nuoliaiset ovat ihanteellista seuraa. Erityisesti siniseeprakalan hopeansininen väritys yhdessä keltabarbien kanssa tekee upean vaikutelman.

Saattaapa Kiinassa tavata samasta joenmutkasta messinkibarbien kanssa myös paratiisikaloja (Macropodus opercularis). Kaksikkoa voi hyvin pitää yhdessä kotioloissakin. Rauhallisemmin liikkuville paratiisikaloille akvaarioon on kuitenkin varattava myös hitaammin virtaava osio.

Kuvat:

Keltabarbit – Maija Karala

Messinkibarbi – Nguyen DInh Tao/Wikimedia Commons.

Lisäluettavaa:

SeriouslyFish

 

Tagit: , ,

Helsingin Akvaariokeskus

Arkisto

tammikuu 2015
ma ti ke to pe la su
« joulu   helmi »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031