Sähköankerias toimii kuin etälamautin

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset

141204140610-largeVeitsikaloihin kuuluva sähköankerias (Electrophorus electricus) on yksi harvoista sähköiskuilla saalistavista kaloista. Useimmat sähkökalat käyttävät tuottamaansa sähkökenttää apuna suunnistuksessa ja saaliin paikantamisessa, mutta eivät tuota voimakkaita, aseeksi kelpaavia sähköiskuja. Sähköankerias on toista maata: sen antama isku riittää kaatamaan hevosen.

Vaikka aikuisen sähköankeriaan on tiedetty saavan aikaan jopa 600 voltin sähköiskuja, kukaan ei ole aiemmin selvittänyt, kuinka se tarkalleen ottaen saalistaa niiden avulla. Juuri Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sen tekniikka on vähintään yhtä hätkähdyttävä kuin itse sähköisku. Tutkimuksen tehneen Kenneth Catanian mukaan sähköankeriaan saalistustekniikka on ihmeellisintä, mitä hän on koskaan nähnyt, ja Catania on sentään aiemmin tutkinut esimerkiksi käärmettä, joka huijaa kalat uimaan suoraan suuhunsa.

Sameissa vesissä saalistava yöaktiivinen kala ei löydä saalista näkönsä avulla, mutta sillä on ovela niksi. Ruokaa etsiessään se tuottaa kaksiosaisia sähköimpulsseja. Ne pakottavat kohdalle osuvan pikkukalan kaikki lihakset supistumaan voimakkaasti, jolloin kala nytkähtää kouristuksenomaisesti ja paljastaa sijaintinsa. Sähköankeriaan ihon herkät kylkiviiva-aistimet paikantavat liikkeen lähteen tarkasti.

Seuraavassa vaiheessa sähköankerias suuntaa kalaan 600 voimakasta sähköimpulssia sekunnissa. Iskut lamauttavat saaliin samalla periaatteella kuin poliisin käyttämä etälamautin, ja ankerias syöksyy nappaamaan sen suuhunsa. Koko tapahtumaketju on ohi niin nopeasti, ettei siitä paljaalla silmällä saa mitään selkoa. Catania selvittikin sähkökalan saloja suurnopeuskameroiden avulla.

Todennäköisesti myös muilla voimakkaita sähköiskuja tuottavilla kaloilla – sähkörauskuilla ja sähkömonneilla – on samankaltainen saalistustapa, mutta niitä kukaan ei ole vielä tutkinut.

Kuva: Kenneth Catania/Vanderbilt University.

Lisäluettavaa:

Youtube-video: Electric eel uses high-voltage shocks to locate and stun prey–Vanderbilt research.

Not Exactly Rocket Science: Electric eels can remotely control their prey’s muscles.

Vanderbilt University: Electric eels deliver Taser-like shocks. Vanderbiltin yliopiston lehdistötiedote.

Catania 2014: The shocking predatory strike of the electric eel. Science. Alkuperäisartikkeli.

Helsingin Akvaariokeskus

Arkisto

joulukuu 2014
ma ti ke to pe la su
« marras   tammi »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031