Sisustettu akvaario kasvattaa älykkäitä kaloja

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Kalat, Sisustus, Tiede

download (3)Tutkimustieto osoittaa, että vaihtelevassa ympäristössä kasvaneet kalat ovat oppivaisempia kuin tyhjissä tankeissa kasvatetut toverinsa.

Kaloja on perinteisesti pidetty aika yksinkertaisina otuksina, jotka eivät tarvitse virikkeitä tai tekemistä, mutta viime aikoina mielipiteet ovat alkaneet muuttua.

Etenkin luontoon vapautettavia kaloja kasvattavia viljelylaitoksia kiinnostaa, kuinka kalanpoikasia voitaisiin valmistaa pärjäämään paremmin omillaan. Vanhastaan kalanpoikasia on jouduttu kasvattamaan valtava määrä, koska ne ovat luontoon vapautettuina aivan avuttomia. Niitä kuolee joukoittain, sillä ne eivät osaa sen paremmin varoa petoja kuin etsiä ravintoakaan.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kalat ovat monimutkaisempia otuksia kuin luulisi. Kun kaloja kasvatetaan sisustetuissa akvaarioissa tyhjien tankkien sijaan, niistä tulee käyttäytymiseltään joustavampia ja niiden aivot kasvavat suuremmiksi.

Norjalaisen Bergenin yliopiston tutkimus selvitti, ovatko virikkeitä saaneet kalat myös fiksumpia.

Tutkimus tehtiin norjalaisilla merilohen poikasilla. Pikkulohista puolet joutui elämään tyhjissä sisustamattomissa altaissa. Toisen puolen akvaariot sisustettiin kivenmurikoilla ja pohjaan ankkuroiduilla muovisuikaleina, jotka toimittivat kasvien virkaa. Kivet ja muovinsuikaleet järjesteltiin viikoittain uudelleen virikkeiden lisäämiseksi entisestään.

Kahden kuukauden päästä kalat joutuivat älykkyystestiin, jossa niiden täytyi löytää neljästä uloskäynnistä oikea päästäkseen isompaan altaaseen parvitoveriensa joukkoon. Sisustetuissa akvaarioissa kasvaneet lohet oppivat muistamaan oikean uloskäynnin huomattavasti nopeammin kuin tyhjissä altaissa kasvaneet toverinsa. Parempi muisti voidaan mitata aivoistakin. Oppimiseen ja muistamiseen liittyvä NeuroD1-geeni oli selvästi aktiivisempi virikkeitä saaneiden kalojen aivoissa.

Akvaariokaloja kasvattavankin on hyvä tietää, että vaikka tyhjän poikasakvaarion siivoaminen on helpompaa, parhaat eväät elämään nuoret kalat saavat mielenkiintoisessa ympäristössä. Akvaarion sisustuksen hillitty muuttelukaan ei taida olla pahitteeksi. Tiuhaan toistuvat rajut äkkimuutokset sen sijaan saattavat pikemminkin stressata kuin virkistää kalan mieltä.

Kuva: lohenpoikasia akvaariossa. U.S. Fish and Wildlife Service National Digital Library.

Lisäluettavaa:

Salvanes ym. 2013: Environmental enrichment promotes neural plasticity and cognitive ability in fish. Proceeding of the Royal Society B. Vapaasti luettava tutkimusartikkeli.

Tagit:

Helsingin Akvaariokeskus

Arkisto

joulukuu 2014
ma ti ke to pe la su
« marras   tammi »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031