Okamonnit – punkeroita ja vipeltäjiä

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Kalat, Monnit, Tiede

8676458058_9e7e775d86_zOkamonnien heimoon (Doradidae) kuuluu vahvasti panssaroituja, trooppisia monneja. Ne ovat läheistä sukua nahkamonneille (Auchenopteridae), joita ne yleiseltä olemukseltaan muistuttavatkin. Okamonneilla on kuitenkin suojanaan vahva luupanssarointi, jonka erikoispiirre on kylkiä pitkin kulkeva hurjannäköinen väkäsrivi.

Okamonnilajeja tunnetaan vajaat sata, joten monimuotoisuudessa ne eivät vedä vertoja akvaarioharrastuksen piirissä paremmin tunnetuille monniheimoille, mutta uusia lajeja löydetään yhä vuosittain. Uusin tulokas lienee maaliskuussa nimen saanut Nemadoras cristinae Amazonin pääuomasta. Vaikka suomalaisen akvaarioharrastuksen piirissä tuttuja lajeja on vain muutama, on heimossa mielenkiintoinen valikoima suuria ja pieniä, yö- ja päiväaktiivisia eväkkäitä (kuva: Jacques Burkhardtin okamonnipiirroksia vuodelta 1865/Ernst Mayr Library).

Okamonnit on puhtaasti eteläamerikkalainen heimo. Suurin lajien monimuotoisuus on Amazonin ja Orinocon vesistöalueilla, mistä suurin osa muistakin eteläamerikkalaisista akvaariokaloista tulee. Andien länsipuolelle ne eivät ole koskaan levittäytyneet, eivätkä ilmeisesti viihdy etelän viileämmissä vesissä, sillä niitä ei tunneta Brasilian ja Argentiinan rajalla kiemurtelevaa La Plata -jokea etelämpää.

Okamonnien koko vaihtelee Physopyxis ananas -lajin 22 millimetristä mustaokamonnin (Oxydoras niger) metriin ja jopa pariinkymmeneen kiloon. Erikoista kyllä, jälkimmäistä on aikoinaan tuotu akvaariokalaksi kohtuullisen säännöllisesti. Useimmat okamonnit asettuvat kultaiselle keskitielle jonnekin 20 sentin molemmin puolin. Suuret lajit, eritoten järeä kiviokamonni (Lithodoras dorsalis) ovat kotiseuduillaan paikallisesti tärkeitä ruokakaloja. Useimmista heimolaisistaan poiketen kiviokamonni on kasvinsyöjä, jonka ruokavalioon kuuluvat veteen putoavat hedelmät ja kasvien siemenet. Kuten paku, kiviokamonnikin on kotiseudullaan tärkeä hedelmäpuiden siementen levittäjä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPääsääntöisesti okamonnit sopivat hyvin akvaariohoidokeiksi, kunhan tilaa tarjotaan kulloisenkin lajin tarpeiden mukaan. Ne ovat sopeutuvaisia peruskaloja, joilla on erinomainen ruokahalu. Tavallisimmin harrastuksen piiriin tuodaan keskikokoisia, passiivisia yöaktiivisia lajeja: juovaokamonneja (Platydoras armatulus), kampaokamonneja (Agamyxis pectinifrons, kuvassa) ja kurnuokamonneja (Amblydoras nauticus). Olemukseltaan nämä lajit tuovat elävästi mieleen pahasti ylipainoisen ritarin, joka on yrittänyt ahtautua vanhaan haarniskaansa.

Vaikka punkero-okamonneissa on oma viehätyksensä ja niiden väritys on eittämättä kaunis, voitaisiin väittää, etteivät ne suinkaan ole heimonsa parhaita akvaariokaloja. Pienoiskokoiset Physopyxis-lajit, joita on pidempään tunnetun banjo-okamonnin (P. lyra) lisäksi kuvattu kaksi uutta lajia vuonna 2005, sopisivat pieneenkin akvaarioon. Harvat banjo-okamonneja akvaariossa pitäneet ovat raportoineet, että ne ovat suurempien serkkujensa tapaan mutkattomia hoidokkeja.

Heimossa on myös vilkkaasti uivia päiväaktiivisia lajeja, kuten hopeaokamonni (Hassar affinis), jota on harvakseltaan eksynyt Suomeenkin. Nämä lajit ovat sikäli harrastajalle palkitsevampia, että ne ovat jatkuvasti näkyvillä ja liikkeessä. Ehkä ne kompensoivat muiden heimolaistensa letargisuutta, sillä hopeaokamonnin kerrotaan käyvän helposti rauhallisempien allastovereiden hermoille jatkuvalla häseltämisellään.

Lisäluettavaa:

Juovaokamonnin lajiesittely viime viikolta.

Planet Catfish: Doradidae. Lista heimon lajeista ja linkit lajiesittelyihin.

Scotcat: The Family Doradidae or ”Talking Catfishes”. Yleisesittely okamonneista akvaariokaloina.

Scotcat: Physopyxis lyra. Pienoiskokoisen banjo-okamonnin hoidosta akvaariossa.

Mikko’s Phylogeny Archive: Doradidae. Okamonnien summittainen sukupuu kera suomenkielisten nimien. Ei enää aivan ajan tasalla, mutta antaa yleiskuvan.

Mariangeles ym. 2013: Molecular phylogeny of thorny catfishes (Siluriformes: Doradidae). Molecular Phylogenetics & Evolution. Tutkimusartikkeli okamonnien keskinäisistä sukulaisuussuhteista ja perustietoa okamonnien levinneisyydestä ja monimuotoisuudesta, vapaasti luettavissa.

Pérez ym. 2o14: Nemadoras cristinae, new species of thorny catfish (Siluriformes: Doradidae) with redescriptions of its congeners. Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia.

Tagit: , ,

Faunatar

Arkisto

marraskuu 2014
ma ti ke to pe la su
« loka   joulu »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930