Korea vesihyasintti

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Kasvit, Lajiesittelyt

IMG_4689Vesihyasintti (Eichhornia crassipes) on avoimen akvaarion kaunistus. Se on helppo tunnistaa vedenpinnan yläpuolelle nousevista lehdistä, joiden tyvellä on paksut, mehevät kellukkeet. Akvaarioliikkeen lisäksi sen voi löytää kukkakaupasta tai sisustusliikkeestäkin, sillä se sopii myös maljaan ikkunalle tai kesäksi puutarhalampeen. Monessa tropiikin maassa se on aikamoinen maanvaiva.

Nimestään huolimatta vesihyasintilla ei ole mitään tekemistä varsinaisten hyasinttien kanssa, vaikka sen laventelinvärinen kukkatähkä voikin hyvällä mielikuvituksella tuoda mieleen jouluisen hyasintin. Ne eivät ole keskenään läheistä sukua, eivätkä vesihyasintin kukat juurikaan tuoksu. Vesihyasintti kuuluu mukaansa nimettyyn vesihyasinttikasvien heimoon, jossa on muitakin kauniisti kukkivia vesikasveja, kuten soikot ja karttulehdet.

Hyasinttien sijaan vesihyasintti on lähisukua sinivesihyasintille (E. azurea), joka ennen tunnettiin nauhavesihyasinttina. Päältä päin katsoen niitä ei sukulaisiksi uskoisi. Sinivesihyasintti nimittäin kasvaa upoksissa ja kasvattaa pitkiä, nauhamaisia lehtiä.

Luonnossa molemmat lajit kasvavat Amazonin alueella. Vesihyasintti viihtyy tyynissä paikoissa, kuten meanderoivan (eli vähitellen yhä laajemmille mutkille taipuvan) joen laidoille syntyvissä makkarajärvissä, joissa se saa runsaasti auringonvaloa eikä virta pääse sitä viemään. Ihmisen mukana kasvi on levinnyt useille mantereille. Sen voi nykyisin tavata miltei mistä vain tropiikista. Vesihyasintti menestyy ulkomailla siinä määrin hyvin, että se luetaan maailman sadan haitallisimman vieraslajin joukkoon.

Auringonpalvoja

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAkvaariossa vesihyasintti on hieman ronkeli hoidokki. Se viihtyy vain, jos pinnalla on runsaasti tilaa kasvaa sekä leveyttä että korkeutta. Kansilasien alla kasvi ei yleensä viihdy, sillä lehdille tiivistyvä tai tippuva vesi vahingoittaa sitä, ja se vähitellen mätänee.

Virtaus ei myöskään ole vesihyasintin mieleen, vaan se kasvaa mieluummin tyynellä paikalla kirkkaan valaisimen alla. Loisteputkivalon allakin se pärjää ja kasvaa, mutta kukkimaan vesihyasintti innostuu vain todella voimakkaassa valossa, esimerkiksi monimetallilampun alla tai kesällä ulkona auringonpaisteessa. Hyasintin kukat ovat kauniita, joten sen kukittaminen on kokeilemisen arvoista.

Koska vesihyasintti kasvaa viihtyessään aika vauhdilla, se tarvitsee myös ravinteita. Nestemäiset peruslannoitteet kelpaavat sille hyvin, kunhan niitä on tarpeeksi. Matalassa akvaariossa se saattaa hyvin viihtyessään kasvattaa juuret pohjaan saakka ja alkaa ahmia ravinteita lietteen seasta. Luonnossakin vesihyasintin voi tavata rantapenkan tuntumasta liejuun juurtuneena.

Jos olosuhteet ovat hyasintin maun mukaiset, se on vaatimaton ja nopeakasvuinen hoidokki, jota riittää pian jaettavaksi saakka.

Riesana punkit

kuva 4Koska vesihyasintti kasvaa huoneilmassa eikä veden alla, sillä on myös huonekasvin ongelmat. Huonolla onnella siihen saattaa ilmaantua vihannespunkkeja. Punkit tunnistaa parhaiten ohuesta seitistä, jota ilmaantuu epämääräisen täplikkäiksi muuttuviin lehtiin, kuten kuvassa. Itse punkit ovat hyvin pieniä, mutta tarkasti tiiraillen niiden voi nähdä kipittävän seitissä. Punkit imevät ravinnokseen kasvin solunesteitä ja lisääntyvät sisätiloissa saalistajilta turvassa helposti niin, että tappavat isäntäkasvinsa.

Vihannespunkeista eroon pääseminen ei ole aivan mutkatonta, sillä hyönteismyrkkyjä ei akvaariossa voi tietenkään käyttää. Raidissa ja muissa tavallisissa tuholaismyrkyissä käytetty pyretriini on erityisen myrkyllistä vesieläimille, joten edes erillään hyönteismyrkyllä käsiteltyä hyasinttia ei kannata myöhemmin palauttaa akvaarioon. Lehtien suihkuttaminen tiuhaan tahtiin vedellä, jota punkkien hellävaraiseen torjuntaan usein käytetään, ei ole sekään hyasintin mieleen.

Kokeilemisen arvoista voisi olla siirtää vesihyasintti erilliseen astiaan ja suihkutella sitä harvakseltaan mäntysuopaliuoksella, joka yleensä tehoaa vihannespunkkeihin yhtä hyvin kuin myrkytkin. Punkkien määrää voi vähentää huuhtelemalla kasvit juoksevan veden alla varovasti sormilla hieroen. Pienemmästä punkkimäärästä on helpompaa päästä eroon.

Seuraavaksi: vesihyasintti maailman valtaajana.

Tagit: , ,

Helsingin Akvaariokeskus

Arkisto

lokakuu 2014
ma ti ke to pe la su
« syys   marras »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031