LED Finland 108W, Ohjelmoitava LED -valaisin meriveteen

Kirjoittanut Robert Blomerus - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Merivesi, Tekniikka, Testit, Tuoteuutuudet, Valaisimet

pa¦êa¦êkuvaOhjelmoitava, tyylikäs, hiljainen, edullinen ja tehokas; Näin voisi tiivistetysti kuvaille Led Finlandin myymää uutta 108W valaisinta. Vajaan parin kuukauden testirupeaman perusteella valo tuntuu sanalla sanoen hyvältä.

Rakenne, ulkonäkö, viilennys ja ääni

Aikaisemmin monet pitivät Led Finlandin myymiä valaisimia rumina. Totta kai mielipiteitä on makuasioissa yhtä monta kuin on makutuomariakin. Omasta mielestäni Led Finlandin valot ovat aina olleet funktionaalisen siistejä. Uusi 108W valaisin ottaa kuitenkin tyylillisesti ison harppauksen eteenpäin: Valo on yhtä aikaa näppärän kokoinen, helposti sijoiteltava ja hyvän näköinen.

Valaisin on paketoitu nättiin mustaan mattapintaiseen alumiiniin. Edestä löytyvät näppäimet valon ohjelmoimista varten sekä kaksirivinen taustavalaistu näyttö. Toiselta sivulta löytyy paikka virtapistokkeelle ja päältä löytyvät ison viilennyselementin lisäksi tuuletin sekä kattoasennusta varten ripustusruuvit. Hyvä kattoasennussetti tulee valaisimen mukana, joka mahdollistaa valaisimen asentamisen sopivalle korkeudelle helposti kätevän nosto- ja laskumekanismin ansiosta.

aikapisteetVirtalähde 108w mallissa on järkevästi jätetty ulkoiseksi, eikä se turhaan kerrytä lämpöä tai vie tilaa valaisimen sisältä.

Viilennys toimii hyvin, lämmöt pysyvät kesällä noin 35°C ja nousivat kovien helteiden aikana ainoastaan kahdesti 41°C tuntumaan. (lämpötilat mitattu siilin pinnasta) Koko valaisimen alan suuruinen viilennyssiili hoitaa hommansa kiitettävästi ja sitä tehostamaan on laitettu aktiivinen tuuletin. Se on osittain upotettu siiliin, joten tuulettimen mukana olo ei haittaa valaisimen tyylikästä ilmettä. Ihan pikkuriikkinen miinus tosin siitä, ettei tuuletin ole ”älykäs” ja käynnisty vasta kun sitä tarvitaan. Todennäköisesti pelkkä siili hoitaisi hommansa passiivisesti yksinäänkin hyvin pitkälle?

Valaisin on hiljainen, koko ajan päällä olevasta tuulettimesta huolimatta. Jos altaan muun tekniikan sammuttaa, valaisimen kuulee, mutta tällöinkin ääni on vain hiljaista ja rauhallista huminaa.

Toiminnot, ohjelmoitavuus ja kontrolleri

leditLedit on jaettu kolmeen eri kanavaan: sinisiin, valkoisiin ja kuuvaloon. Valkoisten ja sinisten lisäksi valaisimessa on myös muutama punainen ja vihreä ledi, jotka elävöittävät spektriä mukavasti.

Jokaista kanavaa voi kontrolloida ja ohjelmoida itsenäisesti kuuden erillisen aikapisteen kautta. Yksittäisille aikapisteille voi asettaa halutun kellonajan ja tehon prosentteina 0 –
100%. Ohjelmointi tapahtuu simppelisti etupaneelista löytyvien näppäinten kautta, jossa valitaan haluttu kanava ja sen jälkeen syötetään kyseiselle kanavalla kuuteen aikapisteeseen tehot ja kelloajat. Ohjelmointitapa on tuttu monelta valmistajalta. Valaisimen kaksirivinen taustavalaistu näyttö on selkeä ja helppolukuinen.

Spektri ja valoteho

Kolmessa kanavassa ledejä on yhteensä 36 kappaletta: valkoisia 14 kpl, sinisiä 18, vihreitä 2 ja punaisia 2. Ledien kerrotaan olevan Cree:n XPE XPG. Cree tunnetaan laadukkaiden ledien valmistajana ja se taitaa tällä hetkellä olla alansa markkinajohtaja.

Tehoa löytyy reippaasti, yhteensä 108W ja hyvän optiikan avustuksella valoa riittää korkeassakin altaassa pohjahiekalle asti. Itselläni on 75cm korkea allas.

Valosävy on neutraali ja sävyjä löytyy koko spektrin alalta. Eläinten värit toistuvat valaisimen alla hienosti. Kokonaisspektrin tuottama sävy on melko neutraalin valkoinen, juuri sopivasti violetin – siniseen taipuva. Jos haluaa valkoisempaa tai sinisempää sävyä, spektriä on mahdollista muokata mieleisekseen kanavien tehoja säätämällä.

Valaisinta on saatavana lisäksi makeaan veteen sopivalla spektrillä. Lisätietoja saa myyjältä.

Yhteenveto

korallitValo on lyhyehkön testirupeaman jälkeen kaikin puolin positiivinen tuttavuus. Kokonaisspektri, laadukkaat Cree:n valmistamat ledit, viilennys, teho, tyylikäs ulkonäkö ja ennen kaikkea ohjelmoitavuus tekevät siitä harkitsemisen arvoisen vaihtoehdon monenlaisiin altaisiin ja kokonaisuuksiin.

Mitä sitten jää kaipaamaan? Itse keksin vain yhden asian, jota oikeasti olisin valoon kaivannut mukaan: aikaisemmin mainittu tuulettimen ”älykkyys”. Vaikka tuuletin ei ole millään tavalla äänekäs, on se päällä jatkuvasti. Passiivinen jäähdytys tuntuu toimivan sen verran hyvin, että valoon olisi voitu laittaa toiminto joka tarkkailee lämpötilaa ja käynnistää tuulettimen vasta tietyn lämpötilan jälkeen.

Löytyykö vikoja tai isoja puutteita? Vajaan parin kuukauden käytön jälkeen kokonaisuus jättää suuhun hyvin positiivisen kokonaisuuden, enkä äkkiseltään osaa keksiä valaisimesta mitään varsinaista ongelmaa, puutetta vai vikaa. Totta kai erilaisia toimintoja voisi olla lisää, mutta tämä vastaavasti nostaisi myös hintaa. Nyt tuntuu, että valaisimessa on oikeasti kaikki oleellinen ja vähän päällekin.

Itselleni yksi erittäin tärkeä ja positiivinen asia on myös se, että valaisinta myy suomalainen yritys. Tällöin myös takuu ja tukiasiat hoituvat suomesta käsin, ja selvällä suomenkielellä.

Palaan uuden raportin muodossa viimeistään, kun vuosi käyttökokemusta tulee täyteen.

Tekniset tiedot

  • 108W, kolmessa kanavassa
  • ledejä yhteensä 36kpl, valmistaja Cree
  • mitat: 380 x 180 x 45mm
  • paino: 2,8kg
  • ulkoinen virtalähde
  • 2 vuoden suomi-takuu
  • hinta: 320,00€ (molemmat versiot, meri- ja makeavesi)

Lisää tietoa

spektriLed Finland http://ledfinland.fi

Tagit: , ,

Helsingin Akvaariokeskus

Arkisto

elokuu 2014
ma ti ke to pe la su
« heinä   syys »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031