Tulijuovabarbi sai uuden tieteellisen nimen

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Kalat, Särkikalat, Tiede

sahyadria denisonii jorg freyhofPienet ja värikkäät aasialaiset barbit on aiemmin luokiteltu valtavaan, sekavaan Puntius-sukuun. Viime vuosina kalataksonomit ovat alkaneet vihdoin perata barbien keskinäisiä sukulaisuussuhteita. Tuttujen akvaariokalojen tieteellisiä nimiä on vaihdettu viime vuosina, ja moni akvaariokalaryhmä odottaa vielä vuoroaan. Uusimpana oman sukunimensä sai tulijuovabarbi, joka on nyt Sahyadria denisonii.

Kalojen kaksiosaisen tieteellisen nimen alkuosa on sukunimi. Samassa suvussa olevat kalat muodostavat oman kehityslinjansa ja ovat läheisempää sukua toisilleen kuin muiden sukujen kaloille – tai ainakin se on tarkoitus. Aina sukulaisuutta ei ole helppo selvittää, ja aina kun uutta tietoa saadaan, myös sukunimet on muutettava kuvaamaan uusinta käsitystä. Akvaarioharrastajien keskuudessa tuttujen kalojen nimien vaihtuminen aiheuttaa hämmennystä ja hankaloittaa tiedon etsintää.

Aasialaisia barbeja on jo kauan sullottu valtavaan Puntius-sukuun, jossa olevat lajit eivät kaikki suinkaan ole läheistä sukua keskenään. Vuonna 2012 luokiteltiin uudelleen yli kolmekymmentä Intiassa ja Sri Lankassa elävää barbia huolellisten DNA:n, anatomian ja ulkonäön vertailujen avulla. Ne jaettiin viiteen eri sukuun, ja vanhaan Puntius-sukuun jäi tutuista akvaariokaloista ainoastaan kirsikkabarbi (P. titteya).

Rihmabarbi sai uuden sukunimen luonnontieteilijä Richard Dawkinsin mukaan ja on nyt nimeltään Dawkinsia filamentosa.
Suurin muutos oli monen suositun akvaariokalan siirtyminen uuteen Pethia-sukuun. Suvun nimi tulee sinhalinkielisestä sanasta, joka tarkoittaa pientä barbia. Pethia-suvussa ovat nykyään loistobarbi (P. cochonius), ceyloninbarbi (P. cumingii), rubiinibarbi (P. padamya) punapääbarbi (P. nigrofasciata) ja aurinkobarbi (P. ticto).

puntius sahyadria dawkinsia molecular phylogeny journal of threatened taxa

Tulijuovabarbi ei ollut mukana vuoden 2012 tutkimuksessa, vaan sai oman vuoronsa nyt. Äskettäin Journal of Threatened Taxa -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tulijuovabarbi ei ole ensinkään läheistä sukua ”puntiuksille”, vaan sen lähimpiä sukulaisia ovat rihmabarbi ja muut Dawkinsia-sukuun luokitellut barbit. Yllä olevasta DNA-sukupuusta käyvät ilmi eteläaasialaisten barbien keskinäiset sukulaisuussuhteet.

Rihmabarbeistakin tulijuovabarbi on riittävän etäällä ansaitakseen kokonaan oman sukunimen Sahyadria. Suku sai nimensä kalojen kotiseudun, Länsi-Ghatien vuoriston mukaan: paikalliset tuntevat vuoret nimellä Sahyadri.

Vieläkään ei tullut valmista. Tähän saakka on tutkittu lähinnä Intiassa ja Sri Lankassa eläviä barbeja. Kaakkois-Aasian barbien selvitys on vielä tekemättä. Tiikeribarbin, keltabarbin ja verkkobarbin kaltaiset vanhat tutut vaihtavat todennäköisesti nimeä lähivuosina.

Lähteet:

Pethiyagoda ym. 2012: A synopsis of the South Asian fishes referred to Puntius (Pisces: Cyprinidae). Ichthyological Exploration of Freshwaters.

Raghavan ym. 2013: Sahyadria, a new genus of barb (Teleostei: Cyprinidae) from Western Ghats, India. Journal of Threatened Taxa.

Tagit: , ,

Helsingin Akvaariokeskus

Arkisto

helmikuu 2014
ma ti ke to pe la su
« tammi   maalis »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728