Pikkulasimonni onkin uusi laji

Kirjoittanut Maija Karala - . Kijoitettu kategoriassa Etusivun Uutiset, Kalat, Monnit, Tiede

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYli 80 vuotta akvaariokaloina pidetyt lasimonnit ovat ehtineet kulkea monella nimellä. Aiemmin niitä kutsuttiin sundanlasimonneiksi (Kryptopterus bicirrhis), viime vuosina yleensä pikkulasimonneiksi (K. minor). Tarkempi tutkimus osoitti, etteivät akvaariokaupan lasimonnit ole kumpaakaan.

Akvaarioharrastuksen piiriin tuodut lasimonnit ovat koko ajan kuuluneet tieteellisesti kuvaamattomaan lajiin, joka sai vihdoin nimen uudessa tutkimusartikkelissa. Uusvanhasta lasimonnista tuli Kryptopterus vitreolus, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”lasista tehtyä”. Luonnossa K. vitreolus elää Kaakkois-Thaimaassa. Sielläkin sitä tavataan vain tietyissä Siaminlahteen laskevissa joissa.

Suppeaan elinalueeseen näyttää kuitenkin kuuluvan erilaisia vesiä. Lasimonnia on kerätty sekä hapanvetisistä mustanveden joista että sameanruskeista vesistä. Se näyttää suosivan hitaasti virtaavia ja seisovia vesistöjä.

IMG_4313K. vitreolus -lasimonnin lähisukulaisista vain harvaa nähdään akvaarioharrastuksen piirissä ainakaan Suomessa, joten sekoittamisen vaaraa ei juuri ole. Myyntiparvien seassa saattaa joskus olla aavelasimonneja (K. macrocephalus), jotka kuitenkin erottaa helposti savunharmaasta, mustajuovaisesta ruumiista (kuvassa oikealla). Sen sijaan erehdyttävästi lasimonnin näköisiä ovat Parailia-suvun kuultomonnit, jotka ovat kotoisin Afrikasta ja kuuluvat aivan eri heimoon kuin aidot lasimonnit. Näistäkin K. vitreolus on helppo erottaa yhden ainoan viiksiparin perusteella: kuultomonneilla viiksiä on kokonainen nippu.

Lajin kuvanneet tutkijat huomauttavat, että sen elinalue luonnossa on hyvin pieni, eikä tiedetä, kuinka hyvin se kestää akvaariokalapyynnin paineita. Koska lasimonnit lisääntyvät äärimmäisen harvoin akvaario-oloissa, käytännössä kaikki akvaarioliikkeiden yksilöt ovat luonnosta pyydettyjä. Lasimonnien tilanne vaatiikin tarkempaa selvitystä pikimmiten.

Lähde: Ng & Kottelat (2013) After eighty years of misidentification, a name for the glass catfish (Teleostei: Siluridae). Zootaxa 3630(2).

Tagit: , ,

Helsingin Akvaariokeskus

Arkisto

tammikuu 2014
ma ti ke to pe la su
« joulu   helmi »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031