Caridina sp. ”Crystal Red” – Katkarapujen aatelinen

Kirjoittanut Aqua-Web - . Kijoitettu kategoriassa Aponogeton, Etusivun Uutiset, Lajiesittelyt, Selkärangattomat

Teksti ja kuvat: Satu Jäske

”Tulikatkarapu” – Caridina sp. ”Crystal Red”, Caridina sp. ”Bee” -katkaravun värimuoto, Serrata-ryhmä
Koko: 2-2,5 cm
Lämpötila: 22-25°C
pH: 6-7
Kovuus: Pehmeä-keskikova
Hoito: Kuten muut kääpiökatkaravut

Yksi ehdottomasti komeimmista tarjolla olevista katkaravuista on punavalkoinen Crystal Red. Jo vastasyntyneistä poikasista lähtien molemmat sukupuolet hehkuvat upeissa väreissä tuoden mukavaa kontrastia vehreään akvaarioon. Näin joulun aikaan Crystal Red -katkaravut ovat kuin kuusenkoristeita allekirjoittaneen altaassa etsiessään ruokaa joulusammalpusikosta. Runsaskasvisissa akvaarioissa nämä katkaravut todellakin erottuvat upeasti ympäristöstään.

Crystal Red -katkaravut putkahtivat ihmisten tietoisuuteen vuonna 1996, mutta olemassa niitä oli ollut jo kolmisen vuotta. Japanilainen Hisayasu Suzuki oli jo pitkään kasvattanut mustavalko-oransseja Serrata-ryhmään kuuluvia Bee-katkarapuja, kun uusissa poikueissa alkoi olla jokunen poikkeava punainen katkarapu. Lopulta muutaman vuoden kasvatusurakan jälkeen hän sai aikaan vakaan kannan tästä uudesta resessiivisestä värimuodosta ja Crystal Red -katkaravun maailmanvalloitus alkoi.

Nykyään Crystal Red -katkaravusta löytyy monta eri muotoa. Varsinkin Kaakkois-Aasian suunnalla suositaan muotoja, joitten punainen ja valkoinen väri on voimakas ja valkoista on suhteessa enemmän kuin punaista. Huipputasoisista yksilöistä ollaan siellä valmiita maksamaan jopa satoja euroja kappaleelta. Tasot on määritelty näin: SS-taso = valkoinen osa on suurempi kuin punainen ja se saattaa olla erikoisesti kuvioitu; korkea S-taso = valkoinen ja punainen ovat voimakkaat, valkoinen osa on suurempi kuin punainen; S-taso = valkoinen ja punainen ovat voimakkaat, valkoista on saman verran kuin punaista; A-taso = valkoista vähemmän kuin punaista tai on osin läpi näkyvä; B-taso = heikko valkoinen osa; C-taso = heikko punainen väri ja valkoista vain vähän. Yleisimpiä noista ovat kolme viimeisintä tasoa.

Saksassa on taas pitkään ollut muodissa punaisemmat Crystal Red -katkaravut ja siellä jalostus on mennyt toiseen suuntaan ja on kehitetty jopa lähes kokonaan punainen värimuoto, jossa tosin saattaa varsinkin pyrstössä näkyä pieniä valkoisia läikkiä. Viime aikoina kuitenkin Saksassakin on kiinnostuttu edellä mainituista S- ja SS-muodoista, vaikkakaan niitä ei löydy vielä oikein mistään. Suomessa tarjolla olevista Crystal Red -katkaravuista suurin osa, ellei jopa kaikki, on toden näköisimmin saksalaista kantaa.

Valikoivalla jalostuksella on mahdollista ajan mittaan lisätä omienkin Crystal Red –katkarapujen valkoisen osan määrää. Poikaset ovat jo tosiaan punavalkoisia syntyessään, mutta väritys muuttuu vielä ensimmäisten viikkojen aikana. Vasta noin 1 – 1,5 cm:n kokoinen katkarapu alkaa olla pysyvässä värityksessään ja tällöin voidaan erottaa ne ravut, joilla on paksuimmat valkoiset raidat ja muutenkin voimakkaimmat värit ja antaa niitten lisääntyä keskenään. Uutta verta kannattaa kuitenkin aina joskus tuoda omaan kantaan, ettei sisäsiitos tuota heikkokuntoisia yksilöitä enenevässä määrin.

Aktiiviset ja reippaat Crystal Red -katka ravut kasvavat 2 – 2,5 sentin kokoisiksi, koiraat jäävät naaraita pienemmiksi. Ne syövät samaa ruokaa kuin muutkin katkaravut: kalanruokaa, kiehautettuja kasviksia ja ne myös mutustelevat kaikkea, mitä saavat akvaarion pinnoilta rapsittua. Crystal Red -katkaravun väritys ei ole riippuvainen mistään erityisruokavaliosta, mutta toki monipuolinen ja karotenoideja sisältävä (paprika, nokkonen, spirulina yms.) ravinto voimistaa värejä entisestään. Omiani ruokin itse tekemilläni katkarapu- ja kasvislastuilla, New Life Spectrum -rakeilla, kiehautetuilla kasviksilla, spirulinalla, pakastetuilla surviaissääsken toukilla, pakastekuivatuilla surviaissääsken toukilla, vesikirpuilla ja hankajalkaisilla (Cyclop-Eeze), sekä aika harvoin tarjotuilla katkarapupelleteillä.

Sukupuolierot ovat tyypilliset, naarailla on isompi peppu, eli selkäkilpi on pidempi saaden takaruumiin alaosan näyttämään täyteläisemmältä, koirailla taas alaosa on kapeampi, niitten kun ei tarvitse kuljetella kehittyviä munia pyrstönsä alla. Koiraitten tuntosarvet ovat myös pidemmät. Voimakkaan värityksen vuoksi naaraan niskassa olevaa munasarjaa on vaikea huomata, myös pyrstön alla olevat rusehtavat kehittyvät mätimunat sulautuvat hyvin maisemaan. Mutta tarkkasilmäinen katselija tunnistaa kyllä sukupuolet tarpeeksi kauan katkarapuja katseltuaan.

Poikaset kuoriutuvat noin 3-4 viikon kuluttua hedelmöityksestä. Omassa altaassani 23-24 asteen lämmössä näyttää tuohon menevän yleensä kolmisen viikkoa. Poikasia syntyy kerralla noin 30-50 ja hyvissä oloissa katkaravut tuntuvat parittelevan uudestaan lähes heti poikasten syntymän jälkeen, eli poikasia voi syntyä jopa kuukauden välein. Crystal Red -katkaravun 1,5 mm:n kokoiset poikaset ovat jo täysin vanhempiensa näköisiä, eivätkä tarvitse erityishoitoa tai murtovettä, vaan ne pärjäävät makeassa vedessä ja syövät samaa ruokaa kuin vanhempansa. Omat katkaravun poikaseni ovat olleet kuukauden ikäisinä noin 1 sentin mittaisia. Lisääntymiskokoisia ne ovat noin 2 sentin mittaisina.

Jotkut ovat raportoineet, että Crystal Red -katkaravut olisivat herkempiä kuin esimerkiksi Red Cherry -katkaravut ja että myös poikasten selviytymisprosentti olisi pienempi. Itse en ole tuollaista huomannut omien katkarapujeni suhteen. Välillä on tainnut syntyä jopa melkein 50 poikasta kerralla ja lähestulkoon kaikki selviävät aikuiksiksi asti. Sanoisinkin, että Crystal Red -katkaravut ovat ihan yhtä kestäviä kuin muutkin tarjolla olevat katkaravut. Nekään eivät kuitenkaan siedä hirmuisia määriä epäpuhtauksia, klooria tai kuparia. Liian lämmin vesi ja alhainen happipitoisuus eivät myöskään tee hyvää Crystal Red -katkaravuille, kuten ei muillekaan lajeille ja värimuodoille.

Itselläni näitä herkullisen näköisiä kaunokaisia on kasvialtaassa, omenakotiloaltaassa ja katkaravuille pyhitetyssä omassa altaassa. Kasvialtaassa, jossa hyvin viihtyvät Crystal Red -katkaravut ovat ainoita asukkaita, pH on 6,5, GH 4, KH 3, lämpötila 23-24 astetta. Vettä kierrättää pari pientä sisäsuodatinta, lisään altaaseen hiilidioksidia, nitraattia (lisään noin 15 – 20 mg/l viikon aikana), fosfaattia, pohjalannoitteita, nestemäisiä lannoitteita: PMDD, Tropica Master Grow ja Seachem Flourish sekä Seachem Flourish Excel -nestettä ja vaihdan vettä 50% viikottain. Katkarapualtaassa, jossa elämästään nauttivat Crystal Red -katkaravut White Pearl -katkarapujen kanssa, pH on 7 , GH 5, KH 3, lämpötila 23-24. Vettä kierrättää pieni mattosuodatin, vettä vaihdan 80-90 % viikottain. Omenakotiloaltaassa, jossa on kotiloitten lisäksi vain muutama Crystal Red -katkarapu, pH on 7,5, lämpötila 26 astetta, GH 10, KH 6, vedenkierto on reipas kahden sisäsuodattimen voimin ja vettä vaihdan 80% viikottain.

Aika usein kysellään, voiko katkarapualtaaseen laittaa ollenkaan kasvilannoitteita, niissä kun on lähestulkoon jokaisessa kuparia mukana. Oman kokemukseni mukaan kasveja voi ihan huoletta lannoittaa myös katkarapualtaassa, kunhan lisättävän lannoitteen määrän kanssa ei liioitella (varsinkaan pienissä altaissa). Kasvilannoitteissa kupari kuitenkin on kelaattimuodossa ja näin reippaasti turvallisempaa kuin ihan ”raaka” kupari esimerkiksi vesijohtovedessä (johon sitten taas tehoaa vedenparannusaine). Kuparia ei myöskään ole hirmuisia määriä nestemäisissä lannoitteissa. Kun omia lannoitteitani mietin, niin vähiten kuparia taitaa olla itse sekoittamassani PMDD:ssä , mutta eivät Tropica Master Grow ja Seachem Flourish ole myöskään aiheuttaneet mitään ongelmia, vaikka niissä kuparia onkin jonkin verran enemmän.

Kun vain huolehtii riittävistä veden vaihdoista, pitää lämpötilan tarpeeksi matalana, pH:n mieluusti alle seiskassa ja tarpeen mukaan lisää vedenparannusainetta vaihtoveteen, niin mikään ei estä pitämästä näitä mykistävän punavalkoisia Crystal Red -katkarapuja altaan kuninkaina. Vielä näitä kaunokaisia ei ole kovin monessa paikassa tarjolla, kysyntää varmasti riittäisi, näitten vaatimattomien otusten hehkuvat värit kun ovat aivan omaa luokkaansa.

Lähteet:

http://www.shrimpnow.com/

http://www.wirbellose.de/arten.cgi?action=show&artNo=065

http://www.japan-net.ne.jp/next/red/red*e.html

Aapelin Akvaario

Arkisto

helmikuu 2013
ma ti ke to pe la su
« tammi   maalis »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728