”Chiapasmonni” Lacantunia enigmatica (Rodiles-Hernández, Hendrickson & Lundberg, 2005)

Kirjoittanut Aqua-Web - . Kijoitettu kategoriassa Aponogeton, Etusivun Uutiset, Kalat, Lajiesittelyt, Monnit

Teksti: Mika Kaukonen

Viimeisen 60 vuoden aikana uusia kalaheimoja oli kuvattu ainoastaan kaksi (1938) latimeria, Latimeria chalumnae ja (1983) kitahai, Megachasma pelagios. Oli todellinen sensaatio, kun tänä vuonna kuvattiin uusi monniheimo Meksikosta Río Lancanján Chiapaksen alueelta Meksikon ja Guatemalan väliltä. Kuvia tästä uudesta arvoituksesta oli nähtävillä Internetissä jo pari vuotta sitten, tosin postimerkin kokoisena kuvana. Uusi laji sijoitettiin omaan heimoonsa Lacantuniidae. Siitä tuli 37. monniheimo.

Chiapasmonni002

Sensaatiomaisen lajista tekee jo sen löytyminen ja kuvaaminen vasta nyt. Lacantunia kasvaa nimittäin 45 cm:n mittaiseksi ja sen pysyminen tieteeltä piilossa tähän asti on erikoista jo muuten hyvin tarkkaan eliöllisesti kartoitetulla alueella.

Sukunimi juontaa juurensa joesta, josta laji löydettiin ja lajinimi viittaa kalan arvoitukseen. Tutkijat uskovat sen tulevan esihistorialliselta ajalta useiden satojen miljoonien vuosien takaa. Jotkut puhuvat elävästä fossiilista. Lajin alkuperästä tai tavoista ei juurikaan ole tietoa. Rakenteellisesti se eroaa kaikista tällä hetkellä tunnetuista monniheimoista. Sen uskotaan olevan jopa linkki ensimmäisiin maailmaan ilmaantuneisiin monneihin.

Yhteensä 32 yksilöä on 1990-luvun jälkeen löydetty. Yhtenä syynä on ollut pyydystämisen vaikeus sekä harvinaisuus. Tiede joutuu kamppailemaan aikaa vastaa L.enigmaticayksi löiden kohdalla elinympäristön tuhoutumisen karjankasvatuksen, asutuksen ja saastumisen vuoksi. Lajin säilyminen luonnossa on tällä hetkellä epävarmaa.

Chiapasmonni003

Lajista lisää tietoa on saatavilla täältä:

Faunatar

Arkisto

helmikuu 2013
ma ti ke to pe la su
« tammi   maalis »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728