”Kitanahkamonni”, Asterophysus batrachus (Kner, 1858)

Kirjoittanut Aqua-Web - . Kijoitettu kategoriassa Aponogeton, Etusivun Uutiset, Kalat, Lajiesittelyt, Monnit

Teksti: Mika Kaukonen

Vuoden 2005 aikana maailmalta alkoi tihkua tietoa uudesta nahkamonnilajista akvaariomarkkinoilla. Asterophysus batrachus ei ole tieteelle uusi tuttavuus, vaan se on kuvattu jo 1858. Akvaariokaupan piirissä sitä on ollut tarjolla vasta lähiaikoina. Uusimmassa kalanimiluettelossa lajia ei oltu nimetty vielä. Itselleni tuli nimiehdotukseksi mieleen kaksi vaihtoehtoa: joko ahmattinahkamonni tai kitanahkamonni. Pertti Rassin kanssa käymäni suppean sähköpostikeskustelun perusteella päädyimme epäviralliseen nimeen, kitanahkamonni.

Pääasiallinen elinympäristö lajille on Rio Negron jokialue Brasiliassa. Lajia tavataan myös muista mustaveden biotoopeista useastakin maasta. Ensimmäisen kerran lajin nimen ja hinnan nähtyäni saksalaisen tukkuliikkeen listalla DATZ:ssa hieraisin kahdesti silmiäni. Arvelin kyseessä olevan painovirhe, sillä hinnaksi ilmoitettiin 980 € yksilöltä. Kyseinen liike myy suoraan asiakkaille kerran viikossa ja sen hinnat ovat huokeat yleiseen tasoon verrattuna.

Joitakin harrastajia saattavat tällaiset seikat kaloissa viehättää, mutta kitanahkamonnissa on enemmän kuin hinta antaa ymmärtää. Kun katsoo lajin kuvaa, saa viitteitä ruokailutottumuksista. Kitanahkamonni on nimensä mukaisesti melkein pelkkää leukaa, suuta ja kitaa koko kala. Pyydystettyjen yksilöiden vatsalaukuista on löydetty saaliita, jotka ovat jopa ylittäneet monni koon. Oliver Lucanus, kanadalainen akvaariotukkuri, näytti PCF:ssa kuvan 24 cm:n yksilöstä, joka oli niellyt 40 cm mittaisen sukkulakirjoahvenen! Miten ne pystyvät tähän?

Vasta tänä vuonna brasilialaisten Ivan Saziman ja Jansen Zuanon Journal of Ichthyology and Aquatic biology julkaisussa olleessa raportissa on ensimmäistä kertaa havainnoitu tämän harvinaisen lajin käyttäytymistä ja saalistusmetodeja. Olin yhteydessä sähköpostilla Ivan Sazimaan. Hän antoi luvan AW cf. aponogetonille käyttää hänen ottamiaan kuvia ja referoida tutkimustuloksia. Aponogeton saa näin ollen kunnian olla maailman ensimmäinen akvaariojulkaisu, jossa näitä kuvia on nähtävillä!

Marraskuussa 2003 IBAMA eli Brasilian ympäristövirasto sai laittoman kalojen maastaviennin estämiseksi tarkoitetussa ratsiassa muiden lajien lisäksi 13 A. batrachus –yksilöä takavarikoitua. Kalat lahjoitettiin INPA: n tutkimuslaitokseen tutkimuksen kohteiksi. Kalat sijoitettiin 100-250 litran akvaarioihin, joissa niitä tarkkailtiin tammikuusta elokuuhun 2004. Kitanahkamonneille syötettiin ruoaksi pääasiallisesti 6-10 cm:n nauriskirjoahvenia, Cichlasoma amazonarum. Kirjoahvenien koko oli n. 50-80 % monnien koosta.

Luonnossa kitanahkamonnit liikkuvat yöllä pimeässä ja silloinkin vain hyvin lyhyen aikaa. Tämän on myös ajateltu olevan yhtenä syynä niiden pyydystämisen vaikeuteen ja harvinaisuuteen kalasaalien joukossa. Tutkijat arvelivat monnien pystyvän hyödyntämään tätä seikkaa saalistaessaan. Saaliskalat eivät kohtaa kitanahkamonneja kuin äärimmäisen harvoin ja varsinkin kirjoahvenet eivät tunnista sitä mahdolliseksi pedoksi, josta olisi varaa. Tätä edistää myös niiden suhteellisen pieni koko. Kitanahkamonnit kasvavat vain 25 cm:n pituisiksi. Kirjoahventen on tutkimuksissa todettu kykenevän arvioimaan mahdollinen uhkaava tilanne kalan koon tai muiden piirteiden perusteella.

Kitanahkamonni saalistustapa on erittäin mielenkiintoinen. Se lähestyy uhriaan hitaasti ja päättäväisesti. Ohittaessaan saaliin, se koskettelee tätä viiksillään tai pyrstöllään. Varomattoman ja uhkaa kokemattoman kalan todettiin yleensä pysyttelevän paikoillaan tai liikkuvan hitaasti lipuen. Se ei pidä nahkamonnia uhkana itselleen. Kitanahkamonni suunnistaa kohti saaliskalan päätä aukaisten hitaasti kitansa ammolleen. Kitanahkamonni voi, uskomatonta kyllä, rauhassa asetella leukansa saaliskalan ympärille. Tässä vaiheessa yleensä 1/3 saalista on suussa. Tutkijat käyttivät raportissaan sanaa ”scooping” eli ammentaa, kauhoa. Monni ei itse liiku aktiivisesti eteenpäin, vaan saaliin sijoittamisessa uhri auttaa monnia uimalla eteenpäin syvemmälle kidan uumeniin. Monni välillä tiukentaa tai höllää leukojensa otetta. Kitanahkamonnit syövät saalinsa aina pää edellä. Jos monni vahingossa otti ensimmäiseksi kiinni pyrstöstä, niin se päästi kalan aina irti.

Jo osin monnin kidassa oleva saalis ei tehnyt havainnoissa yleensä elettäkään pakenemisen puolesta. Kitanahkamonni taaksepäin kaartuvat hampaat estivät myös tehokkaasti saaliin pakenemisen. Harvoin saalis pääsi pakenemaan. Silloinkaan kitanahkamonni ei lähtenyt tavoittelemaan karannutta saalista. Pyristelyt eteenpäin taas johtivat kalan vääjäämättömästi kohti mahalaukkua.

Kokonaisen kalan nielemiseen kului keskimäärin aikaa seitsemän sekuntia. Vastaan taisteleva saalis pyristelee mahalaukussa muotoillen sitä suuntaan ja toiseen. Lopuksi kala itse sijoittuu mahalaukkuun pyrstö ja pää eteenpäin osoittaen. Saaliskalan liikkeet loppuvat viimeistään 30 minuutin kuluessa hotkaisusta.

Kitanahkamonnien havaittiin myös usein nielevän suuria määriä vettä ja päästävän sitä ulos. Ilmiötä kutsutaan nimellä pullistuminen, vähän samaan tapaan kuin pallokaloilla. Tämä toistui usein. Tutkijat arvelivat sen liittyvän vatsa laukun puhdistamiseen mahdollisista loisista ja vatsan venyttämiseen saalistusta varten. Eräs harrastaja havaitsi saman ilmiön tapahtuvan suuremman kitamonnin uhatessa pienempää lajitoveriaan. Se voinee toimia myös suojana vihollisia vastaan.

Kitanahkamonnit eivät itse aktiivisesti ui saaliin perässä, vaan ennemmin kauhovat ne suuhunsa. Ne poikkeavat tässä suhteessa muista tunnetuista petomaisista monneista. Ne ovat oikeita laiskan miehen monneja. Suomeen näitä mielenkiintoisia kaloja tuskin koskaan tulee. En itsekään olisi valmis maksamaan 500-1000 € kalasta. Onneksi voimme ainakin nauttia kuvista ja lukea kirjallisuutta. Toivottavasti kiklidistit eivät menetä yöuniaan tämän lajin vuoksi.

kitanahkamonni001

kitanahkamonni002

kitanahkamonni003

Faunatar

Arkisto

helmikuu 2013
ma ti ke to pe la su
« tammi   maalis »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728