Punapiraija-allas

Tetrat, seisojakalat, piraijat, tapparakalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pulipuli
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 09:26, 07.04.2005

Punapiraija-allas

Viesti Kirjoittaja Pulipuli »

Hei!

Olen haaveillut aina piraija-altaasta, mutta en oikeastaan ole koskaan uskaltanut sitä tosissaan harkita. Mutta nyt rohkenen kysyä muutamaa asiaa:

Menisikö parvi, esim. 5 - 6 yksilöä 650 - 720 litraiseen altaaseen? Allas olisi siis 200 cm pitkä ja ainakin 60 cm leveä, joten tilaa on. Luin nettiä selatessani, että punapiraijat tarvitsevat 100 litraa vettä per kala, joten tuossa olisi extraakin.

Entä allaskaverit (jos niitä sellaisiksi voi edes kutsua). Luin, että pienet kalat eivät kiinnosta punapiraijoita, joten voinko harkita sinne mukaan esim. neonteroja, milliksiä ja levää syömään ottoja?

Mitkä olisi hyviä kasveja, jotka ei tarvitisi niin paljon valoa: piraijat pitävät himmeästä valaistuksesta.

Entä suodatus: Riittääkö Eheim Classic 2217 ja mattosuodatin päätyyn + tehokas sisäroskankerääjä?

Mitenkäs lomille lähdettäessä: oppivatko piraijat syömään aikuisina esim. kirjoahventen pellettejä + muuta teollista ruokaa, jos lomilla asentais ruokinta-automaatin akvaarioon?

Kiitti kaikille, jotka vaivaudutte vastaamaan! Saa olla kriittinenkin.
Parempi pieniä kaloja liian isossa altaassa, kuin isoja kaloja liian pienessä.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Tuo 720 litrainen riittää piraijaparvelle niukka naukka. Ota poikasia reipas parvi, sillä piraijat harventavat rivejään joka tapauksessa omatoimisesti. Suodatus kuulostaa mielestäni vähältä, itse laittaisin niinkin sottaisille kaloille kaksi todella suurta ulkosuodatinta (Rena xP4, tai Eheim 2260) ja lisäksi ainakin kaksi tehokasta sisäsuodatinta roskaa keräämään. Suodatusta ei varmasti voi olla liikaa.
Unohda piraija-altaasta kaikki muut kalat (tai kertokoon ne kellä kokemusta on, että voisiko pohjalla pitää jotakin isoa plekoa tai paria).
Valaistuksen suhteen lähtisin siitä, että laita sitä reilusti, jolloin rehevästi kasvavat kasvit luovat kyllä akvaarioon hämäriä paikkoja, joissa piraijasi viihtyvät.
Käsittääkseni piraijat syövät kuivaruokaa siinä kuin muutkin tetrakalat, ainakin totuttelun jälkeen. Korjatkoon joku, jos olen väärässä.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
naatti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:00, 10.04.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja naatti »

Kyllä ne tuon kokoiseen akvaarioon menee ihan hyvin.
Pulipuli
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 09:26, 07.04.2005

Viesti Kirjoittaja Pulipuli »

No riittäiskö suodatukseksi se Eheimin 2217 ja joku toinen tehokas ulkosuodatin + mattosuodatin ja roskankerääjä?

Kuinka suuri parvi tulisi ottaa alussa?
Parempi pieniä kaloja liian isossa altaassa, kuin isoja kaloja liian pienessä.
Azkhaeracan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1302
Liittynyt: 19:02, 04.12.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Azkhaeracan »

En usko, että 2217 riittäisi... Ehkä jotenkuten, jos toinen ulkosuodattimista on 2260. Mielummin tosiaan tehokkaampaa. Kuten Mari jo sanoikin, 2 tehokasta sisäsuodatinta + 2 tehokasta ulkosuodatinta olis jees. Itse suosittelen eheimiä, 2kpl 2252 sisälle ja 2kpl 2260 ulos. Pitäs riittää. :D Mattosuodatinta en laittaisi jätteen laadun ja määrän vuoksi.

Kalat kasvaa kuitenkin lähes 30 senttisiksi, joten luulenpa, että tila tuosta 720 litraisesta loppuu jossain kohtaa. Tuhatkin litraa saattaa olla joskus parvelle ahtaan oloinen, vaikkakin parempi vaihtoehto kuin pienempi. Sinuna vielä harkitsisin jotain muuta kalaa tilalle, onhan tuo 5 kalan parvi aika pieni...

Tuo 100 litraa per kala on vähän kyseenalainen sääntö. Tuon perusteella joku voisi laittaa kaksi punapiraijaa 200 litraiseen, jossa eivät mahdu edes kääntymään tai 5 punapiraijaa 500 litraiseen, joka sekin kuulostaa aika pahalta. :)

Uusien yksilöiden lisääminen parveen myöhemmin saattaa olla aika hankalaa, joten alkuun ehkä 8-11 yksilöä voisi olla ok, mikäli fisut otetaan ihan pikkuisina...
Fishy fella.
Panu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 225
Liittynyt: 10:56, 25.11.2004
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Panu »

Tämä punapiraija-aihe on aika hyvin aikaisemmissa ketjuissa loppuunkaluttu 8-) . Kuution vetoinen matala allas, suodatusta älyttömästi(siis todella aivan sikana älyttömästi) ja saa tapella loputonta leväongelmaa vastaan. Palkinnoksi saa sitten akvan pimeimmässä nurkassa lymyilevän ja passiivisen parven. Mielenkiintoinen projekti-ei. Kotiakvaarioon-ei. [;)]
Pulipuli
Member
Member
Viestit: 359
Liittynyt: 09:26, 07.04.2005

Viesti Kirjoittaja Pulipuli »

Öö.. No kukin tallaa tyylillään, Panu.

Siis mun logiikka sanoo, että piraijaparvi täytyy olla vähintään 5 yksilöä, ja se mahtuu 200 senttiseen altaaseen. En ole edes hankkimassa mitään 500 litraista, vaan vähintään sen 650 litraisen. No täytyy kai unohtaa piraijahaaveet, kerta kuution allas pitää ottaa, sitä en kerrostaloon uskalla lahdata. By the way, voiko kerrostaloon hankkia 720 litraisen akvan, sehän taitaa painaa lähemmäs 1000 kiloa..? Luulis, että kerrostalo kestää..

Niistä aiemmista keskusteluista: ihmisillä tuntuu olevan eri mielipiteitä, miten piraijoita tulee pitää ja haluaisin vetää jonkinlaisen punaisen langan niiden pidosta. Siksi aloitin tämän topikin.
Parempi pieniä kaloja liian isossa altaassa, kuin isoja kaloja liian pienessä.
Azkhaeracan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1302
Liittynyt: 19:02, 04.12.2002
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Azkhaeracan »

Jos voit muokata akvan mittoja, niin 70cm syvyys olis parempi kuin tuo 60. 2m on hyvä pituus akvalle minunkin mielestäni.
Riippuu kerrostalosta, useimpiin kait voi laittaan. 720 litraisen. :) 1000-litraisesta en uskalla sanoa mitään.

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=5751

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=45485

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=73315
Fishy fella.
Panu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 225
Liittynyt: 10:56, 25.11.2004
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Panu »

Elkääs nyt mieltänne pahoittako. Aloitusviestin lopussa sanottiin, että saa olla kriittinenkin. Ei kai tarkoitus ollut saada pelkästään selkääntaputtelijoita vastaamaan? Jos Pygocentrus nattereri maistuu, niin ei muuta kuin allasta laittamaan. Lattian kestävyydestä voinee kysyä isännöitsijältä ja oikea suodatin lienee mallia valtaisa valutussuodatin.
teroa
Starting Member
Starting Member
Viestit: 11
Liittynyt: 21:41, 27.04.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja teroa »

720 litraa on ihan sopiva kuudelle yksilölle. Jos ruokit niitä tarpeeksi nuorena, kiivaimpaan kasvuaikaan, ei välttämättä tarvitse ottaa "ylimääräisiä" yksilöitä. Poikasena ovat kyllä aika hanakoita maistelemaan toistensa pyrstöjä, joten joku vara-allas olisi hyvä olla ja mahdollisen revityn kalan voi siirtää sinne kasvattelemaan paikat takaisin.

Poikasille en laittaisi muita kaloja kaveriksi. Sitten kun mittaa on tullut tarpeeksi, voi kokeilla esim. jotain pieniä tetroja. Punapiraija tuntuu olevan yleensä kiinnostuneempi jotakuinkin omankokoisista tai suuremmista saaliista. Eivät jaksa innostua pikkusinteistä.

Itse en ole saanut piraijoita syömään noita valmisruokia. Kokeilin viimeksi vähän aika sitten jotain pellettejä, mutta ovat ilmeisesti liian pieniä. Haistavat kyllä nopeasti, mutteivät löydä.
Kannattaa siis mieluummin "kouluttaa" joku kalojen ruokkija, jos on itse pois kotoa pidempään.

Hyviä kasveja ovat esim. vallisneria ja miekkakasvit.

En osaa sanoa mattosuodattimen toimivuudesta piraija-altaassa. Roskankerääjäksi vaikka pari tehokasta sisäsuodatinta ja biologista puolta hoitamaan ulkosuodatin(/suodattimia).
Deco
Junior Member
Junior Member
Viestit: 110
Liittynyt: 10:00, 10.02.2002
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Punapiraija-allas

Viesti Kirjoittaja Deco »

Hmm.. Itselläni menee vielä ainakin okamonnin, partisten ja sinikirjojen kanssa ongelmitta, mutta saa nähdä, kun kasvaa :D Olenkin vähän uhkarohkea persoona :P Arkuudesta ei ole hirveästi edes tietoa. Mielestäni samassa altaassa elävät sinikirjotkin pelästyvät enemmän altaan vieressä olevaa liikettä ja rotikkaa, joka yrittää saalistaa lasin läpi (:
Akvaarioharrastusta lähes 20 vuotta
try-out
Senior Member
Senior Member
Viestit: 534
Liittynyt: 11:26, 18.10.2006
Paikkakunta: Tampere

Re: Punapiraija-allas

Viesti Kirjoittaja try-out »

Reilu vuosi takana kun ensimmäiset 2 piraijaa kotiutui, pian kahden jälkeen 3 lisää, eikä vielä toisia syöty. Normi suodatus jne jne. Kuivaruokaa, seitiä, rapua eli pakastetta ja kuivamuonaa on mennyt ruuaksi.

Seuralaisina 2 juovaokaa vielä ok (ollut alusta saakka). Leväkala & tulipyrstö syötiin vaikka alku meni hyvin :( Väliin ei kerkiä jos joku syödään. Itse optimistina tiputin leväsyömärin joukkoon ja se syötiin ns ilmasta. Sen jälkeen en ole kokeillut uusia seuralaisia.

Arkoja kalat ei ainakaan itsellä ole. Passivisuudestakin voidaan olla montaa mieltä, riippuu mihin vertaa ja mitä haluaa. Seitikuution kun heittää niin on passiivisuus aika kaukana ainakin hetken aikaa.

Mutta juu, pienempiäkin kaloja löytyy. Kuten tarkimmat on ilmoitelleet :)
tiitu84
Junior Member
Junior Member
Viestit: 56
Liittynyt: 15:11, 03.10.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Punapiraija-allas

Viesti Kirjoittaja tiitu84 »

Tehokas suodatus ja 1-2 plekoa jotka mieluiten esim. Isopurjeplekoja joita myydään alle kympilläkin jos sattuisi joskus käymään niin että piraijat olisivat syöneet plekon suihinsa mutta se taitaa olla aika harvinaista kun pitää piraijat hyvin syötettyinä niin tuskin kajoavat pohjan siivoajaan silloin.
Pleko on oikeastaan aika hyvä lisä piraija altaaseen sillä se syö pohjalle jääneet ruuan tähteet ja pitää näin pohjan siistinä mutta tehokas täytyy suodatuksen olla jo ruuan vuoksi mitä piraijoille syötetään ja koska plekot ovat myös sottaavia lajeja että ei ihan yhdellä tehokkaalla ulkosuodattimella pärjää alkuunkaan.

Itseäni on aina kiinnostanut Punapiraijat ja joskus niitä olis tarkoitus hankkia kunhan ensin löytyis sen verran tilava asunto, mieluiten omakotitalo jonneka hankkia tilava allas jossa vain Punapiraijoja ja ainakin yksi pleko joka pitää pohjan siistinä ruuan jämistä.

Todella kaunis kala jo pikku poikasena ja joskus ollessani työharjoittelussa kotikaupunkini eläinkaupassa, näin siellä ensimmäistä kertaa 3 kpl Punapiraijan poikasia joille syötin mm. raakaa jauhelihaa ja hyvin maistui. Poikasilla oli jo punertavaa väriä sen verran että niitä ei miksikään muuksi, esim. pacuksi olisi voinut erehtyä luulemaan, varsinkaan sen jälkeen kun tarkemmin poikasten purukalustoa vain tarkasteli. :)

Youtubesta löytyy mielenkiintoisia Punapiraijasta kertovia luontodokumentteja joista näkee hyvin Punapiraijojen luonnonmukaiset olot Amazon joessa ja miltä ne näyttävät eli niukasti kasvustoa , hiekka/muta pohjainen joen pohja, puunrunkoja ja oksistoja suojapaikoiksi ym..
sekä Punapiraijojen erilainen käytös kuivan-ja sadekauden aikoihin.

Olen kiinnostunut monista Amazon joessa elävistä kalalajeista ja mietteissä on ollut mm. perustaa joskus kaunis Amazonbiotooppi luonnollisen näköisineen pohjaratkaisuineen sekä kasvilajineen ja luoda joka vesikerrokseen laji joka elää luonnossakin lähekkäin toisiaan.
Yksi Amazon biotoobista löytyvä laji on mustajokirausku tai Riikinkukkorausku? (korjatkoon joku viisampi jos nimesin lajin väärin) jotka elävät joen hiekkapohjaan kaivautuen.
En nyt muista olivatko molemmat lajit myrkyllisiä mutta oletan niiden kummankin omaavan myrkkypiikin hännänpäässään joten näiden kanssa joutuu olemaan varovainen jos näitä kotialtaassa pitää ja vaativat tietysti tilavan altaan josta löytyy hyvin pohjapinta-alaa.

No nuo ovat tuollasia haaveita nyt vielä tässä elämän vaiheessa mutta aikomuksena päästä joskus jonkinlainen minikoon Amazonjoen vedenalainen maailma luomaan omaan kotiin.
450 l kiekkola, 315l ja 30l nano+ Jemenin kameleontti sekä Ranskanbulldoggi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tetrat”