Viime talven kokeilut

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Minxi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 23:25, 27.08.2001
Viesti:

Viime talven kokeilut

Viesti Kirjoittaja Minxi »

Kevät aurinko lämmittää jo ja katsastelin tässä tänään ulkolammikon kuntoa. Sormet jo syyhyää kun tahtoisi päästä hommiin pihalle.

Kokeellisesti pidin lammikkoa sulana viime talven, kalat olivat sisällä, mutta aikamoinen sammakko lauma saapui sitten lammikkoon talvehtimaan. Lammikon koko reilu 700l, syvin kohta n.60 cm, altaassa koko talven vesi kiertämässä pumpun avulla... Ja sulana pysyi, ei siis jäätynyt pohjaan asti ja pieni avanto oli koko talven jään pinnalla. Kovimpina pakkas aamuina sai koputella pienen jää kerroksen rikki, mutta muuten ei tarvinnut tehdä ylimääräisiä "kairauksia".

Tein tämän kokeen silmälläpitäen ensi talvea, jolloin kaikki kesän aikana suureksi kasvavat kultakalaset eivät ehkä mahdu sisälle talvehtimaan. Joten nyt ne voinen jättää (jos tarvetta on) ensi syksynä talvehtimaan osan ulos. Tuskinpa tätä kovempaa pakkastalvea vähään aikaan tulee. Tämä koe oli siis onnistunut! :D

Toinen koe koski vesihyasinttia... Yritin saada sen kestämään elossa talven yli, mutta eipä onnistunut. Niitä oli erilaisissa oloissa, lämpimässä vedessä kiekkoaltaassa, kylmässä vedessä kultakala-altaassa, ihan omassa pikkuakvaariossa keinovalossa, ikkunalla pienessä maljassa. Yksikään ei talvehtinut. :cry: Joten täytyy taas yrittää metsästää jostain uuden hyasintit täksi kesäksi.

Minxi
jessesa
Senior Member
Senior Member
Viestit: 536
Liittynyt: 22:33, 04.01.2003
Paikkakunta: Suomi

Viesti Kirjoittaja jessesa »

Kiitos vinkistä! :D

Minkälainen pumppu lammikossasi pauhaa?
On tuo styroxi on aika ruman näköistä, vaikkei sitä lumesta erottaisikaan... Joten pumpun talvella päällä pitäminen on varsin varteenotettava vaihtoehto!
Viivu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 14:29, 20.02.2003
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Viivu »

Juu, pumppuhan se meilläkin pauhaa, sen styroksin "alla"... Eli ymmärtääkseni pelkkä pumppu ei kovilla pakkasilla riitä. Jääpeitettä ei saa tula ollenkaan, sula kohta on oltava koko talven.
Minxi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 23:25, 27.08.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minxi »

Samainen pumppu , joka kesällä nostaa veden suodattimeen (kokoa en muista) pyörittää talvella vettä altaassa. Vesi otetaan n. 10 cm päästä pohjasta ja ulostulo on lähellä pintaa. Näin pintavesi pysyy liikkeessä ja sulana, eikä pohjasta nouse likaa ylös. Sähköjohtoa pitää muistaa jättää altaaseen riittävästi, jotta pumpun pystyy nostamaan avannon kautta putsattavaksi!

Jos joudun ensi talvena kaloja pitämään ulkona niin tarkoitus on silloin värkätä styroksi kansi. Täksi talveksi en sitä viitsinyt tehdä koska kyseessä oli pelkkä kokeilu ilman kaloja. Olisikohan tuollainen yön aikana tapahtunut jäätyminen jo koitunut kalojen kuolemaksi?

Minxi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”