Apua! Kirjava kalastotilanne pahenee...

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Emppu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 13:36, 27.11.2002

Apua! Kirjava kalastotilanne pahenee...

Viesti Kirjoittaja Emppu »

Nonnii, nyt on pää sitten akvaariossa ja aivoissa kaloja vain. Ostin uuden altaan 350-l kaloineen päivineen. Kalaston kirjavuus vaan pahenee, perhana. Kohta on 1 kpl kaikkia tunnettuja tuntemattomia yhteensopimattomia suomullisia ja suomuttomia vesieläjiä. (Ukko alkaa ärtyä tähän harrastukseeen... Onkohan muita joiden parisuhteessa on alkanut herätä joitakin tiettyjä kysymyksiä liittyen akvaarioharrastukseen?)

No, joka tapauksessa uuden altaan mukana tulee 2 isoa plekoa, tiikeribarbeja, miljoonakaloja ja luoja tietää mitä muuta mitä myyjä ei muista/tunnista. Ennalta, myös altaan mukana tulleita on: 4 kirsikkabarbia, 2 neontetraa, 1 sitruunatetra, 1 tummaeväpleko, tulipyrstö, 2 lehtikalaa (toisen ostin itse), 3 kuparimonnista ja itsehankitut papukaijakirjoahvenet.

Ehdotuksia, mitä kannattaa jättää tai hankkia lisää. Haaveilen joistakin kirjoahvenista, mutta sillon on takuulla vähennettävä pohjalla möyrivää porukkaa. Nuo timanttitonkijat näyttävät ihanilta, ei kyllä oo tietoakaan niiden vaatimuksista... [:I]

Ja sitten, mitä ihmettä teette ns. ylimääräisille kaloille? Kuopiosta kirjoittelen, kuulemma esim. akvaarioliikkeistä toinen ei ota plekoja ja toisesta ei edes viitsi kysyä, niitten vajaavetisiin limapurkkeihin en henkeä haukkomaan omiani anna.
cW
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 19:41, 04.02.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja cW »

Omaan kokemukseeni pohjaten: hankkiudu eroon tiikeribarbeista. Pahempia ahmatteja, evännyppiöitä ja öykkäreitä ei ihan heti tule mieleen... Väitetään, että riittävän suuressa parvessa nämä ominaisuudet tasottuisivat, mutta omieni kohdalla en moista huomannut, tai sitten alkujaan 12-päinen parveni ei ollut riittävä. Niin tai näin, en voi hyvällä omatunnolla suositella kenellekkään.
coeliac disease
Reetu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 176
Liittynyt: 03:49, 28.12.2001
Paikkakunta: Helsinki, Has

Viesti Kirjoittaja Reetu »

Ehdottaisin että antaisit pois tai lopettaisit: Isot plekot riippuen siitä kuinka isoja/ isoiksi kasvavia ovat, ainakin tuon tummaleväplekon, josta voi tulla 50 senttinen, tiikeribarbit, tietysti miljoonakalat, Tulievän ( yksin viihtyvä öykkäri), neontetrat jotka tulevat muuten syödyiksi (lehtikalat) kuin myös tuon sitruunatetran.

Voit vaikka ilmoittaa täällä lahjoitetaan- palstalla, niin varmaankin pääset osasta eroon.

Lisää voisit hankkia vaikkapa: 7 kuparimonnista, 6 kirsikkabarbia, 4 leväbarbia ja/tai katinkultaplekoa ja parven hieman isompia tetroja kuten Musta-, Kongon-, kirsikka-, tai keisaritetroja.
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Apua! Kirjava kalastotilanne pahenee...

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Emppu kirjoitti: 2 isoa plekoa, tiikeribarbeja, miljoonakaloja ja luoja tietää mitä muuta mitä myyjä ei muista/tunnista. Ennalta, myös altaan mukana tulleita on: 4 kirsikkabarbia, 2 neontetraa, 1 sitruunatetra, 1 tummaeväpleko, tulipyrstö, 2 lehtikalaa (toisen ostin itse), 3 kuparimonnista ja itsehankitut papukaijakirjoahvenet.
Plekojen tunnistaminen olisi kyllä aika merkittävä tempaus tässä vaiheessa elämää. Jos tarkoitat isolla ISOA, niin 350 litraa ei kyllä riitä kahdelle plekolle eikä välttämättä yhdellekään. Tiikeribarbit ja lehtikalat on huono kombinaatio - tikrut huomaavat lehtareiden evät ennemmin tai myöhemmin ja lopputulos ei ole missään nimessä kaunista katseltavaa. Mielummin tikruista eroon niin jää enemmän allaskumppanivaihtoehtoja jäljelle. Yritä jotenkin selvittää mitä muuta saat tulevan altaasi mukana, ehkä ne sopivat kalastoosi tai joku vaikkapa täällä palstalla voisi olla kiinnostunut pienestä "joululahjasta".
Kirsikkabarbien ja sitruunatetrojen määrää voisit lisätä, neontetroja ei kannata pitää lehtareiden kanssa syömisvaaran vuoksi. Tummaeväpleko on ilmeisesti tummaleväpleko ja tarvitsisi melkein sen 400 litraa asunnokseen. Kuparimonnisille lisää kavereita, 3 kpl vähintään.
Emppu kirjoitti: Ehdotuksia, mitä kannattaa jättää tai hankkia lisää. Haaveilen joistakin kirjoahvenista, mutta sillon on takuulla vähennettävä pohjalla möyrivää porukkaa. Nuo timanttitonkijat näyttävät ihanilta, ei kyllä oo tietoakaan niiden vaatimuksista... [:I]

Ja sitten, mitä ihmettä teette ns. ylimääräisille kaloille? Kuopiosta kirjoittelen, kuulemma esim. akvaarioliikkeistä toinen ei ota plekoja ja toisesta ei edes viitsi kysyä, niitten vajaavetisiin limapurkkeihin en henkeä haukkomaan omiani anna.
Minä olen niin viheliäinen, että poistaisin papukaijakirjoahvenet heti alkuunsa, mutta sinä sitä tuskin teet, joten unohdetaan sitten ne kirjoahvenunelmatkin :) Kasvata kirsikoiden, sitruunoiden ja kuparisten määriä - pitäisi jo jotenkin helpottaa :)
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
Emppu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 14
Liittynyt: 13:36, 27.11.2002

Ei ollut tiikeribarbeja

Viesti Kirjoittaja Emppu »

Altaasta löytyi jokin mulle ja altaan myyjälle tuntematon suuruus. Eikä mulla ole mitään alan kirjaa käsissä, ja kirjastoon pääsen vasta maanantaina. Luulen sen olevan jokin tetra (pilkkutetra tms??), vaalean punertava, musta pilkku kyljessä ja selkäevä musta. Hämärä mielikuva on siitä, että Markku Varjo jossain opuksessaan totesi näiden olevan pahalaatuisia näykkijöitä. Ja niinpä parilta miljoonakalalta tuossa purkissa olikin käytännöllisesti katsoen koko pyrstö syöty. Lopetin ne, eikä siinä mitään, mutta kivaa varmaan on ollut tuo akvaarioharrastus, rouskis! aina sillon tällön.

Sitten löytyi myös pari tuntematonta kalaa, luultavasti messinkibarbeja. Musta pilkku pyrstön tyvessä, ei ihan pieniä parvikaloja (n 7 cm), isot kullanhohtoiset suomut.

Ja pieni pleko, jotain 6 cm, isohko pleko n 22 cm ja yksi helmirihmakala sekä vielä hengissä 9 miljoonakalaa. Oiskohan niistä sapuskaksi vaikka isoille kirjoahvenille...
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ei ollut tiikeribarbeja

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Emppu kirjoitti:Luulen sen olevan jokin tetra (pilkkutetra tms??), vaalean punertava, musta pilkku kyljessä ja selkäevä musta. Hämärä mielikuva on siitä, että Markku Varjo jossain opuksessaan totesi näiden olevan pahalaatuisia näykkijöitä. Ja niinpä parilta miljoonakalalta tuossa purkissa olikin käytännöllisesti katsoen koko pyrstö syöty. Lopetin ne, eikä siinä mitään, mutta kivaa varmaan on ollut tuo akvaarioharrastus, rouskis! aina sillon tällön.
http://ourworld.compuserve.com/homepage ... phcall.jpg -> kuva pikkutetrasta (jota uskon sinun tarkoittavan "pilkkutetralla"). Kala voisi toki olla myös esim. puna-aavetetra, mutta selvitä nyt tosiaan se laji vaikka kirjaston kirjan avulla :) Uskoisin myös, että tiikeribarbeilla voisi olla jotain tekemistä millisten pyrstöjen häviämisen kanssa. Samoin helmirihma ei kuulu tiikeribarbien kanssa samaan altaaseen, joten tikrut hopi hopi muualle :)
sekä vielä hengissä 9 miljoonakalaa. Oiskohan niistä sapuskaksi vaikka isoille kirjoahvenille...
Lopeta kalat asiallisesti. Syöttäminen toisille kaloille ei ole sellainen keino missään nimessä :(
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
bettaboy85
Senior Member
Senior Member
Viestit: 834
Liittynyt: 20:43, 11.09.2002
Paikkakunta: helsinki

Viesti Kirjoittaja bettaboy85 »

Papukaija-ahven,tiikeribabi ja moiljoonakalat voisivat olla onnellisempia muualla(papukaija-ahven olisi onnellisempi jos sitä ei olisi luotukkaan)

Oletan että papukaijaahvenella tarkoitat sitä kirjoahven risteytystä
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”