Kovennusta ja pehmennystä ja...

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Kovennusta ja pehmennystä ja...

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Lieneekö tämä nyt ongelma ollenkaan, mutta ihmetyttää vaan. Käytän akvaariossani (320 litraa) kaivovettä (tavallinen rengaskaivo), joka ilmastettuna on hieman happaman puolella (pH 6,5). Suoraan hanasta kaiketi hurjan hiilidioksidipitoisuuden takia 5,5, mutta ei sitä tuollaisena tietenkään kaloille tarjoilla. Kovuus on melkoisen alhainen, KH 2-3 ja GH muistaakseni samaa luokkaa _aluksi_. Noin viikon kuluessa akvaariossa kovuus alenee niin että KH jää 1:n tuntumaan, GH ehkä 2-3. pH nousee 7-7,2 tienoille, vaikea omilla tippatesteillä sanoa puolikasta yksikköä tarkemmin mutta akvaariokauppiaan mittaritesti sanoo yleensä 7,2.

No sitten tähän lisäaineistukseen. Hiilidioksidia annetaan hyvin kevyesti (Tetran levitin, parempi ratkaisu kehitteillä). Turveuute alentaisi pH:ta, mutta samalla kovuutta, joka kuulemma saisi olla hieman korkeampi jotta hiilidioksidilannoitus ei heiluttelisi niin paljon pH:ta. Kalat (pikkuruinen partis, 6 rihmakalaa, 10 inkkaria, 5 pikkuista levistä, 4 katinkultaplekoa) voivat oikein hyvin ja reippaasti, mutta mutta... jos tuijottaa mittaustuloksia tulee heti huoli. Onko mitään järkeä samaan aikaan lisätä turveuutetta pH:n alentamiseksi ja muitten suosiollisten ominaisuuksiensa vuoksi ja kovenninta kuten JBL AkvaDur plus puskurointikyvyn lisäämiseksi? Entäpä miten muut kaivoveden käyttäjät näkevät vedenparannusaineen (Tetra AquaSafe) tarpeen? Klooria nyt ei ainakaan, entäpä ne metallit? Putkisto on muovia, mutta onhan siellä se pumppu ja haponkestävästä teräksestä tehty painesäiliö...

Jos tuota kovennusta kannattaa harrastaa, kuinka turvallisina pidätte joko apteekin natriumbikarbonaattia (tämä nyt lienee aika puhdasta tavaraa) tai ruokasoodaa (liekö muita lisäaineita vaikkei tuoteselosteesta näykään) ja tavallista askartelukipsiä? Kaikenkaikkiaan nuo veden muokkaukseen käytettävät aineet yhdessä maksavat hyvän määrän rahaa. Vielä menee se kasvilannoitekin, vaikka sen suhteen PMDD on jo harkinnassa kustannussyistä... Toisaalta 5 litran pakkauksessa se Tetran lannoitekin (PlantaMin) on jokseenkin järjellisen hintainen, saa nyt nähdä minkä verran sitä oikeasti tarvitsee.

Mika
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Suoraan hanasta kaiketi hurjan hiilidioksidipitoisuuden takia 5,5, mutta ei sitä tuollaisena tietenkään kaloille tarjoilla.
Onko se vesi siis siitä samasta kaivosta vai erillinen kunnallinen vesiputki? Ihmetyttää, että noin hapanta vettä lasketaan putkistossa - yleensähän se on lievästi emäksistä, jotta putket eivät kulu.
Onko mitään järkeä samaan aikaan lisätä turveuutetta pH:n alentamiseksi ja muitten suosiollisten ominaisuuksiensa vuoksi ja kovenninta kuten JBL AkvaDur plus puskurointikyvyn lisäämiseksi?
No, minä en näe ainakaan mitään järkeä tässä. Tuo pH6,5 on oikein hyvä happamuuden arvo sellaisenaan kaloillesi. Tarvittaessa, jos pH ei pysy vakaana akvaariossasi (esim. laskee tuosta 6,5:sta) voit sitä ruokasoodaa annostella veteen varovasti: KH ja pH nousevat.
Entäpä miten muut kaivoveden käyttäjät näkevät vedenparannusaineen (Tetra AquaSafe) tarpeen? Klooria nyt ei ainakaan, entäpä ne metallit?
Tuo pitää testauttaa vedestä. Maaperä kuitenkin vaikuttaa erialueilla erilailla. Suoperä erilaista kuin harjulla jne...
Kaikenkaikkiaan nuo veden muokkaukseen käytettävät aineet yhdessä maksavat hyvän määrän rahaa
Kyllähän ne maksavat, kun apteekkitavaran pitää olla puhtaampaa. NaHCO3 ruokasoodana, CaSO4 askartelukipsinä ja rahaa säästyy.
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Kyllä, ei meillä muuta vettä taloudessa olekaan kuin tuo kaivovesi. Happamuus johtunee valtavasta hiilidioksidin määrästä, kun pelkkä reilu ilmastus nostaa pH:n 6,5:een. Mutta kuten mainittua, se tahtoo hiljalleen siitäkin nousta, tosin ehkä ainakin osin juuri tuon kovennusaineen vaikutuksesta (kauppias arveli tarpeelliseksi jotta hiilidioksidilannoitus ei äkkiä laskisi pH:ta, kun KH on tosi alhaalla).

Elikkä meneekö tulkinta suunnilleen oikein jos...

-käytän kaivovettä ilmastettuna, ilman turvelisäystä (kaivo muuten on soisessa maastossa)
-hiilidioksidia niin paljon että pH pysyy haluttuna
-jos pH ei pysy suht vakiona, vähän ruokasoodaa veteen ja pH yritetään edelleen pitää kohdallaan CO2:lla (mikä on käytännön minimi KH:lle?)
-AquaSafea ihan noin varmuuden vuoksi ja mielenrauhan säilyttämiseksi?

Mika
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Hei!
"-AquaSafea ihan noin varmuuden vuoksi ja mielenrauhan säilyttämiseksi?"

Ei vaan -AquaSafea rahapussin kevennykseksi ja sen myynnin edistämiseksi ;)
Viikottaisissa vedenvaihdoissa ('a 150 liraa) sitä kuluu jo varsin reilusti

Alin sopiva KH olisi noin 3 dKH. Tällöin vetykarbonaatteja ja karbonaatteja on jo riittävästi estämään rajut pH-muutokset.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
mjalava
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1724
Liittynyt: 16:07, 03.12.2002
Paikkakunta: Siuntio

Viesti Kirjoittaja mjalava »

Okei, eli sitä kovennustakin sitten harrastetaan, muuten tippuu ykköseen KH. Ja AquaSafe jätetään pois ja saa jäädäkin jos näyttävät kalat vedestä tykkäävän ilmankin. Onko kokonaiskovuudella kuinka paljon merkitystä näille tavallisimmille trooppisille kaloille (omat kalani ekassa viestissä) jos karbonaattikovuus on kohdallaan?

Tämähän käy yksinkertaisemmaksi kuin luulinkaan... :-)

Mika
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Ovat pehmeän veden kaloja eli ei ole mitään syytä nostaa kokonaiskovuutta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”