Kalojen keskimääräiset eliniät?

Täällä keskustelu on vapaata, kunhan homma pysyy hyvän maun ja käytöksen rajoissa ja keskustelu jotenkin koskettaa akvaarioita. Muu yleinen keskustelu -> ""Off-Topic" ja äänestykset"-ryhmään.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
ninnikissa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 12:12, 15.08.2002
Paikkakunta: Kirkkonummi

Kalojen keskimääräiset eliniät?

Viesti Kirjoittaja ninnikissa »

Mistä löytyisi (löytyisikö) listausta josta helposti näkisi kalojen keskimääräisiä elinikiä akvaario-olosuhteissa? Olisi enemmän kuin mielenkiintoista tietää milloin kalalla on odotettavissa kuoleminen vanhuuteen, ja milloin vika on hoidossa tms. Jos esimerkiksi parvesta kuolee muutama kala parin kuukauden sisään ilman fyysisiä, paljain silmin havaittavia jälkiä ja vesiarvot on ok, niin tietäisi hermostuako turhsta vai eiheesta.
samara
Senior Member
Senior Member
Viestit: 900
Liittynyt: 18:00, 12.08.2004
Paikkakunta: Jyväskylä(Vaajakosken vieressä) Las/Lohikosken akvarioseuran Perustaja/Presidentti ;)

Viesti Kirjoittaja samara »

Pienet kalat: vuosi tai joitaikin vuosia. Isot möllikät esim. affet, plekot 5-10v hankala tuohon on mitään tarkkaa sanoa. [;)]
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

Ei se nyt ihan koon puitteissakaan se ikä mene. Esim. kardinaalitetra elää jopa 10 vuotta, vaikka on onneton sintti. Massaa kymmenen kertaa enemmän, loistokääpiöahven max 4-5 vuotta.

Kultakala helposti 15 vuotta. Monnit jopa lähemmäksi parikyt vuotta. Jotkut luonnossa elävät (ei akvaarioissa) satakin vuotta. Annuaalikalat puolestaan vuoden verran - akvaariossa voivat elää pitempääkin.

Harvemmin akvaarioliikkeestä ostetut kalat vanhuuteen parin kuukauden sisällä kuolevat. Monet kun ovat viljeltyä eivätkä usein ole edes vielä täysikasvuisiakaan. Toki poikkeuksiakin löytyy, että vanhoja yksilöitä voi mukana olla - ainakin näissä, jotka luonnosta pyydetään. Kuitenkin monet pyydettävät kalat eivät ole vielä täysikasvuisia.

Vika on yleensä kyllä etsittävä jostain muualta. Lisäksi kaloja vaivaa stressi, kun niitä kiikutetaan ties missä laatikoissa tukusta toiseen ja lopulta akvaristin omaan altaaseen. Vesi muuttuu matkalla tyystin toisenlaiseksi, ympäristö on erilainen, bakteerikanta on toisentyyppinen.. Siis harvemmin niin, että kala vanhuuten kuukahtaisi oston jälkeen.
lilo
Senior Member
Senior Member
Viestit: 719
Liittynyt: 21:50, 19.02.2004
Paikkakunta: Hki

Viesti Kirjoittaja lilo »

Ei nyt mitään helppoa listausta, mutta kalakohtaisia ikiä on mainittu
seuraavilla sivuilla: http://www.faunatar.fi/fin/index.php?cmd=108
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi. (Lapsen kouluaineesta poimittu)
ninnikissa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 12:12, 15.08.2002
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja ninnikissa »

Juu, en tarkoittanutkaan että parin kuukauden sisään ostosta, vaan ylipäänsä parin kuukauden sisään. Kuten kävi kiilakylkiparven kanssa. Reilusta kahdestakymmenestä meni neljä parissa kuukaudessa, ja tuo parvi on nyt ollut kolmatta vuotta samassa altaassa.
Juovanahkamonnit ovat nyt olleet minulla kolmisen vuotta, edellisellä omistajalla tuplasti pidempään, ja pikkuhiljaa tulee mieleen että kauanko niillä on vielä aikaa..
Morrgan
Senior Member
Senior Member
Viestit: 620
Liittynyt: 22:03, 31.08.2003
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Morrgan »

Kiilakyljet ovat muistaakseni aika pitkäikäisiä fisuja vaikka pieniä ovatkin, voivat saavuttaa jopa kymmenisen vuoden iän. Yllätyin itse kun luin, mutta saanpahan nauttia omasta kiilaparvesta vielä kauan, kun ovat vasta reilu vuoden altaassa polskineet. :)
maketzu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2408
Liittynyt: 09:35, 26.09.2001
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Loppi, Kormu City
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maketzu »

Kalojen ikään vaikuttaa myös lämpötila jne.
Kyllä monet pienet kalatkin elävät oikeissa olosuhteissa pitkäänkin. Oikea hoito lienee se pitkän iän salaisuus.
Makevaario Tuossa uudistettua sivustoa. Käykääpä äänestämässä galluppiin ja laittamassa palautettakin :) Toivottavasti olet vakiokävijä. Käy vastaamassa kyselyyn.
Makevaario esittää Youtube-kanavani, jossa akvaariovideoitani. Käy katsomassa.
Kaizu
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 2881
Liittynyt: 16:42, 21.10.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaizu »

ninnikissa kirjoitti:Juu, en tarkoittanutkaan että parin kuukauden sisään ostosta, vaan ylipäänsä parin kuukauden sisään. Kuten kävi kiilakylkiparven kanssa. Reilusta kahdestakymmenestä meni neljä parissa kuukaudessa, ja tuo parvi on nyt ollut kolmatta vuotta samassa altaassa.
Kyllä aika sattumaa saa olla jos parven kaloista muutama kuolee vanhuuteen parin kuukauden sisällä. Jos ajankohtana oli kevät, veikkaisin ennemmin huonoa vesijohtoveden laatua, mikä on sitten ollut liikaa näille muutamalle.
There are no facts, only interpretations. -- Friedrich Nietzsche
Apollona
Starting Member
Starting Member
Viestit: 10
Liittynyt: 09:12, 06.05.2005
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Apollona »

riippuu kalasta ja ensisijaisesti hoidosta.. Jos hoidat kalasi hyvin, jotkut voivat elää yli 10 vuotta. Erilaisissa kalakirjoissa joissa on lajiesittelyjä niin siellä saattaisi olla lajikohtaisesti eliniät mutta en ole varma.. Tarkistamalla varmistut..
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Tietääkö joku, että minkä ikäsiä akvaario kauppoihin tulevat parvikalat ovat, esim. Neontetrat tai Rubiiniseeprakalat?
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

...ei kuitenkaan pidä unohtaa että jotkut kalat kuten taistelukalat ja miljoonakalat ovat kausikaloja jotka eivät luonnossa elä montaa kuukautta eli eivät akvaariossakaan elä kovinkaan montaa vuotta ainakaan.

Mutta muuten yhdyn mielipiteeseen että hyvällä hoidolla kala elää yllättävän kauan.
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
optimistx
Senior Member
Senior Member
Viestit: 510
Liittynyt: 18:40, 05.08.2007
Paikkakunta: Espoo. Varoituksia:1

Re: Kalojen keskimääräiset eliniät?

Viesti Kirjoittaja optimistx »

ninnikissa kirjoitti:Mistä löytyisi (löytyisikö) listausta josta helposti näkisi kalojen keskimääräisiä elinikiä akvaario-olosuhteissa? Olisi enemmän kuin mielenkiintoista tietää milloin kalalla on odotettavissa kuoleminen vanhuuteen, ja milloin vika on hoidossa tms. Jos esimerkiksi parvesta kuolee muutama kala parin kuukauden sisään ilman fyysisiä, paljain silmin havaittavia jälkiä ja vesiarvot on ok, niin tietäisi hermostuako turhsta vai eiheesta.
Hyvä ja käytännöllinen kysymys. Oikeastaan kai keskimääräisen eliniän lisäksi pitäisi tietää, kuinka paljon ikä vaihtelee samassa akvaariossa kasvatettaessa.

Selvisikö, oliko kuolemiset vanhuutta vai ei? Tai että kuoliko parvesta moni muukin tai kaikki pian noiden muutaman jälkeen?
naatti
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1155
Liittynyt: 15:00, 10.04.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja naatti »

Killithän elävät hoidosta riippumatta sen vuoden.
Veikkonen
Senior Member
Senior Member
Viestit: 605
Liittynyt: 18:15, 18.10.2005
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Multia

Viesti Kirjoittaja Veikkonen »

Markku Varjo Akvaariokalat -kirjassaan kyllä kertoo killien iästä seuraavaa, sivulla 216: "Lajit elävät muutamia vuosia,..."
Se lisääntyy mitä katsot ja ruokit.
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

No, kalojen keskimääräinen elinikä akvaariossahan on ihan eri asia kuin se, kuinka vanhoiksi ne akvaario-oloissa maksimissaan voivat elää. Usein jokin tekijä lyhentää niiden elinikää: liian korkea lämpötila, jossakin vaiheessa koettu nälkiintyminen tai sairastuminen, vuosien takaisen nitriittimyrkytyksen aiheuttamat sisäelinvauriot, jokin kasvain tai sisäloiset... Syitä voi olla loputtomiin, eikä akvaristi yleensä niistä tiedä.

Joka tapauksessa, sellaisia arvioita olen kuullut, että pienet tetrat ja barbit voisivat elää 6-10 vuotta, monniset ja otot kymmenkunta vuotta, plekot, muut isohkot monnit ja isot kirjoahvenet jopa 20 vuotta. Kultakalan ikäennätys on 43 vuotta, ankeriaan 88 vuotta, mikä on samalla kalojen mitattu ennätys. Olen myös nähnyt 21-vuotiaan piikkisilmän. Omista kaloistani vanhin tällä hetkellä on arviolta 7-8 vuotta altaissa polskinut juovaokamonni.
Sitten taas toisaalta taistelukalat, pienet rihmakalat ja perhoskirjoahvenet taitavat elää vain 2-3 vuotta.

Niin ja Miljoonakala,
yleensä viljellyt kalat myydään sellaisina hädintuskin muutaman sentin mittaisina poikasina, olisikohan niillä ikää muutamia kuukausia.
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

7330 kirjoitti:No, kalojen keskimääräinen elinikä akvaariossahan on ihan eri asia kuin se, kuinka vanhoiksi ne akvaario-oloissa maksimissaan voivat elää. Usein jokin tekijä lyhentää niiden elinikää: liian korkea lämpötila, jossakin vaiheessa koettu nälkiintyminen tai sairastuminen, vuosien takaisen nitriittimyrkytyksen aiheuttamat sisäelinvauriot, jokin kasvain tai sisäloiset... Syitä voi olla loputtomiin, eikä akvaristi yleensä niistä tiedä.

Joka tapauksessa, sellaisia arvioita olen kuullut, että pienet tetrat ja barbit voisivat elää 6-10 vuotta, monniset ja otot kymmenkunta vuotta, plekot, muut isohkot monnit ja isot kirjoahvenet jopa 20 vuotta. Kultakalan ikäennätys on 43 vuotta, ankeriaan 88 vuotta, mikä on samalla kalojen mitattu ennätys. Olen myös nähnyt 21-vuotiaan piikkisilmän. Omista kaloistani vanhin tällä hetkellä on arviolta 7-8 vuotta altaissa polskinut juovaokamonni.
Sitten taas toisaalta taistelukalat, pienet rihmakalat ja perhoskirjoahvenet taitavat elää vain 2-3 vuotta.

Niin ja Miljoonakala,
yleensä viljellyt kalat myydään sellaisina hädintuskin muutaman sentin mittaisina poikasina, olisikohan niillä ikää muutamia kuukausia.
Kiitos vaan paljon tiedosta. :)
Dauthi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 238
Liittynyt: 19:11, 05.03.2007
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Dauthi »

Entäs pusukalat? :roll:
Ostetaan/Otetaan malaweja!
try-out
Senior Member
Senior Member
Viestit: 534
Liittynyt: 11:26, 18.10.2006
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja try-out »

-Alix- kirjoitti:...ei kuitenkaan pidä unohtaa että jotkut kalat kuten taistelukalat ja miljoonakalat ovat kausikaloja jotka eivät luonnossa elä montaa kuukautta eli eivät akvaariossakaan elä kovinkaan montaa vuotta ainakaan.
Nonni.. Tässä se oli kun taistot on kuukahdellut puolen vuoden jälkeen hankinnasta. Valkkasin tietty valmiiksi vanhimmat kaverit 8O

Taistelukalasta ainakin huomaa että se menee hiukan mummon tahi paapan näköiseksi..

Mutta juu, harvemmin varmaan kala vanhuuttaan kuolee. Tai voihan sanoa niinkin, että jotkut altaat vanhentaa muita nopeammin.
Adrianna
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6704
Liittynyt: 01:32, 06.06.2004
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Karhula (Kotka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Adrianna »

try-out kirjoitti:Mutta juu, harvemmin varmaan kala vanhuuttaan kuolee.
Pilkkutiviilati, ikinä en ole kuullut kuolinsyyksi laitettavan ikää. Vanhuus vaan tuo mukanaan tiettyjä asioita, jotka sitten johtavat herkempään sairastumiseen ja huonoon vastustuskykyyn, ja sitä kautta kuolemaan. Ihmisillä tuota syy-seurausketjua on helpompi seurata kuin kalalla, sen kun ei kerro mitä se on puuhastellut altaassa kun olet töissä eikä siltä voi mitata veriarvoja yms tärkeää ;). Usein kun ihmis-vanhustenkin varsinaiset kuolinsyyt ovat hankalia selvittää, mihin esimerkiksi tarkalleen kuolee ihminen joka murtaa lonkkansa tiputtuaan jakkaralta, joutuu sairaalaan vuodehoitoon, saa siellä flunssan, leikkaushaava paranee hitaasti, tulehdusarvot jäävät pikkuisen koholleen, sairastelu jatkuu flunssa/kuume/makuuhaava-tasolla, jää sänkypotilaaksi ja kuolee 6 kk sisään sänkyynsä sydämen pysähdyttyä yöllä?
1-2-3 sydäntä särkyy , vielä löytyy se joka ehjänä säilyy
ehdin myöhemmin viettää aamuni jonkun kylkiluuhun kasvaneena.
Kun herään laivat on lähteneet, kortti kuivuu ja junia ei mee.
Laiturilta tuuli vie pois nekin jotka ei kelvanneet
aquamarina
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1451
Liittynyt: 18:46, 28.07.2005
Paikkakunta: oulu/Kempele

Viesti Kirjoittaja aquamarina »

Minä olen kerran kuullut, että kala olisi vanhuuteen kuollut. Äitini kertoi, kun oli ollut kaloja katselemassa (80-luvulla), oli mies tullut liikeeseen kultakala käsissä ja melkein itkua vääntänyt:" 25-vuotta se on elänyt ja ollut koko ajan pirteä, nyt se yhtäkkiä kuoli, mikä sille tuli ?". Myyjä oli tuumannut, että tais vanhuuten kuolla.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Yleistä keskustelua (akvaario)”